TEMAT: Mój ogród w Dolinie Wieprza

Mój ogród w Dolinie Wieprza 02 Kwi 2026 15:13 #891843

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 95941
Pawle, bardzo nisko tniesz tę lawendę, masz pewność, że odbije?
Kocham lawendę, jej tak bardzo śródziemnomorski zapach, tylko cóż, brak mi gleby odpowiedniej (nie wspomnę o słonecznym stanowisku). Jedyna kępa, co ma się dobrze, żyje dzięki...staremu betonowi umacniającemu wjazd do garażu. Ale na Twoich przestrzeniach możesz mieć "małą Prowansję".
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Chiarodiluna

Zielone okna z estimeble.pl

Mój ogród w Dolinie Wieprza 02 Kwi 2026 17:01 #891848

• Chiarodiluna
  • Chiarodiluna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4060
Mam nadzieję, że tak.

Gdy podcinałem wyżej to ostatecznie nie byłem zadowolony. To stare krzewinki. Pewnego roku podciąłem mocniej i się udało. Ponowiłem więc próbę.

Na wszelki wypadek mam kilka ukorzenionych z minionego sezonu i kilka nastawionych do ukorzenienia na ten rok.

Przed cięciem, po zimie, była ogromna lawendowa czupryna, ale listki wyglądały na martwe. Siwawe i jakby suche, a nie zielone.

W podłożu mokro, idzie wiosna, powinno się udać. Nijak nie pasowało mi podciąć inaczej, ...czyli wyżej.

Pokażę Ci w przyszłości, czy Twój niepokój był uzasadniony.

Odmiany swojej lawendy nie znam. Na nasionkach od polskiego dystrybutora kilka już ładnych lat temu było tylko, że to lawenda.

Wynalazłem przez przypadek rukiew wodną. Pasuje jakby do moich "mokradeł".

Amerykańska agencja rządowa CDC miała ją rzekomo uznać za najzdrowsze warzywo świata.

Macam torebkę i wyczuwam zaledwie kilka nasionek. Ale na szczęście roślina jest wieloletnia. Ze dwie sadzoneczki na początek może i będą.

rw-2.jpg
Paweł

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...od-w-dolinie-wieprza

Google Maps
51°34'03.9"N 22°04'53.1"E
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Marlenka, ewakatarzyna

Mój ogród w Dolinie Wieprza 02 Kwi 2026 20:48 #891872

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5204
Paweł może i najzdrowsza, ale dla mnie w smaku gorzkawa. Wysiałam na próbę i nam nie podpasowała, ale jak to ze smakami bywa... Aaa i sama się rozsiewa i b.dobrze zimuje forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/5...ach?start=666#870816

Więcej informacji znajdziesz tu atlas.roslin.pl/plant/7443.
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, ewakatarzyna, Chiarodiluna

Mój ogród w Dolinie Wieprza 18 Kwi 2026 21:46 #892531

• Chiarodiluna
  • Chiarodiluna's Avatar
  • Platinum Boarder
Tymczasem jest biednie i już sucho:

01-59.jpg

02-59.jpg

03-57.jpg

Kwiaty wiosenne chyba w tym roku gorsze:

04-58.jpg

05-58.jpg

06-57.jpg

07-55.jpg

"Exotic Emperor"

Zakwitły czereśnie. W ciepły, słoneczny dzień huk pszczół od nich bije:

08-56.jpg

09-53.jpg

10-51.jpg

11-52.jpg

12-41.jpg

Rozkwitają mahonie i forsycje:

13-39.jpg

Mahonia pospolita

Jeden kotek się ino ostał po zimie tęgiej:

14-25.jpg

15-4.jpg
Paweł

Google Maps
Za tę wiadomość podziękował(a): badzia, Łatka, Marlenka, ewakatarzyna, Bobka, doras, lusinda, Sonka, Klarkia25

Mój ogród w Dolinie Wieprza 19 Kwi 2026 08:12 #892538

• doras
  • doras's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 786
Cudny burasek. Ciekawa jestem, co się stało z resztą rodzeństwa. Czy zginęły, czy może szczęśliwie zostały przez kogoś przygarnięte.
Tulipany bardzo udane :P
Pozdrawiam, Dorota
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, ewakatarzyna, Bobka, Chiarodiluna, Sonka, Klarkia25

Mój ogród w Dolinie Wieprza 19 Kwi 2026 08:16 #892539

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Piękna ta wstęga tulipanów, wcale nie biedna.
Chcąc mieć jeszcze bardziej wesoło, jesienią trzeba pomyśleć "chcę mieć kolorowe przedwiośnie i wiosnę wczesną" i poczynić odpowiednie nasadzenia. Wydatki oczywiście też są z tym związane, lecz nie aż tak wielkie, jak w przypadku innych nałogów, uzależnienie ogrodnicze poza tym dobrze wpływa na stan umysłu, serca i reszty ciała. Polecam gorąco botaniczne narcyzy i tulipany, nie tak okazałe, lecz wytrwałe i mnożące się chętnie.
Co do kotów "wolnożyjących", niestety, niestety, statystyka jest okrutna, dojrzałości dożywa jeden na 10 bodajże. Kiedyś u weta widziałam taki wykres.
Ostatnio zmieniany: 19 Kwi 2026 14:24 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, ewakatarzyna, Bobka, Chiarodiluna, Sonka, Klarkia25

Mój ogród w Dolinie Wieprza 19 Kwi 2026 18:22 #892568

• Chiarodiluna
  • Chiarodiluna's Avatar
  • Platinum Boarder
Podsumowanie przedwiośnia 2026:

Trawy w dolinie bardzo szybko rosną, przy dostatku wody poroztopowej niemal w oczach. Niebawem możliwość wiosennych wypraw całkiem ustanie. A i sam natłok prac w ogrodzie i siedlisku nie pozwoli na ich kontynuację. Nieodkrytych miejsc stale ubywa. Nowe zaś są już nazbyt odległe. Niegdyś trzy, a dziś już tylko dwie wieże wyznaczają granicę stref.

01-60.jpg

Upadła „Czarna Wieża” („Barad-dûr”)

Trzcinowy „Mordor”:

02-60.jpg

03-58.jpg

04-59.jpg

05-59.jpg

„Wieża Czat” („Minas Tirith”) na wschodzie:

06-58.jpg

„Ustronie Błogosławieństw”:

07-56.jpg

08-57.jpg

09-54.jpg

10-52.jpg

11-53.jpg

Rzeka:

12-42.jpg

13-40.jpg

14-26.jpg

„Wieża Bursztynowa” na zachodzie:

15-5.jpg
Paweł

Google Maps
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Marlenka, ewakatarzyna, Bobka, Lilu, doras, lusinda, Sonka, Rumianek

Mój ogród w Dolinie Wieprza 27 Kwi 2026 16:00 #892890

• Chiarodiluna
  • Chiarodiluna's Avatar
  • Platinum Boarder
Zimno, sucho i bardzo wietrznie. Warunki gospodarowania i zasiewów trudne. W przesuszonym podłożu brakuje wody. Wszelkie zabiegi okupione są potrzebą sztucznego nawadniania. Poza fasolą w zasadzie wszystko, co z nasion, a nie sadzonek, już poszło, ...bo ogórki będą jednak z sadzonek.

01-61.jpg

Kwity, krzewy i drzewka owocowe idą jeszcze siłą rozpędu. Tym ostatnim zagrażają i przymrozki i suszowe zrzucanie zawiązków owoców. Owadów mniej, niż wcześniej, pomimo przyrostu ilości kwiatów.

02-61.jpg

03-59.jpg

04-60.jpg

05-60.jpg

06-59.jpg

07-57.jpg

Sasanka

08-58.jpg

09-55.jpg

Lunaria (Miesięcznica) – uprawiam dla cennej kryptowaluty. Emisja już niedługo. U mnie nikt nie straci!

10-53.jpg

11-54.jpg

12-43.jpg

13-41.jpg

14-27.jpg

Otoczenie tylko trochę mniej surowe. W niektórych miejscach eksplozji zieleni jeszcze nie widać. Nawet w dolinie trwa susza.

15-6.jpg
Paweł

Google Maps
Za tę wiadomość podziękował(a): doras, lusinda, Sonka, Klarkia25

Mój ogród w Dolinie Wieprza 27 Kwi 2026 17:35 #892894

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Chiarodiluna wrote:

Lunaria (Miesięcznica) – uprawiam dla cennej kryptowaluty. Emisja już niedługo. U mnie nikt nie straci!

Pawle, czyżbyś oferował srebrniki? One się cieszą wzięciem chyba tylko wśród kandydatów na wisielców? B)

Zimno, sucho i bardzo wietrznie ostatnio nawet w "cieplutkim" Wrocławiu. Mimo to - a może właśnie dlatego - świetny rok dla tulipanów, Twoje też przyciągają oko. Nie bez powodu, to imigranci z pustynnej Azji Centralnej, no, trochę "udoskonaleni".

Mój ogród w Dolinie Wieprza 27 Kwi 2026 19:29 #892895

• doras
  • doras's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 786
Mam zebrane w ubiegłym roku nasiona miesięcznicy. Zebrałam je z roślin, które się wysiały za ogrodzeniem ogródków działkowych. Niestety nie było właściciela działki i nie miałam kogo zapytać o uprawę. Czytam w różnych miejscach na temat uprawy, różnie piszą ii mam dylemat: wysiać teraz, czy dopiero na jesieni. Jakie są Wasze doświadczenia?
Pozdrawiam, Dorota

Mój ogród w Dolinie Wieprza 27 Kwi 2026 20:14 #892896

• Chiarodiluna
  • Chiarodiluna's Avatar
  • Platinum Boarder
doras wrote:
Mam zebrane w ubiegłym roku nasiona miesięcznicy. (…..) Wysiać teraz, czy dopiero na jesieni. Jakie są Wasze doświadczenia?

Lunaria to roślina dwuletnia, kwitnąca w drugim roku po siewie. Wysiej więc w maju tego roku. U mnie wysiewa się już sama i rośnie trochę jako runo leśne, w moim małym prywatnym przydomowym lesie. Roślina szybko staje się samoobsługową. Po zajęciu części terenu potrafi wyglądać uroczo. Toleruje, a może nawet lubi cień i półmrok. Może nawet dlatego taka księżycowa nazwa.

Łatka wrote:
Pawle, czyżbyś oferował srebrniki? One się cieszą wzięciem chyba tylko wśród kandydatów na wisielców? B)

Dlatego właśnie nikt nie straci! :cool3:

Nie srebrniki, tylko piękne nadwieprzańskie Luna-Sykle! Chwytliwość nazwy ma bowiem w tym biznesie kluczowe znaczenie. :cool3:
Paweł

Google Maps
Ostatnio zmieniany: 27 Kwi 2026 20:16 przez Chiarodiluna.
Za tę wiadomość podziękował(a): lusinda, Sonka

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.415 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum