TEMAT: Między kuchnią a ogrodem

Między kuchnią a ogrodem 13 Lut 2019 10:25 #642533

  • Dino_saur
  • Dino_saur's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 523
  • Otrzymane dziękuję: 1081
Janina, absolutnie się nie przejmuj nic się nie stało, żadnej przykrości nie zaznałem :) .

Jak już piszę, to pozwolisz, że Cię o coś poproszę? Poszukuję od dłuższego czasu przepisu na potrawę "śląskie niebo" . W sieci jest ich sporo, ale jakoś żadne mnie nie ujęło. Czy Ty znasz te potrawę? To podaj swój przepis, proszę.... :hug:


Zielone okna z estimeble.pl

Między kuchnią a ogrodem 13 Lut 2019 10:54 #642543

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2391
  • Otrzymane dziękuję: 14105
Musiałam sobie wyguglować. Nie znam tej potrawy "z domu", ale jako miłośniczka kuchni azjatyckiej, to trochę podobnych przepisów znalazłabym i też już sama robiłam. Usiłuję sobie przypomnieć co podobnego robiłam, ale jakoś w tej chwili nic mi do głowy nie przychodzi. Ale, teraz mi się jeszcze wyguglowało, że śląskie niebo to ciapkapusta :supr3: Więc musisz mi doprecyzować, czy wieprzowinka czy kapusta?
Znalazłam takie coś "Śląskie niebo (Potrawa wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych)" więc przypuszczam, że chodzi Ci o wieprzowinkę.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 13 Lut 2019 11:11 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): Dino_saur

Między kuchnią a ogrodem 13 Lut 2019 11:45 #642550

  • Dino_saur
  • Dino_saur's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 523
  • Otrzymane dziękuję: 1081
Ciapkapusta to ciapkapusta - rewelacyjna potrawa (kolejna!) śląska :woohoo: . Mielone bez ciapkapusty to już nie to samo :devil1: .
'Śląskie niebo' to potrawa z mięsa wieprzowego (b.często wędzonego) duszonego i podawanego w sosie z suszonych owoców i z kluskami śląskimi :yummi: . A opis na 'Liście Produktów Tradycyjnych' to opis, który mnie zainspirował :idea2:, tylko jest nieco mało precyzyjny. A przynajmniej był, kiedy go kilka lat temu znalazłem.
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina

Między kuchnią a ogrodem 13 Lut 2019 11:56 #642551

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2391
  • Otrzymane dziękuję: 14105
Ja już trochę odeszłam od kuchni w której króluje zasmażka. Sosów z mąką też unikam. No chyba, że rolady to inna bajka. To musi być sos, kluchy i modro kapusta :happy: . Ale pomysł na Śląskie Niebo po mojemu już mi chodzi po głowie. Powiedz mi tylko czy Ty masz możliwość uwędzenia sobie czegoś? I czy wolisz schabik, czy karkówkę?
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Dino_saur

Między kuchnią a ogrodem 13 Lut 2019 16:03 #642582

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2391
  • Otrzymane dziękuję: 14105
Muszę jeszcze zamieścić zdjęcia moich kotów. Bez nich wątek byłby niepełny.
Maja, jest z nami już 17 rok.

Zdjcie0059.jpg


Dekster 9 lat

20181222_205524-2.jpg


I niestety, razem wychodzą jedynie dobrze na zdjęciu.

Zdjcie0079.jpg

Zero tolerancji ze strony Maji.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 13 Lut 2019 16:04 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Adasiowa, Łatka, CHI, Dino_saur, Basia Rozyczka, Maggie, ewakatarzyna

Między kuchnią a ogrodem 13 Lut 2019 19:11 #642623

  • Dino_saur
  • Dino_saur's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 523
  • Otrzymane dziękuję: 1081
JaNina wrote:
Ja już trochę odeszłam od kuchni w której króluje zasmażka. Sosów z mąką też unikam. No chyba, że rolady to inna bajka. To musi być sos, kluchy i modro kapusta :happy: . Ale pomysł na Śląskie Niebo po mojemu już mi chodzi po głowie. Powiedz mi tylko czy Ty masz możliwość uwędzenia sobie czegoś? I czy wolisz schabik, czy karkówkę?

Wędzę od kilkudziesięciu lat :evil:.

Jeśli chodzi o dylemat schab czy karkówka to jest do dziś nie rozstrzygnięty :woohoo:.

Nie przejmuj się Śląskim Niebem - po prawdzie przepisów jest pełno w necie. Ja pytając Cię, miałem nadzieję, że znasz stary dobry przepis od Mamy, a jeszcze lepiej od Babci :) - takie przepisy są dla mnie bezcenne... I bardzo trudne do zdobycia :oops: .

Między kuchnią a ogrodem 13 Lut 2019 19:37 #642633

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2391
  • Otrzymane dziękuję: 14105
Ale ja już mam pomysł, a nawet dwa. Jeden na schabik, drugi na karkówkę. I to w Twoim wolnowarze. To zrobimy tak. Jak wypróbuję, to dam znać. Tylko nie wiem kiedy, bo z suszonych owoców zostało mi tylko trochę śliwek i jabłek. A sklepowego suszu nie tykam. :) Ale jeszcze przed świętami coś powinnam opisać. :yummi:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Dino_saur

Między kuchnią a ogrodem 13 Lut 2019 20:35 #642647

  • Dino_saur
  • Dino_saur's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 523
  • Otrzymane dziękuję: 1081
No to czekam cierpliwie :hug: :bye:
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina

Między kuchnią a ogrodem 13 Lut 2019 21:24 #642664

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2391
  • Otrzymane dziękuję: 14105
Jak nie mogę spędzać czasu w ogrodzie, to spędzam go w kuchni. Ostatnio robiłam, taką to oto potrawkę.
Boczek wędzony wytopić i lekko skarmelizować. Dodałam trochę kaczego tłuszczu na początek.
20190207_091328.jpg

Ja dodaję jeszcze karkówkę wędzoną na zimno, dojrzewającą /mojej roboty/

20190207_091854.jpg

Następnie ostro opiekamy plastry mięsa. Najbardziej lubię karkówkę, ale to jest akurat łopatka.

20190207_093633.jpg

Porządnie opieczone mięso odkładamy.
Do tłuszczu dodajemy, co tam akurat mamy. Tu akurat seler łodygowy, marchew, imbir, śledziki anchois. W sezonie sprawdzają się jeszcze rzodkiewki /są pyszne na smażone/, korzeń pietruszki. Ale na tym etapie karmelizujemy tylko te warzywa które podczas karmelizacji się nie rozpadną

20190207_094202.jpg

Później dodajemy czosnek, ale tu już uważać bo czosnek zbyt mocna przypieczony robi się gorzki. I jeszcze grzyby. Tu akurat suszone, ale mogą być, kto jakie ma.

20190207_094845.jpg


20190207_094908.jpg

Teraz dodajemy składniki mokre. Papryka i pomidory,Te pomidory jeszcze trzymają formę, bo się nie rozmroziły

20190207_094602.jpg


I tu zaczyna się alchemia, czyli dodajemy tego i owego. Jakie smaki kto lubi. Dla mnie podstawa to podprażona kolendra i kumin /kmin rzymski/

20190207_092838.jpg

Ja dodaję moją wegetę czyli wszystkie warzywa z ogrodu wysuszone i zmiksowane, sos sojowy, sos rybny, sos ostrygowy. Bez strachu, te "zapaszki" znikają. I najważniejsze to ocet balsamiczny. Wiem że może to być dziwne sos rybny i ocet balsamiczny, ale jakoś to do siebie na koniec pasuje, bo smak octu też znika, a przy słodkości karmelizowanych warzyw trochę kwaskowatości się przydaje.
Podsmażone mięso kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do reszty.

20190207_100320.jpg

Zalewamy wodą, lub jakimś wywarem, tak, żeby wszystko było przykryte ok. 1 cm płynu. jeszcze trochę solimy, ale nie za dużo, bo
sporo płynu wyparuje. Przykrywamy i do piekarnika. Temperatura 130 st. termoobieg na parę godzin. Po trzech godzinach można sprawdzić, bo tu już zależy jakiego mięsa użyłam. Wiadomo, karkówka jest bardziej krucha. Na koniec, gdy mięso się już rozpływa, można podnieść temperaturę ale góra do 150 st.
To jest 5l garnek.

20190207_153006.jpg

Jeżeli ktoś lubi gęściejszy sosik można wcześniej dosypać trochę mąki. Ja tego nie robię.
A wszystko pod czujnym okiem pomocników

20190207_091629.jpg
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Jagoda254, Dorota15, Adasiowa, Łatka, Marlenka, CHI, Betula, Jaedda, Basia Rozyczka, Maggie, Suzan, ewakatarzyna

Między kuchnią a ogrodem 13 Lut 2019 22:12 #642673

  • Maggie
  • Maggie's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 43
  • Otrzymane dziękuję: 106
Już bym zjadła... :woohoo:
Pozdrawiam

Między kuchnią a ogrodem 14 Lut 2019 09:10 #642696

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2391
  • Otrzymane dziękuję: 14105
Maggie, też bym zjadła, ale nie ma już co :ohmy: :jeez:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Maggie

Między kuchnią a ogrodem 15 Lut 2019 11:04 #642911

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2391
  • Otrzymane dziękuję: 14105
Zgodnie z obietnicą, moja wersja, a raczej wariacja pt. Śląskie Niebo.
Potrzebne będą: schabik z kosteczką, wędzona słonina lub boczek, śliwki suszone /ja mam wędzone/, jakieś kwaskowate powidła lub dżem /tu z czarnej porzeczki/ i jeszcze jakieś suszone owoce. Miałam jabłka. Sól i odrobina peklosoli. Przyprawy wg uznania, ale ja chciałam pierwszy raz spróbować bez przypraw.

20190215_095423.jpg

Trzonkiem warzechy, lub czymś innym robimy dziurę na całej długości mięsa

20190215_095509.jpg

W powstały otwór wkładamy paski boczku lub słoniny. Dobrze jak są najpierw trochę zmrożone, wtedy są sztywniejsze i łatwiej się wkłada. Bez aluzji proszę :oops: I wtykamy również suszone śliwki. Tych otworów robimy 3 -4 zależy od wielkości mięsa.
Solimy z odrobiną peklosoli. Smarujemy powidłami, czy co tam mamy, obkładamy jabłkami suszonymi

20190215_101153.jpg

Zapakowałam to próżniowo i do lodówki. Na tydzień.

20190215_101748.jpg

Cdn.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, CHI, Lunka, Basia Rozyczka, Maggie, ewakatarzyna

Między kuchnią a ogrodem 15 Lut 2019 12:13 #642919

  • Armasza
  • Armasza's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1538
  • Otrzymane dziękuję: 3032
Witaj Janinko.
Pięknie i smakowicie jest w Twoim wątku. A koty- cudne.
Pozdrawiam cieplutko
Hanka
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina

Między kuchnią a ogrodem 15 Lut 2019 14:16 #642957

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 3627
  • Otrzymane dziękuję: 9948
JaNina wrote:
:oops: Nie chciałam robić przykrości tym piwem. Ale życzę Wam pełnego powrotu do zdrowia i wtedy :drink1:

Przykrości żadnej nie zrobiłaś :). Zwłaszcza, że nie jestem chora. Mam tylko pewien problem z metabolizmem (ale to nie choroba) i przez jakiś czas muszę brać leki, przy których nie można pić alkoholu.
Też jestem fanką kuchni azjatyckiej, choć ostatnio najbardziej inspiruje mnie meksykańska.
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina

Między kuchnią a ogrodem 15 Lut 2019 14:19 #642958

  • Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8598
  • Otrzymane dziękuję: 23714
Janinko, moja mama była co prawda z Zagłębia, ale czasem robiła coś w tym guście; a schab po prostu faszerowany suchymi owocami jest moim tradycyjnym daniem na Boże Narodzenie. Choć na co dzień wolę inną kuchnię.
Ale przecież generalnie dobre jedzenie nie jest złe. :unsure:
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, JaNina

Między kuchnią a ogrodem 15 Lut 2019 14:46 #642969

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2391
  • Otrzymane dziękuję: 14105
Ta potrawa jest tradycyjną bardziej na Dolnym Śląsku. U Nas w domu jak nie było rolady, klusek i "modryj" kapusty - to nie było Świąt :yummi: Też już gotuję inaczej, bardziej lżej.
Betula, mnie też pociąga meksykańska, dlatego w moim warzywniku zagościła Jalapeno, Pisilla, Pablano i Mulato. Na razie dojrzewam do różnych pomysłów. :coffe:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, CHI, Betula

Między kuchnią a ogrodem 15 Lut 2019 18:49 #643017

  • Aggi
  • Aggi's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 97
  • Otrzymane dziękuję: 182
Witam ciebie,koty oczywiście witam głaskaniem :lol: w twoim wątku jest nie dość ,że ładnie to jeszcze smacznie,będę zaglądać z miłą chęcią ,może coś podpatrzę :) :)

Przyszłość zaczy­na się dzi­siaj, nie jutro.
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina

Między kuchnią a ogrodem 15 Lut 2019 19:07 #643026

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2391
  • Otrzymane dziękuję: 14105
Zapraszam serdecznie, sezon dopiero się zaczyna :dance:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.151 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum