TEMAT: Metody pozyskiwania deszczówki

Metody pozyskiwania deszczówki 10 Maj 2022 06:01 #802277

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 17841
Kochani, ceny wody galopują, czas pomyśleć w jaki sposób efektywnie zarządzać tym darmowym dobrem, spadającym nam z nieba.
Nauczona doświadczeniem, że dwie 100 litrowe beczki przy altanie przepełniają się bardzo szybko w czasie ulewy, zależy mi nad czymś innym niż rynna wpięta w beczkę.
Połać dachu na domu jest dużo większa.
Chciałabym ustawić przy rynnach beczki ( na mauzer nie mam miejsca ) a po napełnieniu zbiornika wodę skierować rurami do istniejącego, starego, wyczyszczonego szamba.
Są na rynku specjalne zestawy, montowane na rynnę, czy ktoś już je posiada, jakie są doświadczenia?
Co z nimi zimą, gdy beczki się odpina?
Może macie jakieś inne, pomysłowe rozwiązania.
Chętnie podpatrzę.
Ostatnio zmieniany: 10 Maj 2022 06:09 przez whitedame.
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, Bobka

Zielone okna z estimeble.pl

Metody pozyskiwania deszczówki 10 Maj 2022 07:17 #802284

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 55171
JaNina wrote:
whitedame wrote:
Muszę pomyśleć o jakimś sposobie odzysku wody deszczowej.
Beatko, teraz nie mam czasu, ale postaram się opisać mój system zbierania deszczówki. Jest trochę "skomplikowany", bo zbiorniki na wodę są oddalone od domu o jakieś 20 m, ale żadnych rur na ziemi nie ma.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame

Metody pozyskiwania deszczówki 10 Maj 2022 07:45 #802286

• Zefirka
  • Zefirka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1652
U nas jest rozwiązanie, które raczej Ci się nie spodoba, bo wiązałoby się z "wykopkami". Wzdłuż domu rozciągnięte są rury, do których spływa woda z rynien, a dalej ciągną się do starego, niewykorzystywanego już szamba.Rury są zakopane.
Wiedźmowata
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame

Metody pozyskiwania deszczówki 10 Maj 2022 07:52 #802287

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
Właśnie tak i u mnie będzie.
Rury wkopiemy i woda z 3 rynien będzie płynąc do tego szamba.
Tylko z niego trzeba wodę odpompować, właz swoje waży a ja z chorym barkiem nie dam rady tego robić.
Więc chciałam po drodze postawić beczki na doraźne pobieranie deszczówki.
I teraz, jak rozwiązać to aby póki beczka pusta lało się do beczki a jak pełna to o szamba?
Ostatnio zmieniany: 10 Maj 2022 07:53 przez whitedame.

Metody pozyskiwania deszczówki 10 Maj 2022 07:57 #802291

• KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7889
Chciałabym ustawić przy rynnach beczki ( na mauzer nie mam miejsca ) a po napełnieniu zbiornika wodę skierować rurami do istniejącego, starego, wyczyszczonego szamba.

Niepotrzebna komplikacja. Wszystkie rynny wpiąć do jednej rury o większej średnicy i poprowadzić do szamba. Na każdej rynnie powinna być wyczystka z sitkiem.
I teraz, jak rozwiązać to aby póki beczka pusta lało się do beczki a jak pełna to o szamba?
Są takie urządzenia. allegro.pl/oferta/zestaw-przylaczeniowy-...zki-rynny-9521731013
ale tylko część wody z rynny napełnia beczkę. Innym rozwiązaniem jest www.gamart.pl/lapacze-wody/lapacz-wody-deszczowej.html albo wprowadzenie rynny do beczki i odprowadzenie z beczki kilka cm. poniżej górnego rantu do rynny ale w takim przypadku beczka jest integralna częścią systemu.

W szambie i tak trzeba zainstalować pompę elektryczną albo obsadzić "abisynkę".
Ostatnio zmieniany: 10 Maj 2022 08:12 przez KaLo.
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame, del

Metody pozyskiwania deszczówki 10 Maj 2022 09:56 #802311

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
Moje nieużywane szambo Janusz ma 74 lata i niewybetonowane dno, więc woda wsiąka.
A ja potrzebuję wodę pod ręką, stąd kombinacja z beczkami. Dziękuję za linki.

Metody pozyskiwania deszczówki 10 Maj 2022 11:17 #802316

• KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7889
Jak woda wsiaka to co to za zbiornik? Trzeba dno uszczelnić.

Metody pozyskiwania deszczówki 10 Maj 2022 11:22 #802317

• mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10852
whitedame wrote:
Woda leje się do beczki do poziomu wprowadzenia rury.

20220510_102855-2.jpg

Potem przelewa się już cała do zbiornika na deszczówkę, który też mam zrobiony z nieużywanego już szamba (12 tysięcy litrów. Szczelne, więc co zbiorę to moje :wink4: ) Rynny mam podpięte do rur wkopanych w ziemię i nimi deszczówka płynie do zbiornika. Oprócz tego, w związku z tym, że mieszkam w dole i podczas ulew droga zamienia się w potok, na wjeździe mam odwodnienie liniowe, które też odprowadza wodę do tego zbiornika

20220510_112000-2.jpg

Do podlewania wodą ze zbiornika używam pompy z hydroforem. Takiej przenośnej ...nie montowanej na stałe. Cały sezon stoi sobie w ogrodzie, a na zimę chowam.
Pozdrawiam,
Kasia
Ostatnio zmieniany: 10 Maj 2022 11:29 przez mymysteryy.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, del

Metody pozyskiwania deszczówki 10 Maj 2022 11:32 #802318

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
KaLo wrote:
Jak woda wsiaka to co to za zbiornik? Trzeba dno uszczelnić.

Teraz do tego szamba podpięte są rynny z budynków gospodarczych.
Podczas długo trwających deszczy szambo przebiera.
Dlatego dobrze jest że trochę wsiąka bo inaczej by mnie zalało jesienią i zimą.
Moje szambo jest przelewowe pierwsza komora ma 5 m sześciennych a druga teoretycznie tyle samo choć już do niej tyle nie wchodzi.
Nie ma możliwości czyszczenia jej i pewnie się przymuliła.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, del

Metody pozyskiwania deszczówki 01 Mar 2023 08:38 #824574

• MimiMoore
  • MimiMoore's Avatar
Możesz spróbować zainstalować system zbiorników buforowych, który będzie gromadził deszczówkę z rynien, a następnie będzie ją dostarczał do szamba. Zbiorniki buforowe są dostępne w wielu rozmiarach, dzięki czemu możesz dostosować je do swoich potrzeb. Możesz także zainstalować filtr, który będzie usuwał zanieczyszczenia z deszczówki, zanim trafi do szamba. W zimie beczki można odpiąć i przechować w pomieszczeniu, a po sezonie deszczowym można je ponownie zamontować.

Metody pozyskiwania deszczówki 01 Mar 2023 11:19 #824583

• mirzan
  • mirzan's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2510
Pomidory2010268.jpg

Pomidory2010270.jpg

Pomidory2010272.jpg

Pomidory2010266.jpg

Na ostatnich zdjęciach , przykrycia moich studni, czyli dziur w ziemi.
Beczka wody, to nie żadne rozwiązanie. Zrobiłem w ziemi dziurę, 6 m głęboką. Bez żadnych urządzeń, wiertnic, wież, samymi rękoma no i głową. Wpuściłem do dziury rurę średnicy 200mm. Woda podchodzi bardzo powoli, ale mam trzy razy na dobę po 100 litrów wody. Akurat na trzy pompowania 15 minutowe, tyle co najtańszy programator i ruska pompka za stówkę obsłuży.Pompowało mi to do wygrzebanego w ziemi dołka, tam była następna pompka i okazało się że wody mam pod dostatkiem.
Ostatnio zmieniany: 01 Mar 2023 11:29 przez mirzan.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, jagodka27, Babcia Ala, Darotca, calineczka

Metody pozyskiwania deszczówki 18 Lut 2025 21:06 #872059

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 466
Chyba tu zapytam.. Mam taki kłopot- woda z rynien odprowadzana jest do beczek (po obu stronach dachu), żeby się nie przelewała na ścianę w beczkach są otwory do których na fest są przymocowane (przyklejone) węże i woda wyprowadzona jest tam gdzie chciałam, z lekkim spadkiem. Problem polega na tym, że woda nie zawsze spływa, tylko jakby się dławi, zapowietrza czy jakoś tak. Czasami muszę poruszyć tym wężem żeby nadmiar wody spłynął, czasami poleci sama, nic nie jest zapchane. O co tu chodzi?

Pierwsze zdjęcie to moje, niestety nie mam innego, ale tak to wygląda, drugie z internetu- u mnie wąż jest bezpośrednio podłączony do beczki bez tej wstawki

beczkaiw-2.jpg

rynnazweminternet.jpg
Ostatnio zmieniany: 18 Lut 2025 21:08 przez Klarkia25.

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.358 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum