TEMAT: Ogródek Edy

Ogródek Edy 25 Cze 2014 08:35 #276789

• eda_s
  • eda_s's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 241
Aga, moja Kicia nie reaguje na zapach kocimiętki, ale odwiedzające mój ogródek koty nieznajome wygniatają krzaczki :( A posadziłam im specjalnie za płotem...niewdzięcznicy ;)

Małgosia, Ty mnie nie kuś, bo ja z bólem serca muszę odmówić :( A my z M. daliśmy mu na imię Cola :happy: Czekam na zdjęcia Twoich słodziaków ;)

Ewa, również z bólem przychylam się do Twojej opinii na temat posadzenia jednej odmiany. Wstęgi kocimiętki tworzą już pewną harmonię (muszą pozostać w tym miejscu), którą można łatwo zaburzyć. Widziałam piękną, rozrośniętą rabatę różaną, która składała się z róż w kolorach: purpurowym, jasnoróżowym, różowofioletowym i bursztynowym. Bardzo mi się podoba to połączenie, ale tam róże nie miały towarzystwa innych kwiatów.U mnie dużo kolorów jest w liliowcach i liliach.
Dziękuję Ci za cenne wskazówki na temat odmian. Poczytałam o nich i stawiałabym na Mariatheresię :)

Przed chwilą zrobiłam jeszcze kilka zdjęć.

Od góry. Z lewej pas kocimiętki (przycięta), po prawej stronie chodnika pas liliowców (jedna odmiana, które po poszerzeniu rabaty będą podsadzone najprawdopodobniej bodziszkiem czerwonym).
P1050058z.jpg

I to samo tylko z parteru
P1050056z.jpg

Drugi pas kocimiętki (przycięta) z góry
P1050059z.jpg

Ten sam z parteru
P1050057z.jpg
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): VERA

Zielone okna z estimeble.pl

Ogródek Edy 25 Cze 2014 22:05 #277077

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Fajne widok z góry,chyba i ja tak spróbuje pokazać działeczkę,tylko najpierw trzeba zrobić takie zdjątka, bo akurat nie mam.

Ogródek Edy 26 Cze 2014 00:42 #277147

• Aga1973
  • Aga1973's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie mów nigdy.. :)
  • Otrzymane dziękuję: 144
Edysia, fajnie to wygląda.. "Z góry" :) Ładnie rozplanowane i taki porządek.. Tylko pozazdrościć, oczywiście w pozytywnym tego słowa znaczeniu ( o ile zazdrość miewa pozytywne oblicza :devil1: :devil1: :devil1: )
A koty.. Cóż, chodzą własnymi drogami :wink4:

Ogródek Edy 26 Cze 2014 07:28 #277172

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Edyciu ,czytam o Twoich problemach różanych na nowa rabatkę .Proponuję Ci dwie cudowne róże .Obie są jednakowego wzrostu i pięknie kwitną .Są to Hansestadt Rostock absolutny ideał różany ,dlugo trzyma kwiat ,absolutnie zdrowa i do tego cudowny zapach .Musisz ją mieć .Druga ,to moja ukochana żarówa Gebruder Grimm .Obie dorastają do 50 ,60 cm ,więc idealnie się nadają na brzeg rabaty .Pomyśl ,może Ci się spodoba takie połączenie :flower2:
Za tę wiadomość podziękował(a): eda_s

Ogródek Edy 26 Cze 2014 09:42 #277232

• eda_s
  • eda_s's Avatar
  • Platinum Boarder
Ania, oglądając te zdjęcia śmiałam się z kółek szmaragdowej trawy pod drzewkami owocowymi. Dwa dni temu zasiliłam cały a'la trawnik to może nabierze podobnego koloru :happy:
W takim razie czekam na zdjęcia z pięterka Twojego ogródeczka ;)

Aga, zdjęcia niewyraźne to i porządku można się dopatrzeć :wink4:

Ewa, po stokroć dzięki za pomoc :) . W Hansestadt Rostock zakochałam się od razu :hearts: Myślę, że jedną wstęgę mogłabym posadzić z Mariatheresią, a drugą właśnie z Hansestadt Rostock. Co Ty na to?

Zostawiam kilka porannych zdjęć i zmykam do obowiązków. Mam dwa zakończenia roku szkolnego moich dzieci, dziś po południu i jutro rano :)

Liliowiec Minstrel Boy
P1050061z.jpg

Stokrotka afrykańska
P1050063z.jpg

Lilia LA Funny Girl
P1050065z.jpg

Smagliczka
P1050068z.jpg

Przetacznik Pink Ray
P1050077z.jpg

Ostróżki słabo u mnie rosną, szkoda bo bardzo je lubię...
P1050083z.jpg

Kocimiętka syberyjska
P1050096z.jpg

P1050095z.jpg

P1050094z.jpg

Pięciorniki na razie pokazują pojedyńcze kwiaty
P1050103z.jpg
Ostatnio zmieniany: 26 Cze 2014 09:47 przez eda_s.

Ogródek Edy 27 Cze 2014 20:45 #277761

• Aga1973
  • Aga1973's Avatar
  • Platinum Boarder
Jak ja uwielbiam takie ukwiecone rabaty! Edytko, super!
Pytanko: zbierasz nasiona stokrotki afrykańskiej?

Ogródek Edy 28 Cze 2014 08:52 #277895

• PEPSI
  • PEPSI's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 14
Jak tam po imprezach zakańczających? Łany kwiatowe piękne. Ostróżki znajoma kazała mi ściąć po kwitnieniu, bo wtedy się rozrastają. Zrobię, chociaż chciałam nasionka. Ta znajoma to ma dobre rady, takie babcine. Ona nigdy nie potrafi mi wyjaśnić dlaczego tak mam robić, tylko mówi: tak trzeba i już.
A imię nawet fajne dla pieseczka, dla suni byłoby ok, ale dla pieska proponuję Sprite. :P

Ogródek Edy 28 Cze 2014 16:14 #277977

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Edyciu ,takie połączenie może być bardzo ciekawe.Będziesz miała bardzo pastelowo ,tak ,jak chciałaś .Barzdo mi się spodobała Twoja kocimiętka syberyjska .Koniecznie mi powiedz skąd ją masz ,to i ja sobie kupię :hug:

Ogródek Edy 29 Cze 2014 16:13 #278234

• colli28
  • colli28's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 31
Witaj Edytko:)ŚLICZNE ZDJĘCIE stokrotki afrykańskiej ta Lilia LA Funny Girl pachnie?

Ogródek Edy 29 Cze 2014 22:45 #278444

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Tylko, czy Maria Teresa nie jest za wysoka?
U mnie osiąga spore rozmiar.
Chociaż róża jest przepiekna, zdrowa, wyprostowana
Tak bardzo bym ją polecała, ale nie wiem, czy na tę akurat rabatkę.
Tutaj bardzo mi pasują róże wielkości Hansestadt Rostock

Ogródek Edy 30 Cze 2014 07:28 #278490

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 572
Jeżeli chcesz sadzić róże za pasami kocimiętki, to chyba raczej jedną wybraną odmianę. Pas różowy i żółty nie będzie dobrze wyglądać. Nie mam nic przeciwko różowi z żółcią, ale takie duże plamy koloru chyba się będą nieco gryzły.
Znowu pada i zimno.

Ogródek Edy 30 Cze 2014 07:39 #278495

• eda_s
  • eda_s's Avatar
  • Platinum Boarder
Aga, nasionek nie zbierałam, ale w miejscach gdzie sadziłam stokrotki afrykańskie zeszłorocznej wiosny, wyrosło kilka sieweczek :) Ale rosną bardzo powoli.

Małgosia, grunt że rady koleżanki są dobre ;) Choć ja zawsze wycinam i dalej słabo rosną. Coś im ewidentnie nie pasuje u mnie. Co nie przeszkadzało mi dokupić granatową ;)
U synka na zakończeniu poszło w miarę szybko, ale u córy trzeba było odstać swoje. Niemniej jednak jestem zadowolona ze świadectw. Krzyś musi popracować nad pewnymi, drobnymi sprawami (skończył pierwszą klasę), a Ania-możnaby rzec-nie ma nad czym pracować :happy: A jak długo ten celujący stan się utrzyma - zobaczymy. Przed nią szósta klasa.
Te Twoje pieseczki spędzają mi sen z powiek :hearts:

Ewa, kocimiętkę syberyjską kupowałam u Szmita w Pęchcinie w sierpniu zeszłego roku. Była taką niewyględną sadzoneczką, a teraz zastanawiam się czy jej nie przesadzić. Ma około 80 cm wysokości i niewiele mniejszą szerokość, na razie nie pokłada się. Ma duże kwiatostany i liście wielkości dorodnych pokrzyw :happy:

Ola, wsadziłam nochala i wyczułam lekki zapach. Gdyby było więcej słońca i kwiaty nagrzałaby się ciepełkiem to pewnie zapach byłby lepiej wyczuwalny ;)

Gosia, ja tak się przejmuję rozmiarami, ale czy u mnie-w tym warmińskim klimacie-wyrosną tak wysoko? A u Ciebie jakie osiąga rozmiary (wysokość i szerokość)?

Ewa, mam nie lada problem z tym nasadzeniem :think: . Chciałoby się posadzić więcej niż jedną odmianę, bo nie zostało mi już za dużo miejsca na nowe rabaty. Stąd takie rozterki ;)
Pogoda :jeez:

Moja pierwsza posadzona lilia (nie pamiętam nazwy) ma już trzeci sezon. Nie rozrasta się jakoś szaleńczo, bo posadzona w byle jak przygotowanym podłożu :oops: , ale wyrasta co roku niezawodnie i cieszy kwiatami ;)
P1050089z.jpg

Lilia LA Funny Girl
P1050111z.jpg

Lilia La Bindisi
P1050114z.jpg

Lilia Thesire
P1050128z.jpg

Lilia La Rovigno (pachnie słodko)
P1050131z.jpg

Lilia London Heart
P1050133z.jpg

Lilia Black Eye (?)
P1050142z.jpg

Wczoraj wśród sasanek znalazłam taką oto niespodziankę :hearts:
P1050108z.jpg

Udanego dnia :bye:
Ostatnio zmieniany: 30 Cze 2014 07:48 przez eda_s.

Ogródek Edy 30 Cze 2014 07:48 #278496

• VERA
  • VERA's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3718
Śliczna ta strzępiasta niespodzianka :flower2:
Pozdrawiam Vera :)

Ogródek Edy 30 Cze 2014 07:57 #278500

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
No to faktycznie niespodzianka i to całkiem udana .Po kocimiętkę się niestety nie udam ,bo do Szmita trochę mam za daleko .Poszukam jej na wystawie Zieleń to życie ,bo oni co roku tam są :idea2:

Ogródek Edy 30 Cze 2014 08:00 #278501

• eda_s
  • eda_s's Avatar
  • Platinum Boarder
Vera, dla Ciebie jeszcze jedno ujęcie sasankowej niespodzianki

P1050105z.jpg

:hug:

Ewa, tylko niech Cię nie zwiedzie wygląd kocimiętki rosnącej w doniczkach. W tym roku też widziałam sadzonki i listeczki były podobne wielkością do innych odmian kocimiętek. A w gruncie, po przezimowaniu liście wielgachne. Spróbuję zrobić zdjęcie porównawcze gałązek ;)

Hortensja Anabelle
P1050155z.jpg
Ostatnio zmieniany: 30 Cze 2014 08:07 przez eda_s.

Ogródek Edy 30 Cze 2014 12:27 #278594

• eda_s
  • eda_s's Avatar
  • Platinum Boarder
Liść kocimiętki syberyjskiej na krzaczku kocimiętki zwykłej (nie znam nazwy)

P1050161z.jpg

Ogródek Edy 30 Cze 2014 18:00 #278685

• Aga1973
  • Aga1973's Avatar
  • Platinum Boarder
Sasanka.. Postrzępiłaś ją nożyczkami! :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: Lilie śliczne :)
A u mnie pada, pada, pada :)

Ogródek Edy 30 Cze 2014 21:19 #278796

• PEPSI
  • PEPSI's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 14
Edi, jakie Ty masz bombowe lilie. I nawet mają nazwy. Śliczne są. Moje powoli pokazują swoje uroki, ale moje takie zwykłe jakieś a Twoje super fajne. I jestem pod wrażeniem Annabel, moja też rosnie, ale taka mizerota jakaś. Coś myślę, że jej miejsce nie bardzo służy, ale nie będę przesadzała. Nie i koniec. Szkoła przetrwania. :)

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.452 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum