TEMAT: Cytrusy - uprawa i rozmnażanie

Cytrusy - uprawa i rozmnażanie 15 Lis 2024 19:08 #867243

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83456
mymysteryy wrote:
Przy tych 17*C, to teoretycznie trzeba by im zapewnić z 12 godzin doświetlania, żeby dobrze owocowały.

Cóż, jak się nie ma co się lubi... W zeszłym roku kupiłam jakieś marne chińskie lampki doświetlające, świeciłam, ile wlezie, ale żebym tak widziała różnicę w kondycji cytrusów... Za to chyba pół dzielnicy posądza mnie o uprawę zupełnie czego innego, bo okna świeciły różowo od listopada do lutego. ;)
Mnie na owocach, w tym na ilości zależy średnio, głównie na zapachu kwiatów, a nawet skromne zimowe kwitnienia dostarczają nieporównywalnej z niczym woni. Z tym, że te kwiatki odpadają, albo spadają malutkie zawiązki. Owoce powstają z kwiatów letnich, dojrzewają potem kilka ładnych miesięcy, przeważnie zrywam kolejnej jesieni.
Cytrusy są fantastyczne, potrafią mieć na sobie jednocześnie mocno dojrzałe i zielone owoce oraz kwiaty.
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, Bobka

Zielone okna z estimeble.pl

Cytrusy - uprawa i rozmnażanie 17 Lis 2024 01:22 #867272

• mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10235
Mnie też skusiły swoim przepięknym zapachem. :hearts: A potem się wkręciłam w różne odmiany. :crazy: Doświetlam je lampami full spectrum.

71zpHvhul8L.jpg

Przy takiej gromadce musiałam ostatnio dokupić kolejną, bo dotychczasowe nie były w stanie doświetlać wszystkich. Pracują w ciągu dnia, żeby maksymalnie wykorzystać prąd z fotowoltaiki.
Pozdrawiam,
Kasia
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Bobka

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Tola, Carmen
Wygenerowano w 0.292 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum