TEMAT: Wiosenna Jędrzejówka (III)

Wiosenna Jędrzejówka (III) 15 Cze 2013 23:18 #169494

• Poll
  • Poll's Avatar
Tabciu, ślicznie kolorowo u Ciebie, pewnie wszystko pachnie goździkami? Lubie ten czas w ogrodzie, czerwiec pełen zapachów, w każdej części Jędrzejówki innych. :) Szkoda,ze bodziszki nie pachną jakoś upojnie, do ich urody, tylko upojnego zapachu brakuje. :(

U mnie woda już niemal zeszła, ale błocko straszliwe miejscami. Kilka dni pogody powinno załatwić sprawę na dobre... Trzeba jednak jeszcze poczekać. :(

Blue Hawaii z pąkiem kwiatowym

zakwitły żylistki

:)

Ostatnio zmieniany: 16 Cze 2013 01:00 przez Poll.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Wiosenna Jędrzejówka (III) 16 Cze 2013 14:06 #169625

..obiecany ;)

Za tę wiadomość podziękował(a): Poll

Wiosenna Jędrzejówka (III) 16 Cze 2013 14:57 #169638

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
  • Otrzymane dziękuję: 2041
Hejka! :)
Ciepełko dobra rzecz bo suszy i da się skosić Tyrawnik :garden: :P . Zapowiadane w Łodzi jeszcze wczoraj upały chyba już nam nie grożą, dzisiejsza prognoza na przyszły tydzień przyzwoita więc chyba da się spokojnie paczkować. :P W ogrodzie pachnie i goździkami i jaśminowcem i resztkami dyptamu ale głównie to czuje zapach starych róż i kaprifolium ( bo rosną blisko moich okien ). Niestety lube zapaszki zwabiły osy, które zrobiły sobie domek na podwórkowym cyprysiku, tym za brzozą 'Youngi'.

Domownicy, dojście do budynku, no już lepszego miejsca to sobie znaleźć nie mogły. Jutro przyjedzie tzw. specjalista do tego roju, mam nadzieję że ich nie ubije tylko zabierze. :dry: A tak w ogóle Pollutku to w Alcatrazie teraz będzie dzwoniło na całego. Ja z prawdziwym zacięciem dzwonkuję, dzwończę a nawet przydzwaniam. :wink4:

Z dzwonkami jak z bodzichami, nie pachną ale co to byłby za ogród w czerwcu bez dzwonkowania. :supr:

Pozdrówka
K. :woohoo:
Jak już sobie ogród urządzę po swojemu to go zdemoluję i zacznę urządzać od nowa!
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, futrzasta, Tomasz23

Wiosenna Jędrzejówka (III) 16 Cze 2013 21:10 #169732

• Tomasz23
  • Tomasz23's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 756
Jestem pod wrazeniem... :woohoo: :woohoo: :woohoo:

Wiosenna Jędrzejówka (III) 16 Cze 2013 21:11 #169734

• Poll
  • Poll's Avatar
Romciu :hug: , Danielo :hug: ,Gosiu :hug: przepraszam, że do Was nie zwróciłam się z wpisem, jakaś pomroczność chyba na mnie padła i nie zauważyłam Waszych postów. :jeez: :angry: Juz odnotowałam kilka strat wśród roślin, padły mi na bank dwie paprocie, w tym dość rzadkie Polystichum setiferum 'Ray Smith', młoda roślina, sprowadzona jesienią z Irlandii. Czy przylaszczki odbiją? Zobaczymy....

Nachwilny
, miły kolego... W pierwszym momencie, Lalunia mi się nie pokazała i pomyślałam kilka brzydkich słów. :lol: Dopiero po chwili fotka się załadowała i widzę ją...Śliczna, dziękuję :hug: . Wiesz, czym mnie uradować. :kiss:

Tabciu, u mnie tez dzwoni i to w rożnych tonacjach. :lol: Nie mam jednak czasu na focenie. Tyle pracy mi się nazbierało a codziennie przychodzi pomóc mi młody sąsiad , więc szarpiemy,co się da. Powstało juz bagienko na Marsilea quadrifolia, następne ( większe) na inne rośliny bagienne, kolejna część cieniówki nad najnowszym hostowiskiem, wyściełane są kartonami i trawą następne'kwartały' 2letniego hostowiska i część tegorocznego.... Nie wiem,co zrobiłabym bez Jego pomocy, bo przywiózł mi nawet cały wózek własnego kompostu, bez którego nie mogłabym nic zrobić i... ze stoickim spokojem słucha mojego gadania. :lol: Marcin (też jest oazowiczem), wielkie :kiss3:

bagienko, w którym z lubością taplaliśmy się z moim pomocnikiem ( na fotce, jeszcze w stadium roboczym, kiedy Marcin napełniał je ziemią i trocinami)

marsylia (Marsilea quadrifolia ) ma już swoje własne stanowisko , czyli mniejsze shrekowisko :lol:

Ostatnio zmieniany: 17 Cze 2013 10:23 przez Poll.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 16 Cze 2013 21:32 #169752

• Poll
  • Poll's Avatar
Tomku :hug: , zawsze 'na roboczo' wykładam kartony na ściezkach: jak pielę, jak cokolwiek robię na kolanach :P ... To takie moje dziwactwo...jedno z wielu. ;)

Woodwardia fimbriata, zimująca w domu, na sezon, trafiła do gruntu i wypuszcza śliczne,miedziane liście

bodziszki i hosty, tego u mnie sporo, więc takie widoczki, to codzienność

Ostatnio zmieniany: 16 Cze 2013 21:37 przez Poll.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 16 Cze 2013 23:08 #169815

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Poll, :hug:
nie ma sprawy. Ja zawsze się tak zapatrzę w Twoim wątku, że nawet nie zauważyłam. :comp:
Bagienko też mi chodzi po głowie. Nad "leśnymi okolicznościami przyrody" powoli pracuję. ;) Może wstaw jakiś zakaz zaglądania dla mnie? :bad-idea: :P

Wiosenna Jędrzejówka (III) 16 Cze 2013 23:24 #169820

• marzenaF
  • marzenaF's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 309
U Tabci osy ,u mnie nad domkiem szerszenie :dazed: Jak się nie chce mieć os ,to trza współpracować z ich braćmi większymi ;) Rok temu napić się w spokoju nie było można ,teraz cisza spokój i tylko raz na jakiś czas buuuuuuuczenie jakby odrzutowiec przelatywał :rotfl1:
Za to nie wyżerają mi z talerza! No miłe są ;)
Spełnione marzenia Marzenki part 2 ]
kto nie ryzykuje,ten .... nie wącha :-D

Wiosenna Jędrzejówka (III) 16 Cze 2013 23:47 #169834

• Poll
  • Poll's Avatar
Danielo, absssssssssssolutnie nie wydam takiego zakazu! :funnyface:
Mało tego, w tym roku, to na bank nie, ale na przyszły, być może zaplanuje u siebie zjazd, jak 3 lata temu. Mam nadzieję,że zawitasz i sama się przekonasz,że nie wszystko tak pięknie wygląda. ;)

Marzuś, trzeba tylko uważać,aby nie napić się napoju naszpikowanego osami ...jak ja to zrobiłam. :lol: Bolało, nie powiem. :sick:

niezapominajki błotne w dużym szrekowisku :lol:

zakwitł indygowiec (Indigofera kirilowii)

Ostatnio zmieniany: 17 Cze 2013 02:14 przez Poll.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 17 Cze 2013 00:23 #169841

• marzenaF
  • marzenaF's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 309
Poll kotenieńku toć pisałam os brak! Cóż to za ekstrawagancje ,wariegacka niezabudka ? No śFiat się kończy :ouch:
P.S.
uważaj na siebie niebogo!
Spełnione marzenia Marzenki part 2 ]
kto nie ryzykuje,ten .... nie wącha :-D

Wiosenna Jędrzejówka (III) 17 Cze 2013 13:17 #169974

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
  • Otrzymane dziękuję: 2041
Hejka! :)
Pollutku dla odmiany pokażę Ci to nad czym ostatnio pracowałam ( z Dżizaasem w roli Marcina, którego to Marcina zresztą serdecznie pozdrawiam :bye: ). Dlatego dla odmiany bo jest absolutne przeciwieństwo shrekowa ( oczko zrobione tylko w połowie :oops: a ja szaleję w innych częściach ogrodu ). Pierwsze zdjątko już archiwalne bo jałowczyk pierwszoplanowy powędrował w inne okolice.

To przygotowanie pod rabatę żwirową z irysami od Ewandki :hearts: w roli głównej. Kiedy tam będzie żwir tego nie wie nikt ale kiedyś w końcu będzie. Uprawiam tam też róże staruszki.

Pozdrówka odmienne
K. :woohoo:
P.S. Aż się prosi o magiczny oliwnik ta rabata! :idea2:
Jak już sobie ogród urządzę po swojemu to go zdemoluję i zacznę urządzać od nowa!
Ostatnio zmieniany: 18 Cze 2013 00:03 przez Tabaaza.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Małgorzata124

Wiosenna Jędrzejówka (III) 18 Cze 2013 00:24 #170236

• Poll
  • Poll's Avatar
Marzus, ten wypadek z osami, zdarzył mi się 23 lata temu. :lol:

Tabciulko, cudne widoczki w tym Twoim odzianym ogrodzie. :bravo: Ja nie mam serca do suchych rabat, załozyłam jedna, ale stwierdziłam,ze to nie moje klimaty. :huh:

Dziś zmarnotrawiłam (???) dzień na poszukiwaniu wózka dla przyszłej wnusi i innych mocno przydatnych rzeczy, ktore niemowlęcie potrzebuje. Dałam się tez skusić na koffę w magicznym ogrodzie, wiec na Jędrzejowkę, wiele czasu nie zostało.Opieliłam tylko część alei wjazdowej i podlałam największe hostasy, ale jutro...jutro, obiecałam sobie nadrobić zaległości. :idea1:

Clematis recta

turzyca muskegonska o zachodzie słońca

... łapię chwile ulotne, jak ulotka...

Ostatnio zmieniany: 18 Cze 2013 14:23 przez Poll.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 18 Cze 2013 15:10 #170403

..cośmy rozmawiali... :)

Za tę wiadomość podziękował(a): Poll

Wiosenna Jędrzejówka (III) 18 Cze 2013 21:15 #170479

• Poll
  • Poll's Avatar
Faktycznie kolego :hug: ...Piękna a jeszcze podziwiana przy koffie... :P Zaciekawił mnie sposób zimowania, o którym mówiłeś...Może jeszcze raz podejmę ryzyko? ;)

Doodia media
, spędzająca zimę w domu a obecnie rosnąca na hostowisku, cieszy mnie kazdym nowym pastorałem

zagadka z cyklu 'Zgadnij ile...host znajduje się na tej fotce' :search:

Ostatnio zmieniany: 18 Cze 2013 21:17 przez Poll.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 18 Cze 2013 21:26 #170485

• andrzejek
  • andrzejek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1664
Poll :bye:
Z pewnością jeszcze jakąś hostę by się tam udało wcisnąć :rotfl1:
Zajrzyj na pw

Wiosenna Jędrzejówka (III) 18 Cze 2013 21:36 #170494

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Odpowiedź: ZA MAŁO! :rotfl1: ;)

Wiosenna Jędrzejówka (III) 19 Cze 2013 07:23 #170615

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
A ja powiem osiem B)
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Wiosenna Jędrzejówka (III) 19 Cze 2013 08:02 #170624

• Daniela
  • Daniela's Avatar
9 ;)

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.540 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum