TEMAT: Wiosenna Jędrzejówka (III)

Wiosenna Jędrzejówka (III) 19 Cze 2013 08:25 #170629

• mag
  • mag's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 1176
11 :happy4:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Wiosenna Jędrzejówka (III) 19 Cze 2013 14:37 #170744

• Poll
  • Poll's Avatar
Daniela zgadła. :bravo: 9 hostasow...To znaczy, teraz już tylko 8, bo Tropical Dancer, ktorego fragmenty listkow widać, została juz przeniesiona na nowe hostowisko. :dance:

Wczoraj, zostałam zaskoczona miła wizytą i obdarowana imieninowym prezentem , o którym marzyłam. Widzicie....marzenia się spełniają, warto marzyć. :lol: Mag :kiss3:

Rosa glauca x 4 :hug:

co poza tym?...uuuuuuuuuuuuupał straszliwy, więc...moczenie i mo-cze--nie ( zostawiam te kreseczki, to moja kociczka przebiegła się po klawiaturze, tez chce pisać :lol: )

przydomowa działka zarasta, ale przede wszystkim chwastami :funnyface:

w koszyczku rosną nowe odmiany moich ukochanych nasturcji, ciekawa jestem, czy beda takie, jak na fotkach ;)

moja :laugh1: Sum-ka ( nie patrzyć na pazury, szypułkowałam truskawki na mus ! :tongue2: )

Ostatnio zmieniany: 19 Cze 2013 14:48 przez Poll.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 19 Cze 2013 14:52 #170747

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Och miałaś imieniny :oops: ,

Najlepsze życzenia Polu, pogody ducha i wielu nie tylko ogrodowych radości!

pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."
Ostatnio zmieniany: 19 Cze 2013 14:54 przez piku.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll

Wiosenna Jędrzejówka (III) 19 Cze 2013 20:09 #170815

• madzia
  • madzia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1798
Poll :flower2:
To i ja dołączę się do spóznionych życzeń. Wszystkiego naj najlepszego :flower1:
Pozdrawiam
Magda

Wiosenna Jędrzejówka (III) 19 Cze 2013 20:19 #170817

• Poll
  • Poll's Avatar
Wiesiu :kiss3: , Madziu :kiss3: , dziękuję pięknie, to juz było tydzień temu. :flower1: Tylko najstarsi górale pamietają. :lol:

Przy tych upałach, taaaaaakie rozleniwienie ogarnia.... Nic, tylko polegiwać w cieniu. :huh: Tyle,ze po południu gościłam u Magicznej ( fotorelacja u Niej w wątku :idea1: )

dodam tylko ulubionego aniołka z brudna buźką :lol:

Ostatnio zmieniany: 19 Cze 2013 20:54 przez Poll.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 20 Cze 2013 11:36 #171047

• Poll
  • Poll's Avatar
Osoby, ktore chcą złozyć reklamację dotyczącą zakupionych host u pana Marka Podstolca, prosze o przeczytanie info w wątku " ZAKUP HOST ... POLECANI/NIEPOLECANI SPRZEDAWCY " .

Ostatnio zmieniany: 20 Cze 2013 11:37 przez Poll.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 21 Cze 2013 00:02 #171273

• Poll
  • Poll's Avatar
Nikt nie ma nic do dodania? To dziękuję i zamykam wątek. :flower1:
Ostatnio zmieniany: 21 Cze 2013 00:03 przez Poll.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 22 Cze 2013 11:11 #171616

• Poll
  • Poll's Avatar
Wiosna za nami, więc zamknęłam wątek 'Wiosenna Jędrzejowka'....czas na resztę sezonu, która dla mnie, nie jest tak piękna i wyjątkowa, jak czas budzenia się ogrodu do życia. Nie lubię upałów ( jak moje rośliny) i wymęczony temperaturami ogród zasmuca mnie. Dziś od rana popadało, temperatura spadła wyraźnie :dance: , więc odczułam ulgę i zaraz podjadę do Jedrzejówki zobaczyć, czy deszcz wystarczająco podlał hosty.

Co z jędrzejowkowych nowości?...od przedwczoraj powstaje spore oczko na najnowszej części hostowiska a z pozyskanej ziemi, tworzy się , mająca nieco urozmaicić płaski teren, górka. Nie mam jeszcze na nią pomysłu, ale najpierw chcę wykończyć oczko, wiec może tymczasem coś wymyślę. ;) Cieszy mnie, że rośliny, mimo zabójczych upałów dobrze się rozwijają, szczególnie paprocie i tojady, którymi ostatnio się zafascynowałam. One właśnie i parzydła, stanowiły ( prócz host i paproci) :happy-old: gros moich ogrodowych nabytków. Ładnie się rozrosły i teraz zaczynają kwitnąć i nie żałuje tych zakupów a dodatkowo ( podobno) Aconitum odstrasza podziemne gryzonie. :dry:

kilka fotek z wczoraj

w powodzi różowych kwiatków...Blue Angel

w Jędrzejówce dzwoni w różnych tonacjach

młoda rutewka (Thalictrum delavayi) 'Album' właśnie zaczyna kwitnienie - w tle hosta Parhelion, piękny i delikatnie wybarwiony sport S&S

hosta Riviera Sunsed

zaczynają kwitnąć tojady , tu Aconitum lycoctonum, tojad lisi - uwaga! bardzo trujące rośliny!

śliczna i delikatna paproć Adiantum (aleuticum) japonicum, rośnie, jak na drożdżach :)

I na koniec, ku pokrzepieniu serc,żeby nie było,że u Polusi tylko porządeczek ...strefa robocza :P ...wykopana hosta Sagae leży w oczku, wokół kłębią się kosze do roślin wodnych i doniczki :lol:

Ostatnio zmieniany: 22 Cze 2013 11:27 przez Poll.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 22 Cze 2013 11:16 #171618

• Grzesiu
  • Grzesiu's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Życie jest piękne
  • Otrzymane dziękuję: 213
To ja witam pierwszy letnią porą :dance:
U nas też zachmurzone niebo...popadało...ale z 10 minut :unsure:

Wiosenna Jędrzejówka (III) 22 Cze 2013 16:05 #171676

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 572
Szczęściara :( U mnie od kwietnia w zasadzie padało tylko raz-i to nie zmoczyło ziemi pod różami :( Kiedyś pytałam Cię, czy można sadzić hosty pod jabłonią. Nie będę miała tego problemu, bo stara jabłoń schnie w oczach :cry2: Wszystkie liście pożółkły.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 22 Cze 2013 19:56 #171727

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 1284
Na ostatnim zdjęciu widać przyjemny cień, chętnie po dzisiejszym dniu usiadłabym w takim otoczeniu. Zaraz wybieramy się na imprezę grillową z okazji urodzin kolegi, i choć lubię kolegę bardzo to na imprezę bardzo ale to bardzo w taki upał nie chce mi się iść, tym bardziej, że za grillem nie przepadam ostatnio, a do tego perspektywa oganiania się od komarów średnio imprezowo mnie nastraja. Kto w taki upał organizuje grilla. :club2:
Dobrze, że nie kazałaś długo na siebie z nowym wątkiem czekać Pollu. :flower2:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do odwiedzenia
Ogrodowych pasji Gosi

Wszystkie treści wraz ze zdjęciami, ilustracjami zawarte w moich postach na stronie forumogrodniczeoaza.pl/ chronione są Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, oraz międzynarodowym prawem autorskim. Wszystkie prawa zastrzeżone. Jakikolwiek materiał zawarty w moich postach na w/w stronie nie może być wykorzystany w całości lub w części bez mojej pisemnej zgody.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 22 Cze 2013 20:57 #171737

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Powiedziałabym, że w strefie roboczej też panuje porządeczek! ;) Mam nadzieję, że długo ta Sagae tak nie leżała... Chociaż u Was już chyba mniejszy upał...
Fascynacja tojadami? Coś nowego... A dużo tych tojadów jest? Jest szansa na jakieś większe kolekcjonerstwo? ;) :rotfl1:
Mi bardziej w oko wpadła rutewka, małe cudo... Ja jakby przeżywam renesans zainteresowania ;) rutewkami...

Wiosenna Jędrzejówka (III) 22 Cze 2013 21:40 #171750

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Riviera Sunsed na taki kształt liści jakie najbardziej podobają mi sie u host, zalotne ;)
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Wiosenna Jędrzejówka (III) 22 Cze 2013 21:43 #171752

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Dla każdego coś miłego...
Dzwoneczki wywołały szybsze bicie serca... są takie subtelne...
A paprociumy, jak to chyba zwykła mawiać Tabcia ;) w tym ujęciu przypominają palmy... w podobnym ujęciu :rotfl1: czyli z lotu ptaka...
Pozdrawiam - Gosia

Wiosenna Jędrzejówka (III) 23 Cze 2013 00:42 #171832

• Poll
  • Poll's Avatar
Ewo...co sie stało? jakaś choroba ją toczy? :(

Gosiu, kupiłam w tym roku kapitalna cieniówkę. Nie jasnozielona, ktora niby :blink: daje 50% cienia, ale coś mi się nie wydaje. :blink: W tym roku, nad nowe hostowisko, kupiłam belę ciemnozielonej siatki i to był strzał w dziesiatkę! Teraz czuję,ze mam cień i młode hosty super rosną. Często siadam właśnie pod nią, bo wstyd przyznać się, nie mam żadnej altanki, ani zadaszenia. :blink:

Martuś, nie znam się na tojadach aż tak dogłębnie, ale kupiłam w tym roku chyba 5 odmian/gatunkow , po kilka sztuk. Jedne mają zółte kwiaty, inne białe, chabrowe...jedne sa wysokie, inne niskie, ale wszystkie piękne w masie. Tojadami , podobnie, jak rutewkami, zaraziłam sie od Anglików , baaaa, zaraziłam...Pozazdrościłam. :lol: Okazało się,ze swietnie rosną u mnie i pasują do host. :dance: Melduje,że Sagae już wkopana. ;)

Dorotko, nie tylko kształt maja ładny...Popatrz na ten zbieg marginesu z centrum. Ślicznie wybarwiona. :dance: :hearts:

Gorzatko, tez mam słabość do dzwonkow. Generalnie, likwiduję skalniaki, ale dzwonki wyladowały na nowym murku, od słonecznej - południowo/zachodniej - strony.

Grzes..pierwszy :kiss3: Liczyłam na to, że bedzie dziś trochę chłodniej, ale po południu znow zrobiło sie upalnie i wieczorem trzeba było podlewać najmłodsze hostowisko.Zajmuje mi to wiele czasu, ktory mogłabym lepiej spożytkować. :jeez:

Grzesik... tez dzx :hug:

Dzis Dawid ma urodziny, kończy 17 lat! Dawiś, wszystkiego...ogrodowego!!! :kiss3:

No to, przynudzania ciag dalszy:

hosta Libby

moje poletko czerwonozawijkowe :lol: (Dryopteris erythrosora ) rozrasta się powoli

hosta Olgi Petryszyn All that Jazz , jedna z moich ulubionych - szlachetny kształt liści i ich blask ...cuuudko! :hearts:

Syneilesis aconitifolia, zwane :laugh1: rosliną parasolowatą wypuściła dwa nowe listki a już sie martwiłam,ze stoi i ani dycha :happy4:

tegoroczny nabytek - bodziszek (Geranium x)'Sanne'

...i starszy, juz zadomowiony - Geranium pratense Double Jewel

Geranium × oxonianum
'Wargrave Pink', obficie i długo kwitnący

Geranium x oxonianum 'Walter's Gift' ...nim jestem trochę zawiedziona :dry:

śliczny Dryopteris dilatata 'Crispa Whiteside' , u mnie rośnie 2gi rok :hug:

...i na koniec ventricosa Aureomaculata

Ostatnio zmieniany: 23 Cze 2013 03:01 przez Poll.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 23 Cze 2013 08:40 #171846

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 572
Jabłoń regularnie schnie :( Pocieszam się tym, że od jutra mogą zacząć się opady deszczu, może coś się uratuje.

Wiosenna Jędrzejówka (III) 23 Cze 2013 09:07 #171857

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Witam letnio,ciepło ;)
ja też nie lubię upałów,,,ale cóz i taki czas mamy,,,
Bodziszki ładniutkie :)
Hosty wiadowo,,,wszystkie są piękne :hearts:
A lilia cuda Ci zakwitła,,,moje dopiero strtują :P

Wiosenna Jędrzejówka (III) 23 Cze 2013 09:23 #171866

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Ja też witam letnio, upalnie :cool3:
Wprawdzie rzadko się odzywam :oops: , bo o czymże taki laik mógłby z Tobą podyskutować :oops: , ale czytam pilnie wszystko i cały czas się uczę :P
Z powodu braku cienia w hostach nie mogę za bardzo się rozwinąć ;) , ale mam sporo odmian bodziszków i pierwszą rutewkę orlikolistną :woohoo:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.622 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum