TEMAT: Działka Przemka

Działka Przemka 05 Lut 2022 22:34 #791862

• przemek1136
  • przemek1136's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11848
Edyto z tą Twoją polifoską na etapie rozsady to byłbym ostrożny. To raczej nawóz posypowy i dodatkowo granulowany więc raczej nie będzie się nadawał do rozsad. Pracuję nad wybraniem jakiegoś nawozu ale raczej będę się starał zastosować jakiś nawóz płynny lub coś z Kristalonów, które dobrze rozpuszczają się w wodzie. Jak coś znajdę dla siebie to dam znać. Z kalarepą jest tak, że z moich notatek wynika, że wysiew na rozsadę do tunelu warto nieco przyspieszyć. Prawdopodobnie już jutro wysieję pierwszych 20 nasion.
Za tę wiadomość podziękował(a): Zygowa

Zielone okna z estimeble.pl

Działka Przemka 05 Lut 2022 22:40 #791865

• Zygowa
  • Zygowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10248
Kurcze, szukam w necie gotowych nawozów do kapusty i klapa... albo nie potrafię znaleźć. Jak coś znajdziesz, to dziękuje. Kalarepę planuję do gruntu.
Ciepełka :)

Edyta

strefa 7a

Działka Przemka 05 Lut 2022 22:44 #791867

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29655
Edytko, "powtarzałam w tym roku klasę" w Dziale Przemka i zrobiłam sobie notatki w kalendarzu :happy4:
Początek lutego: kapusta wczesna do tunelu.
Połowa lutego: buraki, sałata, brokuł, koper, cebula, por, szpinak, kalarepa do tunelu, rzodkiewka, bób i kapusta wczesna do gruntu.
Może Przemek potwierdzi, czy dobrze spisałam :whistle:

Skoro tu przenieśliśmy się, to proszę o radę. Niewielki kawałek warzywnika ma u mnie mniej słońca. Wczesnym rankiem nie świeci na cały warzywnik słońce, bo zasłaniają wysokie drzewa w dość dużej odległości, ale są wielkie (osłaniają nas od północnego-wschodu) i budynek mieszkalny, a tam na tej kwaterze jeszcze trochę później świeci słońce. Jest tam podwyższona wilgotność, bo z jednej strony od południa rosną wielgachne pigwowce właściwe (w południe słońce świeci na ten zagon), a z innej - od wschodu stoi niewielka szklarnia 3x2,5. Na tym zagonie dobrze rosną np. ogórki, tam jest bardziej mokra ziemia, bo ja mam działkę na skłonie i to jest róg usytuowany już na dole, więc woda tam spływa. Jak myślicie czy będzie się tam podobać szparagom, one lubią podwyższoną wilgotność powietrza, ale ziemia tam nagrzewa się trochę wolniej. Myślałam przed szparagami dać tam groszek zielony, bo szparagi będę siała i zagon do czasu wyhodowania szparagów będzie wolny, więc groszek zwolniłby miejsce w lipcu. Co tam jeszcze będzie rosło Waszym zdaniem.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 05 Lut 2022 22:49 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Mandorla, Zygowa, Prządka, ewakatarzyna, JaKasiula, ama, Aurora Borealis

Działka Przemka 05 Lut 2022 22:50 #791869

• Zygowa
  • Zygowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10248
Alu, i ja "klasę w wątku" muszę powtórzyć.
Ciepełka :)

Edyta

strefa 7a
Za tę wiadomość podziękował(a): Mandorla, Prządka, ewakatarzyna, Babcia Ala

Działka Przemka 05 Lut 2022 22:56 #791871

• Mandorla
  • Mandorla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • ogród w 6b, serce w 7a
  • Otrzymane dziękuję: 7780
Ja też... :oops: Chyba zrobię sobie w pliku taką ściągawkę z terminami, bo co roku zapał do notatek jakoś szybko mi mija i potem nie wiem, jak mi się to sprawdzało i co obiecywałam sobie zmienić :hammer:
Nic nie napełnia serca takim smutkiem, jak symetria. Symetria bowiem to nuda; nuda zaś to dno smutku. - V. Hugo

Gdzie by to upchnąć?

TARG KWIATOWY
Za tę wiadomość podziękował(a): Zygowa, Prządka, ewakatarzyna, Babcia Ala

Działka Przemka 05 Lut 2022 23:02 #791874

• przemek1136
  • przemek1136's Avatar
  • Platinum Boarder
Może jutro wrzucę moje propozycje wysiewów na II, III i IV. :flower1:

Działka Przemka 06 Lut 2022 08:40 #791890

• przemek1136
  • przemek1136's Avatar
  • Platinum Boarder
Kapustowate
Co prawda nie produkuję rozsad na dużą skalę ale ostatnio coraz częściej korzystam z palet rozsadowych (multiplatów). Niestety nie byłem w stanie zdobyć palet styropianowych więc postawiłem na palety VEFI o komórkach zwężających się do dołu., które mają wymiary 40x60 cm (a więc 4 zajmują powierzchnię 1 m2). Dla wczesnych upraw najlepsze są doniczki o dużej objętości (90 cm3) VP54-nie mam takich więc stosuję albo VP 77 albo małe pierścienie 5/6 lub 6/7 cm. Do upraw letnich wskazane są mniejsze doniczki VP 77/VP96 a do jesiennych VP96 lub VP160. Dla kapusty pekińskiej w uprawie wiosennej VP54-VP96 a dla uprawy jesiennej VP 96.
Bardzo często by ułatwić sobie życie przycinam palety tak by mieć razem mniejszą ilość minidoniczek.
TERMINY WYSIEWÓW-uprawa wczesna w tunelu lub w gruncie pod przykryciem (multiclima)
kapusta wysiew pierwsza połowa lutego produkcja rozsady ok. 8 tygodni
brokuł, kalarepa od poł.II do poł. III 6-8 tygodni
kapusta pekińska od poł. do końca III 4-5 tygodni W przypadku tego warzywa bardzo ważne jest zwrócenie uwagi czy dana odmiana nadaje się do uprawy wiosennej-wiele odmian jest podatnych na jarowizację.
Ostatnio zmieniany: 06 Lut 2022 09:42 przez przemek1136.
Za tę wiadomość podziękował(a): jolifleur, Nimfa, Zygowa, Prządka, ewakatarzyna, renmanka, Babcia Ala, JaKasiula

Działka Przemka 06 Lut 2022 09:18 #791894

• przemek1136
  • przemek1136's Avatar
  • Platinum Boarder
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, Evien, Zygowa, ewakatarzyna, Babcia Ala

Działka Przemka 06 Lut 2022 16:26 #791943

• przemek1136
  • przemek1136's Avatar
  • Platinum Boarder
No i pierwsza partia kalarepy Kordial F1 wysiana. Ta rozsada będzie wysadzana w tunelu ok. 10-20 III. Po jednym nasionku trafiło do przyciętego VEFI 77. W sumie wysiałem 24 nasionka.
001-353.jpg

002-319.jpg

003-291.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): jolifleur, Zygowa, Prządka, ewakatarzyna, renmanka, Babcia Ala, JaKasiula

Działka Przemka 07 Lut 2022 19:47 #792151

• przemek1136
  • przemek1136's Avatar
  • Platinum Boarder
Młode kapustki przez 2 dni bez doświetlania trochę się wyciągnęły. Dzisiaj po południu podłączyłem oświetlenie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Evien, ewakatarzyna, renmanka, zwykły chłop

Działka Przemka 07 Lut 2022 21:14 #792177

• TomekD
  • TomekD's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1498
Przemku,

Chciałem skorzystać z twojego zaproszenia z wątku 'Por - abc uprawy':
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/5...wy?start=1152#791817

Nigdy nie uprawiałem pora.
W kuchni koreańskiej wszechobecne jest warzywo które nazywane jest bardzo różnie: por koreański, large green onions, Dae-pa (to transkrypcja).
Nazwy angielskojęzyczne są często mylone, więc jak wpisywać w wyszukiwarkę to najbezpieczniej wpisać 대파 :
www.google.com/search?q=%EB%8C%80%ED%8C%8C&tbm=isch
Warzywo prawie niedostępne poza Koreą, najczęściej jako kuchenny zamiennik sugerowana jest 'nasza' siedmiolatka.
Choć podobno to nie do końca ten sam smak.

Zbiegiem dziwnych okoliczności mam oryginalne nasiona 대파 z Korei i nie zawaham się ich użyc w tym sezonie.
Tyle że nie do końca jestem pewien jak to najlepiej uczynić.

To czego raczej można być pewnym:
- gatunkowo jest to na 100% siedmiolatka (Allium fistulosum) nawet jest po naszemu na opakowaniu nasion:

Daepa2.png

- idealna wersja konsumpcyjna w Korei ma jednak z 50cm z czego 30cm jest wybielone
- wygląda jak por, jak por jest też uprawiana (jednorocznie, z siewu jarego jak i ozimego), najczęściej z rozsady
- w Korei 대파 uprawiana jest na kilka sposób, od tradycyjnej uprawy w bruzdach, dalej najbardziej popularnej chyba uprawie na płasko z kilkukrotnym obsypywaniem czyli w sumie na redlinach, aż po głębokie sadzenie mocno wyrośniętej rozsady
- najczęściej uprawiana gniazdowo, choć (raczej w amatorskich uprawach) też sadzona pojedynczo

Zalecenia na opakowaniu nasion:

Daepa1.png

W sumie wychodzi mi że chyba próbować uprawiać u nas 대파 tak jak nasz zwykły, późny por ?
Co mogłem w tym temacie doczytałem, też korzystając obficie z twoich licznych wpisów porologicznych.

Warunki pogodowe w tych samych miesiącach w Korei i Polsce nie różnią się dramatycznie:
weatherspark.com/compare/y/142033~148374...-%C5%81awica-Airport

Moje pytanie o jarowizację pora wzięło się z stąd że oczywiście poświerzbiły mnie rączki i kilka nasionek już wysiałem.
Próbuje doświetlać, ale dranie chyba się domyśliły że coś jest nie tak i na moje oko wybiegają.
pozdrawiam,
Tomek
Ostatnio zmieniany: 07 Lut 2022 21:23 przez TomekD.
Za tę wiadomość podziękował(a): Evien, ewakatarzyna, Babcia Ala

Działka Przemka 07 Lut 2022 21:43 #792183

• przemek1136
  • przemek1136's Avatar
  • Platinum Boarder
Tomku proponuję na dzień dobry potraktować Twoje nasionka jako nasiona siedmiolatki. Do Polski docierają już pierwsze odmiany siedmiolatki, która w naszych warunkach klimatycznych ma niewielkie szanse na przezimowanie stąd jest traktowana jako roślina jednoroczna. W produkcji ogrodniczej występuje częściej pod nazwą cebula szczypiorowa i ma bardzo długą część wybieloną. Ja uprawiałem 2 odmiany Savel i Carel ale specjalnie nie zależało mi na części wybielonej. Moda na tego typu cebulę przywędrowała do nas z Japonii a być może nawet z Korei.
Jak nie masz możliwości doświetlania to obniż im temperaturę nawet do 10 *C. Jakiej wysokości są Twoje roślinki? Być może potrzebne im będą postrzyżyny.
lutyjacek.pl/cebula-szczypiorowa-siedmiolatka/5771-18022.html
Ostatnio zmieniany: 07 Lut 2022 21:47 przez przemek1136.
Za tę wiadomość podziękował(a): jolifleur, Evien, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, TomekD

Działka Przemka 07 Lut 2022 21:58 #792186

• renmanka
  • renmanka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5233
Przemku w jakiej temperaturze będziesz przechowywał małe kalarepki przed wysadzeniem do tunelu?
Pozdrawiam Celina
Za tę wiadomość podziękował(a): Evien, del, ewakatarzyna, Babcia Ala

Działka Przemka 07 Lut 2022 22:13 #792193

• przemek1136
  • przemek1136's Avatar
  • Platinum Boarder
Dobre pytanie Celino. Za optymalną temperaturę kiełkowania uważa się 16-20*C. Po wzejściu nasion temperaturę należałoby obniżyć do 14-16*C ale w warunkach domowych to trudne. Nocą powinno być jeszcze chłodniej. Na początku III rośliny trafią do tunelu gdzie będę walczył by nocami temperatura nie spadała poniżej zera (mam specjalny piecyk gazowy). Po 2 tygodniach trafią do gruntu w tunelu. Na szczęście w ostatnich latach przy uprawie odmiany Kordial F1 nie dochodziło do jarowizacji roślin.
Za tę wiadomość podziękował(a): jolifleur, Evien, Zygowa, del, Prządka, ewakatarzyna, renmanka, Babcia Ala

Działka Przemka 08 Lut 2022 09:35 #792228

• gałązka
  • gałązka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3800
TomekD, ty się tam sprawuj z tymi cebulkami :D Ale byłoby fajnie mieć oryginalną cebulkę do kimchi.
Za tę wiadomość podziękował(a): Evien, JaNina, del, Prządka, ewakatarzyna, Babcia Ala, TomekD

Działka Przemka 08 Lut 2022 11:02 #792242

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54393
Jeśli Przemku pozwolisz, to i ja wtrącę swoje trzy grosze na temat cebuli. Nie uprawiałam co prawda tej o której pisze Tomek, ale może komuś te informacje się przydadzą.
Ja uprawiałam taką

IMG_4881.jpg

I była to dla mnie cebula "łodygowa". Teraz jednak doczytałam dokładnie

IMG_4882.png

Uprawiałam tak jak "normalną" cebulę z siewu. Nie było z nią kłopotu. Jedyny kłopot był z mojego powodu, bo posadziłam zbyt płytko, a powinnam tak jak pory, głębiej.
01.08 wyglądała tak

EF661C2D-A423-4B6D-9ABE-054C83285507-2.jpeg

I była to ostatnia cebula jaka była na grządkach. Na koniec po podsmażeniu została wysuszona. Pycha.
Miałam też taką
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/5...nka?start=846#703971
Dwie sztuki przezimowały rewelacyjnie bez problemu i wypuściły kwiatostany. Później przyszła wichura i po wszystkim :cry3:
I jeszcze słowo o kim chi. Jestem fanką. Jadłam parę rodzajów przywiezionych z Korei. Namiętnie też robię swoje. Ostatnia porcja zrobiona 10.11.21., teraz w trakcie konsumpcji

20220208_103756.jpg

Ma trzy miesiące i byłabym bardzo zdziwiona, jakby ktoś poczuł, jaka cebula jest w środku. Smaki bardzo się wymieszały, przegryzły :)
Do uprawy tej cebuli, której nasiona masz Tomku, bardzo Cię zachęcam. Do pozostawienia paru sztuk w glebie na zimę w celu pozyskania nasion, wręcz namawiam :)
A Ciebie Przemku przepraszam, za ten długi wpis w Twoim wątku :oops:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem

Działka Przemka 08 Lut 2022 18:08 #792298

• TomekD
  • TomekD's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1498
Ostatnio brak czasu u mnie na wszystko...

@przemek1136
Jeżeli traktować jak siedmiolatkę, z rozsady, dalej do gruntu to siać od połowy marca ?
Czyli w sumie zgodnie z koreańską instrukcja na nasionach.
Próbka efektu moich świerzbiących rączek na dzisiaj poniżej:

Dae-pa01.jpg

Wysiane 17 stycznia, 6 lutego przystrzygłem jak umiałem bo się pokładały.
Są wygięte, w ciągu dnia stoją tuż przy oknie pod kątem tak ze 45 stopni, zdjęcie z około 16:00.
Mają temperaturę 14-15 stopni, niżej nie dam rady.
Warunki mam jakie mam, bardzo mało miejsca dla upraw, nie mam tunelu, szklarni czy inspektu.

Doszukałem się 'cebul szczypiorowych' Savel i Carel tutaj:
hazera.pl/product_cat/cebula-szczypiorowa/
Z tego co w linku powyżej wygląda że dla nich siew ozimy nie jest możliwy.
A dla tych koreańskich nasion - tak.

Pisałem o Korei, ale tak jak piszesz Japonia to drugi kraj gdzie taka 'zielona cebulka' w stylu 대파 jest bardzo popularna kuchennie i uprawiana.

@gałązka
@JaNina

Nie mam oczekiwań że ortodoksyjnie poprawna odmiana 대파 w kimchi (czy innej potrawie) spowoduje jakieś niespotykane smakowe Wow!
Po prostu od zawsze jestem ciekaw różności i lubię wyzwania, tak w kuchni jak i ogrodzie ;)

Kyoto Market znalazłem niedaleko tutaj:
www.sekluva.lt/en/product/bunching-onion-kyoto-market/
i znowu jak u Przemkowych Savel i Carel tylko z jarego siewu.

W sumie pewnie jakoś przekłada się to na dostępność w Polsce czegoś sprzedawanego jako 'cebulka', 'szczypior' czy nawet 'szczypiorek' w marketach.
Prawidłowość nie do końca nie ustaliłem, ale tak do końca października wygląda to jak siedmiolatka a później (i do dziś) już z okrągłymi cebulkami (taki 'szczypior z dymki').

Przemku,
nie wiem czy twój wątek nie cierpi na tych dziwnych rozważaniach cebulowych ?
Jeżeli tak by było, daj proszę znać może porwę wtedy się na założenie dedykowanego...
pozdrawiam,
Tomek
Ostatnio zmieniany: 08 Lut 2022 18:10 przez TomekD.
Za tę wiadomość podziękował(a): przemek1136, Evien, ewakatarzyna, Babcia Ala

Działka Przemka 08 Lut 2022 19:36 #792317

• przemek1136
  • przemek1136's Avatar
  • Platinum Boarder
Tomku pisz, wklejaj zdjęcia, pytaj! Wątkowi z pewnością nic się nie stanie. Tak jak już pisałem w warunkach Polski nie wszystkie odmiany siedmiolatki dadzą się przezimować ale te zimujące można wysiewać w VIII na zbiór w następnym roku. Co do wyglądu Twojej rozsady to nie wygląda bardzo źle. Trzymaj ją jak najbliżej szyby i będzie dobrze. Nie wiem ile masz tej rozsady ale za jakiś czas możesz je przesadzić do doniczek P9 sadząc część nieco głębiej. Termin wysiewu 1-15 III wygląda O.K.
Za tę wiadomość podziękował(a): Evien, ewakatarzyna, Babcia Ala, TomekD

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.715 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum