TEMAT: Na wiejskim podwórku

Na wiejskim podwórku 18 Mar 2015 20:22 #350279

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
Mam jedno pytanko :)
Czy hortensje w maju trzeba chronić przed majowymi przymrozkami? Te kolorowe to wiadomo, że wrażliwe, choć w tym roku jest szansa, że wreszcie zakwitną - odpukać!!! Mam jednak na myśli te białe odmiany kwitnące na jednorocznych pędach.
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Zielone okna z estimeble.pl

Na wiejskim podwórku 18 Mar 2015 21:09 #350316

• Roma
  • Roma's Avatar
Do zimnej Zośki mam przy ogrodówkach kartony i na noc je okrywam,tak dla bezpieczeństwa :)
Ostatnio zmieniany: 18 Mar 2015 21:10 przez Roma.

Na wiejskim podwórku 18 Mar 2015 21:14 #350320

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
Aga, hortensje bukietowe, czyli te ze stożkowymi kwiatami oraz krzewiate/drzewiaste czyli kuliste, kwitnące na tegorocznych pędach
- nie boją sie przymrozków, dlatego je tak lubię i mówię, że są bezproblemowe.
A wiesz, w domu na Twoim awatarze widzę winogrona a w pracy jakąś "laskę" :rotfl1: . I niech tak zostanie :silly: .
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie

Na wiejskim podwórku 18 Mar 2015 23:01 #350393

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
Też tak miałam, powiedziano mi, że jak pojawia się "laska" trzeba kliknąć F5 i zniknie :)

ufff tak się cieszę, że nie trzeba ich okrywać, dość się nakombinuję przy winorośli. A "ogrodówki" o których pisze Romcia to chyba te kolorowe - to wiem, że trzeba okryć. Mam tylko 2, więc rzucę im na łeb jakiś sweterek jak zajdzie konieczność

Taką se "rumunię" zrobię :wink4:

P1110526.jpg

P1110527.jpg
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku
Ostatnio zmieniany: 18 Mar 2015 23:02 przez aguskac.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Na wiejskim podwórku 19 Mar 2015 21:23 #350614

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
Jak przystało na osobę zupełnie nieskorą do prac ogrodowych w tym roku godzinkę poleżałam sobie w hamaku, wygrzewając się w słonku pod kocykiem :tongue2:

Wczoraj przymusiłam się do wyjścia, bo przecież słonko świeciło, więc grzech nie wyjść :wink4: Wypróbowałam nowe nożyce do żywopłotu i potem zastanawiałam się jak ja mogłam tyle lat kosić krzaki tym moim złomem :supr3: Chyba ja mam zapędy masochistyczne. To g..... rozkręcało się po kilku machnięciach, rączki teleskopki ciągle się poluźniały i składały ... na dodatek tępe żelastwo!!!

Zatem mając wreszcie do dyspozycji porządne narzędzie trochę krzaczorków przetrzebiłam, wycięłam nimi wszystkie maliny i to w moment, bez cykania sekatorem przez pół godziny. Wyciachałam marcinki i hortensje przycięłam... Nie wiem czy tak mi wolno było z nimi postąpić, ale postąpiłam i już :)

Taki jeden pojabłoniowy pniak z zachwycającym grzybem :wink4:

IMG_3982.jpg

IMG_3983.jpg

IMG_3984.jpg

IMG_3985.jpg
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, Adasiowa

Na wiejskim podwórku 19 Mar 2015 22:08 #350633

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
F5 (odśwież) zmusza przeglądarkę do pobrania nowych informacji z serwera.
Wiem i już :wink4: (z forum oczywiście) :rotfl1:

Kiedy leżałaś na hamaku? W 2015???

Na wiejskim podwórku 19 Mar 2015 22:11 #350636

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
A cóż to takiego dziwnego leżeć w hamaku w 2015 ? :rotfl1: .
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie

Na wiejskim podwórku 19 Mar 2015 22:17 #350642

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Ja jeszcze nie leżałam :woohoo: I nie tylko dlatego, że nie zakupiłam :happy: Ziąb parszywy :jeez:

Na wiejskim podwórku 19 Mar 2015 22:57 #350659

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
:happy4: :happy4:
Kurdesz... Baby złośliwe :devil1: Przecinek zjadłam :lev:
Miało być :
aguskac wrote:
Jak przystało na osobę zupełnie nieskorą do prac ogrodowych w tym roku, godzinkę poleżałam sobie w hamaku, wygrzewając się w słonku pod kocykiem :tongue2:

Jak to jeden przecinek może zmienić sens wypowiedzi :ouch:

Ja sobie go sama uszyłam z materiału bardzo mocnego nabytego w sklepie z "odzieżą zachodnią" :wink4: Były to kiedyś "piękne" zasłony w jakimś angielskim domu.
To oczywiście nie ja, gdyby ktoś miał wątpliwości :happy3:

Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku
Ostatnio zmieniany: 19 Mar 2015 23:01 przez aguskac.

Na wiejskim podwórku 20 Mar 2015 10:38 #350747

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
O rany, ale jesteś zdolna bestia :woohoo:

Poproszę o instrukcję przerobienia zasłony eleganckiej angielskiej na hamak.
Bo ja bardzo lubię szyć :happy3: i aż palę się do rękodzielnictwa :funnyface:

"Przecinanie" wypowiedzi to podstawa :happy-old: pisemnej komunikacji :happy4:

Uwielbiam podpisy na forum typu "Pozdrawiam Mirka" :happy: Zawsze mam odruch zapytać, którego?
Mireczko :kiss3: sama się spatelniuję :club2: :happy4:

Na wiejskim podwórku 20 Mar 2015 14:54 #350807

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
Siberia wrote:
"Przecinanie" wypowiedzi to podstawa :happy-old: pisemnej komunikacji :happy4:
No właśnie i to napisałam ja - nauczycielka, notorycznie wszystkich poprawiająca :silly: - nic tylko spłonąć !!!

Przerobić elegancką angielską zasłonę na hamak, to bardzo prosta sprawa :idea2: Wystarczy udać się do wiadomego sklepu i nabyć zasłonę szerokości ok 1.2m - 1.4m. Taka jest najlepsza, ponieważ nie trzeba obszywać boków :wink4: Zasłona powinna być dłuższa niż planowany hamak, no... albo szersza :devil1: , bo wtedy jest z czego odciąć kawałek na "szelki". Strasznie ciężko się je przyszywa do tak grubej tkaniny, więc trzeba mieć na zapas przynajmniej 5 igieł, inaczej praca nie posuwa się płynnie. "Ucha" ("szelki") przyszywałam układając oba końce na tkaninie obok siebie, a nie na sobie, bo inaczej żadna igła by tego nie przeszyła.
Potem zakupiłam sznurki - linki- jak zwał tak zwał... ważne, by były mocne. Wszystkie linki założyłam na 1 metalowy uchwyt z każdej strony i wpięłam w haki na drzewie. Nie wiem czy napisałam zrozumiale, ale mam taką nadzieję :tongue2:

Istotna jest także odległość drzew od siebie. Tam gdzie ja chciałam hamak wcisnąć było trochę ciasnawo. Musiałam skrócić hamak, a potem jeszcze zawiązałam supełki na linkach, bo jeszcze zbyt nisko zwisał. Mam oczywiście jeszcze sad i dowolne odległości między drzewami do wyboru, ale tam nie jest tak przyjemnie.
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Na wiejskim podwórku 20 Mar 2015 18:10 #350847

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
Pryskałam dziś Miedzianem :) Na szczęście przepowiednie deszczu się nie sprawdziły. W sumie to nie wiedziałam co pryskać. Poszło na grusze, bo na jednej jakby zaraza ogniowa coś próbowała mi się pojawiać. Potem wiśnie, te kupowane, bo tych moich samosiejów nic nie rusza, więc nie ma co pryskać. Borówki amerykańskie też dostały, choć nie wiem po co... ale one ciągle chore... tylko, że chorują na szarą pleśń, więc Miedzian chyba niekoniecznie.
Prysnęłam także na śliwy, też nie wiem po co, no i czereśnie. Resztę wypsikałam na róże.
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Na wiejskim podwórku 20 Mar 2015 19:08 #350857

• vita
  • vita's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 242
aguskac wrote:
P1110526.jpg

Aga, z którego roku są te zdjęcia? One budzą we mnie najlepsze emocje. Pamiętam jak dawno, dawno temu czytałam z wypiekami na twarzy Twój wątek i martwiłam się o winogrona.
Poleżeć na hamaku w marcu? Zazdroszczę, nigdy nie mam na to czasu (hamaka zresztą też nie mam :rotfl1: )

Na wiejskim podwórku 20 Mar 2015 19:39 #350865

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
aguskac wrote:
Nie wiem czy napisałam zrozumiale

Idealnie :thanks: :thanks: :thanks: Jeszcze te metalowe końcówki chętnie bym zobaczyła :devil1:

Na wiejskim podwórku 21 Mar 2015 08:15 #351001

• Ma Gorzatka
  • Ma Gorzatka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 497
Superancki ten przepis na hamak! Są specjalne igły do jeansu, takie bardziej wytrzymałe, może by się nadały do takich ściśle tkanych "grubasów"?
Ja z lumpeksowych zasłon wytwarzam narzuty, poszwy na ogrodowe łóżko i na psie posłanie, abażury i obrusy. Są to mocne tkaniny o pięknych wzorach, jakich w naszych sklepach z materiałami się nie znajdzie.

Widzę, kochanieńka, że u Ciebie w ogrodzie już antyprzymrozkowa rumunia rozstawiona :happy4:

Na wiejskim podwórku 21 Mar 2015 18:52 #351088

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
Małgoś :)
To fotka archiwalna z roku 2008 lub 2009 :)

Hamak szyłam właśnie igłami do jeansu :P też ledwie dawały radę, bo to naprawdę gruby materiał. A Twoje wspaniałe szyte dzieła oglądałam na żywo, masz talent, do takich robótek :hearts:

Vituś :)
Wtedy winogrona były jeszcze małe i można je było tak okryć. Teraz są już za duże, przykrywam je kartonami i agro.
To lenistwo do prac ogrodowych sprawiło, że wyciągnęłam hamak :wink4: Nie miałam ochoty na żadne roboty, a chciało mi się pobyć na słonku. W altance cień, a to był sposób by pobyć na słońcu :)

Siberka :)
Cieszę się, że napisałam zrozumiale, a te metalowe uchwyty to mniej więcej takie
- podobne mam wkręcone do drzewa
archiwum.allegro.pl/oferta/hak-hustawkow...any-i4245870314.html

a takie zbierają sznurki
www.google.pl/webhp?sourceid=chrome-inst...8#q=karabi%C5%84czyk
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku
Za tę wiadomość podziękował(a): sd-a

Na wiejskim podwórku 21 Mar 2015 22:27 #351213

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
Kupiłam MARCHEW :devil1:
Niektórzy wiedzą co to znaczy B) Tak się zapierałam, że nigdy więcej i co??
Przekonała mnie koleżanka. Stwierdziła, że robię podstawowy błąd kupując zawsze marchew wczesną. Powiedziała, że na moją glebę nadaje się późna i kazała kupić bym się o tym przekonała. To się przekonam :P
Wypadłam z autka, rzucając mężowi - za minutkę wracam, ja tylko po marchewkę. Tak się mówi, nie nie? Wyszłam po 10 minutach z kartonem prześlicznych stokrotek :flower2: i marchewką oczywiście :wink4:
Plan był taki, że sadzę zaraz po powrocie, by było ślicznie. Plany pokrzyżowała mi kapryśna wiosna - zaczął sypać śnieg :whistle: Postanowiłam, że na dzień będę wystawiać w doniczkach do korytka, a na noc chować. Muszę poczytać jaki mróz wytrzymują.
No i żaden zwierzak mi ich nocą nie zeżre, jak bratki 3 lata temu :silly:
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Na wiejskim podwórku 21 Mar 2015 23:05 #351229

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Żeby się tym razem udało z tą marchewką :hearts: :hearts: :hearts:

U mnie też biało :supr3: i okropnie huczy wiatr :jeez:

Zielone okna z estimeble.pl