TEMAT: Działka Przemka

Działka Przemka 23 Sty 2022 11:18 #789841

• przemek1136
  • przemek1136's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11848
Wiaderka w rzędzie są co 50 cm (licząc środek od środka).
004-250.jpg

W tym roku wypróbuję kilka nowości.
009-179.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): apal100, Pestka, Nimfa, del, Prządka, ewakatarzyna, Babcia Ala, ama

Zielone okna z estimeble.pl

Działka Przemka 01 Lut 2022 18:06 #791283

• przemek1136
  • przemek1136's Avatar
  • Platinum Boarder
Rozpoczęcie sezonu 2022. Na pierwszy ogień na wacik trafiły stare nasiona kapusty Constable F1. Jak nie wykiełkują to sięgnę po nasiona tegoroczne.
001-350.jpg

002-318.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Pestka, Nimfa, Zygowa, Prządka, ewakatarzyna, renmanka, Babcia Ala, JaKasiula, ama

Działka Przemka 03 Lut 2022 00:53 #791469

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29657
No to od teraz będzie się działo w Twoim wątku :dance: . A ja przygnieciona jestem Polskim Ładem vel Nowy Bajzel :ouch: i już ledwo żyję. Qrcze :bad-idea: chociaż kilka tych kapust bym wyhodowała :garden1:
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 03 Lut 2022 00:54 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Zygowa, Prządka, ewakatarzyna, renmanka

Działka Przemka 03 Lut 2022 14:37 #791506

• Zuzia
  • Zuzia's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 162
Witaj Przemku. Widzę że u ciebie już coś się dzieje, hurra, czyli można myśleć o wiośnie choć jeszcze do niej daleko. :woohoo: . Niestety ja z tych nie uprawiających warzyw, choć troszkę ci zazdroszczę :oops: . Będę więc u ciebie podglądała jak wszystko pięknie rośnie :bye:
Pozdrawiam Zuzia

Na starym po nowemu
Za tę wiadomość podziękował(a): Prządka

Działka Przemka 03 Lut 2022 18:09 #791543

• PomiDorka
  • PomiDorka's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 245
Przemku, marchewka Laguna z nasion od Ciebie, już w ziemi od 28 stycznia. Jutro sieję kapustę i kalarepkę :)
Za tę wiadomość podziękował(a): przemek1136, Prządka

Działka Przemka 03 Lut 2022 21:41 #791579

• przemek1136
  • przemek1136's Avatar
  • Platinum Boarder
O wysiewie marchewki pomyślę pod koniec lutego. Na razie z wysiewami:grochu, bobu, kalarepy i sałat czekam do połowy lutego. Dzisiaj 40 skiełkowanych nasionek kapusty Constable F1 powędrowało do małych pierścieni
001-351.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, Zygowa, Prządka, ewakatarzyna, PomiDorka, Babcia Ala, ama

Działka Przemka 03 Lut 2022 23:16 #791602

• Zygowa
  • Zygowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10248
Szybko wykiełkowała (to nie takie stare te nasiona ;) ) Jak małe pierścienie? Ja mam wys.7cm, śr.6cm. Wystarczy?
Ciepełka :)

Edyta

strefa 7a
Ostatnio zmieniany: 03 Lut 2022 23:21 przez Zygowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Prządka, ewakatarzyna, Babcia Ala

Działka Przemka 04 Lut 2022 18:37 #791692

• bozenak
  • bozenak's Avatar
Spieszę poinformować, że cebulka od Przemka wysiana w poniedziałek już na wychyliła główki a Globo zakupione na allegro po dwóch tygodniach nawet drgnie.

Działka Przemka 04 Lut 2022 19:20 #791701

• przemek1136
  • przemek1136's Avatar
  • Platinum Boarder
Nasionka kapusty Constable F1 wysłane do Was są pakowane w X 2021 roku a więc są bardzo świeże i powinny dobrze kiełkować przez najbliższe 3-4 lata ale te wysiane przeze mnie to zapas z ubiegłego roku a poza tym były trzymane w bardzo złych warunkach. Na szczęście wykiełkowały rewelacyjnie. Aktualnie trafiły do pierścieni 5/6 i 6/7 cm. Im większy pierścień tym lepiej bo łatwiej podlewać i dokarmiać ale 6/7 cm będzie super. U kapustowatych trzeba bardzo uważnie obserwować liścienie i liście i jak listki zaczną blaknąć należy rozpocząć dokarmianie.
001-352.jpg

Nasiona cebuli Exhibition są z XI 2021 roku więc i w następnym sezonie będą ładnie kiełkować. Przeważnie jest tak, że im starsze nasiona tym więcej czasu potrzebują do wykiełkowania. Ja z wysiewem cebuli poczekam do końca lutego lub nawet do 1 III.
Za tę wiadomość podziękował(a): Mandorla, Zygowa, Prządka, ewakatarzyna, Babcia Ala, ama

Działka Przemka 04 Lut 2022 19:51 #791706

• Mandorla
  • Mandorla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • ogród w 6b, serce w 7a
  • Otrzymane dziękuję: 7780
Przemku, a kalafiory już siać czy jeszcze czekać? Mam Romanesco i jeszcze jakiś zielony, miałam niby nie siać w tym roku, ale kusi tak chociaż parę sztuk...
Nic nie napełnia serca takim smutkiem, jak symetria. Symetria bowiem to nuda; nuda zaś to dno smutku. - V. Hugo

Gdzie by to upchnąć?

TARG KWIATOWY
Za tę wiadomość podziękował(a): Prządka

Działka Przemka 04 Lut 2022 20:28 #791713

• bozenak
  • bozenak's Avatar
Czym dokarmiać tę kapustę?

Działka Przemka 04 Lut 2022 21:32 #791726

• przemek1136
  • przemek1136's Avatar
  • Platinum Boarder
Kochani! Ponieważ z różnych względów nie będę się odzywał w wątkach warzywnych jak macie jakieś problemy/pytania to stawiajcie je w moim wątku. Z kalafiorami jeżeli nie ma możliwości doświetlania proponuję poczekać z wysiewami do końca lutego. Teoretycznie najlepszym terminem dla wysiewu kalafiora jest okres między I połową II a połową III. Co do nawożenia kapustowatych to warto powiedzieć, że już po 2 tygodniach (pierwszy liść właściwy i wypuszczanie drugiego) zaczyna brakować roślinom makroskładników. Najlepiej znaleźć coś co będzie miało 12% azotu, 18% potasu i 4 % fosforu. Dobrze wiedzieć, a takie mamy z reguły warunki w domu, że w zbyt wysokiej temperaturze i przy niedoborze światła rośliny są wiotkie. Aby poprawić ich sztywność można rozsadę opryskać roztworem preparatu BioCal w stężeniu 0,35%.
Ostatnio zmieniany: 04 Lut 2022 21:33 przez przemek1136.
Za tę wiadomość podziękował(a): mirek28, koma, bozenak, green_bee, Mandorla, Evien, Zygowa, del, Prządka, ewakatarzyna, Babcia Ala, papryczka, JaKasiula, ama

Działka Przemka 05 Lut 2022 00:34 #791735

• papryczka
  • papryczka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1177
Kazdy moze uprawiac co chce i jak chce i moze dzielic sie swa wiedza z innymi. Uprawiam f-ki i nie f-ki zaley co mi smakuje i jak wyglada , plonuje. To ze jadna osoba jest powiedzmy delikatnie nawiedzona nie znaczy ze inne takie sa.Kazdy wybiera co robi i co czyta i nie powinien obrazac innych co tak nie robia jak on - ona . Sprobuj sie tym nie przejmowac. Nawet kozulki to f-ki , mieszance ale niektorzy widza tylko czubek swojego nosa . Co innego genetycznie modyfikowane ale na ten temat sie nie wypowiem bo sie nie znam .Nie przejmuj sie waria--ami .Z pustego nie nalejesz tak pisala Ala bardzo slusznie.
Staszek
Za tę wiadomość podziękował(a): Evien, del, Prządka, ewakatarzyna, Babcia Ala, czarna2066

Działka Przemka 05 Lut 2022 19:52 #791824

• przemek1136
  • przemek1136's Avatar
  • Platinum Boarder
Masz coś do mnie? to słucham!!!! Jesteś na tyle bezczelny że o Mietku - człowieku z ogromną wiedzą potrafiłeś się wypowiedzieć: psiankowaty ale już jego porady na tamtym forum stosujesz jak swoje. Komu próbujesz oczy zamydlić??? Ja ślepa na takich cwaniaczków to nigdy nie byłam i nie będę. Radzę odstosunkować się ode mnie bo zgłoszę cię do moderatorów o publiczne nękanie
Działka Przemka
Ze względu na to, że nie akceptuję sposobu w jaki działa na forum ( jak to ładnie określił na koniec swojego pobytu Bala) -Psiankowaty moje wpisy w innych tematach ograniczam do minimum.

To przekracza wszelkie granice - Żal ci tyłek ściska, ze ktoś ma większe zasługi niż ty i próbujesz sobie zrobić grono fanów obrażając kogoś kto ma zasługi o jakich ty możesz jedynie pomarzyć.
To ja mam dość obrazania mnie i zaczepiania. To ja proszę Moderatorki o reakcję.

Oczywiście można się starać nie przejmować pewnymi rzeczami ale zawsze jakiś uraz pozostaje. Po ostatnim ataku Marzenki na jednego z uczestników forum w wątku o porze nie wytrzymałem i napisałem do administratora. Być może to ja pożegnam się z naszym forum ale na pewne rzeczy nie można przymykać oczu. Najwyżej będę się przyglądał Waszym poczynaniom.

Działka Przemka 05 Lut 2022 20:10 #791826

• papryczka
  • papryczka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1177
Część czytałem co prawda z opużnieniem a tego jednak nie. Rozumiem cię, sam przez swoje wpisy doświadczyłem nieuprzejmości.Może nie będę próbował niczego zmieniać ale czasem swędzi mnie język.
Staszek

Działka Przemka 05 Lut 2022 20:24 #791828

• przemek1136
  • przemek1136's Avatar
  • Platinum Boarder
Na szczęście nie wszyscy są niemili i tego się trzymajmy. Od jutra czeka mnie doświetlanie bo kapusta wybiła się nad podłoże. Na działce pojawiają się nieśmiało pierwsze ranniki i przebiśniegi ale na wysiew marchewki stanowczo za mokro.
069-2.jpg

074-4.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Janta

Działka Przemka 05 Lut 2022 21:48 #791853

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9864
To skoro czujesz się obrażony, to najpierw walnij się w pierś i przeproś Mietka Pomodoro za swoje chamskie skomentowanie jego bytności na forum. A całej reszcie która twierdzi, że jestem zarozumiała,niemiła itd - miejcie odwagę odezwać do mnie a nie tutaj urzadzać nagonkę na mnie. Bronię osoby z wiedzy której korzystacie wszyscy i jakoś to wam nie przeszkadza, że Przemek tego człowieka obraził? Wstyd mi za was

Tutaj cytat Przemka o Mietku - dla mnie poniżej pasa i wszelkich zasad ale to cały Ty drogi Przemku:
Działka Przemka
Ze względu na to, że nie akceptuję sposobu w jaki działa na forum ( jak to ładnie określił na koniec swojego pobytu Bala) -Psiankowaty moje wpisy w innych tematach ograniczam do minimum.
Ostatnio zmieniany: 05 Lut 2022 21:53 przez Marzenka.

Działka Przemka 05 Lut 2022 22:26 #791857

• Zygowa
  • Zygowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10248
Skąd w nas ludzi tyle jadu?

Ale do rzeczy - Przemek, mam na działce polifoskę. W składzie azot i potas jest "oki", fosforu więcej. Nada się pod kapusty? I jeszcze jedno: kalarepy siejesz tak jak w ubiegłym sezonie, w połowie lutego?
Ciepełka :)

Edyta

strefa 7a
Ostatnio zmieniany: 05 Lut 2022 22:41 przez Zygowa.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.973 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum