TEMAT: Działka Przemka

Działka Przemka 16 Lut 2022 20:58 #793333

• Mandorla
  • Mandorla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • ogród w 6b, serce w 7a
  • Otrzymane dziękuję: 7780
Przemku, to jest mianownik, żeby było zabawniej :happy: . Funkcja "kopiuj-wklej" sama nie odmienia, za to zapewne odpowiada również za wielką literę D.

edit: dokładnie tak, jak myślałam :rotfl1:
Masz tu źródło, żebyś u prokuratora nie wylądował...
www.ogrodinfo.pl/warzywa/nasiona-kalibro...ane-i-podkielkowane/
Nic nie napełnia serca takim smutkiem, jak symetria. Symetria bowiem to nuda; nuda zaś to dno smutku. - V. Hugo

Gdzie by to upchnąć?

TARG KWIATOWY
Ostatnio zmieniany: 16 Lut 2022 21:04 przez Mandorla.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kajtkowa, przemek1136, Babcia Ala, Janta

Zielone okna z estimeble.pl

Działka Przemka 16 Lut 2022 21:23 #793339

• przemek1136
  • przemek1136's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11848
Nawet mi do głowy nie przyszło, że autorem artykułu jest kobieta. :oops: A swoją drogą wybieram się w najbliższym czasie do Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie to może uda mi się odnaleźć autorkę i ją przeproszę za mój nietakt osobiście.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kajtkowa, Mandorla, ewakatarzyna, Babcia Ala

Działka Przemka 16 Lut 2022 21:26 #793340

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29654
U nas na śląsku jest takie powiedzenie: "Kaj to boli jak się w głowie popierdoli"
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna

Działka Przemka 16 Lut 2022 21:31 #793343

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Masz cojones, Aluszka ;)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Malkar, Kajtkowa, Nimfa, Mandorla, ewakatarzyna, Aurora Borealis

Działka Przemka 16 Lut 2022 21:34 #793344

• przemek1136
  • przemek1136's Avatar
  • Platinum Boarder
Przypominam, że jutro jest dzień kota. Więc warto z tej okazji coś dać swoim pupilom. :flower1:
Za tę wiadomość podziękował(a): milam, Kajtkowa, Nimfa, Mandorla, ewakatarzyna, Babcia Ala

Działka Przemka 16 Lut 2022 21:41 #793346

• Mandorla
  • Mandorla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • ogród w 6b, serce w 7a
przemek1136 wrote:
Nawet mi do głowy nie przyszło, że autorem artykułu jest kobieta. :oops:
Uważaj, bo zaraz się okaże, że jesteś na dodatek mizoginem ;)

Aniu, a pewnie, że ma, za to ją lubimy :P
Nic nie napełnia serca takim smutkiem, jak symetria. Symetria bowiem to nuda; nuda zaś to dno smutku. - V. Hugo

Gdzie by to upchnąć?

TARG KWIATOWY
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Kajtkowa, Nimfa, Zygowa, ewakatarzyna, Babcia Ala, renons

Działka Przemka 16 Lut 2022 21:53 #793350

• przemek1136
  • przemek1136's Avatar
  • Platinum Boarder
Jeszcze nie ma 22.00 a tu takie trudne wyrazy padają. :rotfl1: To ja już chyba wolę być niedouczonym (z powodu wagarowania) absolwentem WySRolu niż mizoginem. :paper:
Za tę wiadomość podziękował(a): Kajtkowa, ewakatarzyna, Babcia Ala

Działka Przemka 16 Lut 2022 21:58 #793352

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29654
Ad rem:
wygramoliła się w doniczce 8 ostatnia kalarepa Kordial F1. Pory Pancho puszczają kiełki, a podłoże na dworze. Nie ma zmiłuj się, trza się ubrać i zasuwać po podłoże zanim kiełki wrosną w watę. W następnej kolejności będę kiełkować sałatę i selery. Zastanawiam się nad koprem, Przemek dał mi do myślenia swoim koprem Sprinter. Jeszcze powinnam wyłożyć kilka pomidorów na wczesne kanapkowe. A heliotropy, jeszcze czas, czy to już?
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 16 Lut 2022 21:58 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kajtkowa, Nimfa, ewakatarzyna

Działka Przemka 16 Lut 2022 22:12 #793356

• przemek1136
  • przemek1136's Avatar
  • Platinum Boarder
Ja podkiełkowałem koperek tylko na kilka doniczek. Nie mam jeszcze przygotowanego stanowiska bo właściwie można już nasiona kopru sypnąć do gruntu. Sałatę i selery warto podkiełkować na wacikach. Odpada wtedy pikowanie i skracamy czas produkcji rozsady.Dodatkowo jak nasiona nie skiełkują to nie zmarnujemy podłoża a wysiew można szybko powtórzyć siejąc nowe nasiona. Co do wysiewu nasion heliotropu proponuję odczekać do końca lutego i też nasionka podkiełkować na wacikach. Mimo, że nasionka są małe doskonale widać czy zaczynają kiełkować i dają się przenosić.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kajtkowa, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala, Janta

Działka Przemka 17 Lut 2022 05:41 #793379

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9861
Nie podparłes się swoją wiedzą tylko skopiowałeś tekst tej kobiety: Dr Marcela Krawiec, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, artykuł pochodzi z tej strony: www.ogrodinfo.pl/warzywa/nasiona-kalibro...ane-i-podkielkowane/
To nie jest twoja sprawa bo to się nazywa kradzież właśności intelektualnej.
"Wykorzystywanie cudzych artykułów jest dozwolone pod warunkiem zachowania odpowiednich zasad cytowania. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby cudzy utwór stanowił inspirację dla innego twórcy, zarówno w całości, jak i odpowiedniej części. Pamiętajmy jednak, że nie może dochodzić w tym zakresie do plagiatu, czyli kopiowania dzieła bez zgody jego autora i bez wyraźnego zaznaczenia, że posługujemy się cudzym utworem."

Zobacz więcej: poradnikprzedsiebiorcy.pl/-wykorzystanie...ej-a-prawo-autorskie

Działka Przemka 17 Lut 2022 05:44 #793381

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9861
Babcia Ala wrote:
U nas na śląsku jest takie powiedzenie: "Kaj to boli jak się w głowie popierdoli"

Widzsz Alicjo... ja mam takie nastawienie do Przemka jakie Ty masz do mnie. Miłego dnia
A w głowie to raczej nie mi sie popier....

Działka Przemka 17 Lut 2022 10:06 #793423

• Pestka
  • Pestka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8497
A ja myślałam że już będzie spokój ;)
Marzenko ,taka moja prośba ,nie zaśmiecaj wątku swoimi flustracjami ,bo tu są poruszane ważne i cenne informacje dotyczące warzywnictwa, a twoje wpisy niczego takiego nie wnoszą.

Ufff...odważyłam się to napisać bo już mnie męczy ta Twoja zajadłość kobieto.
pozdrawiam Grażyna

Ogrodnictwo to ćwiczenie optymizmu.
Czasami jest triumfem nadziei nad doświadczeniem
(Marina Schinz)
Ostatnio zmieniany: 17 Lut 2022 10:15 przez Pestka.

Działka Przemka 17 Lut 2022 11:48 #793432

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Marzenko.
Bardzo proszę o wyciszenie emocji i zakończenie tej nic nie wnoszącej do wątku wymiany zdań.
Proszę także o powstrzymanie się od ataków personalnych na innych użytkowników naszego Forum.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 17 Lut 2022 11:50 przez Adasiowa.

Działka Przemka 17 Lut 2022 15:29 #793470

• jolifleur
  • jolifleur's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2664
Przemku, tak mnie bardzo kusi, żeby wysiać już tykwę. Ale to chyba za wcześnie?
W zeszłym roku nie miałam ani jednego owocu, bo za późno wysiałam, więc teraz ręce mnie swędzą :happy:
Za tę wiadomość podziękował(a): milam, Kajtkowa, ewakatarzyna, Babcia Ala

Działka Przemka 17 Lut 2022 16:32 #793491

• przemek1136
  • przemek1136's Avatar
  • Platinum Boarder
Kochani! Życie jest zbyt krótkie żeby wdawać się jeszcze w polemikę z Marzenka.
Pani dr Marcela Krawiec miała niezły ubaw jak się do niej dodzwoniłem, opisałem całą sytuację i przeprosiłem za moją niezręczność.Powiedziała, że nie czuje się okradziona intelektualnie i że nie ma pretensji. Przy okazji okazało się, że razem z mężem prowadzi nowoczesną plantację jagodowych i mają też w swojej kolekcji pigwowce. Pewnie w maju się do nich wybiorę razem z moimi słuchaczami z Uniwersytetu Trzeciego Wieku w Lubartowie. :flower1:
Co prawda tykw jeszcze u siebie nie uprawiałem ale za optymalny termin rozpoczęcia produkcji rozsady przyjmuje się termin 20-30 IV. Wysiane w tym terminie rośliny czasami zdążą osiągnąć długość nawet 1 m i łatwo ulegają złamaniu a rozsadę wysadza się między 15 V a pocz. VI. Teraz na wysiew jest zdecydowanie za wcześnie. Być może uda mi się znaleźć jakieś wczesne odmiany tykw ale o tego typu informacje nie jest łatwo zdobyć.
Za tę wiadomość podziękował(a): milam, Kaja, Łatka, Kajtkowa, koma, Nimfa, JaNina, del, ewakatarzyna, renmanka, Babcia Ala, Bobka, TomekD, tysia25

Działka Przemka 17 Lut 2022 16:44 #793493

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83412
przemek1136 wrote:
Kochani! Życie jest zbyt krótkie żeby wdawać się jeszcze w polemikę

Brawo! Jak miło przeczytać dla odmiany coś rozsądnego!
Ale - to uwaga do wszystkich - na przyszłość zaznaczajmy, jeśli cytujemy kogoś, nawet jeśli to nie jest publikacja naukowa. :thanks:

Przemku, posadziłeś sporo hiacyntów - czy już się pokazują? I czy nie masz strat ze strony krukowatych? Nie chcę cytować sama siebie ;), ale dziś w moim ogrodowym wątku pokazałam, co wredne czarne dranie robią mi z pędami, które ledwo, ledwo się ukazały oczom.
Za tę wiadomość podziękował(a): milam, Kaja, Kajtkowa, Nimfa, JaNina, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, TomekD, Aurora Borealis

Działka Przemka 17 Lut 2022 17:00 #793498

• Mandorla
  • Mandorla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • ogród w 6b, serce w 7a
przemek1136 wrote:
Pani dr Marcela Krawiec miała niezły ubaw [...] Pewnie w maju się do nich wybiorę razem z moimi słuchaczami z Uniwersytetu Trzeciego Wieku w Lubartowie. :flower1:

Pewna moja znajoma zwykła mawiać: "nikt ci nie zrobi tak dobrze, jak twój wróg". Lubi się sprawdzać :bye:

Ja nie mam za dużego doświadczenia, ale dotąd tykwy wysiewałam podobnie jak dynie. Ubiegły rok nie sprzyjał ciepłolubnym, maj był wyjątkowo zimny, lato też jakoś szybko się skończyło, sporo deszczu - może dlatego tykwa Ci się nie udała, Jolifleur?

Gdzie by to upchnąć?

TARG KWIATOWY
Ostatnio zmieniany: 17 Lut 2022 17:02 przez Mandorla.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, Kajtkowa, Nimfa, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, tysia25

Działka Przemka 17 Lut 2022 17:02 #793499

• przemek1136
  • przemek1136's Avatar
  • Platinum Boarder
O.K. No to na początek zacytuję ulubionego przez Marzenkę forumowicza Obchodzę ciebie z kilometra i tego samego oczekuję od ciebie. i adresuję go w tym wątku do Marzenki.

Co do hiacyntów. Rośliny świeżo posadzone jesienią na razie się nie pokazują. Wychyliło noski kilka cebul ale tragedii nie ma. U mnie większym problemem niż gawrony i kawki stanowią kosy, które ścinają głównie kwitnące na żółto kwiaty. Prawdopodobnie spijają potem sok z rośliny. Czasami okrywam ranniki siatką albo metalowymi ażurowymi koszami. Za chwilę zerknę do Twojego wątku.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, Łatka, Kajtkowa, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, TomekD, tysia25

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.847 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum