TEMAT: Życie na wsi - moje radości i smutki.

Życie na wsi - moje radości i smutki. 12 Mar 2016 18:37 #444125

• Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 5477
Witaj Edytko.Ja dałam im kopczyki, bo tak mi poradziła jedna forumek ;) :hearts: Ja dopiero raczkuję w temacie różanym , a ufam doświadczeniu innych.Kopczyki nie duże , ale są, u nas w następnym tygodniu nocami ma być odczuwalnie do -6.Nie chciałabym uśmiercić róż tak na wstępie.Toć byłby to wstyd :tongue2: Pozdrawiam :bye:
Za tę wiadomość podziękował(a): broja

Zielone okna z estimeble.pl

Życie na wsi - moje radości i smutki. 12 Mar 2016 21:10 #444220

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Kasiu, my się z trawnikiem koszmarnie narobiliśmy rok temu.. a teraz po zimie żal patrzeć :jeez: Z utęsknieniem czekam na maj..wszystko się zazieleni i może zacznie jakos wyglądać, ale solidnie wygrabienie i liczne dosiewki muszą być wprowadzone.
Szkoda, bo miałam nadzieje, że po ubiegłorocznej orce w tym roku sypnę nawóz i będzie piknie

Nowe rabaty.. ohoho.. Zasiałaś ziarno ciekawości. POkazuj fotki, opowiadaj- co tam planujesz :woohoo:

Życie na wsi - moje radości i smutki. 13 Mar 2016 08:08 #444380

• Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Moderator
Agunia :) chyba wolałabym kreta niż psa.Dora robi wielkie doły , a przy okazji zostawia wielkie kupska.Nie rozumiem tego psa , za płotem pola a ona sr.. mi na trawnik i na rabatę pośrodku gospodarstwa, którą wszyscy widzą.Już się powoli z tym pogodziłam , ale jak to widzę to :mad2:
Monisiu ;) rabaty planuję, na razie zrywam darń.Powiem szczerze ,że dopiero jak je przyszykuję to pomyślę nad zagospodarowaniem i obsadzeniem,Wszystkie kwiatki , krzewy i rodki mi się podobają.Jak wszystko oddarnię ,wytyczę scieżki to pomyśle na spokojnie o roślinach :rotfl1:
Życzę miłego dzionka :bye: i oby nie padało, nie wiało i nie mroziło :flower2:

Życie na wsi - moje radości i smutki. 13 Mar 2016 09:47 #444416

• Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2655
Oj chyba nie chciałabyś kreta :jeez: po psie można sprzątnąć a po Krecie trzeba naprawiać.Ją nie mam trawnika jako takiego ale to co jest to teren pagórkowaty,nierówny od dziur o cebulkach na wierzchu nie wspomnę.Plus....wyjadą pędraki i robaki które podgryzają od dołu.I bądż tu mądrą :jeez:

Życie na wsi - moje radości i smutki. 13 Mar 2016 17:39 #444577

• merlin
  • merlin's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4510
Kasiu, bardzo ładnie prowadzisz swój wątek. Sama widzisz, że nie jest to trudne. Piękne krokusy. Ja, w sprawie psa. Jeżeli nie chcesz, żeby zachowywał się, jak się zachowuje, to zacznij go uczyć. Labradory tak, jak owczarki, to mądre psy i mają w naturze spełnianie naszych oczekiwań. Zapewniam, że można takiego psa nauczyć chodzenia po ścieżkach, nie wchodzenia w miejsca, gdzie sobie nie życzysz i załatwiania się daleko na polu. Warunek, to pies musi mieć swobodne dojście do wejść na posesję (bramy, bramki) i trzeba mu poświęcić czas na naukę. Ja z moim nawet nie wychodzę na pola. Otwieram bramkę i sama wychodzi. Zrobi, co trzeba (też dalej, nie pod ogrodzeniem) i sama wraca. Jak spotkamy się, to powiem, jak nauczyć psa takiego zachowania. Jak była młoda i nie miałam jeszcze zrobionych ogródków to zachowywała się też różnie. :hug:
Za tę wiadomość podziękował(a): Kasionek

Życie na wsi - moje radości i smutki. 13 Mar 2016 19:11 #444634

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Kasiu dobrze że zrobiłaś małe kopczyki świeżo posadzonym różom i nie chodzi tu o przemarznięcie w razie przymrozku ale o zapobieganiu nadmiernemu wysuszeniu się pędów. Przecież róża ma naruszony system korzeniowy i na jego odbudowie powinna się skupić. Te małe kopczyki możesz rozgarnąć jak będzie widać, że róża podjęła rozwój listków, najwcześniej za 2 tygodnie. :)

Kopiący dziury pies to zmora, ale rzeczywiście można młodego nauczyć reguł ogrodowych, tylko trzeba mieć na to czas i cierpliwość ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): Kasionek

Życie na wsi - moje radości i smutki. 14 Mar 2016 17:28 #444952

• Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Moderator
Aszko :) może masz racje -lepszy pies od kreta,psa przynajmniej widzę :devil1:
Marylkodobrze , że jesteś :hug: Dziękuję za dobre słowa.Miałaś rację , warto tu być i spotkać tylu wartościowych ludzi.Z Dorą mam ten problem ,że ona młoda już nie jest ma około 8 lat.To pies mojej teściowej,ale kochamy go całym sercem.Po dróżkach chodzi, przynajmniej próbuje, ale te kupy,nie mogę jej odzwyczaić.Chcę w tym roku rozprawić się z tym terenem trawnikopodobnym, pełnym dziur i kup. Może popracuje nad psem to nam się uda :silly:
Majuś :) myślałam , że kopce to ochrona przed mrozem, dziękuję za oświecenie mnie.Mądrego warto posłuchać :flower2:
Monisiu ;) ja tez tęsknie za widokiem pięknego trawnika.Może kiedyś...
Wczoraj dzień zimny i jakoś miałam dosyć po sobotniej walce z darnią.Posiałam kwiaty i trochę warzyw.
DSCF1637.jpg

DSCF1639.jpg

Na otarcie łez ,kupiłam sobie prymulki,na razie w domu potem zawitają do ogródka.
DSCF1640.jpg

DSCF1641.jpg

Znalazłam tzw.dzieże i zastanawiam się jak mogę ja wykorzystać w ogrodzie-może ktoś ma pomysł?
DSCF1642.jpg

DSCF1643.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): edulkot

Życie na wsi - moje radości i smutki. 14 Mar 2016 18:54 #444982

• Anowi
  • Anowi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1586
Ale nasiałaś :woohoo: dzieża za osłonę donicy może robić,świetne są :)
Pozdrawiam IWONA
Mały ale mój...

Życie na wsi - moje radości i smutki. 14 Mar 2016 19:19 #444990

• Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Moderator
Anowi ;) tez pomyślałam o osłonce tylko, że ona duża jest.Jutro ja zmierzę,to może będzie łatwiej coś wymyślić.Ano nasiałam i to nie koniec :rotfl1: Z powodu małej ilości funduszy ,które zostały przesunięte na konto wykończenia tarasu a i druga łazienka jest niewykończona , sieje jednoroczne. :tongue2:
Miłego wieczoru :bye:

Życie na wsi - moje radości i smutki. 14 Mar 2016 19:29 #444995

• Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Platinum Boarder
Dzieże :fly: możesz włożyć np.trzy doniczki z kwiatkami a wierzch zamaskować mchem .Kwiatów będzie z tego co widzę miała sporo ;)

Życie na wsi - moje radości i smutki. 14 Mar 2016 19:42 #445003

• Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Moderator
Aszko :) wiedziałam , że coś wymyślisz.Podobnie jak Iwonka stawiasz na osłonkę.Ta dzieża jest baaardzo ciężka.Musze wytyczyć jej miejsce stałe, bo nie przesunę jej z kwiatami.
Myślałam , żeby zrobić z niej miejsce dla posadzenia lilii, takie małe oczko wodne , ale ona strasznie rdzewieje.Myślałam o potraktowaniu jej jako wielkiej donicy, ale chyba zbyt nagrzewałaby się ziemia i nie ma otworów.A może żwirek jako drenaż na dno.Sama nie wiem :silly:
Ot takie moje przemyślenia.
Miłego wieczoru :bye:

Życie na wsi - moje radości i smutki. 14 Mar 2016 19:51 #445007

• Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Platinum Boarder
Jak będziesz wstawiała doniczki [na kamyczki] to możesz zmieniać kompozycje.Tylko daj jej coś pod nogi żeby nie stały na ziemi...fajna sprawa takie donice.Niebanalne :flower1: miłych przemyśleń :coffe:

Życie na wsi - moje radości i smutki. 14 Mar 2016 19:59 #445016

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Kasiu, kopczyk wiosną ma zabezpieczać przed wysychaniem, nie robimy dużego jak przed zimą. Mam nadzieję, że nie obrazisz sie gdy róże nie ruszą :oops:
Dzieża bardzo ładna, mam podobną tylko mniej ścietą i tez nie wiem gdzie ją zainstalować, najlepiej w jakims zakątku między roslinami by "wyłaniała" się z nich. Może pod drzewo wśród roslin okrywowych?ziól? wyjdzie w praniu rosliny ruszą to i miejsce sie znajdzie.....

Życie na wsi - moje radości i smutki. 14 Mar 2016 20:01 #445019

• Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Moderator
Aszko :) ale chyba muszę potraktować ja Twoja farbą? Czy zostawić tak naturalnie?

Życie na wsi - moje radości i smutki. 14 Mar 2016 20:03 #445024

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
Kasiu, broń boże......ten wygląd jest the best. Naturalnie....... :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Aszka

Życie na wsi - moje radości i smutki. 14 Mar 2016 20:05 #445027

• Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Moderator
sierika wrote:
Kasiu, kopczyk wiosną ma zabezpieczać przed wysychaniem, nie robimy dużego jak przed zimą. Mam nadzieję, że nie obrazisz sie gdy róże nie ruszą :oops:
Dzieża bardzo ładna, mam podobną tylko mniej ścietą i tez nie wiem gdzie ją zainstalować, najlepiej w jakims zakątku między roslinami by "wyłaniała" się z nich. Może pod drzewo wśród roslin okrywowych?ziól? wyjdzie w praniu rosliny ruszą to i miejsce sie znajdzie.....
Ależ Ewuś :hug: Zapewne przynajmniej 3 ruszą, ja to wiem :devil1: I jak piszesz dzieża fajna tylko gdzie ją zainstalować :jeez: Bo to cholerstwo ciężkie.Miłego wieczorku :flower2:

Życie na wsi - moje radości i smutki. 14 Mar 2016 20:06 #445028

• Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewa ma rację.Ją musiałam swoje malować bo były zwykłe metalowe i malowane na biało ...kiedyś.
Ostatnio zmieniany: 14 Mar 2016 20:07 przez Aszka.

Życie na wsi - moje radości i smutki. 14 Mar 2016 20:07 #445029

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
Wpisz w google starocie w ogrodzie, masa propozycji, wpisz tez Kondziu, ogrody Normandii....uczta dla oczu i takie nastroje starociowe.....wpadniesz :happy:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.869 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum