TEMAT: Ogród irysowy Ewy F.

Odp: Ogród irysowy Ewy F. 16 Wrz 2012 14:00 #69745

• ewa f
  • ewa f's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 579
Geniu !To już z powrotem nasadzone roslinki z nowym płotem, dalej jeszcze do dosadzenia okolice murków ,gdzie najwieksza dewastacja rabaty.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Ogród irysowy Ewy F. 16 Wrz 2012 17:14 #69779

• Roma
  • Roma's Avatar
Ewo- aż dech zapiera :eek3: Takie widoki to dopiero uczta dla oczu.Wyjątkowo pomysłowe ogrodzenie :bravo: Wybacz mi moje wścibstwo ale proszę , powiedz jak wygląda ten murek po zewnętrznej astronie?
Ostatnio zmieniany: 16 Wrz 2012 17:14 przez Roma.

Odp: Ogród irysowy Ewy F. 16 Wrz 2012 19:17 #69806

• ewa f
  • ewa f's Avatar
  • Platinum Boarder
Roma ! To żadne wścibstwo. Po zewnętrznej stronie murek jest gładki . Jest to ogrodzenie od sąsiada, a nie od frontu.Chciałam ,aby bylo ładne w poblize domu i tarasu, Działka ma 300 m dlugosciWymienilismy ponad 100m, w tym pierwsze 50 to plot drewniany , a drugie 50 ma wplecione 4 murki
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Odp: Ogród irysowy Ewy F. 19 Wrz 2012 21:36 #70591

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Sama nie wiem, która wersja płotu ładniejsza! Z dzbanem czy z ptasimi portretami! Fajnie w każdym razie, że w tym płocie ;) połączyły się pasje Twoje i M.! :bravo: I wreszcie M. ma stała galerię! Stałą, jak stałą, bo na zimę się zdejmie... Gorzej z dzbanami! Ewa, wybieraj śnieg, deszcz, co tam zechce spaść zimą, bo nie wybaczymy Ci, jakby ten dzban rozsadziło!

Odp: Ogród irysowy Ewy F. 19 Wrz 2012 22:51 #70650

• jmt-
  • jmt-'s Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 171
Muszę przyznać,że pomysł z murkami dech zapiera, szczególnie te portrety takie mistyczne jakby.... :thanks:

Odp: Ogród irysowy Ewy F. 16 Paź 2012 20:57 #78451

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
  • Otrzymane dziękuję: 2041
Hejka! :)
Sklerotyczna ciotka Tabi przytupała oblookać płot. Jest fajnie bo niekonwencjonalnie, przy czym dzban oprócz zimowych niebezpieczeństw o których wspomniała Marta ( a którym to niebezpieczeństwom można zaradzić poprzez wypełnienie dzbana czymś nienasiąkliwym lub zaklejeniem go tak żeby woda nie dostawała się do środka ) daje możliwość kombinacji z roślinami w sezonie wegetacyjnym. Co prawda foty zdaje się będą tylko sezonowe, czyli powracające z każda wiosną :wink4: ale tak mi przyszło do łba czy w okolicach dzbana nie posadzić gdzieś "ptoszków" z terakoty. Czasem udaje się dostać na pchlich targach albo innych jarmarkach takie niesamowitości ceramiczne, proste a o ciekawym kształcie. Wtedy to już galeria ptasia całoroczna. :P Pasiłoby to do dzbana, wykończenia rabaty i murków i ogród byłby prawdziwe "irysowo - ptasi". Ewando pomysł z powtórzeniem łuków po kole jest cool bo po pierwsze czyni przestrzeń ciekawszą a jednocześnie nie chaotyczną no i powiększenie rabat kosztem trwaniczka jest niemal zawsze wskazane ( miłośnicy trawniczków, przeważnie męscy, zawyją z wściekłości ale prawda jest okrutna - odpowiedni dobór roślin daje szanse na zrobienie czegoś naprawdę fajnego a angielskim trawniczkom to i tak nie mamy szans dorównać, chyba że się tym trawniczkom całkowicie poświęcimy i będziemy je uważali za najwyższy i jedyny kunszt ogrodniczy, co roku będziemy wydawać kasę na walkę z klimatem i będziemy twardzi jak cała zgraja bohaterów kina akcji biorąc na klatę niepowodzenia związane z trawniczkowaniem - małe zielone jest łatwiej upilnować i hodować niż pola golfowe ). Twoja dyskretna działalność antytrawniczkowa ( szarp darń, Kochana, szarp :wink4: :devil1: ) ma w mojej osobie wiernego kibica. :screem: :wink4:
Pozdrówka zagrzewające do boju ( Rabaty dla bylin, stop wszędobylstwu trawnikowemu! Byliniarze wszystkich krajów łaczcie się! :wink4: :devil1: )
K. :woohoo:
P.S. Anabellki masz przepiękne, świetnie że ich jest tak dużo. Nie chcę zaśmiecać Ci wątku więc w dziale hortensjowym umieszczę pod opisem tej odmiany zdjęcia ze "ślimaka" w Rosemoor. Tam też był kolisty placyk w środku założenia a wokół Anabellki i byliny.
Jak już sobie ogród urządzę po swojemu to go zdemoluję i zacznę urządzać od nowa!

Odp: Ogród irysowy Ewy F. 16 Paź 2012 21:40 #78465

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
W kwestii ogrodzenia... to pozostanę wielbicielką starych sztachet :) Ale trzeba oddać sprawiedliwość, że nowe ogrodzenie jest... FRAPUJĄCE. Czyli w sam raz, na miarę do Waszego ogrodu.
Uważnie wszystko wyoglądałam i róż mi mało i traw potrzeba... Pozdrawiam Głównego Irysowego ;) i Nadwornego Fotografa :thanks: ( napiłało mi się Nadwronowego... ech, te przejęzyczenia) :)

Odp: Ogród irysowy Ewy F. 16 Paź 2012 22:30 #78478

• ewa f
  • ewa f's Avatar
  • Platinum Boarder
Marta ! M jest świadomy ,ze czeka go praca z zabezpieczeniem dzbanó sztuk 3 na zimę
Jmt Płot musi pokryć się patyną i roślinami Teraz trochę jest wyrwany z kontekstu
Tabi !Co za oparcie mam w Tobie w zakresie trawniczka.Ten przy kole pozostawię do wiosny.Wydarłam pracowicie pas trawy pod róże.Ptaszki już były oglądane jak płot był jeszcze w mojej glowie , ale to co widziałam bylo za lekkie.Sprawa ta może poczekac na okres zimowy.Anabelek nie usuwam , a raczej rośliny, które zagłuszają, przesuwam w inne miejsce.
Iza ! Nowe sztachety też się zestarzeją. Róz mało ?Grzeszysz tak pisząc ! Znów 14 dokupiłam i jaki to irysowy ogród !2 mchówki , 6 Comte de Chambord, 4 Charles de Mills i coś tam jeszcze z historycznych. nie róż ,azdjęć róż mało, Widać niegodne uwagi fotografa Trawy mi wymarzly i muszę odtworzyć na wiosnę
Ostatnio zmieniany: 16 Paź 2012 22:33 przez ewa f.

Odp: Ogród irysowy Ewy F. 16 Paź 2012 22:59 #78497

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3524
Ewo jak zawsze należą Wam się gratulacje :bravo: tyle pracy i jaki efekt.

Odp: Ogród irysowy Ewy F. 18 Paź 2012 21:09 #78988

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
Róz mało ?Grzeszysz tak pisząc !
Tak Ewo, grzeszę. To grzech niewiedzy ;) A skąd wiedzieć jak nie widać...
Mam nadzieję, że Nadworny Fotograf podda się urodzie róż. Hm... to będzie bardzo interesujące jak Patrzący na Ptaki i Patrzący na Irysy zobaczy róże :)

Odp: Ogród irysowy Ewy F. 20 Paź 2012 21:07 #79537

• ewa f
  • ewa f's Avatar
  • Platinum Boarder
_DSC0294.JPG

Odp: Ogród irysowy Ewy F. 20 Paź 2012 21:08 #79538

• ewa f
  • ewa f's Avatar
  • Platinum Boarder