TEMAT: Domek na prerii

Domek na prerii 07 Cze 2013 19:02 #166273

• TOMEX
  • TOMEX's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 512
Planto - widzę że masz nowy nabytak , super sprawa firma milwankee czyta sie po polsku [ milłoki] jest bardzo dobrę firmą nie żadna poróbą czy badziejewem jak napisał TeBe Może . To nie makita ale od boscha może i lepsza, na pewno będziesz zadowolona do piły szablastej tej takiej cięzkiej są brzeszczoty do drewna i metalu ja wycinam taką stare instalacje centralnego ogrzewania w zamieszkałych pomieszczeniach nie ma kurzu i isker które wbijają się w szyby i podłogi .Miłej pracy :bravo:
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): planta

Zielone okna z estimeble.pl

Domek na prerii 07 Cze 2013 19:26 #166283

• TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 897
Ojtam, ojtam, z rozpędu napisałem że badziew.... Pszprszm ;-)
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka

Domek na prerii 07 Cze 2013 21:31 #166358

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
  • Otrzymane dziękuję: 5371
No dzis polecialam kupowac ostrza do niej, 9" dlugosci. No i przy okazji pare innych rzeczy, jak dodatkowe ostrze do tego wielofunkcyjnego narzedzia do ciecia plyt cementowych. Dzisiaj jednak nie bede sie dotykac, bo raz ze jestem przemeczona po ostatnich dniach, ale i musialam pojechac do serwisu Tojoty ze swiatlami do zamontowania (dzis przyszly, swiatla przednie i tylne), do alergologa na zastrzyki ( :sick: ) i za godzine jade z psicami do weta-wczoraj mnie nie przyjeli :think:

Okazuje sie ze nowe kola, ktora zamowilam, nie mieszcza sie pod blotnikami i za bardzo wystaja, poza juz szerokie blotniki, wiec musza je wymienic na cos podobnego acz wezszego. Trudno. Za to ma zadzwonic zeby przyjechac po zdjecia, ktorymi dokumentowali wszystko co robili, tyle ze gosc pojechal tez wlasnie robic zdjecia jak zakladaja kola itp. W kazdym razie mam nadzieje dzis zobaczyc Wolverine na zdjeciach, a w nastepnym tygodniu odebrac. Najprawdopodobniej bez topu, ale i tak pojedziemy nia do Kolorado! :fly: :lol:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii - 2015-16
Domek na prerii cz. 1
Podroz do....New Carolina
[url=http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/13-podroze-male-i-duze/162

Domek na prerii 07 Cze 2013 21:51 #166369

• Roma
  • Roma's Avatar
Sprzęt profesjonalny nie jeden facet (złota rączka) życzyłby sobie taki ekwipunek. Jetem bardzo ciekawa jak będzie wyglądać Twoje wymarzone czterokołowe szczęście :P a co będzie się działo w Kolorado?

Domek na prerii 07 Cze 2013 22:15 #166386

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Teraz tylko wybudowac garaz, bo moje narzedzia przestaly sie miescic w mojej garderobie, szopce, dolnej czesci szafy na reczniki i koce oraz w roznych katach :rotfl1: :rotfl1:

Dzis dostalismy plany garazu do wgladu, wiec mam nadzieje, ze ruszymy z tym projektem :jeez:

Co do Kolorado, moj slubny kupil kajak od goscia w Fort Collins (ladnych pare godzin jazdy od Pueblo)i musi odebrac (wyjdzie taniej niz wyslac) i chce pokajakowac w parku wodnym w Pueblo, gdzie maja specjalniez robiony kanal z glazami zeby zrobic fale i prady. A ja mieszkalam w Pueblo przez jakies poltorej roku i mam tam znajome starsze malzenstwo, z ktorym bardzo sie zzylam. Oni uczyli mnie jezdzic samochodem, uczyli offroadu, pomogli bardzo na poczatku, ile moglam tyle im pomagalam rowniez, a do dzis czuje sie z nimi bardzo zwiazana.

No i przyznam ze wstydem, chce sie ppochwalic samochodem przed byla pracodawczynia, ktora mi niezle zalazla za skore, wyplacala glodowa pensje i wymagala wiecej i wiecej, a potem byla przeciwnazebym szukala innej pracy (nota bene zaoferowanej przez Davida), bo nielatwo znalezc kogos pracujacego ciezko za te stawke :whistle:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 07 Cze 2013 22:49 #166396

• piotrek_ns
  • piotrek_ns's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1228
Jak napisała Roma taki sprzęcik przydałby się niejednemu majsterkowiczowi :wink4: A co do firmy mają niezły sprzęt i dobrej jakości, jest przeznaczony dla profesjonalistów a dla amatorów to na wiele lat starczy jak będzie się o niego dbało. Używałem wkrętarko-wiertarki tej firmy, niestety nie moja, i była rewelacyjna jak dla mnie :) Przy twoim majsterkowym zacięciu na pewno ci się przydadzą.
Pozdrawiam wszystkich gorąco.

Piotrkowe działkowanie
Skalniak i kamienie

Domek na prerii 08 Cze 2013 01:27 #166458

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
No to bede uwazac na ten sprzet! :lol: Pamietam ze kiedys szukalam takiej duzej pily i ceny byly...no za wysokie jak na bardzo poczatkujaca amatorke :P
Tak w ogole w garazu bede miala miejsce wzdluz sciany z szafkami i stolami i skonczy sie szukanie wszytskiego przed robota :jeez: Z tego tez bardzo sie ciesze, bo frustrujace jest szukanie w kliku miejscach tych akurat srub, ktore wlasnie mi trzeba :whistle:

Czy impact i hummer drive/drill to wiertarki udarowe? I czy to jest to samo?

Na razie ze zdjec nici. Okazalo sie ze musze na nie poczekac, gosc nie wrocil z warsztatu przed koncem pracy i w poniedzialek powinny byc gotowe a moze nawet samochod do odebrania (bez budy). To byloby suuuuper! :woohoo:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 08 Cze 2013 07:29 #166470

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 603
Planto, po raz pierwszy (chyba) wpisuję się u Ciebie, choć Twój wątek czytam regularnie. Wykonujesz kawał dobrej roboty budowlanej i to sama. Ja choć bywałam kobietą budowlaną i różnych prac sie imałam nie zdobyłabym się nigdy na robienie tego, co Ty robisz.
Przeczytałam o tym sprzęcie - wiertarki, piły i inne - najlepszy sprzęt robią Niemcy. Taki Stihl dajmy na to służy mojemu P juz od lat i działa a on wcale nie obchodzi się z tym sprzętem delikatnie.Ostatnio zarżnął piłę do drewna, przy wycinaniu deski z bala :crazy: Piła nie mogła tego wytrzymać już i tak wiele przeszła ;) No i serwis maja porządny, solidny jak na niemców przystało. Einhell tez jest niczego sobie ale tu juz zależy co. Np taka wiertarka służyła około 6lat - to bardzo długo jak na wiertarkę u P ;) ale kątówka padła po około pół roku używania. Zagrzała się i tyle. W wiertarce wystarczyło raz na kilka lat wymienić szczotki, które zreszta były dołączone przez producenta.
oho! rozpisałam się. przepraszam.

Domek na prerii 08 Cze 2013 08:02 #166476

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 1284
Diano sprzęt pierwsza klasa, teraz to będzie się u Ciebie działo. :wink4: :happy:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do odwiedzenia
Ogrodowych pasji Gosi

Wszystkie treści wraz ze zdjęciami, ilustracjami zawarte w moich postach na stronie forumogrodniczeoaza.pl/ chronione są Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, oraz międzynarodowym prawem autorskim. Wszystkie prawa zastrzeżone. Jakikolwiek materiał zawarty w moich postach na w/w stronie nie może być wykorzystany w całości lub w części bez mojej pisemnej zgody.

Domek na prerii 08 Cze 2013 22:39 #166627

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Futrzasto-bardzo mi milo, ze sie odezwalas :hug: A "kobieta budowlana" pozwole sobie pozyczyc bo mi sie strasznie spodobalo :P :lol:

Stihla u nas widzialam, tej drugiej nie. :think:

Gosiu-po weekendzie :devil1:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 09 Cze 2013 00:55 #166680

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Slubny pokazal mi dzis plame koloru na tylnym wybiegu dla psow..

Kwitnace chwasty, znaczy sie opuncje :lol: :P

DSCN5637.JPG

DSCN5635.JPG

DSCN5639.JPG

Platki sa jakby woskowe w dotyku.

DSCN5638.JPG

DSCN5636.JPG

Mistrz kamuflazu :lol:

DSCN5643.JPG

DSCN5633.JPG

Psice byly zainteresowane czym innym :rotfl1:

DSCN5640.JPG
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 09 Cze 2013 11:16 #166720

• Dorbie
  • Dorbie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 93
Fajnie znaleźć na swojej działce opuncję :whistle:
My to ją pijemy parzoną jako dodatek do herbaty zielonej (albo co s co ją przypomina ;) )

Domek na prerii 09 Cze 2013 18:41 #166820

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Ale kwiaty czy liscie? :supr3: :think:
Moge Ci dostarczyc w kazdych ilosciach :rotfl1: :P
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 09 Cze 2013 21:33 #166997

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 173
Pięknie kwitną te opuncje. Mnie by było szkoda je niszczyć w tym momencie.
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.

Domek na prerii 10 Cze 2013 01:04 #167065

• Cypryda
  • Cypryda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 340
Śliczne te opuncje, szkoda wyrywać jak tak pięknei kwitną. Jaszczurek uroczy, Co one jedzą?
Ciekaw e czy opuncje u nas by przetrwała zwłaszcza zimę, deszcze i czy by zakwitła? Ona rozsiewa sie z nasion czy rozrasta się przez kłącza?

Domek na prerii 10 Cze 2013 04:42 #167069

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Podejrzewam ze rozsiewa sie przez korzenie i nasiona, bo dziwnie rosna w grupach niedaleko siebie :think:

Nie sadze aby przetrwala polski klimat-u nas w tej chwili dzien w dzien jest 40C i powyzej. :cool3:

Horned toads jedza mrowki-dlatego staram sie ich nie wyploszyc i nie zabic, przy opryskac najpierw wyganiam je daleko :wink4: No i dokarmiam bezpanskie koty, zeby mi ich nie jadly :devil1:
W tej chwili jest bardzo duzo mrowek (sucho i cieplo, super warunki), wiec mamy nawet mrowki ogniste kolo domu. Gaby polozyla sie gdzies niedaleko nich i caly bok ma w bablach :hammer: :jeez:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 10 Cze 2013 12:35 #167214

• mosewa
  • mosewa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 199
Opuncja dla Planty, domyślam się może być dobra jako kwiat doniczkowy, bo na jej działce to zwykły chwast pewnie :jeez:
Ewa
“Kiedy przeczytam nową książkę, to tak jakbym znalazł nowego przyjaciela, a gdy przeczytam książkę, którą już czytałem – to tak jakbym spotkał się ze starym przyjacielem.”

Dwa Świerki

Domek na prerii 10 Cze 2013 19:14 #167330

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Jako ze juz troche wylizalam sie z grypy, zajelam sie odrobina pracy.. :wink4:

Plyta cementowo-wloknowa, na razie tylko zlapana sciskami

DSCN5647.JPG

Jestem z siebie dumna, jak udalo mi sie wypoziomowac drewniana konstrukcje :wink4: :lol:

DSCN5648.JPG

Przykrecona plyta z przeciwnej strony tarasu; miedzy dom i scianke dam metalowy lacznik w ksztalcie L i razem sie to pomaluje.

DSCN5649.JPG

...i z tej strony tak samo dam plyty, a na wierzch porecz.

DSCN5650.JPG

Update...
Wslasnie sluchalam radia z prognoza pogody i mila pani powiedziala cos takiego" jutro temp przekroczy 100F i ci, ktorzy dzis nie wlaczyli klimatyzacji, moga chciec wlaczyc jutro...na zewnatrz jest piekarnik w tej chwili i stapniecie bosa stopa nawet na drewno spowodowaloby oparzenia :pinch:

Widac nie jestem jescze prawdziwa Teksanka! :rotfl1:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 11 Cze 2013 00:31 przez planta.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jo37

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.939 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum