TEMAT: Między kuchnią a ogrodem

Między kuchnią a ogrodem 30 Gru 2023 15:20 #847945

  • Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 6130
  • Otrzymane dziękuję: 22344
To tak na szybko dla Ewy i nie tylko :)
Tam w tych przepisach można wiadomo działać ze swoją wyobrażnią .
A ja pokażę za chwilkę paprykę nadziewaną już dawno z przepisu Janinko Twojego ,jeszcze
dwa słoiki mam i są super ,stoją cały czas w chłodniczej części lodówki.
Zrobię zdjecie ;) :bravo:
Zamówiłam tak na chybił trafił nasionka ,dziękuję i poprosiłam o pomoc ;) tam .
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
*************************************************************************
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, lusinda


Zielone okna z estimeble.pl

Między kuchnią a ogrodem 30 Gru 2023 15:52 #847951

  • Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 6130
  • Otrzymane dziękuję: 22344
Jak dobry przepis :hug: to proszę .
Stoją parę miesięcy i jeszcze mogą stać .


Właśnie Janinko i koleżanki ,nie wiem ,która z tych ostrych w straganiku ,jest najmniej ostra ,właśnie do faszerowania .
Tę i te małe słodkie kupiłam w markecie u mnie , to rzadkość by były
Ale się pojawiły .
Tutaj Janinko jest post jak pokazywałam,
te mniejsze słodkie ,hm ale gdzie ,szukam .
I to moje pierwsze a dobre ufff :)
Edit ,chyba prawie kolacja naprawdę ;)

Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
*************************************************************************
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Ostatnio zmieniany: 30 Gru 2023 15:55 przez Bobka.
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, ewakatarzyna, lusinda

Między kuchnią a ogrodem 30 Gru 2023 16:52 #847956

  • lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 508
  • Otrzymane dziękuję: 3495
Janinko, przepraszam, że w Twoim wątku pociągnę temat papryczek do faszerowania. Ja od trzech lat mam średnioostrą czereśniową papryczkę NN. Rosną wielkie krzaki, bardzo plenna, udaje się na każdej ziemi jest bezproblemowa i idealna do faszerowania, można też sadzić do donic. Mam nasionka mogę wysłać.


20231230_164537.jpg


Jak się sezon kończył resztki dojrzałej papryczki nadziałam serkiem i do oleju, rozdzieliłam po rodzinie, stała ok. 2 miesiące w lodówce i też nic się z nią nie działo. Już zjedzona :devil1:
A te w słoikach w zalewie są na później.
Mam czereśniową i takie podłużne też, ale czereśniowa ma dużo grubszą ściankę i jest smaczniejsza.
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II
Ostatnio zmieniany: 30 Gru 2023 17:01 przez lusinda.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, vegetella, JaNina, ewakatarzyna, Bobka

Między kuchnią a ogrodem 30 Gru 2023 17:50 #847958

  • Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 6130
  • Otrzymane dziękuję: 22344
Ale super papryczki :bravo: :bravo:
Ja też je chcę :woohoo:
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
*************************************************************************
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Za tę wiadomość podziękował(a): lusinda

Między kuchnią a ogrodem 30 Gru 2023 17:59 #847959

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7850
  • Otrzymane dziękuję: 52010
Ewciu, jeśli możesz podzielić się nasionami papryczek których nie mamy na Straganiku, to bardzo o to proszę :kiss3:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Bobka, lusinda

Między kuchnią a ogrodem 30 Gru 2023 18:01 #847960

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7850
  • Otrzymane dziękuję: 52010
No, no, wasze papryczki wyglądają super :bravo:
Teraz pozostaje tylko poszaleć z różnymi przyprawami do nich w przyszłym sezonie :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Bobka, lusinda

Między kuchnią a ogrodem 30 Gru 2023 18:05 #847962

  • lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 508
  • Otrzymane dziękuję: 3495
Oczywiście, że mogę. Mam te czereśniowe i podłużne do faszerowania. Mam pomidorową sprawdzoną, która też mi pięknie rodzi. Fioletową i długą słodką o cieńszej ściance do chrupania ma zawsze mnóstwo strąków na krzaku. Zdjęć i nazw nie mam :oops:
Proszę tylko o informacje co i jak, bo jeszcze nie wysyłałam
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II
Ostatnio zmieniany: 30 Gru 2023 18:06 przez lusinda.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobka

Między kuchnią a ogrodem 30 Gru 2023 19:40 #847972

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7850
  • Otrzymane dziękuję: 52010
Jak nie znasz nazw, to zgodnie ze zwyczajem, możesz je nadać sama. Pakujesz po parę nasionek do dilerek.
Coś takiego

IMG_2839.jpg

I wysyłasz do mnie. Jeśli chcesz zamówić jakieś nasiona na straganiku, to przysyłasz też do mnie kopertę zwrotną zaadresowaną do siebie i z naklejonym znaczkiem.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Mamma, ewakatarzyna, Bobka

Między kuchnią a ogrodem 18 Sty 2024 17:02 #849326

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7850
  • Otrzymane dziękuję: 52010
renmanka wrote:
Ale praskę masz superaśną. Czyli wyciskasz na zimno? A potem słodzisz jeszcze? Zagotowujesz? Pasteryzujesz?

Porzeczki, maliny, aronię, agrest i wszystkie inne miękkie owoce wyciskam na zimno. Najpierw wszystko jest mrożone. To dlatego, że później, czyli po rozmrożeniu lepiej wyciska się sok. Po wyciśnięciu, sok podgrzewam do 80* z dodatkiem niewielkiej ilości cukru. Moje soki są raczej kwaśnawe, ale takie lubię. Taki podgrzany przelewam do buteleczek, lub słoiczków i pasteryzuję w piekarniku w 85*/termoobieg przez prawie godzinę. Nic mi się nie psuje, a mam 100% soku. Nie jest to sok klarowny, ale to nieistotny szczegół.
Wytłoki zalewamy wodą, dodajemy cukier i drożdże. Po czterodniowej fermentacji wstępnej znowu wyciskamy. Ciecz do gąsiorka z gerglasem ;) a wytłoki wyrzucamy. Powstaje trunek nie najwyższych lotów, ale wypić się da :happy: a nic się nie marnuje.

Super, że robicie sobie przesiewacz :bravo:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma, ewakatarzyna, renmanka, Babcia Ala, lusinda

Między kuchnią a ogrodem 18 Sty 2024 17:12 #849328

  • lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 508
  • Otrzymane dziękuję: 3495
Pozazdrościć tylko takiego męża :bravo: :bravo: :thanks:
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma, ewakatarzyna, renmanka

Między kuchnią a ogrodem 18 Sty 2024 17:19 #849329

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7850
  • Otrzymane dziękuję: 52010
Wyrobił się przy mnie :happy3: :happy3: :happy3:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma, ewakatarzyna, renmanka, lusinda

Między kuchnią a ogrodem 18 Sty 2024 17:24 #849330

  • Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3647
  • Otrzymane dziękuję: 16722
Super ta praska. :bravo:
Janinko wysusz wytłoki, będą świetne do aromatyzowania herbatek.
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, ewakatarzyna, lusinda

Między kuchnią a ogrodem 18 Sty 2024 17:33 #849331

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7850
  • Otrzymane dziękuję: 52010
Wolę winko ;)
A tak na poważnie, to o tym nie pomyślałam, a przecież suszę różne inne "odpady" :oops:
Teraz już za późno, bo drożdże dodane, ale w przyszłym roku tak zrobię :kiss3: jednak tylko z częścią wytłoków :happy:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma, ewakatarzyna, renmanka, lusinda

Między kuchnią a ogrodem 18 Sty 2024 17:45 #849333

  • Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3647
  • Otrzymane dziękuję: 16722
JaNina wrote:
Wolę winko ;)
Oj tak...ja też :lol:
Mam nadzieję, że w końcu uda mi się doczekać takiej ilości owoców, że przyda mi się taka praska.
Na wszelki wypadek już zaczynam M. suszyć beret :rotfl1:
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, renmanka, lusinda

Między kuchnią a ogrodem 02 Lut 2024 17:15 #850168

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7850
  • Otrzymane dziękuję: 52010
Babcia Ala wrote:
Janko czym ją obciążyłaś w tym słoiku, żeby nie wypływała?

Alu, to taki dinks z nierdzewki. Żeby to włożyć do słoika to zsuwam

20240123_162812.jpg

A jak już jest w słoiku, to rozsuwam

20240123_162822.jpg
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Między kuchnią a ogrodem 08 Lut 2024 05:46 #850447

  • Anka-skakanka
  • Anka-skakanka's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 275
  • Otrzymane dziękuję: 973
Janinko pisałaś, że zamawiasz ziemię w dużym worku do rozsad czy mogę Cię poprosić o podanie co to za ziemia i gdzie ją kupujesz? W ubiegłym sezonie nabyłam w markecie na O..I niestety z ziemiórkami, w tym moze spróbowałabym z innego źródła

Między kuchnią a ogrodem 08 Lut 2024 10:46 #850459

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7850
  • Otrzymane dziękuję: 52010
Ja corocznie kupuję taki substrat. To 280 litrów i wystarcza mi na cały sezon

Resized_Resized_20201229_181751.jpeg

Musisz poszukać w necie, gdzie w pobliżu Ciebie sprzedają.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Bea612, ewakatarzyna

Między kuchnią a ogrodem 08 Lut 2024 12:48 #850474

  • Anka-skakanka
  • Anka-skakanka's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 275
  • Otrzymane dziękuję: 973
Bardzo dziękuję :hug:


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.697 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum