Witaj Aniu.Gratulacje przyjmuję ,jak najbardziej i bardzo się cieszę ,iż mimo suszy i dzięki Waszym dyniowym nasionkom ,mogłam ujrzeć takie piękne okazy
dyń i cukinii.Do tej pory ,nawet nie wiedziałam o istnieniu takich cudów,a tym bardziej nie wierzyłam ,że uda mi się coś tak fantastycznego wyhodować.
A co do dyni na słodko ,robię cukinię i dynię na słodko ;
,,CUKINIA,DYNIA ala ANANAS;
3 kg.cukinii ,lub dyni
1 kg cukru
1,5 L .wody
2 op.cukru waniliowego
4 gozdziki
2 łyżeczki kwasku cytrynowego.
Cukinię,dynię obieramy,kroimy w kostkę .Wodę zagotowujemy ,dodajemy kwasek i studzimy.Zalewamy cukinię,dynię i odstawiamy na dobę ,od czasu do czasu mieszając.
Następnie cukinię,dynię,odcedzamy.
Do zalewy dodajemy cukier,cukier waniliowy i gozdziki.Zagotowujemy,dorzucamy cukinię,dynię i gotujemy 5-7 minut.
Przekładamy do słoików i pasteryzujemy 10-15 minut.
U mnie tak robiona cukinia,dynia,pożerana jest natychmiast.Oczywiście zmieniam ilość cukru,do innych partii nie daję gożdzików.Zależy od rodzaju dyni.
Robiłam też dynię figolistną ,jako kanapkową,(według przepisu z forum),ale jeszcze jej nie próbowałam.Cóż,lubię eksperymentować.
A keczup robi furorę.
I na pewno uśmiechnę się do Was po nasionka innych odmian .Dynie są cudownym warzywem.Zresztą zakochałam się też w paprykach i oczywiście pomidorach,
chociaż ,obiecałam sobie ,że się będę ograniczać,ale jak to zrobić ,jak jest tyle cudownych odmian ,które przyciągają wzrok.