TEMAT: Ogród irysowy Ewy F.

Odp: Ogród irysowy Ewy F. 20 Paź 2012 21:19 #79553

• ewa f
  • ewa f's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 579
_DSC0324.JPG
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Ogród irysowy Ewy F. 20 Paź 2012 22:44 #79621

• ewa f
  • ewa f's Avatar
  • Platinum Boarder
Geniu !Powoli kończymy sezon .Czas na małe podsumowanie.W jaką stronę rozwinął się ogród? Chyba na pierwszym miejscu nieśmiałe zagospodarowywanie strumienia z kolekcja 25 irysow japońskich.Przybyło kilka hortensji i te dalej będą rozmnażane .Wiosenne i jesienne nasadzenia róz historycznych i angielek wzbogacily ogród pewnie o około 30 sztuk No i oczywiście powiększyła sie kolekcja irysów o ponad 50 sztuk.Zaczęłam przegrupowywac byliny , ale to dłuższy temat.
Iza ! Dla Ciebie ostatnie róze, w moim rejonie o tej porze to rzadkość Cudna jesień .

Odp: Ogród irysowy Ewy F. 21 Paź 2012 19:38 #79755

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
Jesienne róże :) Radość o tej porze - niewątpliwa. Piligrim mocno ucierpiał od plamistości jak mniemam... U mnie tak wygląda Szekspir... no skłamałam, bo tak wygląda z pominięciem kwiatów. Bo te akurat nie występują :rotfl1:
Jesień na zdjęciach cudna, no i moje ulubione kamyczki :) Jesień z kamykami najcudniejsza :)
Przegrupowanie bylin w tak dużym ogrodzie :eek3:
Ps.
Zakupy irysowe przewyższają liczebnie zakupy różane - ogród nieustannie irysowy :)

Odp: Ogród irysowy Ewy F. 22 Paź 2012 19:01 #80058

• ewa f
  • ewa f's Avatar
  • Platinum Boarder
Wiesz Iza ,że bylinki są żarłoczne , a na piaskach to tym bardziej trzeba kompostu .Muszę to przemyśleć i intensywniej tym się zająć w przyszłym roku. Zakup ziemi kompostowej pochłania za duze środki, które mogłyby lepiej być zainwestowane Faktycznie różyce dostały trochę plam , ale nie walczę z tym o tej porze . Liście okrywając trochę pozbieram Ten kolor Pilgrimek taki niezdecydowany ..Próbowałam łączyć z białym , na zdjeciu ładnie -w rzeczywistości bladawo .Teraz powsadzałam żurawki Oby nie wyszedł zestaw listopadowy :supr:
Biorąc pod uwage ilość taksonów zakupionych to faktycznie ogród irysowy Uspokoiłaś mnie znacznie :)

Odp: Ogród irysowy Ewy F. 22 Paź 2012 19:56 #80083

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
Oj, wiem... ile kompostu potrzebuje ogród na piaskach. I wody...
Pilgrim trudny w zestawieniu? Jasna ściana w tle mu nie pomaga. U mnie rosną różowe róże na tle łososiowo - różowej ściany :rotfl1:
Rozbawiłaś mnie zestawem listopadowym - popłakałam się z radośći :rotfl1: Proponuję zestaw październikowy i te niebieskie niskie marcinki w nogach ;)
Skoro już jesteś Ewo uspokojona w kwestii tego, że ogród ciągle irysowy, mogę oddać się buszowaniu po forum :flower2:

Odp: Ogród irysowy Ewy F. 28 Paź 2012 10:03 #81854

• vita
  • vita's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 242
Ewa, meandrami, opłotkami, dotarłam!
Ogrodzenie pierwsza klasa, miałam nawet telefon w tej sprawie!
25 japońskich irysów??? No, to jest rozmach godny Ciebie. Masz śnieg?

Odp: Ogród irysowy Ewy F. 28 Paź 2012 16:42 #81966

• ewa f
  • ewa f's Avatar
  • Platinum Boarder
Vita !Oczywiście ,ze mam śnieg w nadmiarze i pierwsze straty zimowe -2 gałęzie magnoli złamane . Nie wygląda to dobrze.Na płot zerkam przez okno i jestem zadowolona takze z tego ,ze ładnie sie połączył z domem.Strumień miał być zgodnie z zasadami -duże plamy roślin, a tu znów kolekcja Tymi japończykami zostałam w większości obdarowana przez kolekcjonera jak przyznałam sie , ze doszłam do strumienia.Poza tym naturalną koleją rzeczy jest to ,ze jak mówi Tabi mam faze paprociową. Przez zimę ogarnę temat i na wiosnę posadzę trochę olbrzymówTylko nie kolekcja :club2:

Piszesz Iza marcinki w nogach. no nie wiem -jak posadzę rzędem ,to zrobi sie mocno formalny układ.Taki marcinkowy bukszpanik .Przetykać nie mam gdzie
A Vita co na takie cos powie ?
Ostatnio zmieniany: 28 Paź 2012 16:43 przez ewa f.

Odp: Ogród irysowy Ewy F. 01 Lis 2012 22:22 #83524

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Ewa, z niecierpliwością czekam na zdjęcia strumyka obsadzonego irysami! 25 nowych japońskich, to robi wrażenie! A wcześniej chyba sporo syberyjskich przybyło!
I Ciebie wzięło na paprocie? :woohoo: A paprocie też będą nad strumykiem? No coś tam poza irysami musi być... A może i nie musi? :silly: Bo przecież irysy nawet jak przekwitną, to i tak będą fajnie wyglądały nad wodą, tak naturalnie, tatarakowo! ;)

Odp: Ogród irysowy Ewy F. 03 Lis 2012 19:51 #83919

• jmt-
  • jmt-'s Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 171
Z paprociami to będzie bardzo romantycznie.... w części zagajnikowej będą?

Odp: Ogród irysowy Ewy F. 25 Lis 2012 23:27 #93265

• ewa f
  • ewa f's Avatar
  • Platinum Boarder
_DSC0508a.jpg

Odp: Ogród irysowy Ewy F. 25 Lis 2012 23:27 #93267

• ewa f
  • ewa f's Avatar
  • Platinum Boarder
_DSC0509a.jpg

Odp: Ogród irysowy Ewy F. 26 Lis 2012 21:38 #93639

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Jak miło, że hortensja tak malowniczo uschła, to Ewa zdjęciem ;) się pojawiła! :rotfl1: Naprawdę, żeby coś zobaczyć, to chyba trzeba do Ciebie przyjechać! :rotfl1: :rotfl1: A pogadać to już na pewno! :rotfl1: Ewa, dla ułatwienia rozmowy przyjęłam, że sama będę się okładać patelnią, jak uznam, że trzeba! ;) No to :club2:

Odp: Ogród irysowy Ewy F. 26 Lis 2012 21:55 #93659

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
A u mnie dobra ciocia przycięła hortensję, bo taka poobsychana sterczała...
No, na usprawiedliwienie cioci dodam, że moja taka ładna nie była. Pozdrawiam- pełna nadziei na więcej :)

Odp: Ogród irysowy Ewy F. 26 Lis 2012 22:26 #93684

• ewa f
  • ewa f's Avatar
  • Platinum Boarder
jmt oczywiscie olszyna prosi o paprocie . Trzeba ustalić wiarygodne zródlo zakupu.
Marty listopadowa chandra sie nie trzyma Fotograf to artysta. Fotagrafuje kiedy chce i co chce i nie wiadomo , co gorsze Co innego , gdy ktoś ma kulki ..Zima idzie to płot trzeba zabezpieczać :( :(
Taka ciocia to skarb. Szkoda mi ptaków , bo mają gdzie przycupnąć zimą
Ostatnio zmieniany: 26 Lis 2012 22:31 przez ewa f.

Odp: Ogród irysowy Ewy F. 07 Gru 2012 22:04 #98788

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
Jakieś refleksje o pierwszym prawdziwym śniegu w ogrodzie?
Jak mur się zaprezentował w nowej scenerii?
Nic...
Cisza...
Oj...

Odp: Ogród irysowy Ewy F. 08 Gru 2012 10:57 #98927

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3524
Ewuniupewnie śnieg już u Ciebie spadł ,wiec zdjęcia powinny być piękne , zrób kilka i wklej ,proszę .

Odp: Ogród irysowy Ewy F. 08 Gru 2012 11:15 #98932

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
  • Otrzymane dziękuję: 2041
Hejka! :)
Faza paprociowa rozszerza się ( czekaj, czekaj jeszcze trochę a rzuci Tobą w rutewki, to dopiero jest jazda! :blink: ). Coś się w ogóle dzieje też z japoończykami na forum, nawet ja nabyłam choć mam mało miejsca na takie ekscesy! :supr3: W ogóle widzę że się te nasze ogrody robią jakieś wielotematyczne ( spokojnie, w niektórych koncentrujemy się po prostu na innych irysach niż bródki :wink4: :happy3: ). Przystąp słonko do spowiedzi co to za zakupy były ( odmiany, odmiany pleeeaaaseee ). Ewandko a sybiraczki to planujesz? Niektóre ślicznie wysokie , w sam raz na duże przestrzenie ogrodowe.
Pozdrówczychy
Kaśka
Jak już sobie ogród urządzę po swojemu to go zdemoluję i zacznę urządzać od nowa!

Odp: Ogród irysowy Ewy F. 15 Gru 2012 19:57 #102270

• ewa f
  • ewa f's Avatar
  • Platinum Boarder
_DSC0568a.jpg

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.382 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum