TEMAT: Oliwka Europejska (Olea Europea)

Oliwka Europejska (Olea Europea) 25 Lut 2025 20:53 #872513

• mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11204
Oliwka jest rośliną charakterystyczną dla ciepłych regionów, takich jak basen Morza Śródziemnego, jednak dzięki odpowiedniej pielęgnacji może być uprawiana w Polsce, szczególnie w donicach. Oliwki najlepiej rosną w miejscach dobrze nasłonecznionych. W Polsce należy zapewnić im wystarczającą ilość światła przez większą część dnia, szczególnie latem. W okresie zimowym rośliny należy przechowywać w jasnym, chłodnym pomieszczeniu, które zapewni im odpowiednią ilość światła, ale jednocześnie nie będzie zbyt gorące. Oliwki preferują dobrze przepuszczalne, lekko kwaśne lub neutralne podłoże. Ważne jest, aby nie używać ziemi zbyt ciężkiej i wilgotnej, ponieważ oliwki nie tolerują nadmiaru wody. W związku z tym wymagają umiarkowanego podlewania. Podłoże w donicy powinno mieć czas na wyschnięcie między podlewaniami, ponieważ roślina jest wrażliwa na nadmiar wilgoci. W okresie letnim należy podlewać częściej, ale zimą ograniczyć ilość wody, aby uniknąć gnicia korzeni. W okresie zimowym rośliny należy przechowywać w pomieszczeniu o temperaturze nieprzekraczającej 5–10°C. Zimą oliwki wchodzą w stan spoczynku, dlatego ich potrzeby wodne i nawozowe są znacznie mniejsze. Oliwki w donicach potrzebują regularnego przycinania, aby zachować zdrowy kształt i pobudzić do wzrostu młode pędy. Przycinanie najlepiej przeprowadzać na wiosnę, usuwając martwe, chore lub zbyt długie gałęzie.

Podsumowując ... kluczem do sukcesu jest odpowiednie nasłonecznienie, dobrze przepuszczalne podłoże, umiarkowane podlewanie i przechowywanie rośliny w chłodnym pomieszczeniu w okresie zimowym.

Tyle tytułem wstępu w wątku, w którym mam nadzieję inni szczęśliwi posiadacze tych pięknych drzewek będą dzielić się swoimi doświadczeniami z uprawy. :)
Ja aktualnie mam cztery drzewka, które uprawiam w donicy.
Zdjęcie z poprzedniego sezonu

20241008_094928.jpg

A to w styczniu tego roku, podczas ładnej, słonecznej pogody zostały wyniesione, by złapały trochę słońca. :)

20250131_100135.jpg
Pozdrawiam,
Kasia
Ostatnio zmieniany: 25 Lut 2025 20:59 przez mymysteryy.
Za tę wiadomość podziękował(a): zielonajagoda, Peteri, JaNina, ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Tola, Carmen
Wygenerowano w 0.283 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum