TEMAT: Domek na prerii

Domek na prerii 05 Maj 2013 23:42 #153288

• Roma
  • Roma's Avatar
:rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: Psice na kanapie a dziecko na łożu Madejowym a to dobre :devil1: :devil1:
Ostatnio zmieniany: 05 Maj 2013 23:43 przez Roma.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Domek na prerii 06 Maj 2013 04:01 #153329

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
  • Otrzymane dziękuję: 5371
Romo-najwyrazniej nie chciala im przeszkadzac :P :rotfl1:

A moj maz mial wlasnie kolejna przygode, w czasie jazdy zerwal mu sie bagaznik dachowy, zaczep zlamany. A ze wzial maly osobowy ("A NIE MOWILAM WEZ BLACKIE" :teach: ) to udalo mu sie zmiescic tylko jeden kajak w srodku, drugi zostal na poboczu pustej drogi, gdzie stacja benzynowa jest co 75 mil a wieczorem zero innych samochodow. No i jedzie biedaczyna, pewnie bedzie kolo 2 w nocy jak dobrze pojdzie i -odpukac-nic wiecej sie nie zdarzy.. :jeez:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii - 2015-16
Domek na prerii cz. 1
Podroz do....New Carolina
[url=http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/13-podroze-male-i-duze/162

Domek na prerii 06 Maj 2013 19:18 #153520

• mosewa
  • mosewa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 199
Mam nadzieję,że mąż szczęśliwie dojechał bez innych przygód na drodze :)
Ewa
“Kiedy przeczytam nową książkę, to tak jakbym znalazł nowego przyjaciela, a gdy przeczytam książkę, którą już czytałem – to tak jakbym spotkał się ze starym przyjacielem.”

Dwa Świerki

Domek na prerii 06 Maj 2013 19:54 #153553

• Cypryda
  • Cypryda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 340
To miał przygodę. A kajaka to nikt nie podwędzi?

Domek na prerii 06 Maj 2013 22:16 #153687

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Kajak zostawil na dobre, zdecydowal ze wracac po niego nie bedzie :unsure: I tak dobrze, ze zmiescil drugi bo mogl wrocic bez zadnego :sick: Zaproponowalam mu, jak do mnie zadzwonil ze ma problem, zeby zostal w najblizszym miasteczku na noc, a ja rano bym odwiozla mala do przedszkola i pojechala pickupem po niego-wolalam nie podrozowac po nocy po odludziu i z dzieckiem :whistle:

Na szczescie wrocil calo-choc samochod ma potezne wgiecie od uderzenia kajaka w dach.

Dzis z racji zmiany pogody mam migrene-ograniczylam sie do spedzenia pol dnia w lozku a pol dnia zrywalam resztki kartongipsu z scianki dzialowej miedzy garderobami meza i dziecka; mam zamiar zalozyc tam welna mineralna i zrobic porzadna scianke, aby mozna bylo dowiesic mocne polki.
Zamowilam tez kompost od MG, to co nie sprzedali na festynie wyprzedaja teraz, za ok 700 kg kompostu 50$. Zamowilam metr szescienny czyli te 700 kg, tyle ze moim fordem to na dwa razy pewnie bedzie... :think:

A zaraz jade zawiezc corke na balety :rotfl1:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 06 Maj 2013 22:19 przez planta.

Domek na prerii 06 Maj 2013 23:26 #153720

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Niezla przygoda :oops: dobrze, że chociaż nic sie nie stało, bo to chyba niebezpiecznie z takim latającym kajakiem :think:
Ciekawa jestem tych baletów, mam nadzieję, że będą fotki.
Diano nie masz wrażenia, że teraz jest era 'tabletkowa'.
U nas ludzie na życiu oszczędzają, a w aptekach krocie wydają na pill'sy :crazy: A tam w większości placebo chyba, bo na nic nie pomagają :crazy: masakra jakaś :supr:

Domek na prerii 07 Maj 2013 03:14 #153745

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Zdjecia beda w piatek, bedziemy tez mielii robione DVD z jej wystepu :lol:

Co do ery tabletkowej to sie zgadzam-masz problem-wez tabletke. Masz depresje-tabletka; kaszlesz-tabletka..
:think: Z drugiej tez strony, ludzie ktorzy oszczedzaja na wszystkim, oszczedzaja tez na jedzeniu i maja rozne niedobory. Mojna mama, zanim zaczela brac komplet witamin (hamerykanski, od corki rzecz jasna :wink4: ), miewala mroczki przed oczami jak szybciej wstala, bolesne kurcze nog w nocy itp. Od kiedy bierze, przestala miec problemy, ktore zaczynaja sie jak skoncza sie jej tabsy. Nie wiem czy to niedobor mikroelementow czy efekt placebo, ale wazna ze dziala i teraz sie pilnuje, zeby brac je kazdego dnia :happy-old:
Niestety, moja migrena od samego lezenia w lozku nie przechodzi-kiedys uparlam sie nie brac i trzeciego dnia ciaglego bolu glowy poddalam sie. To co dostaje, powoduje stan jakby odrealnienia, dltaego nie lubie brac kiedy musze gdzies jechac. Za to od czterech dni nie biore przeciwbolowych i jestem z tego dumna :devil1:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 07 Maj 2013 07:35 #153758

• Daniela
  • Daniela's Avatar
... a my z Tobą. :) :bravo:
Mam nadzieję, ze to tylko przejściowe rozwiązania i w końcu Twoje problemy ustaną.
Oczywiście nie mogę się doczekać zdjęć małej gwiazdy tańca. :) :flower2:

Domek na prerii 07 Maj 2013 08:20 #153764

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Cudne to zdjęcie - psy na kanapie a córeczka na ławie :P :happy4:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

Domek na prerii 07 Maj 2013 08:41 #153771

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3524
Dianko uwielbiam czytać te Twoje opowieści ,dzieje się w Waszym życiu tyle różnych przygód i tyle zdarzeń ,żal mi Twojego męża , bo nas to śmieszy , a jemu nie było do śmiechu , jak musiał zostawiać ten kajak przy drodze , choć po latach też będzie się z tego śmiał .
To zdjęcie córci z psami fantastyczne .
Wczoraj byłam z wizyta u wnusi , ma 3 latka ,miesiąc temu wyprowadzili się do na swoje czesała mnie , przytulała się ,mówiła jesteś moja babcią i bardzo, bardzo Cię kocham , czuję że bardzo za mną tęskni ,ja też
pozdrawiam Was serdecznie

Domek na prerii 07 Maj 2013 09:27 #153789

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Diano zupełnie nie miałam na myśli migreny, tej bardzo Tobie współczuję :hug: Wiem, że to jest bardzo kłopotliwa dolegliwość :supr: Nie mówię tez o witaminach, wiadomo ;)
Świat przesiąknięty jest mediami i to one kreują popyt na takie różne specyfiki po ... 30-ce :lol: po 40-ce, 60, 70 :crazy:
Naogladają się ludzie przekazów różnych, podprogowych także i walą tłumnie do aptek napełniając kiesy firmom farmaceutycznym :crazy:
A gdzie zdrowy tryb życia, warzywa, owoce, ruch i słońce :think: teraz tylko konserwanty i niewiadomo co jeszce w tym jedzeniu sie znajduje :mad2:
Dziecinne zabawy w podchody zastąpiła miska chipsów i gry tv :blink:
Jakaś taka sceptyczna jestem, chyba się starzeję :rotfl1:

Dobrze, ze mamy swoje raje przy domu, gdzie codziennie mamy kontakt z naturą, tak naturalną jaką ją sami tworzymy :lol:
Ostatnio zmieniany: 07 Maj 2013 09:27 przez pamelka.
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633, Joane

Domek na prerii 07 Maj 2013 10:06 #153808

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
planta wrote:

a potem pospala sie cala trojka... :lol:

115.JPG

Piękna fotka :bravo: :bravo: :bravo:

Domek na prerii 07 Maj 2013 11:27 #153825

• Kalmia
  • Kalmia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 209
Tak, psy opanowały kanapę, a biedne dziecko śpi na twardym stoliku ... I kto rządzi w tym domu? :)

Domek na prerii 08 Maj 2013 00:51 #154177

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Oczywiscie ze psy rzadza! :lol: Co prawda corka uzywa je do siedzenia, ale widac na dwoch bylo jej niewygodnie, juz stoll byl lepszy :rotfl1:

Jolu-jak najbardziej sie z Toba zgadzam. Ogladalam dzis zdjecia w tym linku, gdzie rodziny z roznych krajow przedstawiaja swoje tygodniowe zakupy zywnosci. Widac, jak wiele z niej jest przetworzonej, ale rowniez to, ze w Stanach gotowe zamrozone danie, ktora dwie osoby sie naje, kosztuje mniej niz peczek wloszczyzny.. :think:
www.dailymail.co.uk/news/article-2319825...ranges-3-20-320.html

E-geniu-no mnie tez rozsmieszylo-choc oczywiscie przy telefonie bylam zmartwiona.. :wink4: Na szczescie zostawil najtanszy kajak, ktory zreszta mial zamiar sprzedac, wiec wielkiej szkody nie ma, gorzej ze stracil tez bagaznik dachowy no i to wgiecie...
Milo mi ze lubisz moj blog :hug:

Olibabko, Danielo-dzieki :hug:

Dzis mialam nerwa wiec zabralam sie za garderobe dziecka.
Zerwalam paski przykrywajace laczenia plyt k-g i taki mialam widoczek-szcelina na palec szeroka, ktora wialo swieze powietrze spod dachu (a dach ma z kolei wywietrzniki na zewnatrz. Nic dziwnego, ze w zimie jej garderoba jest zimna jak przyslowiowa psiarnia...
Najpierw wlozylam uszczelke z gabki, a potem bede wtryskiwac pianke do uszczelniania. Walek zatrzyma pianke zeby miala punkt zaczepienia, bo polecialaby do samej podlogi... :hammer:

018.JPG

Rozwalilam tez plyty k-g na zewnetrznej sciance i dobrze; ilosc welny min eralnej jest mniej niz zadowalajaca, choc przynajmniej tutaj siega od slupka do slupka- w scianie salonu znalazlam miejsce gdzie brakowalo polowy szerokosci wypelnienia welna... :club2:

025.JPG

Wypelnilam welna druga scianke i polozylam nowy k-g.
W katach , gdzie stykaja sie scianki, uzylam wzmocnienia-tasmy metalowo-papierowej, ktora zapobiega pekaniu styku scianek i robieniu sie szczelin. Najpierw zasmarowuje gladzia rog, potem przykladam ow pasek papierem na zewnatrz i daje cienka warstwe gladzi na wierzch, wciskajac mocno pasek w rog scianek.

021.JPG

022.JPG

A na laczenia plyt k-g na scianie, daje zwykly pasek papierowy( tzn specjalny do plyt k-g oczywiscie, ale zrobiony z wytrzymalego papieru)-jest latwiejszy do ukrycia.

023.JPG

Zaszpachlowalam tez gwozdziki, ktorymi przybilam plyty do ramy scianki. A teraz musi to wyschnac i jutro dam kolejna warstwe gladzi, tym razem na calej scianie.

020.JPG

No i koniec na dzis bo juz zaczely mnie plecy bolec-te plyty kg ciezko sie zrywa bo sa przyklejone do drewna, wiec musze praktycznie walic mlotkiem roztlukujac sciane na male kawalki. A maz ma dzis za zadanie zapisac potomka do zerowki. Ciekawostka jest, ze jak przeczytal w przepisach szkoly, bezdomni moga wyslac dziecko za darmo. Warunkiem jednakze zapisania dziecka do danej szkoly jest...udowodnienie ze mieszka sie w tym rejonie, wiec nalezy pokazac nie tylko prawo jazdy, gdzie jest ow adres, ale odcinek rachunku za elektrycznosc. No i teraz Nobla temu, kto udowodni ze bezdomny mieszka w tym rejonie, aby mogl to dziecko bezplatnie wyslac :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1:

Czekamy tez na elektryka, ktory ma przyjsc wycenic robocizne-mamy juz dosc, ze we wswzystkich garderobach wlazi sie po ciemku i pociaga za lancuszek zwisajacy z lampy z sufitu, zeby zapalic swiatlo. Chcemy przerobic na normalny system, z przelacznikiem na scianie, na zewnatrz. Ciekawe, kiedy przyjedzie... :think:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 08 Maj 2013 04:43 przez planta.

Domek na prerii 08 Maj 2013 09:20 #154235

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Widzę, że aktualnie zajmujemy się dokładnie tym samym :rotfl1: Tyle, że ja remontuję poddasze :) Także wełna, karton-gipsy, stelaże itd
Ostatnio zmieniany: 08 Maj 2013 09:21 przez rispetto.

Domek na prerii 08 Maj 2013 11:39 #154298

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Bardzo ciekawy link :bravo: Światowa koniunktura jak na dłoni :blink:
To co zdrowe, drogie, niedrogie-niezdrowe :rotfl1:
I po co nam konflikty globalne, kiedy jedzenie zabija :happy3:
Jeść szybko również niezdrowo, ale jak jeść wolno, jak tylko do mikrofali na chwilę, siup i do TV i kompa :blink:
No bo skąd mamy wiedzieć naprawdę co jest w tych mrożonkach :think:

Domek na prerii 08 Maj 2013 19:54 #154384

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
No, elektryk pracuje, a ja mam przerwe na herbate :lol:

Wlasnie polozylam welne na tej zewnetrznej scianie i zaczelam przykrecac jedna plyte k-g, kiedy przyjechal. Niestety okazuje sie , ze wlacznik swiatla bedzie u malej musial byc wewnatrz, bo to jest sciana szczytowa, przez ktora nie moglby przeprowadzic kabla bez powazniejszej ingerencji w strukture. Szkoda, no ale wole to niz rermont polowy domu :pinch:
I tak bedzie musial przeciac spory kawal sciany...dobrze ze ta sciana to ostatnia i jej nie robilam, bo przeciez trafilo by mnie, gdyby mi zrujnowal swiezo zrobiona... :hammer:

Jolu-to jest fakt. Mnie trafia, ze za mala torebke marchewki place ponad dwa dolary, co prawda pomidory sa tanie, ok dolara za typu Roma (sorki Romo :wink4: ) , ale zywnosc przetworzona jest po prostu tansza. Nawet te warzywa w puszkach sa tansze niz swieze i widze po koszykach innych ludzi, jak niewielu kupuje swieze, zapychaja sie snackami i napojami slodzonymi.
A co do dan do mikrofali, przestalam juz walczyc z mezem o to. Pol zamrazarki mamy wypelnione takimi daniami, bo wlasnie wieczorem zjada po kilka , siedzac przed TV...a brzuch rosnie :teach:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 08 Maj 2013 21:30 #154463

• Roma
  • Roma's Avatar
Bardzo ciekawy link aż nie chce się wierzyć,że takie ilości produktów zjadamy tygodniowo :supr3:
Diano-jak to dobrze,że chociaż za sprawy elektryki się nie bierzesz, bo kto wie....? :devil1: Z półproduktami i daniami gotowymi nigdy nie mieliśmy problemów,po prostu nie kupujemy :P No chyba,że musztardę bo ocet już robię sama,majonez też :devil1:
Ostatnio zmieniany: 08 Maj 2013 21:31 przez Roma.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.670 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum