TEMAT: Hanutkowo

Hanutkowo 2013 07 Maj 2013 15:10 #153891

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 173
Paweł, u Ciebie wiosna 2 tygodnie do tyłu za południem Polski. :ohmy: U mnie klony juz mają liście, a drzewa owocowe kwitną w pełni. Pewnie to te niskie temperatury. Myśmy się grzali w słoneczku, a u Ciebie był chłód. ;)
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Hanutkowo 2013 07 Maj 2013 19:41 #153975

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
rispetto wrote:
Poproszę o informację co to za roślina bo nie rozpoznaję :comp: Zupełnie jak czerwone wisienki na torcie
Ostatnio zmieniany: 07 Maj 2013 19:42 przez Bozi.

Hanutkowo 2013 07 Maj 2013 20:56 #154045

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Jolu - tylko pąków nie zdrap, bo podobnie wyglądają :lol: W razie czego to ja nic nie mówiłem! :lol:
A oto wspomniany Krejci

Iwa - i pomyśleć, że to pospolita jarzębina :) No może nie taka zupełnie pospolita, bo odmianowa, ale gatunek rodzimy :)

Geniu - nawet nie wiesz jak się cieszę :woohoo: U mnie Franken niestety jeszcze w pąkach , właściwie to wszystkie buki jeszcze w pąkach i czekam ... Trzymam kciuki za jak najładniejsze wybarwienie :)

Danusiu - u mnie klony dopiero powoli zaczynają rozwijać liście, ale sporo jeszcze zamkniętyc pąków. Palmowe to właściwie jeszcze gołe ;)

Bożenko - to skalnica w początkowej fazie kwitnienia :)

Tak w nawiązaniu do klonów - polny Carnival

i w drugim nawiązaniu - jarzębina Aurea :)

I coraz ładniejszy kącik iglasty

picea abies Gamshutte

picea pungens Leaner - piękne igły :woohoo:

:cool3:
Pstryknąłem też fotkę pierszego pąka Spring Fire'a, ale mało ostra wyszła i nic nie widać :(

koreanka Blauer Pfiff

Kuninghamia - kolejny rok przezimowała bez problemu :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Bozi

Hanutkowo 2013 07 Maj 2013 21:00 #154049

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Okrywaleś kuningamię?
Moja pod donicą tez wyjątkowo dobrze przezimowałe w tym roku :silly:
A ja nie cykałam Spring Fire'a, choć pierwsza łuska już dzisiaj odpłynęła :lol: Poczekam cierpliwie :lev: już raz pochwaliłam poprzednika :rotfl1:
Pąki Crispy rozwinięte, wiec nie pomylę :happy3: zresztą one się kolorystycznie różnią przecież :funnyface:

Hanutkowo 2013 07 Maj 2013 21:07 #154051

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Kuninghamię przykryłem tylko gałązkami świerkowymi. W przyszłą zimę będzie musiała poradzić sobie już zupełnie samodzielnie. Ten pąk na Spring Fire widziałem już rano i myślałem, że do wieczora coś jeszcze się pojawi, ale uczy mnie cierpliwości :lol:
U mnie Crispa jeszcze śpi, więc stąd ostrożność :rotfl1:

Hanutkowo 2013 07 Maj 2013 21:29 #154069

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Jakie piękne potrafią być startujące liściaki... Tylko trzeba się im przyjrzeć... I jeszcze zrobić dobre zdjęcie! :)
Zostałam zainspirowana! :)
Hm... Niesamowita sprawa z tymi hiacyntami... To już kilka lat... Powinny wyglądać mizernie... Wykopywałeś cebule? Niemożliwe! :rotfl1:

Hanutkowo 2013 07 Maj 2013 21:36 #154079

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Nie ukrywam, że okazjonalnie zdaży mi się wykopać jakąś cebulę hiacynta, ale dzieje się to zawsze przy próbie (najczęściej niestety bezowocnej) próbie znalezienia miejsca na now zakupy :lol: Nie jest to jednak czynność zamierzona i jako taka nie liczy się :lol:
A! Dziś widziałem, że delospermy startują :funnyface:

Hanutkowo 2013 08 Maj 2013 11:45 #154300

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 173
Paweł, ja a propos Twojego wpisu remontowego w wątku Planty.
Powinieneś zrobić kilka pokoi goscinnych na poddaszu i przyjmować gości, zwiedzających Twoją kolekcję kulek. Jakaś reklama w internecie .To byłoby to. :rotfl1: :woohoo: :funnyface:
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.
Ostatnio zmieniany: 08 Maj 2013 11:47 przez Dangar.

Hanutkowo 2013 08 Maj 2013 13:09 #154316

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Danusiu - dwa stoją gotowe, a w trzecim mam foliaka :rotfl1:

Hanutkowo 2013 08 Maj 2013 15:15 #154344

• rm27
  • rm27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2903
Pawle, jeszce dwa tygodnie i różnica się wyrówna. Rośliny szybko nadrabiają stracony czas. Iglaki zjawiskowe.
Przez zimę padła mi wielka już Pinus densiflora Heavy Bud. Chyba ją przemroziło bo na grzyba pryskałem i nie pomogło.

Hanutkowo 2013 08 Maj 2013 19:55 #154386

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Romku, stwierdzam, że densiflory to po prostu dziadostwo i tyle. Nie wiem, co im nie służy, ale po prostu nie radzą sobie w naszym klimacie :( Prędzej, czy później zaczynają zasychać i powaznie zastanawiam się, czy nie wyciachać pozostałych ze swojego ogrodu. Najpierw padła mi Oculus-Draconis, później Pendula, następnie Umbraulifera, a teraz sam zobacz Jane Kluis

Tak wygląda po wycięciu sterty zaschłych gałęzi, a widać, że jeszcze czeka mnie praca z sekatorem. Przecież nic z niej nie zostanie! Może zamiast sekatora od razu wezmę piłę :lol: Tak po prawdzie to zrobiłbym to już dawno, ale to jeden z moich pierwszych iglaków i dlatego tak przeciągam to, co nieuchronne ...

Wykorzystując piękną pogodę i przerwę na wyschnięcie cekolu w remontowanej klatce schodowej udało się pstryknąć parę fotek :)
Dziś tylko iglaki :P

Najpierw ogólny widoczek

Jako, że poprzednio Krejci wyszedł taki mało kontrastowy to dziś łaziłem dookoła, żeby tło było lepsze niż poprzednio

Koreana Blauer Pfiff cała tak wygląda ;)

Project bonsai in progress :rotfl1:

Równolatki Rydal (mniejszy) i Cruenta (większy) - już widać różnice w tempie wzrostu

Wczoraj się nie udało, ale dziś już tak - Spring Fire :woohoo:

Pusch :)

Acroconę dawno już bym wyciął, ale zostanie choćby dla tego jednego powodu :woohoo:

Zapowiadają się szyszki na abies pinsapo Aurea :eek3:

Hanutkowo 2013 08 Maj 2013 21:07 #154441

• Sylweste
  • Sylweste's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 93
Bacznie dopinguję Spring Fire :) ! Paweł, jak gdzieś trafisz to pamiętaj - bierz mi egzemplarz w ciemno ;)
co do projektu bonsai to konstrukcja perfekcyjna, rośnie kolejna duma Hanutkowa :)
a co do densiflor - święta racja, ja jedną ze swoich też już spisałem na straty,
Mój ogród na blogu
Ogród igłą utkany
Serdecznie pozdrawiam
Sylwek

Hanutkowo 2013 08 Maj 2013 21:17 #154451

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
rispetto wrote:

Zapowiadają się szyszki na abies pinsapo Aurea :eek3:

Rewelacyjna :woohoo: :bravo: :happy4: Ile ona ma wiosenek?
Oczywiscie miejsce ma zacienione lekko? Moja na słoneczku lekko przypalona :whistle:
Sring Fire pięknie się rozwija, a Blauer Pfiff kwitnie normalnie, u mnie nawet już pyli :rotfl1:
Czy Cruenta znajduje się jeszcze na stanie tzw. do wydania ;)
Krejci się ... kręci przepięknie :lol:

Wracając do densiflor i u mnie odszedł Oculus i Umbraculifera, zdrowo ma się /odpukać :ouch: / Burkes Red Variegated :)
Ostatnio zmieniany: 08 Maj 2013 21:19 przez pamelka.

Hanutkowo 2013 08 Maj 2013 21:28 #154460

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Sylwek - z densiflor została mi jeszcze tylko trzy sztuki + ten Jane Kluis i chyba będzie trochę misjca do obsadzenia :lol:. Do pozostałych nie mam takiego sentymentu :lol: Spring Fire'a kupię w każdej ilości gdzie tylko znajdę :lol:

Jolu - pinsapka ma gdzieś z 7-8 lat i w tym roku wyniosłem ją nad oczko na pełne słońce. No i od razu taka niespodzianka :woohoo: Jak widać takich szyszek będzie kilka. Muszę podpytać się fachowców jak zebrać nasiona z tych szyszek i je wysiać ...
Blauer Pfiff szaleje. Jeszcze nigdy nie była tak oblepiona! Nie wiem, co się dzieje, ale nie widać nawet pąków!

Hanutkowo 2013 08 Maj 2013 21:35 #154468

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Taki rok chyba :think: u mnie także oblepiona. Chyba ... mam nawet dzisiejsze fotki.

Hanutkowo 2013 08 Maj 2013 21:55 #154484

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Paweł, a czy te Twoje obserwacje na temat marności ;) Pinus densifora dotyczą tez tych variegackich odmian, wymieniłeś, co prawda, Oculus Draconis, ale o Golden Ghost czy Burke's... nie wspominasz... Bo nie wiem, czy mam się martwić... ;)
Poczyniłeś poważny krok w projekcie bonsaja modrzewiowego! To się może udać! :)
To prawda, takie wykopywanie cebul się nie liczy... ;)

Hanutkowo 2013 08 Maj 2013 22:06 #154494

• dkny
  • dkny's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 103
rispetto wrote:
Może zamiast sekatora od razu wezmę piłę :lol: Tak po prawdzie to zrobiłbym to już dawno, ale to jeden z moich pierwszych iglaków i dlatego tak przeciągam to, co nieuchronne ...

To samo czuję z moją najstarszą, ba - pierwszą szczepiona sosną NN. Choć prawie cała zeschnięta, nadal tkwi w ziemi :crazy:

Hanutkowo 2013 08 Maj 2013 22:10 #154502

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Jolu - dla pewności będę się jej baczniej przyglądał, bo spora już urosła i oby ni eprzedobrzyła z tym owocowaniem :rotfl1:

Marto - Oculusa jednego wywaliłem, ale drugi jakoś rośnie, choć w zeszłym roku mocno musiałem go przyyciąć z powodu zaschniętych gałęzi. Goldena nie mam, a Burke's rośnie w donicy, więc jest mało reprezentatywny ;) Widzę jednak, że z jedną gałązką chyba też będzie musiał się rozstać :(
A co do bonsaia to mam teraz taką drabinę, że jeśli tylko uda mi się ją rozstawić to cięcie mi nie straszne :rotfl1: Lęk przestrzeni opanowałem :rotfl1:

Aneto - chyba nawet pytałem, czy ta Twoja to nie densiflora, bo zamieranie wyglądało na podobne do mojej ;) Nie wiem, jakie warunki trzeba im zapewnić, żeby dobrze rosły. Przypomniało mi się, że mam jeszcze maleńką czarcią miotłę z tego gatunku, ale ta rośnie w cieniu. Może to zimowe słońce tak na nie działa? Nie mam pojęcia :(
Ostatnio zmieniany: 08 Maj 2013 22:12 przez rispetto.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.625 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum