TEMAT: Domek na prerii

Domek na prerii 31 Sty 2014 12:06 #220449

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Melduję, że zgapiłem od Ciebie pomysł na pszczele domki :)

Narzekasz na tumbleweed'y ... Dla pocieszenia: englishrussia.com/2014/01/29/tumbleweed-attack/#more-137620
Ostatnio zmieniany: 31 Sty 2014 12:07 przez rispetto.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Domek na prerii 31 Sty 2014 16:26 #220491

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
  • Otrzymane dziękuję: 5371
Pawle-super! Te domki sa latwe do wykonania i tez mam zamiar sobie zrobic! :woohoo: Jak wyczaje, gdzie kupowal drewno na nie...
A co do tumbleweeds, gdyby u nas nie bylo tak plasko, pewnie tez by tak wygladalo. Co mnie zaskoczylo to ladne kolorki ukrainskich krzaczkow-nasze sa zwykle, szare.. :wink4: Dzieki za linka! :lol:

A to jest karmnik dla ptakow, kupiony wczoraj; z cedrowego drewna, i dwie duze paczki mieszanki nasion.

DSCN7783.JPG

Teraz mysle, gdzie mam taka galaz, zeby go powiesic :lol: :silly:

DSCN7781.JPG

DSCN7782.JPG
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii - 2015-16
Domek na prerii cz. 1
Podroz do....New Carolina
[url=http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/13-podroze-male-i-duze/162
Ostatnio zmieniany: 31 Sty 2014 16:55 przez planta.
Za tę wiadomość podziękował(a): piotrek_ns

Domek na prerii 31 Sty 2014 19:14 #220549

• Ela
  • Ela's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 244
Piękny ten karmnik ! :supr3: U mnie ,jak posypię karmę dla ptaszków to natychmiast znika ,pożarta przez stado wron :mad2: A biedne sikorki i sójki ( moje ulubione) siedzą z daleka i przyglądają się :jeez: Na szczęscie wrony nie dziobią słoniny.( przynajmniej u mnie)

Domki dla murarek też fajne,tylko zastanawiam sie,czy po malowaniu nie będzie im przeszkadzał zapach farby,który przecież bardzo długo utrzymuje się na drewnie.Pszczoły to bardzo "czyste" owady.I faktycznie dziurek jakby dużo za mało. Mam wrażenie,ze to raczej domek do ozdoby ogrodu niż dla owadów. :evil:

Piotrek-Twój domek piękny w swojej prostocie :bravo: Czy to jest domek,czy po prostu gruba decha z wywierconymi otworami? Nie wiedziałem,ze murarki w drzewie też murują,myślałam,ze tylko w rurkach z trzciny.

Domek na prerii 01 Lut 2014 14:59 #220757

• Krzysztofkhn
  • Krzysztofkhn's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 46
Gdzieś u etymologów wyczytałem, że optymalny jest słupek 10 x 10 x 50 cm, do 12 x 12 x 70 cm, Głębokość nawiercenia odpowiednio 9 i 11 cm.Średnica wiertła 9mm i otwory w odległości 1 cm. Powieszony na zachodniej stronie domu.
Ja wiercę wiertłem 10 mm do metalu na szybkich obrotach.
Murarkom to odpowiada.
Pozdrawiam Serdecznie

Krzysztof Khn.
Ostatnio zmieniany: 01 Lut 2014 15:01 przez Krzysztofkhn.
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, planta

Domek na prerii 01 Lut 2014 15:49 #220781

• Bart78
  • Bart78's Avatar
  • Gold Boarder
  • 2
  • Otrzymane dziękuję: 162
Diano a czy tumbleweeds można by użyć do opalania domu albo użyć rozdrabniarki i produkt przekompostować?
:)
domki dla pszczół fajny pomysł, widziałem też takie gdzie użyte były kawałki słomy czy niewielkiej średnicy bambusy

pozdrawiam :)

ps w Krakowie odwilż

Domek na prerii 01 Lut 2014 17:24 #220812

• mrówa
  • mrówa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Jestem jak najbardziej za hantelkami, sama też czasami nimi macham, zwłaszcza na zajęciach fitness. :happy:
Studnie masz głęboką na 100 m i mimo to grozi jej wyschnięcie???!!!! :ohmy:
Ja rozmyślam nad taką, która nie wymaga pozwolenia, do 10 m głęboka, na użytek ogrodu... ale nie wiem... mam za mało gruntu... :sad2:

Domek na prerii 01 Lut 2014 17:43 #220818

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Elu-bardzo mozliwe, ze glownie dla ozdoby, bo wiekszosc ludzi, mieszkajacych w miescie, raczej nie liczy na osiedlanie sie ptakow czy owadow w ich ogrodzie :wink4:

Krzysiu-dzieki za info! :hug:

Bartku-na pewno mozna; tylko ze trzeba by je polamac na drobne kawalki, zeby weszly do pieca (wiekszosc tumbleweeds ma ok metra srednicy). Rozdrabniarki niesttey nie mam, ale moze to i pomysl :think:

Mrowo-u nas poklady wodonosne to pozostalosci praoceanu. To raczej mokre blotko niz tak jak sobie ludzie wyobrazaja, podziemne jezioro i owszem, jesli rolnicy uzywaja duzej wydajnosci i duzej glebokosci pomp na potrzeby podlewania pol, osuszaja te zloza szybciej niz zwykli ludzie ze studniami przydomowymi.W zasadzie nasza studnia to podziurkowana rura niewielkiej srednicy, z pompa. Jesli masz szanse zrobic wlasna, nie wahaj sie-zawsze to bedzie mniej na rachunku za wode :devil1:

U nas z kolei oziebienie, przez nastepny tydzien bedzie w okolicach zera w dzien i minusowe temperatury noca. A ja jestem po pierwszej lekcji konnej jazdy! :wink4: Dostal mi sie niewleki kon, mieszaniec quarter z koniem wyscigowym (thoroughbreed), ktory wygladal jak malopolak z wielkim zadem :devil1: Przez godzine uczylam sie ruszac z miejsca, stawac, skrecac i cofac, a przede wszystkim utrzymac sie na jego grzbiecie, skutkiem czego dzis mam sztywne miesnie ud, lydek i plecow :devil1: Spice, bo jest rudy jak cynamon, jest tak wytresowany, ze ledwie wlascicielka skonczyla mowic co chce zebym JA zrobila, on juz to robil, tak wiec jak skonczyla tlumaczyc jak cofac, kon za jej plecami a ze mna na grzbiecie, byl juz w polowie placu na wstecznym biegu :devil1:
Zapisalam sie na dwie lekcje tygodniowo, wiec nastepna lekcja we wtorek. Do tego czasu musze sobie kupic bielizne termiczna, helm i buty :lol:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 01 Lut 2014 19:33 #220863

• piotrek_ns
  • piotrek_ns's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1228
Dla murarki wielkość domu nie ma znaczenia, najważniejsza jest średnica otworu i jego głębokość. Domki mogą mieć wielkość nawet metr na metr i takie niektórzy sprzedają a domki mogą mieć różny kształt i być wykonane z różnych naturalnych materiałów, najczęściej wykorzystywana jest trzcina odpowiednio przycięta. Ale te z trzciny trzeba dobrze chronić przed wilgocią bo inaczej larwy zimą w nich zginą. Miałem taki domek z trzciną i właśnie to mi się przydarzyło. Jeśli chodzi o położenie domku to mój jest akurat od wschodniej strony i pszczoły go znajdują. Zresztą mogę powiedzieć, że one wykorzystają każdy dostępny otwór jaki znajdą. Znajdowałem murarki w otworach po klamce w starych drzwiach, w deskach po rozebranych meblach w otworach po kołkach i w wielu innych miejscach. A pożytecznych owadów w ogrodzie jest więcej, u mnie występuje jeszcze sporo złotooków.
Pozdrawiam wszystkich gorąco.

Piotrkowe działkowanie
Skalniak i kamienie
Za tę wiadomość podziękował(a): planta

Domek na prerii 01 Lut 2014 19:47 #220870

• mrówa
  • mrówa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
U nas na pierwszej lekcji obowiązkowo trzeba okręcać się na grzbiecie konika (bez siodła oczywiście) tak, że podczas jazdy siedzisz przodem , bokiem jak i tyłem do jazdy oglądając jego zad i mając możliwość podziwiania pięknego końskiego ogona. :devil1:

Domek na prerii 01 Lut 2014 23:35 #220973

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
No i wrocilismy z zakupow (maz juz dostal szczekoscisku, w tylu miejscach bylismy :devil1: :

Helm-przymierzylam chyba z 6, mniej lub bardziej uciskajacych. Ten byl najlepszy na moja makowke :P

DSCN7786.JPG

DSCN7788.JPG

Czapeczka pod helm, jako ze ziiimno jest:

DSCN7790.JPG

Takoz bielizna termiczna :oops:

DSCN7791.JPG

Buty do konnej jazdy, ktore NIE wygladaja, jakbym urwala sie z krecenia westernu :whistle: :rotfl1:

DSCN7792.JPG

DSCN7793.JPG

Nagrody dla konia, za to ze byl cierpliwy... :lol:

DSCN7789.JPG

I....maszyna do rfozdrabniania-jako ze po przeczytaniu postku Bartka pomyslalam "a wlasciwie dlaczego by nie?" i przedstawilam pomysl mezowi. Maz stwierdzil, ze w sumie to jest dobry pomysl, bo nie tylko tumbleweeds, ale i obciete galezie i kawalki desek (bez gwozdzi) mozna bedzie zuzytkowac. Tak wiec spedzilismy 800$ na to pudelko, ktore ledwie wytaszczylismy z Rosomaka (swoja droga Rosomak rulez! Maz w czasie jazdy wskazal na jeepa i zapytal, dlaczego nie chcialam czegos takiego. W drodze powrotnej, z tylnym siedzeniem z fotelikiem malej (mala tez),zawalonym reklamowkami, pudlami i pudeleczkami, a rozdrabniaczem w czesci bagazowej, wskazalam kciukiem za siebie-wlasnie dlatego. Bo do jeepa tego bym nie zmiescila!! :devil1: :rotfl1: :rotfl1: ):

DSCN7794.JPG

Mrowo-ja pierwsza lekcje spedzilam w siodle (endurance, czyli mieksze niz westernowe), posiadajacym jednak leki-troche trudno byloby mi sie okrecic, zwlaszcza ze cieszylam sie, ze jestem NA jego grzbiecie , a nie na przyklad plujac piaseczkiem, p[od jego kopytami.. :pinch: :wink4: A dalej jestem sztywna w ekhem...dolnej czesci kregoslupa :whistle:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 01 Lut 2014 23:38 #220974

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
No i znalazlam odpowiednie miejsce na karmnik! :lol: Zeby teraz tylko ptaki go znalazly... :think:

DSCN7795.JPG

A to prezent dla grillujacego meza-stojak na udka i skrzydelka! :woohoo:

DSCN7797.JPG
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 01 Lut 2014 23:57 przez planta.

Domek na prerii 02 Lut 2014 00:05 #220981

• Roma
  • Roma's Avatar
Diano-a gdzie fotki z pierwszej jazdy? :screem: To na głowę to nie jest kask a toczek :P Do tych butów powinnaś jeszcze przy okazji kupić sobie sztylpy,które chronią łydki i pozwalają lepiej wyczuć konia.

Ostatnio zmieniany: 02 Lut 2014 00:06 przez Roma.

Domek na prerii 02 Lut 2014 00:29 #220988

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Dzieki Romo za podpowiedz-moze uda mi sie zgwalcic meza na kolejny wyjazd do sklepu :lol: :silly:
A fotek nie ma, bo zapomnialam aparatu :hammer: No nic, nastepnym razem..
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 02 Lut 2014 00:30 przez planta.

Domek na prerii 02 Lut 2014 08:59 #221002

• Nemo
  • Nemo's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 215
planta wrote:

I....maszyna do rozdrabniania-jako ze po przeczytaniu postku Bartka pomyslalam "a wlasciwie dlaczego by nie?" i przedstawilam pomysl mezowi. Maz stwierdzil, ze w sumie to jest dobry pomysl, bo nie tylko tumbleweeds, ale i obciete galezie i kawalki desek (bez gwozdzi) mozna bedzie zuzytkowac.

Ech... pół roku temu o tym pisałem ;)

Domek na prerii 02 Lut 2014 09:30 #221005

• Jo37
  • Jo37's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 251
Ale świetne zakupy.
Pozdrawiam,Joanna

Domek na prerii 02 Lut 2014 16:52 #221106

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Nemo-wypadlo mi z pamieci :oops: Ale, koniec koncow, ma maszynke i jestem ciekawa, jak bedzie ciela! :think:

Jo-dziekuje :kiss3:

A dzis od rana bialo. Psice szaleja na sniegu, ktory juz zaczyna sie topic :lol: :silly:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 03 Lut 2014 21:58 #221445

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Trojka oglada bajke.. :lol:

DSCN7812.JPG
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, Gosia, chester633

Domek na prerii 03 Lut 2014 22:46 #221472

• Roma
  • Roma's Avatar
No i niech mi ktoś powie,że dobermany to groźne psy,toż to prawdziwe maskotki.Dopóki nie poznałam Pioruna Dorci to powiem szczerze, że miałam ogromny lęk przed tymi psami.Dzisiaj już zweryfikowałam swoją opinię.Jednak nie wiem czy odważyłabym się na posiadanie tej rasy.Myślę,że te psy potrzebują stanowczego i mądrego opiekuna a we mnie nie ma ani jednego ani drugiego :devil1: :devil1:
Ostatnio zmieniany: 03 Lut 2014 22:48 przez Roma.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.769 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum