Ewo...co sie stało? jakaś choroba ją toczy?
Gosiu, kupiłam w tym roku kapitalna cieniówkę. Nie jasnozielona, ktora niby
daje 50% cienia, ale coś mi się nie wydaje.
W tym roku, nad nowe hostowisko, kupiłam belę ciemnozielonej siatki i to był strzał w dziesiatkę! Teraz czuję,ze mam cień i młode hosty super rosną. Często siadam właśnie pod nią, bo wstyd przyznać się, nie mam żadnej altanki, ani zadaszenia.
Martuś, nie znam się na tojadach aż tak dogłębnie, ale kupiłam w tym roku chyba 5 odmian/gatunkow , po kilka sztuk. Jedne mają zółte kwiaty, inne białe, chabrowe...jedne sa wysokie, inne niskie, ale wszystkie piękne w masie. Tojadami , podobnie, jak rutewkami, zaraziłam sie od Anglików , baaaa, zaraziłam...Pozazdrościłam.
Okazało się,ze swietnie rosną u mnie i pasują do host.
Melduje,że Sagae już wkopana.
Dorotko, nie tylko kształt maja ładny...Popatrz na ten zbieg marginesu z centrum. Ślicznie wybarwiona.
Gorzatko, tez mam słabość do dzwonkow. Generalnie, likwiduję skalniaki, ale dzwonki wyladowały na nowym murku, od słonecznej - południowo/zachodniej - strony.
Grzes..pierwszy
Liczyłam na to, że bedzie dziś trochę chłodniej, ale po południu znow zrobiło sie upalnie i wieczorem trzeba było podlewać najmłodsze hostowisko.Zajmuje mi to wiele czasu, ktory mogłabym lepiej spożytkować.
Grzesik... tez dzx
Dzis Dawid ma urodziny, kończy 17 lat! Dawiś, wszystkiego...ogrodowego!!!
No to, przynudzania ciag dalszy:
hosta Libby
moje poletko czerwonozawijkowe
(
Dryopteris erythrosora ) rozrasta się powoli
hosta Olgi Petryszyn
All that Jazz , jedna z moich ulubionych - szlachetny kształt liści i ich blask ...cuuudko!
Syneilesis aconitifolia, zwane
rosliną parasolowatą wypuściła dwa nowe listki a już sie martwiłam,ze stoi i ani dycha
tegoroczny nabytek - bodziszek (
Geranium x)'Sanne'
...i starszy, juz zadomowiony -
Geranium pratense Double Jewel
Geranium × oxonianum 'Wargrave Pink', obficie i długo kwitnący
Geranium x oxonianum 'Walter's Gift' ...nim jestem trochę zawiedziona
śliczny
Dryopteris dilatata 'Crispa Whiteside' , u mnie rośnie 2gi rok
...i na koniec ventricosa Aureomaculata