TEMAT: Między kuchnią a ogrodem

Między kuchnią a ogrodem 27 Kwi 2024 10:02 #856462

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3463
  • Otrzymane dziękuję: 7400
Janinko, z tego gofrowego ciasta na drożdżach wychodzą rewelacyjne pankejki :yummi:

IMG20240427073559.jpg
Ostatnio zmieniany: 27 Kwi 2024 10:03 przez KaLo.
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame, JaNina, ewakatarzyna, lusinda


Zielone okna z estimeble.pl

Między kuchnią a ogrodem 27 Kwi 2024 10:24 #856463

  • jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1703
  • Otrzymane dziękuję: 7720
A na czym (gdzie?) je pieczesz??

Między kuchnią a ogrodem 27 Kwi 2024 19:48 #856482

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3463
  • Otrzymane dziękuję: 7400
Mam patelenkę typu "Ein Spiegelei" 12 cm / dno 10 cm. Nalewam dwie łyżki ciasta i smażę na obie strony. Miałem gotowe ciasto a gofrownica odmówiła współpracy i coś trzeba było wymyślić. :cool3:
Ostatnio zmieniany: 27 Kwi 2024 19:48 przez KaLo.
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, lusinda

Między kuchnią a ogrodem 27 Kwi 2024 19:59 #856483

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7874
  • Otrzymane dziękuję: 52174
Potrzeba Matką wynalazków :happy:
Muszę spróbować :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): lusinda

Między kuchnią a ogrodem 27 Kwi 2024 21:57 #856492

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3463
  • Otrzymane dziękuję: 7400
Proporcje jak w przepisie ale dodaję trochę cukru wanilinowego. Najlepiej wchodzą z dodatkiem twarogu sernikowego i dżemu lub miodu.
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, lusinda

Między kuchnią a ogrodem 05 Maj 2024 21:47 #856938

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7874
  • Otrzymane dziękuję: 52174
whitedame wrote:
Pogoda była idealna do pogaduszek "Pod katalpami" jak i do podziwiania wspaniałego ogrodu oraz....
Do gry w Boule, którą zarażał Jędruś/renons.
No i grali :)

20240501_170216.jpg


IMG_7608.jpg

Nie wiem kto wygrał, bo na stole były pyszności. Wiec skupiłam się na rzeczach ważniejszych

438221157_345110254846470_8686148543509132889_n.jpg


438223436_956402922882806_5000419940829219586_n.jpg
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 05 Maj 2024 21:48 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, whitedame, Szafirek, ewakatarzyna, zwykły chłop, KaLo, JaKasiula, renons

Między kuchnią a ogrodem 05 Maj 2024 22:15 #856939

  • mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2157
  • Otrzymane dziękuję: 8990
JaNina wrote:

Nie wiem kto wygrał, bo na stole były pyszności.

Nie ważne kto wygrał, ważne, że wszyscy zajęliśmy miejsca na podium. :wink4: :happy:
Pozdrawiam,
Kasia
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame, Szafirek, ewakatarzyna, renons

Między kuchnią a ogrodem 06 Maj 2024 21:15 #857002

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7874
  • Otrzymane dziękuję: 52174
Parę osób mnie prosiło, żebym napisała jak uprawiam selerową rozsadę, więc proszę :)
Nasionka wysiewam ok. 5.03. Robię to za pomocą wykałaczki. Nasionka są drobne, ale do wilgotnej wykałaczki super się przyklejają po jednej.

F1E036F0-5F18-44BF-B136-2236D9E100CD-2.jpeg


Nasion nie przykrywam ziemią, ale pojemnik przykrywam folią, którą dziennie na chwilę ściągam, żeby przewietrzyć.
Po trzech tygodniach selerki nadają się do pikowania.

IMG_7502-2.jpg


Przez dwa tygodnie podlewam tylko wodą, później raz dostają Bio Algeen S90. Następne podlewania to Kristalon zielony. I to wszystko :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, whitedame, Szafirek, ewakatarzyna, JaKasiula, renons, lusinda, Ewaewa

Między kuchnią a ogrodem 07 Maj 2024 16:02 #857057

  • Lilu
  • Lilu's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 138
  • Otrzymane dziękuję: 505
Co to za piękny i smakowicie wyglądający zawijaniec w esy i floresy,chętnie poznałabym przepis na to ciasto,podejrzewam że drożdżowe?
Za tę wiadomość podziękował(a): JaKasiula

Między kuchnią a ogrodem 07 Maj 2024 16:40 #857058

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7874
  • Otrzymane dziękuję: 52174
Ale nie moje, ja tylko jadłam :oops:
Zasięgnę języka i jak zdobędę przepis, to podam :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): JaKasiula, Lilu


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.550 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum