TEMAT: Na Woli do woli

Na Woli do woli 19 Lut 2017 19:57 #524246

  • Biotit
  • Biotit's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 488
  • Otrzymane dziękuję: 597
Bób już na balkonie, szpinak dziś pikowałem:


IMG_9491.jpg


spędzi kwarantannę 24h w 14 C i powędruje na balkon.

Następne sianie to słodkie papryki.
Na Woli do woli

pozdrawiam Piotr
Za tę wiadomość podziękował(a): camellia


Na Woli do woli 02 Mar 2017 20:52 #526587

  • Biotit
  • Biotit's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 488
  • Otrzymane dziękuję: 597
Bób i szpinak oraz rzodkiewka i sałaty z rozsad już rosną w ziemi.

Papryki przepikowane , teraz tylko zostały pomidory.

Doszła przesyłka z USA, dobrze mieć tam Przyjaciół, a nie czekać na obiecanki od P....z Forum :

IMG_9497.jpg


wreszcie będę miał zieloną odmianową słodką paprykę typu block.
Na Woli do woli

pozdrawiam Piotr
Za tę wiadomość podziękował(a): camellia

Na Woli do woli 06 Mar 2017 21:15 #527435

  • Biotit
  • Biotit's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 488
  • Otrzymane dziękuję: 597
Doszły sztorby z tegorocznego cięcia :


IMG_9519.jpg


Za 2 lata będzie z nich pierwsze wino :


IMG_9524.jpg
Na Woli do woli

pozdrawiam Piotr
Za tę wiadomość podziękował(a): camellia, zeberka363

Na Woli do woli 07 Mar 2017 08:05 #527483

  • Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 2014
  • Otrzymane dziękuję: 1464
Piotrze a jak mam je zakopane to czas odkopać ?
W jakie podłoże je teraz wsadziłeś ?
Za tę wiadomość podziękował(a): zeberka363

Na Woli do woli 07 Mar 2017 10:34 #527514

  • janus_z
  • janus_z's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 8
Jakie odmiany tam masz?

Na Woli do woli 07 Mar 2017 23:41 #527752

  • Biotit
  • Biotit's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 488
  • Otrzymane dziękuję: 597
Kasiu,
najwyższy czas na wykopanie, ja jesienią również dostałem rosyjskie bezpestkowe (Nadjeżnyj) i kilka innych. Dziś je wykopałem, oczyściłem z piasku, przyjrzyj się zdjęciom jak je strzygłem, potem kąpiel w parafinie (należy przestrzegać temp.)...dalej powinno się po zanurzeniu (przedtem odpowiednie cięcie z dołu) w ukorzeniaczu B zasypać piaskiem/perlitem. Ja zrobiłem mieszankę 1:1 i przeniosłem do ciepłego , ciemnego "lochu", po ok 3-4 tyg powinny być korzenie. Potem do ziemi na działce.

Janusz, odmian mam 15 długa lista, ale obiecuję że napiszę nazwy tych co się ukorzenią. Są deserowe, przerobowe i bezpestkowe z Rosji, Węgier, Francji,Bułgarii.

To są te co jeszcze dziś były zakopane od jesieni w piasku na działce:


IMG_9529.jpg
Na Woli do woli

pozdrawiam Piotr
Za tę wiadomość podziękował(a): camellia, Kasionek, zeberka363

Na Woli do woli 08 Mar 2017 19:48 #527913

  • zbynek
  • zbynek's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 139
  • Otrzymane dziękuję: 326
Mała uwaga, albo uwagi :)

Sztobry powinny mieć odpowiednią grubość, nie powinny być za cienki ani za grube, najlepsze są takie o fi 7-8 mm.
Długość też jest ważna, ja tnę takie 30-40 cm, a więc około czterech oczek. Chodzi o to, by gotowa sadzonka po posadzeniu miała głęboko w ziemi korzenie.
Dobrze jest przed obróbką, namoczyć je na parę godzin w wodzie z dodatkiem jakiegoś środka grzybobójczego, myślę, że topsim będzie dobry.
Na tym etapie, powlekanie parafiną bym sobie odpuścił, ale pewnie nie zaszkodzi.
Sztobry przycinam centymetr, dwa nad górnym oczkiem, pod skosem, tak by skos opadał po przeciwnej stronie oczka.
Od dołu tnę prostopadle, centymetr po dolnym oczkiem. Wszystkie oczka i wąsy poniżej pierwszego od góry oczka wycinam na gładko. Ma puścić tylko pierwszy pąk od góry.
Przestrzeń pomiędzy dwoma dolnymi oczkami mocno kaleczę, ja używam grubego wkręta do drewna z ostrym gwintem, można też to z powodzeniem zrobić sekatorem.
Sztobry przed wsadzeniem w obcięte pety, wypełnione czystym piaskiem, obtaczam w ukorzeniaczu do zdrewniałych. Wstawiam do ciepłego pomieszczenia, około 25 stopni.
Patyki mają puścić kolusy, takie "cycki" namiastki korzeni, nie liście. Więc na tym etapie nie potrzebują światła.
Jak już mają kolusy, a na dworze jest wystarczająco ciepło, wyjmuje ostrożnie patyki z petów i wsadzam w ziemie przykrytą czarną folją. W pierwszym sezonie nie przycinam przyrostów, pozwalam im rosnąć jak chcą. Na jesieni można wykopać sadzonki, wyciąć zbędne odbitki i pozostawić tylko ten najmocniejszy skracając go do dwóch oczek.
Można też pozostawić je na zimę okrywając kopczykiem z ziemi.

Jeśli gospodarze tego forum uznają, że post nie jest w najlepszym miejscu, proszę o przeniesienie we właściwe.


Piotrze wypowiedz sie czy ten post ma tutaj zostać bo ja bym go chętnie przeniosłam, bo zaraz założę watek o ukorzenianiu winorośli bo widzę ze jest bardzo potrzebny Emalia112
Lepiej mieć brzuch od piwa, niż garba od roboty.
Ostatnio zmieniany: 08 Mar 2017 22:34 przez Emalia112.
Za tę wiadomość podziękował(a): badzia, Kasionek, Edyta D, halinkab

Na Woli do woli 08 Mar 2017 22:09 #527969

  • zeberka363
  • zeberka363's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1509
  • Otrzymane dziękuję: 1048
Proszę pomóżcie jeśli działam źle...sztobry wymoczone z góry zostały zamoczone z dołu-tam gdzie ma być korzeń....ponacinane,zcięty dolny pęd...w ukorzeniacz i do ziemi...
uda się?
mocno początkująca ogrodniczka kochająca piękną przyrodę ;-) zapalona kucharka :-D
pozdrawiam agnieszka
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...6217-ogrodki-zeberki
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/1...a-parapetach-piszczy

Na Woli do woli 09 Mar 2017 17:29 #528121

  • Biotit
  • Biotit's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 488
  • Otrzymane dziękuję: 597
Agnieszko, najlepiej będzie tak :

goły sztorb i zaznaczone 2 miejsca cięcia :


IMG_9538.jpg


Góra : dlatego przycinamy w ten sposób, aby w przyszłości sok nie spływał na pąk, a na łodygę.


IMG_9540.jpg


Natomiast dół nacinamy poziomo w poprzek dolnego pąka, jest wówczas większa powch do tworzenia korzeni. Ja ukorzeniałem w Ukorzeniaczu B firmy Hollas z Miasta Łodzi.


winogron.jpg
Na Woli do woli

pozdrawiam Piotr
Ostatnio zmieniany: 05 Kwi 2017 21:04 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): badzia, Edyta D, zeberka363

Na Woli do woli 15 Mar 2017 21:27 #529382

  • badzia
  • badzia's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 188
  • Otrzymane dziękuję: 163
Wątek o amatorskiej uprawie winorośli, fajna sprawa Emalko,temat dla mnie na teraz.

Piotr, Twoje sztobry :jeez:. Ode mnie nie tak daleko na tę Twoją działkę, chyba Ci ich podbiorę nieco :dance: Jesteś dobrze zorientowany co do mrozoodporności? Bo ja z tym mam największy problem. Jak smaczne to nieodporne, jak odporne to badziewie.

Ale z czym innym tu przyszłam. Pochwalić się chcę swoimi zdrowymi dłońmi. Tej maści wystawiam wysoką notę. Sprawdziła się także przy bólu stopy, tak nie wiadomo skąd, bez przyczyny. Ból był tak silny,że nie dał zasnąć. Smarowsnko w nocy, dało się usnąć, rano czułam jedynie ślad bólu, no to smarowanko drugie i po bólu. Trzeciego nie było.

Na Woli do woli 16 Mar 2017 10:25 #529440

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 11984
  • Otrzymane dziękuję: 7339
Bardzo ciekawe informacje o rozmnażaniu winogron, z pewnością je wykorzystam :) Bo często w ogrodach działkowych ktoś ma smaczną i odporną na choroby odmianę winogron. A z kupowanymi w szkółkach jest różnie, masz spis 10 odmian, które chcesz, a tam jest 20 i to zupełnie innych :) :happy:
Za tę wiadomość podziękował(a): Edyta D

Na Woli do woli 16 Mar 2017 19:03 #529538

  • badzia
  • badzia's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 188
  • Otrzymane dziękuję: 163
Alinko, dokładnie tak, jak mówisz. Pojechałam do ogrodnika po 4 odmiany winorośli. Nawet nie wiedział czy ma takie na stanie. Przekopał swoje zasoby, tych odmian nie miał. Wziął ode mnie kartkę z odmianami i kazał przyjechać za tydzień. Po tygodniu przepraszał, że nie przywiózł i powiedział,że muszą brać to co mają hodowcy i dopiero u siebie na miejscu zapoznają się co im wetknięto.
Ostatnio zmieniany: 16 Mar 2017 19:04 przez badzia.

Na Woli do woli 18 Mar 2017 15:57 #529914

  • Biotit
  • Biotit's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 488
  • Otrzymane dziękuję: 597
Wanda, gościec przewlekły to fatalne choróbsko, dobrze, że moja maść ją "ujarzmia". Cieszy mnie, że masz się dobrze. :)

Dziś pada, więc wreszcie bób i szpinak posadzone na działce się ruszą do góry:

IMG_9547.jpg


Papryki ostre/chinese/ w growboxie rosną powoli:


IMG_9556-2.jpg


Rewelacyjnie rosną rozsady słodkich papryk posadzonych na wermikulicie, wyprodukowanym przez moje dżdżownice kalifornijskie.
Nigdy tak nie rosły, a posiane były w 4 tyg lutego.Papryki zarówno ostre , jak i słodkie zaprawiałem NanoGro i nie namaczałem :


IMG_9557.jpg


9-03 posiałem pomidory, miało być 50 odmian, a wyszło > 80 :


IMG_9555-2.jpg


Rozsady z groszku cukrowego czekają na balkonie, więc jak w przysłowiu staropolskim posadzę je w marcu, bo....., a nie w maju, bo zbiorę jak w jaju.


IMG_9562-3.jpg


A ponieważ ostatnio przelewam wino z derenia/wytrawne, to każdemu , ale szczególnie Januszowi (Kalo) życzę takiego Blg końcowego:

IMG_9551-2.jpg


Wino po przelaniu do szklanego gąsiora przeniosłem do zimnego lochu na rok. Potem zobaczymy, czy już butelkować, czy jeszcze poczekać.
Załączniki:
Na Woli do woli

pozdrawiam Piotr
Za tę wiadomość podziękował(a): Dorota15, Edyta D

Na Woli do woli 19 Mar 2017 08:48 #530065

  • badzia
  • badzia's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 188
  • Otrzymane dziękuję: 163
A kiper by Ci się nie przydał przy podjęciu tej decyzji? :rotfl1:
Ostatnio zmieniany: 19 Mar 2017 08:53 przez badzia.

Na Woli do woli 02 Kwi 2017 08:49 #532596

  • Kgolebiowski
  • Kgolebiowski's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 117
  • Otrzymane dziękuję: 18
Czy do zaprawiania stosowałeś PW? Gdzie kupujesz CuSo4
Pytam ponieważ Mam PW i czytałem że wiele osób stosuje ten sposób.
W jakich proporcjach mieszasz ziemię uniwersalną z torfem i piaskiem ?

Na Woli do woli 21 Kwi 2017 19:36 #536440

  • Biotit
  • Biotit's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 488
  • Otrzymane dziękuję: 597
Natka pietruszki już od kilku dni powinna być na działce w ziemi:

IMG_9633.jpg


Fasolka szparagowa po pokazania nosków wylądowała na balkonie, po 5.5 pójdzie do gruntu z rozsad :


IMG_9636.jpg


Papryki cały czas rosną w domu, jedynie chinessy wygrzewają się od pewnego czasu w ogrzewanej szklarni, gdzie rosną produkcyjne pomidory.


IMG_9641.jpg

IMG_9642.jpg

IMG_9644.jpg


Dobrze, że pomidory się nie wyciągają, ale też przydała by się im wycieczka na balkon :


IMG_9637.jpg

IMG_9638.jpg

IMG_9639.jpg

IMG_9643.jpg


Ciepło ma być podobno już w maju :(
Na Woli do woli

pozdrawiam Piotr
Za tę wiadomość podziękował(a): Dorota15, Kasionek, zeberka363

Na Woli do woli 21 Kwi 2017 19:56 #536444

  • Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 2014
  • Otrzymane dziękuję: 1464
Piotrze niestety wszędzie zimno .Ja też chętnie wysadziłabym niektóre papryki do gruntu a tu jeszcze miesiąc...
A kiedy wsadzasz mieczyki do ogrodu ?

Na Woli do woli 21 Kwi 2017 20:40 #536465

  • Biotit
  • Biotit's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 488
  • Otrzymane dziękuję: 597
Na pewno po cannach, a te chciałem (bo chyba zmienię zdanie) wsadzać 5.5. Mieczyków jeszcze nie zaprawiałem, ale mają się dobrze. W kolejce czekają jeszcze dalie.
Na Woli do woli

pozdrawiam Piotr

Moderatorzy: Adasiowa, Dorota15
Wygenerowano w 0.215 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum