TEMAT: Crazy Ula i jej ogródek

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 14 Gru 2012 19:34 #101868

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
jagoda5214 wrote:
Taka choinka na pewno będzie pachnieć jak żadna inna .Będziesz teraz mieć pusto w tym miejscu po choinkach .Zresztą wiosna niedługo ,więc na pewno plany już masz a i w domku będzie więcej słonka

Jagódko są plany i to konkretne.
Na początek po świerkach zostaną około 150cm kikuty - wokół jednego z nich mają być 2 róże pnące w 2 kolorach, oplatać całkowicie, wokół 2go posadze najpewniej powojnik tangucki, ze względu na szybki wzrost.
Pnie będą nośnikami - hamaka.
Na pniach u góry będą zamocowane duże donice z pelargoniami.
Przed nimi ma być skalniak połączony z fontanną, w pobliżu bardziej na boku - choineczka, ale tak wolno rosnąca że dobrze będzie jeśli po 10 latach przekroczy 1 metr. Świerk pospolity Will's Zwerg
Ostatnio zmieniany: 14 Gru 2012 19:56 przez ulakonie.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 14 Gru 2012 20:14 #101885

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
No to czyli plan zagospodarowania przestrzennego już masz . Fajnie będą wyglądać te ukwiecone pnie, a wśród nich hamak
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 14 Gru 2012 21:12 #101941

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
Trochę moje poprzednie wpisy sugerują pełną radość z usunięcia drzew - nic bardziej mylnego. Piękne stare świerki. Ale cóż, nie rosną w dobrym miejscu, ich usunięcie to niestety kwestia czasu. Żal mi ich ale musiałam podjąć konkretną decyzję.

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 17 Gru 2012 17:48 #102853

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
Na razie przerwa krótka - może do jutra - ze zdjęciami z ogrodu, za to trochę fotek z domu.

Zadowolona, że w końcu kupiłam sobie statyw do aparatu bawiłam się na manualu, bez lampy błyskowej :):)

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 17 Gru 2012 19:07 #102869

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 235
Uleczko ale super zdjęcia ,słodki kociasty :hearts: statyw się przydał :wink4:

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 17 Gru 2012 19:49 #102879

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
Małgosiu, to z córcią ta młodsza kicia Moli, Zuzi dałam chwilowo spokój:)

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 18 Gru 2012 13:04 #103052

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Takim to dobrze, o nic sie nie troszczą, byle miał sie kto z nimi bawić .Moli ma fajne niebieściutkie oczka .Teraz dopiero będą foty :ohmy:
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 18 Gru 2012 20:47 #103239

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
Jeśli jesteście gotowi na mały szok, to zaraz wstawię odpowiednie fotki.

Przed dzisiejszym dniem. Piękne ale sprawiały masę kłopotu

Po. Było żal, nie jestem bez uczucia, ale niestety musiałam się zdecydować. Niestety ale nie odpowiedzialnie były posadzone w niewłaściwym miejscu. Za to wiosną.... wiosną wszystko nabierze sensu. Posadzę to co już czeka, pozostałość po świerkach, pniaki około 1,5 m obrosną: jeden 2 róże, różowa i czerwona, a 2gi powojnik tangucki. Na pniach staną duże donice chyba z pelargoniami. A same pnie będą trzymać hamak. Ale to już zobaczycie w swoim czasie. Owszem, żal dalej tych drzew ale jednocześnie obowiązek spełniony. Sam gość z U.Miasta powiedział, że najpóźniej za 3-4 lata byłaby jeszcze większa konieczność niejako już sugerowana. Niestety po pomiarze gościa dowiedziałam się, że dalej jeszcze by rozrastały się. A to na ogrodach działkowych nie tylko dla mojej działki nie możliwe na dłużej. Tak więc muszą mi wystarczyć zdjęcia i wspomnienia.

Dla osłody - to dziś kolejne stroiki. U koleżanki zrobiłam 2 do wazonu oraz jeden na cmentarz do mamy koleżanki.
Te z kolei wiozę rano do Lublina. Świerczyna nie może się zmarnować. Prócz stroików nakryłam dodatkową warstwą, bo tego dostatek - także wrzosowisko, hostowisko oraz pole liliowe :)

Ostatnio zmieniany: 19 Gru 2012 07:34 przez ulakonie.

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 18 Gru 2012 21:17 #103250

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Mam nadzieję, że nie zużyłaś wszystkich szyszek, bo też bym była zainteresowana ;) :happy3:

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 18 Gru 2012 21:31 #103259

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
Martuś, jeśli zechcesz gałązki z szyszkami - zabraknie Ci miejsca w aucie. A luzem - nie miałam już sił pozbierać ich hahaha z miejsca ścinki. Wystarczy ich dla każdego:D:D:D

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 18 Gru 2012 22:40 #103297

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
ulakonie wrote:
nie jestem bez czucia
... i bez uczucia ;)
Świerków szkoda jednak :cry3:

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 19 Gru 2012 07:34 #103340

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
Czucia i uczucia Pamelko. Pamelko, popełniłam literówkę, którą już poprawiam. Każdemu się to czasem zdarza. Niestety masa pracy w ostatnich dniach = zmęczenie.

I dodam na samym początku, wyjątkowo - tym, którzy znajdą, by mnie w jakiś sposób potępić, (zbesztać, mieć do mnie żal) za usunięcie tych drzew - życzę, co nie jest w moim stylu, by choć na chwilę znaleźli się w takiej sytuacji jak ja.
Względy praktyczne, wilgoć i powoli włażący grzyb w domku, zalecenia zarządu ogrodów, sugestie sąsiadów, wieczna susza i bałagan na dole....... zmusiły mnie do wcale nie miłej decyzji.
Prawdę mówiąc już poprzedniemu właścicielowi "zalecano" usunięcie tych drzew.
Tylko niektórzy jak mają iść do urzędu coś załatwić.... wiedział że sprzeda działkę, to delikatnie mówiąc olał sprawę. Dopiero po pół roku "posiadania" dowiedziałam się szczegółów. Wynik - po co mam się starać jak to sprzedam i tak...
A ja musiałam to sama wziąć na własną głowę.
Jeśli ktoś myśli, że pochopnie podjęłam decyzję - to się myli. Tak naprawdę to cały sezon 2012 biłam się z myślami.
To ja od początku darzyłam to miejsce swoistym uczuciem, więc i to mi będzie najbardziej ich brakowało. Ale niestety zalecenia także ze strony fachowca też musiałam niestety brać pod uwagę. Mniej niż póltorej metra od budynku - 2 wielkie drzewa - to niestety przeważyło. Także to, że jak oceniał, za 5 lat byłabym niemalże zmuszona do likwidacji tych drzew ale z racji kolejnych lat byłoby to jeszcze trudniejsze. Nie wspomnę, że obecnie pod nimi nic specjalnego nie ma ale od wiosny zaczną się pewne prace - upadające kawałki drzewa poniszczyły by wszystko.

Jolu, pewnie jeszcze nie raz jak pójdę na działkę, to mi będzie czegoś brakowało. Dlatego właśnie porobiłam masę zdjęć, by mieć co wspominać. A żeby z kolei przyrodzie oddać to co zabrałam, już posadziłam nie jedno drzewko, tyle że nie tu na działce. Na działce posadziłam tylko morelę.
Świerk zwykły pojechał do mamy na wieś, i się póki co trzyma, 2 świerki podobne do moich usuniętych też już tam rosną. I zapewne jeśli wszystko pójdzie dobrze, to wiosną z koleżanką pozasadzam kolejne.

No nie wspomnę o kulkach ale te to już u mnie na działce. One to właśnie muszą przejąć rolę wyłącznych iglaków na działce.
Ostatnio zmieniany: 19 Gru 2012 07:54 przez ulakonie.

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 19 Gru 2012 09:28 #103356

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3524
Ullka mimo wszystko troszkę tych iglaków będzie brakować ,no i cienia się pozbyłaś a latem jest bardzo potrzebny .
No ale jak mus to mus .

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 19 Gru 2012 10:39 #103376

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
Gieniu, cień się znajdzie, tego u mnie nie braknie

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 19 Gru 2012 10:45 #103379

• Roma
  • Roma's Avatar
Ulka- dzień wczorajszy to historia :kiss3: skoro postanowiłaś i wykonałaś to nie warto wracać do tematu. Podjęłaś taką decyzję to widocznie było to konieczne :hug:
Ostatnio zmieniany: 19 Gru 2012 10:46 przez Roma.

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 19 Gru 2012 19:39 #103470

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
Romo kochana, tylko niewiele osób, które mogły mnie poznać jak ty bliżej, może mnie zrozumieć. Owszem, dalej mi żal tych drzew, nie raz wrócę do nich wspomnieniami. Ale decyzję podjęłam po niemalże rocznym okresie czasu. I niestety potwierdzoną także przez innych co do właściwości. Więc żadnych wyrzutów sobie samej robić nie zamierzam.

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 19 Gru 2012 21:32 #103515

• lora
  • lora's Avatar
Ula to dobrze że ściełas były zagrożeniem dla Twojego domku...
..czytam że masz zamiar posadzić choineczki o mniejszym przyroście to dobrze ...
mnie też czeka wycięcia dużego świerka na wiosnę... :)

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 19 Gru 2012 21:47 #103525

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
Misiu ciągle zapominam nazwy ale już ta miniatura juz u mnie jest. Może za 5 lat będzie ją cokolwiek widać, bo potrzebuje nawet 10 lat by osiągnąć metr

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.558 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum