TEMAT: Dolomit-jak,gdzie,kiedy?

Dolomit-jak,gdzie,kiedy? 07 Maj 2013 22:17 #154111

  • chester633
  • chester633's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3401
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Mam pytanie :comp: do osób które stosowały Dolomit,pod jakie rośliny można go zastosować,o jakiej porze roku,i jaką ilość np.garść,łyżka stołowa,itp.U mnie ziemia jest kwaśna a miejscami bardzo kwaśna-niestety kwasoluby żle rosną :oops: bo jest bardzo mokro i jest to piasek z różnymi domieszkami.


Dolomit-jak,gdzie,kiedy? 09 Maj 2013 08:36 #154637

  • chester633
  • chester633's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3401
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Nikt nie stosuje Dolomitu :think: w necie wszystko przeczytałem :comp: na ten temat, ale ogrodnicza praktyka - :flower:- ogrodniczą praktyką-czy jakoś tak..... :pinch: B)

Dolomit-jak,gdzie,kiedy? 09 Maj 2013 08:38 #154639

  • pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 9525
  • Otrzymane dziękuję: 2407
chester633 wrote:
U mnie ziemia jest kwaśna a miejscami bardzo kwaśna-niestety kwasoluby żle rosną :oops:
Kwasoluby powinny rosnąć dobrze ;)

Dolomit-jak,gdzie,kiedy? 09 Maj 2013 09:18 #154660

  • chester633
  • chester633's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3401
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Przepraszam wszystko pokręciłem, chyba od nadmiaru prac ogrodowych :crazy: chodziło mi o inne rośliny niż kwasoluby, nadmienię że większość rabat ściółkuję np.korą ,która dodatkowo zakwasza podłoże. Chodziło mi o to czy np.róże wyściółkowane korą ,wymagają podsypania dolomitem ,jeśli tak to ile na krzaczek-większość mam nowo posadzonych 54 szt. :think:

Dolomit-jak,gdzie,kiedy? 09 Maj 2013 11:05 #154706

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 11683
  • Otrzymane dziękuję: 7049
Jeśli nie będziesz znać pH, to trudno określić, w jakiej ilości dolomit stosować. Przy próbach zmiany pH gleby trzeba wykonywać pomiary kwasowości, bo można przedobrzyć w drugą stronę :)
Ostatnio zmieniany: 01 Paź 2013 01:31 przez Hiacynta. Powód: literówki
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633

Dolomit-jak,gdzie,kiedy? 19 Sty 2014 08:28 #216224

  • sfilipek
  • sfilipek's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 3
  • Otrzymane dziękuję: 2
Powracają niejako do Tematu...
można uzyskać dane gleby wysyłając próbkę do np. Okręgowej Stacji Chemiczno-Rolniczej koszt ok.30-60 zł w zależności od informacji jakie chcemy uzyskać, otrzymując w zamian pełen zakres makro i mikro minerałów jak również i zestawienie nawożenia.
...Pozdrawiam kolorowo...
Ostatnio zmieniany: 19 Sty 2014 08:28 przez sfilipek.

Moderatorzy: TeBe
Wygenerowano w 0.107 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum