TEMAT: Hippeastrum - zwartnice

Hippeastrum - zwartnice 09 Lut 2019 17:33 #641809

• dana581958
  • dana581958's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3154
Aniu, a może kup w aptece suszonego wrotyczu i zrób wywar. Dodaj płynu do mycia naczyń i w jeszcze dość ciepły, przelany do słoika, zanurz cebulę bez liści i ziemi. Słoik zakręć, opatul i potrzymaj dobę. Po wyjęciu cebulę postaw do góry korzeniami i przesusz. Wyrzucić zawsze zdążysz.
Pozdrawiam. Ewa.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Łatka, nikita5

Zielone okna z estimeble.pl

Hippeastrum - zwartnice 09 Lut 2019 19:16 #641846

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 10321
Łatko, a czym Ty pryskasz, bo tu potrzebny środek systemiczny, taki co długo krąży w tkance roślinnej. Ten wrotycz, no nie wiem (?) - bo on raczej działa na powierzchni i to dobowe moczenie bez dostępu powietrza - wełnowce się potopią, a cebula? :think:

To białe z różowymi maźnięciami nie wygląda mi na odmianę 'Antarctica', ale co to, to niech bardziej doświadczeni radzą. I do wątku identyfikacyjnego te wszystkie nn-y. Rozpoznania przydadzą się w przyszłości innym.
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, nikita5

Hippeastrum - zwartnice 09 Lut 2019 19:21 #641848

• krezus
  • krezus's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 652
Aniu zadajesz zagadki hurtowo więc spróbuję odpowiedzieć:
DoubleDream-2.png

To na pewno 'Double dream'
DoubleDragon.png

Z duża dozą prawdopodobieństwa 'Double Dragon'
Intokazie.png

Jeśli ma takie mażnięcia różowe na płatkach to może być 'Intokazie' i wielkość i pokrój kwiatka by pasował

Odnośnie tego z wełnowcami ja wszystkie przynoszone z piwnicy przed przesadzeniem pędzluję 'Mospilanem, bo po inwazji w ubiegłym sezonie zostały przetrwalniki i też gdzie nie gdzie jeszcze wyłażą. Mospilan kupowany w proszku i trzeba zrobić roztwór, robię to w małej butelce i pędzelkiem rozprowadzam po cebuli i to wystarcza, bo to środek systemiczny i dość radykalny. A wyrzucić szkoda trochę zabawy, ale cebulę uratujesz. To co widzę po liściach, że zasychają, to nie wina żerowania wełnowców to efekt przesuszenia korzeni, następne już będą normalne się zachowywać...ale wełnowców nie lekceważ bo ci się rozlezą i będzie większy kłopot... :mad2:
Może nie doszedłem tam, gdzie planowałem, ale myślę, że jestem tu, gdzie powinienem być.
Pozdrawiam Andrzej
Za tę wiadomość podziękował(a): muchazezlotym, Fafka, kero, Armasza, Łatka, dana581958, minohiki, Zibi77, Carmen, nikita5, Perełka

Hippeastrum - zwartnice 09 Lut 2019 22:13 #641877

• Zibi77
  • Zibi77's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3096
Andrzej ma racje mospilan to bardzo wszechstronny środek układowy dodał bym tylko jakiś środek czepny i to na pewno załatwi drania.
Daphyne też pcha się na salony :P

A tu coś czerwonego mam nadzieje że z Waszą pomocą ustalę co to :thanks: :thanks:
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, kero, Łatka, dana581958, minohiki, Carmen, nikita5, Perełka, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnice 10 Lut 2019 00:41 #641889

• nikita5
  • nikita5's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1836
20190209_214447.jpg
Impala

20190209_214516.jpg
Pink?

20190209_214528.jpg
Red Pearl

20190209_214538.jpg
Desing

20190209_214551.jpg
Spartacus na drugim pędzie ma większe kwiaty rozwinięte prawidłowo.

20190209_214605.jpg
D Delight lub Red Peacock z Ambiance

20190209_214841.jpg
zbiorówka
Zbyszku,teraz Rosy Star jest przepiękna.Czy kwitł Ci już Pink Blossom a jeśli tak to jak,kupiłam w ubiegłym roku ale nie zakwitł dlatego jestem ciekawa. :sad2: :garden1:
Gratuluję wszystkim pięknych kwitnień. :dance: :dance: :dance:
Bożena
Ostatnio zmieniany: 10 Lut 2019 01:26 przez nikita5.
Za tę wiadomość podziękował(a): muchazezlotym, Fafka, kero, Łatka, dana581958, minohiki, Zibi77, Carmen, krezus, Perełka, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnice 10 Lut 2019 08:25 #641892

• Zibi77
  • Zibi77's Avatar
  • Platinum Boarder
"Zbyszku,teraz Rosy Star jest przepiękna.Czy kwitł Ci już Pink Blossom a jeśli tak to jak,kupiłam w ubiegłym roku ale nie zakwitł dlatego jestem ciekawa."

Mój Pink Blossom też zakupiony z jesiennymi cebulami w październiku 2018 niestety nie zakwitł więc nie mogę pochwalić się zdjęciami :( :(
Piękne kwitnienia i wspaniała kolekcja gratuluje Bożenko :thanks: :thanks: :thanks:
Ostatnio zmieniany: 10 Lut 2019 08:27 przez Zibi77.
Za tę wiadomość podziękował(a): Carmen, nikita5, Perełka

Hippeastrum - zwartnice 10 Lut 2019 12:54 #641942

• nikita5
  • nikita5's Avatar
  • Platinum Boarder
Zbyszku a to pech,widać te Pink Blossom są trudne do kwitnięcia,moja jest z marca ubiegłego roku z ogrodniczego a oni mieli cebule od Królika.Ciekawa jestem czy komukolwiek już kwitła,moja miała tylko liście. :cry2: :hammer: :think:
Moja Aphrodyta-Elvas miała jeden pęd i nie zanosiło się na drugi a tymczasem ona cichaczem wypuściła drugi,no i jest :hearts: :hearts: :hearts:

20190210_123022.jpg

20190210_123045.jpg

20190210_123123.jpg
Bożena
Ostatnio zmieniany: 10 Lut 2019 13:05 przez nikita5.
Za tę wiadomość podziękował(a): muchazezlotym, dana581958, minohiki, Zibi77, Carmen, Perełka, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnice 10 Lut 2019 13:54 #641957

• Carmen
  • Carmen's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 3204
Piękności same pokazujecie :hearts:

U mnie jest Samba :dance:

20190210_132411.jpg

Wybaczcie, że pokazuję ją w kółko, ale nie mogę się napatrzeć Aphrodite

20190207_074731-2.jpg

Tropical Orange ???

20190209_154130.jpg

Tres Chic :dance: :dance: :dance: już lada moment

20190210_132425.jpg

a to ??? z zeszłego roku cebula, nie opisana, czy to może być vitatum ???

20190209_154006.jpg
Zielono pozdrawiam Iwona
Za tę wiadomość podziękował(a): muchazezlotym, Fafka, dana581958, minohiki, Zibi77, nikita5, Perełka, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnice 10 Lut 2019 15:32 #641977

• Perełka
  • Perełka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Tak wiele, w tak krótkim czasie
  • Otrzymane dziękuję: 4781
Gratulacje dla wszystkich posiadaczy :flower2: :flower2: :flower2: :flower2: :flower2: :supr3: .....Cieszy ,że można zobaczyć tyle odmian i każdy mniej lub więcej jest zadowolony :woohoo: ...........U mnie dwa już niedługo -,nie ma lekko musisz człowieku sam poszukać i dopasować co masz :rotfl1: :bad-idea: pasiaki -widać kolor,od gimma będzie pierwsza Impala albo Spartakus/ te dwie cebule były w jednej torbie :happy: :happy:/ -obie mają po dwa pędy.Gdyby te dwie odmiany zakwitły razem można by było porównać ,ale tak pozostanie tylko sfocić i zestawić fotki obok siebie /Wolałabym by pędy u jednej cebuli wyrosły w pewnych odstępach czasu i dłużej kwitły,a nie dwa na raz.Tres też ma dwa równe pędy ,a wyczekiwany A Parfait już na wysokość jest optymalny i jakby tak jeszcze pąk wygrubiał .

Zastanawiam się nad zakupem Pasadeny i chyba zaryzykuję z nikłą nadzeją ,bo jak popatrzyłam na spis konkretnych odmian oferowanych przez plantacje na rynek , to o ile Tosca była w 800 szt to Pasadeny nie ma ,a tu taka ilość .......W tamtym roku wysyłałam do Royal Colors preferencje co do odmian które chciałabym mieć i Ms Paul odpisał ,że z pewnymi starymi ugruntowanymi odmianami jest kłopot ,a i nowe wymagają dopracowania i staranności co do jakości cebuli i kwitnienia.
Ostatnio zmieniany: 10 Lut 2019 15:41 przez Perełka.
Za tę wiadomość podziękował(a): muchazezlotym, Fafka, Łatka, dana581958, minohiki, Zibi77, Carmen, nikita5, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnice 10 Lut 2019 15:55 #641983

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83520
Ewuniu - z tym wrotyczem chyba nie da rady, nie jestem dobra jako wiedźma z kociołkiem dekoktów.
Już raczej - i chyba na pewno - spróbuję z MOspilanem. Aczkolwiek Piotr skonsultował zdjęcie liści moich "rezydentek" z kimś Wiedzącym - i wyszło, że mają uszkodzenia tkankowe z powodu przedawkowania środków owadobójczych.
Jak nie kijem... :jeez:

Andrzeju Niezawodny
- jak się cieszę, że rozpoznałeś w moim "pomylonym" S&S Double Dream - bo tak, mieć go było moim życzeniem, nawet podwójnym. B) No śliczny jest - taki prawdziwie koralowy, napchany płatkami... I jako jedyny z moich hippeastrów "patrzy" do góry.
Ale co do Intokazi - nie wiem...jedyny "maz" jest doprawdy znikomy, popatrz:

Drugi kielich czysto biały. Co myślisz?

Bożenko - ołtarz ku czci piękna - to była moja pierwsza myśl, jak zobaczyłam Twoją "wystawę". Niesamowite!

Iwonko - pokazuj Afrodytkę, pokazuj - chwila mała i jej uroda przeminie, a tak to możemy się cofnąć parę stronniczek w wątku - i westchnąć. Twój okaz w pełni godny swego imienia, naprawdę! I Samba - druga, co ją od dawna pożądam. Płatki, jak muszelki! Kolor! No klękajcie, narody!
Za to mój pan Szykowny wyprzedził Twojego :lol:
Hippeastrum Tres Chic - ma 7 (!) kielichów, oczywiście w różnym stadium rozwoju - i drugi nos wyściubiony zza krótkich listków.

Jaka zmysłowa czerwień, prawda? Cóż, "Tres Chic" ;)

Ta też zasługuje na nazwę - hippeastrum Terra Mystica:

Ledwie się rozchyla - już mnie urzekła :hearts: . Opalizujący cynober z zewnątrz. W środku - zgaszona cegiełka. Kielichy nieduże - ale też siedem na pędzie - a drugi także otwiera zewnętrzne łuski.
Wszyscy robią zdjęcia grupowe - to i ja:
Parapet na parterze - domniemany Intokazi, Ferrari, Rilona (przekwitająca :placze: ) i Double Dragon

I za monitorem: Tres Chic. Tera Mystica i Double Dream

.
Za tę wiadomość podziękował(a): muchazezlotym, Fafka, dana581958, minohiki, Zibi77, Carmen, nikita5, krezus, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnice 10 Lut 2019 16:01 #641984

• muchazezlotym
  • muchazezlotym's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2547
Bożenko, mi kiedyś zakwitła Pink Blossum, tyle że ... nie była zgodna - kwiaty były białe. Twoja Aphrodita vel Elvas jest CUDOWNA! Rozważam jeszcze jedną odmianę - czy to nie jest przypadkiem Mary Lou. :think: :think:

Zbyszku, Rosy Star piękna, taka delikatna. :flower2:

Perełko, gdzie upatrzyłaś Pasadenę? W starych zapiskach znalazłam adnotację, że ona pachnie.

Ewa, gratuluję pierwszego kwitnienia siewki. :bravo: :bravo:

Carmen, Tropical Orange to nazwa handlowa, z tego co wiem nie ma takiej odmiany. :idea2:

U mnie rekordzistka rezydentka wypuszcza 3 pędy kwiatowe:

IMG_20190210_141943.jpg
pozdrawiam
Ela
Ostatnio zmieniany: 10 Lut 2019 16:06 przez muchazezlotym.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka, dana581958, minohiki, Zibi77, Carmen, nikita5, krezus, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnice 10 Lut 2019 17:24 #642004

• Zibi77
  • Zibi77's Avatar
  • Platinum Boarder
U mnie zaczyna kwitnąć czerwony, przeglądałem strony które polecaliście i najbardziej podobny jest Bambara ale pewny nie jestem, co o tym myślicie?

Za tę wiadomość podziękował(a): dana581958, minohiki, Carmen, jagodka27, nikita5, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnice 10 Lut 2019 18:14 #642012

• Carmen
  • Carmen's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 3204
Aniu, wow już nie mogę się mojego Tres Chic doczekać, jest piękny :hearts: :hearts: :hearts:

Elu, tak myślałam,że to podpucha sprzedawcy :laugh1: ale kwiat mi się podoba :dance:

Zbyszku Twój czerwonasek ciekawie wygląda :dance:
Zielono pozdrawiam Iwona
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, dana581958, Zibi77, jagodka27, nikita5, Perełka

Hippeastrum - zwartnice 10 Lut 2019 21:19 #642071

• nikita5
  • nikita5's Avatar
  • Platinum Boarder
Dzięki wszystkim,pokazujecie takie cuda że lista moich chciejstw zamiast skracać,wydłuża się.I tak już na niej jest Rosy Star,Afrodyta,Samba,Tres Chic i jeszcze parę innych. :sad2: :supr3: :garden1: :garden1: :garden1:
Pokazuj Iwonko Afrodytę,pokazuj bo to rarytas na dzień dzisiejszy,a jeszcze Samba i Tres Chic,no i do tego Vittatum. :hearts: :hearts: :hearts:
Perełko,Twoje słowa potwierdzają problemy że starszymi odmianami niestety. :think:
Aniu,dziękuję,Twoim niczego nie brak zwłaszcza Tres Chic,a Terrę Mysticę na szczęście kupiłam.Pięknie opisujesz te kwiaty,tak fachowo. :fly: :dance:
Elu,czyli Pink Blossom pozostanie zagadką,może kiedyś zakwitnie.Co do Aphrodyta-Elvas,obejrzałam tą Mary Lou według mnie nie pasuje,moja ma więcej koloru na płatkach i obwódkę na wszystkich płatkach,tamta mniej koloru i obwódki przeważnie na górnych płatkach.Ale może zakwitnie za rok i będzie jeszcze inaczej wyglądać,zobaczymy. :happy: A Twoja rezydentka :supr3: :supr3: :supr3:
Zbyszku,skąd Ty wytrzasnąłeś taką cebulę,piękna jest. :hearts: :hearts: :hearts:
Zapomniałam dopisać że ten niby Elvas delikatnie pachnie,ten różowy Andrzejowy również,ciekawe jak się zwie. :dance: :dance: :dance:
Bożena
Ostatnio zmieniany: 10 Lut 2019 22:33 przez nikita5.
Za tę wiadomość podziękował(a): muchazezlotym, Łatka, dana581958, Zibi77, Carmen, jagodka27

Hippeastrum - zwartnice 10 Lut 2019 23:58 #642091

• krezus
  • krezus's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 652
No i doczekaliśmy się szczytu kwitnień w sezonie , kolorowy zawrót głowy, szał form i zestawień kolorystycznych. Super - Hiper...
Wszyscy pokazują to i ja (już nie mówię, że pokazywałem jak byłem mały... :supr: ) pokażę co mam:
H. 'Royal Velvet' już się rozbujał, Pięknie w słońcu opalizuje:

RoyalVelvet-3.jpg

II pęd H. 'Double Dream ' się popisuje lepiej jak pierwszy - 5 pąków, pewne już dostał 'kopa' z korzeni, cebula prawie nie więdnie:

DoubleDream111.jpg

Zbyszek, podaj wymiary tego Twojego czerwonego kwiatka i pokaż go w pełnym rozkwicie - mam pewne podejrzenia co do niego, ale o tym to potem jak będą wymiary... :whistle:

Bożenko, jak to nie wiesz jak nazywa się ten 'Andrzejowy' , jak sam wygląd wskazuje to H. Pink Star' Ten typ tak ma wiaty wniesione ku górze (w pełnym rozkwicie schodzą do poziomu), a czy pachnie, jakoś nie sprawdzałem ... :happy:

No i uważajcie, jutro poniedziałek, nawet jak się miło zacznie, to 'zło' może pierdyknąć znienacka... :rotfl1:
Może nie doszedłem tam, gdzie planowałem, ale myślę, że jestem tu, gdzie powinienem być.
Pozdrawiam Andrzej
Ostatnio zmieniany: 11 Lut 2019 15:38 przez krezus.
Za tę wiadomość podziękował(a): muchazezlotym, Fafka, Łatka, dana581958, minohiki, Zibi77, Carmen, jagodka27, nikita5, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnice 11 Lut 2019 01:00 #642096

• nikita5
  • nikita5's Avatar
  • Platinum Boarder
Dzięki Andrzeju,że Pink to wiem tylko drugi człon mi nie pasował.Twoje oba piękne,a możesz pokazać Velveta na większym zdjęciu z ujęciem łodyg jak na trzech ostatnich zdjęciach? :thanks: :dance:
Bożena
Za tę wiadomość podziękował(a): Carmen, jagodka27

Hippeastrum - zwartnice 11 Lut 2019 14:15 #642156

• dana581958
  • dana581958's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3154
Ależ tutaj się dzieje. :lol: Można tylko podziwiać i dziękować Wam za możliwość oglądania tylu odmian. :thanks:

Zakwitła mi kolejna siewka. W tym typie kwitnie jeszcze kilka, ale już im nie robiłam zdjęć.

Jola - nazwa własna.
Jola-1nw.jpg

Jola-2nw.jpg

Jola-3nw.jpg

Mateo - nazwa własna
Mateo-1nw.jpg

Mateo-2nw.jpg

Mateo-3nw.jpg

Cień - nazwa własna. Już ją pokazywałam, ale bez imienia. :P
Cie-1nw-2.jpg

CieMateoJolanw.jpg

Kwiaty mają wielkość 18 - 19 cm.
Pozdrawiam. Ewa.
Ostatnio zmieniany: 11 Lut 2019 14:17 przez dana581958.
Za tę wiadomość podziękował(a): muchazezlotym, Fafka, Zosia2, Biotit, minohiki, Zibi77, Carmen, jagodka27, krezus, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnice 11 Lut 2019 14:27 #642157

• Zosia2
  • Zosia2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 607
Ewa bardzo, bardzo Ci dziękuję.
Za tę wiadomość podziękował(a): dana581958, nikita5

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Tola, Carmen
Wygenerowano w 0.892 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum