TEMAT: Hanutkowo

Hanutkowo 2013 04 Lip 2013 21:36 #175694

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Łukasz, sęk w tym że nie jestem w stanie schylić się w tym miejscu na tyle, żeby ręcznie ustawić ostrość, więc próbuję na auto ;) Robię więc faktycznie na ślepo i z 10 fotek na dwóch cokolwiek widać ;) Przydałby się aparat z odchylanym 'telewizorkiem' ... Ale spróbuję zastosować się do Twocih rad :drink1:
A na ostatniej fotce to wierzba (Salix bockii Boydii)
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Hanutkowo 2013 04 Lip 2013 21:46 #175700

• lukos1983
  • lukos1983's Avatar
A to nie wiedziałem, że trzeba gimnastykować się, przepraszam :hug:
więc skoro nisko jest ten kwiatuszek to poczekałbym na te promyczki a piszesz, że potrzebujesz odchylanego ekranu :) a ten aparat, który posiadasz jest z podglądem tak? To nie jest lustrzanka tylko kompaktówka?
A odnośnie wierzby to w życiu bym nie wpadł na to...takich to jeszcze nie widziałem :) ale podoba mi się :cool3:

Hanutkowo 2013 04 Lip 2013 21:48 #175702

• Alina-277
  • Alina-277's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1253
Piękne zakątki widzę w Hanutkowie,,nie tylko iglaki są w ogrodzie i nawet coś na ząb ...tak powinien wyglądać prawdziwy ogród....macie ślicznie..

Hanutkowo 2013 04 Lip 2013 21:53 #175707

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Łukasz - pstrykam Nikonem D60 ze zwykłym 'kitowym' obiektywem. Od lat obiecuję sobie kupić lepsze szkiełko, ale ciągle coś pilniejszego do kupienia mi wypada ;) A do tego na tym obiektywie mam jakąś plamkę i nie wiem jak ją usunąć :(

Alu - Iglaki są w przewadze ilościowej :lol: Gdy jednak spaceruje się ścieżkami Hanutkowa to nie przeytłaczają one aż tak bardzo. Przynajmniej takie mam subiektywne odczucie ;)

Hanutkowo 2013 04 Lip 2013 22:05 #175713

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
rispetto wrote:
Od lat obiecuję sobie kupić lepsze szkiełko, ale ciągle coś pilniejszego do kupienia mi wypada ;)
Nawet wiadomo ogólnie co... :rotfl1: Ja mam tak samo i doskonale to rozumiem... ;)
Ale kupuj, kupuj te pilniejsze nadal, bo mnie jakość Twoich zdjęć zadawala w zupełności, a obiekty się liczą najbardziej! Bardzo ładne te obiekty z postów kulkowych... Nawet sobie przypomniałam, że miałam obiecanego Studla, jak rzucę palenie... :rotfl1: No... ;)
Z tymi dzwonkami i ja mam problem, jakoś ładniejsze w rzeczywistości niż na moich zdjęciach... O co nietrudno, zresztą! :lol:

Hanutkowo 2013 06 Lip 2013 08:33 #176078

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Marto - oczywiście zgadłaś na co wędrują wolne środki, choć przyznasz, że zagadka nie była zbyt trudna :rotfl1:
Ciekawi mnie, czy w końcu ten Studl jednak trafi do Ciebie :whistle: Trzymam kciuki, bo to przecież taki piękny iglaczek! :rotfl1: Publicznie składam przyrzeczenie, że dołożę równie ładnego iglaka jeśli tak się stanie :idea1:
Dzwonkowe zdjęcia wyszłyby najładniej, gdymym po prostu położył się w tym miejscu, a tu jak na złość ledwo aparat mieści się na ziemi :rotfl1:

Mówiłem, że zacząłem urlop? No to mówię :woohoo:

To jeden z planów na wolne dni - dokończyć przemeblowanie oczka! Kamieni z lewej strony nie było w ogóle widać! Tataraki tak się rozrosły, że trzy dni z nimi walczyłem. Wywiozłem 4 taczki zielska :blink: Przy okazji zliwkidowałem filtr i popsułem pompę :evil: Na szczęście miałem drugą i teraz sikawka pracuje z taką mocą, że fontanna ma metr wysokości i zalewa pomost :rotfl1:

Stary, zapomniany wiciokrzew. Chyba służy mu zapomnienie :rotfl1:

Tu, jak co roku, bez zmian

Ogrodowy zwierzyniec w tym roku wyjątkowo bogaty :lol: Mrowiska mam pod każdym kamieniem

Kącik iglakowy dzisiaj skromniejszy ;)

Na jesieni posadziłem jakiegoś marketowego zdechlaka za 1 zł i proszę jaką ma chęć do życia! Tak się wyrywa z rośnięciem, że kwiatki ma (sporo) pod dachem altanki i ledwo je widać ;)

Hortensja kosmata zapowiada obfite kwitnienie, ale już jej pąki są niesamowite!

Niezawodne w cieniu

Tymczasem :bye:
Ostatnio zmieniany: 10 Lip 2013 08:11 przez rispetto.

Hanutkowo 2013 06 Lip 2013 09:49 #176099

• Sylweste
  • Sylweste's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 93
Paweł, oczko wygląda pięknie i teraz :) ale nauczony doświadczeniem z akwarium i roślinami w nim, wiem że każde wodne środowisko ręką ludzką stworzone wymaga co jakiś czas przesieki w gęstości nasadzeń ;) przyjemnej pracy życzę i udanego urlopu Tobie i całej rodzince :)
Mój ogród na blogu
Ogród igłą utkany
Serdecznie pozdrawiam
Sylwek

Hanutkowo 2013 06 Lip 2013 21:49 #176201

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
To jeszcze nie koniec przekształceń oczka. Wszystkie trawy idą w kompost, ale z miscathus gigantheu zaczekam do jesieni. To samo tyczy się liliowców. Mam dla nich nowe miejsce, ale trochę mam stracha teraz je przesadzać, gdy zaczynają kwitnąć ;) Nad oczkiem zrobi się bardziej iglaście i klonowo ;)
Dzięki za życzenia. Pierwszy dzień urlopu był baaaardzo intensywny. Padam z nóg :lol:

Hanutkowo 2013 06 Lip 2013 21:57 #176204

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
hmm,oczko ładniutkie ;)
Ale perukowiec bajecznie wygląda,,super,wiociokrzew pomorski ładny i slicznie pachnie,prawda??
iglaczki tez ładniutkie :)
zdjatko paczęczyny z pajączkiem zawaliste :bravo: :bravo: :bravo:

Hanutkowo 2013 07 Lip 2013 00:34 #176265

• lukos1983
  • lukos1983's Avatar
urlopujesz intensywnie powiadasz? :D
dzisiaj tez zaliczyłem wyjazd, przed momentem wdepnąłem do domciu
i wpadł mi w oko drugi z kolei na zdjęciu z odrostami Twój iglaczek :)
a także czwarte i trzecie od dołu :ohmy:

Hanutkowo 2013 07 Lip 2013 23:22 #176593

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu - kiedyś te wiciokrzewy rosły na ścianie domu, ale nie radziły sobie z chorobami grzbowymi. Odkąd posadziłem je na siatce płotu to kwitną jak oszalałe :)

Łukasz - czwarta fota od dołu to pinus parviflora Fukai, a trzecia - pinus parviflora Tanima-no-uki. Urlopuję intensywnie, o tak :rotfl1:

Kolejny strój kosmity :rotfl1: Tu na razie jest ściernisko, ale będzie San Francisco :rotfl1:

A w ogrodzie ...

Chyba pierwsza kwitnąca paniculata :) Magical Flame.

I serdeczne pozrowienia dla Danieli i małżonka :) Miło było Was gościć :)
Ostatnio zmieniany: 07 Lip 2013 23:24 przez rispetto.

Hanutkowo 2013 07 Lip 2013 23:35 #176597

• lukos1983
  • lukos1983's Avatar
Pawle ten tekst idealnie nadaje się na podpis pierwszego zdjęcia: "To jest mały krok człowieka, ale wielki skok dla ludzkości” :rotfl1:

piękne żuraweczki, jasna wpadła mi w oko :D
Ostatnio zmieniany: 07 Lip 2013 23:35 przez lukos1983.

Hanutkowo 2013 08 Lip 2013 07:57 #176630

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Pawle,
bardzo nam było miło Ciebie poznać i odwiedzić. Nie była to długa wizyta, ale owocna - co najważniejsze. :)
Tak jak mówiłam każdy ogród jest inny, tak jak my się różnimy. Dla mnie te odwiedziny będą z pewnością inspiracją, a jeszcze bardziej liczę na to, że będą nią dla Tadeusza. ;) I co ciekawe, poza ślicznymi igiełkami... bardzo podobały mi się wszelkie buki i inne liściaste. Fakt faktem, że nie takie całkiem zwyczajne, jednak jak się nie ma miejsca na duże drzewa, to warto podpatrywać u Ciebie.

Ps. Tadeuszowi - poza tym że podziwiał ogród, spodobała się okolica i to w całkiem poważnym sensie - w sensie zamieszkania. To dla mnie wartość rewolucyjna. :cool3:

Hanutkowo 2013 08 Lip 2013 08:41 #176642

• Sylweste
  • Sylweste's Avatar
  • Platinum Boarder
Paweł, udanych sianokosów :drink1: i jeszcze lepszych pomysłów na zagospodarowanie tej przestrzeni :)
PS to Holata tak wystrzelił ?
Mój ogród na blogu
Ogród igłą utkany
Serdecznie pozdrawiam
Sylwek

Hanutkowo 2013 08 Lip 2013 09:51 #176658

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Łukasz - kroków to zrobiłem więcej, niż jeden :lol: Ale udalo się zrealizować plan. Hokus-pokus i mamy San Francisco :rotfl1:

Jak ludzie mogą stawiać takie paskudne płoty!!!

Danielo - bardzo się cieszę, że mogłem Was gościć i jednocześnie żałuję, że nie mogliście zostać dłużej. Zapraszam następnym razem na herbatkę na tarasie :)
Z tego braku czasu nie pokazałem Wam jeszcze dąbków i klonów, które na pewno zmieściłyby się w Waszym ogrodzie. No i teraz mam w Tobie świadka, że Hanutkowo to nie tylko igły! Gdyby tak obiektywnie popatrzeć, to mogłoby się okazać, że liściaki i iglaki są w równowadze! No i mam nadzieję potwierdzisz, że róż też jest kilka :rotfl1:

Sylwek - Sianokosy, jak widzisz u góry, skończone :lol:
Tak, to Holata. W zeszłym roku przyrost 5 cm, a w tym 40 :eek3: Będzie z czego zrazy ciąć :lol:

Larix kaempferi Blue Kroc

Pinus parviflora Blue Louie

Pinus ponderosa WB SDL DD

Picea abies Mikulasovice

Picea omorika Stodel

Picea orientalis Silver Seedling

Pinus koraiensis Spring Grove

Pinus nigra Pitchounet

Pinus parviflora Kin-Po

Pinus strobus Diggy

Pinus thunbergii Ogon
Ostatnio zmieniany: 10 Lip 2013 08:09 przez rispetto.

Hanutkowo 2013 08 Lip 2013 10:23 #176667

• Sylweste
  • Sylweste's Avatar
  • Platinum Boarder
Ogrodzenie już wybrane ? ;) coś czuję że będziemy tu obserwować błyskawiczne tempo przemian :D
co do Holaty to mnie trochę to zaskoczyło, że tak idzie na boki z przyrostem...., no ale początki zwykle są nieco inne niż wyznacznik odmiany ;) oby :D
nie będę Cię męczyć o opisy zamieszczonych zdjęć, bo masz wystarczająco pracy na głowie ;) pogody życzę i sił do pracy ;)
Mój ogród na blogu
Ogród igłą utkany
Serdecznie pozdrawiam
Sylwek

Hanutkowo 2013 09 Lip 2013 14:55 #176995

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Dobrze zrozumiałam, że nabyłeś teren za płotem - ten od dmuchawców latawców .... Paweł tylko proszę mierz siły na zamiary bo o kontuzje łatwo - wiem to z autopsji - właśnie nabawił sie takowej mój M bo też wszystko robi sam i już teraz

Hanutkowo 2013 09 Lip 2013 15:31 #177000

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3524
Paweł czyżbyś zamierzał kupić nową działkę ? :jeez:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.605 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum