TEMAT: Domek na prerii

Domek na prerii 02 Mar 2014 21:43 #230321

• Roma
  • Roma's Avatar
Nie martw się,nim przyjdzie czas to roślinki będą akurat do wsadzenia.Całkiem ładne okazy.
Masz Dianuś szczęście,że udało Ci się upolować dzięcioła.My naszego słyszymy ale sfotografować go bardzo trudno a do tego zoom w aparacie też jest do d..y :(
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Domek na prerii 03 Mar 2014 16:59 #230528

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
  • Otrzymane dziękuję: 5371
W sumie to byly dwa ptaki-jeden lazil po drzewie, a drugi zdecydowal sie na ziarenka :P W zyciu nie widzialam dzieciola z tak bliska!
Co do kamery, mi z kolei sie marzy taka, ktora ladnie robi zblizenia-moja ma dobry zoom, ale zblizenia nie wychodza :angry:
A co do kann, to doslownie wychodza z ziemi na moich oczach! Jak bambusy.. :think:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii - 2015-16
Domek na prerii cz. 1
Podroz do....New Carolina
[url=http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/13-podroze-male-i-duze/162

Domek na prerii 03 Mar 2014 21:46 #230639

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Jak tylko sloneczko rozpuscilo snieg, zabrala sie Diana do roboty :woohoo:

Pojechalam po slupki i cement i zaczelam cementowac pod moj kawalek ogrodzenia.Niestety, okazalo sie , ze cementu kupilam za malo i musialam przerwac. Te slupki na srodku sa krzywe bo nie sa umocowane! :lol:

DSCN7928.JPG

Reszte dokoncze pewnie w srode-jutro mam jazde i dentyste,m nie wyrobie sie :unsure:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 06 Mar 2014 00:26 #231343

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Cala noc i ranek do poludnia padalo :lol: .Pierwszy deszcz od lipca zeszlego roku!! Ale napadalo tylko tyle, by zwilzyc powierzchnie, juz kilka cm pod spodem jest sucho :jeez: W TV przebakuja o suszy jak za czasow Dust Bowl.
Byly to lata 30-te, gdy ludzie rzucili sie na uprawe kukurydzy, bawelny itp. Tysiace hektarow bylo uprawiane, do chwili gdy przyszla susza. Przez ok 10 lat ludzie usilowali przezyc; w domach wieszano mokre przescieradla, aby choc troche ograniczyc pyl, dostajacy sie przez drzwi i okna; czeste byly burze piaskowe:

dustbowl1.png

dust-bowl.png

Wielu ludzi i zwierzat zmarlo z uduszenia pylem. Dla ciekawych szczegolow:
pl.wikipedia.org/wiki/Dust_Bowl
www.english.illinois.edu/maps/depression/dustbowl.htm

Kolejny dzien z temperatura w granicach +3C. A wczoraj bylo tak ladnie, slonecznie i cieplo, +20C!

W kazdym razie znowu wzielam sie za kopanie:

DSCN7931.JPG

W trakcie powaznie rozwazalam nabycie kilofa! :hammer:
Udalo mi sie w koncu dokopac-i wyjac stalowa rure, w ktorej mam puszczona rurke pvc do podlewania frontowego ogrodu. I dobrze, ze zakupilam dluzsza, bo chce ja zatopic w cemencie, a ta jest zdecydowanie za krotka :wink4:

DSCN7932.JPG

Jeszcze jakby jutro rzeczywiscie bylo +18C, moglabym dokonczyc stawiac slupki pod ogrodzenie i moze dokonczyc kopanie. Ehh...chcialabym byc juz na etapie cementowania :hammer:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 06 Mar 2014 00:40 przez planta.
Za tę wiadomość podziękował(a): e-genia, Jo37

Domek na prerii 06 Mar 2014 09:19 #231370

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3524
Dianko już kiedyś napisałam , podziwiam Cię :thanks: , Twoją pracowitość i wytrwałość , ja już dawno bym się poddała .

Domek na prerii 06 Mar 2014 17:13 #231457

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
E-geniu-eeetam:). Kazda z nas dlubie na swoje sily! :lol: :kiss3:

U nas w koncu troszke cieplej, zaraz ide cementowac slupki. A przez noc zamarzla woda w kranie na zewnatrz i teraz mam rozdzielacz do wymiany-tj. jak mi sie uda odkrecic, bo jak maz skreca to ho ho... :whistle: A na tylnym podworku jeziorko :pinch:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 06 Mar 2014 17:40 #231464

• mrówa
  • mrówa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Skąd Ty masz tyle siły w... kręgosłupie????? :think: Po dwóch łopatach ledwo mogę się wyprostować, a po trzech weekendowych godzinach różnych zajęć ogrodowych walczę z bólem lędźwi do następnej soboty. :fly:
Ależ przerażające zdjątka z burzą piaskową, brrr. :supr3: Słyszałam o tych problemach z wodą, ogólnie USA mają deficyt wody cały czas.

Domek na prerii 06 Mar 2014 18:12 #231475

• Nemo
  • Nemo's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 215
Do tej Twojej, powiedzmy, gleby to takie narzędzie by dobre było:

Domek na prerii 06 Mar 2014 21:48 #231545

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
Może ja i nic nie piszę, ale śledzę ten wątek od samego początku i zaglądam jak tylko pojawia się coś nowego (czyli codziennie)
Nawet jak nie pisałam nic przez rok w swoim wątku, to tu musiałam być. Towarzyszyłam Ci przy układaniu nowej podłogi w domu, budowaniu garażu, we wszystkich małych i dużych wydarzeniach.
Nie mam pojęcia skąd Ty czerpiesz siły, widocznie to energia ze słońca, którego masz pod dostatkiem.
Kiedyś dawno dawno temu dziwiłam się czemu u Ciebie trawa nie zielenieje. Teraz już wiem B) Zadziwia mnie niesłychana zmienność pogody, te skoki temperatury... nic dziwnego, że czasem Cię dobijają.
A te fruwające wszędzie trumble- bumble ;) wkurzały by mnie niepomiernie, jakbyś jeszcze mało roboty miała.
Przydał by Ci się taki sąsiad jak ja mam, do wszelkich ciężkich i nieulubionych prac.
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Domek na prerii 07 Mar 2014 20:20 #231793

• berta
  • berta's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 195
:bye:
:coffe: Również czytam te twoją sagę z zapartym tchem... Jesteś jak pionier wyrywający po kawałku ziemię matce naturze ;) - zagospodarowywujesz wspaniale- a tyle w tobie werwy do pracy i fajnych pomysłów... Pozdrawiam- podziwiam i zachwycam się.
Jesteś naprawdę dzielna.

Domek na prerii 07 Mar 2014 21:30 #231815

• Krzysztofkhn
  • Krzysztofkhn's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 46
Diana !
Zawsze jak mam coś zrobić, to planuje jakich narzędzi użyć " aby się nie narobić" !
Wydaje mi się , że powinnaś kupić sobie porządną młotowiertarkę.
Przy Twoich pomysłach i w efekcie wykonywanych pracach taki narzędzie przyda się jeszcze wiele razy.
Pozdrawiam Serdecznie

Krzysztof Khn.
Ostatnio zmieniany: 07 Mar 2014 21:30 przez Krzysztofkhn.

Domek na prerii 07 Mar 2014 22:13 #231820

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Mrowo-ja tez walcze z bolem plecow zwlaszcza. Ale duch jest silny i cialo musi ulec! :P Po prostu biore wieczorem tabletke przeciwbolowa i wale sie na lozko...przy czym ukladam w myslach plan na nastepne dni :lol:

Nemo-a maja wieksze modele? :devil1:

Agusku-ciesze sie, ze zagladasz :kiss3: . Przyznam sie, ze ta walka z sama soba, klimatem i gleba wciaga jak narkotyk-naprawde nie wyobrazam sobie siebie siedzacej cale dnie i ogladajacej TV. Juz dwa tygodnie przymusowej bezczynnosci doprowadzaly mnie do szalenstwa, a jakby tak dluzej .. :sick: Ja jestem kobieta pracujaca! :lol: :silly:

Bero-ciesze sie, ze ci sie podoba. Co do pomyslow...kazda z nas moglaby to zrobic. Tylko drzemie w nas przekonanie, ze od takich rzeczy sa mezczyzni. A to nieprawda. choc czasem zaluje ze nie jestem facetem-przydala by mi sie wieksza masa miesniowa! :wink4:

Krzysiu-pomysle bo to fajna rzecz :hug:

No. Wczoraj zacementowalam reszte slupkow-przy czym w duchu zyczylam panom niefajnych rzeczy bo dolki wcale nie byly w prostej linii, a jeden rekordowo wystawal z szeregu o stope :hammer: . Musialam wiec wykopac obok drugi,a tamten zasypac.
Dokonczylam tez kopania wykopu pod podjazd do bramy, a dzis zabralam sie za wykonczeniowke :P

Zwirek...

DSCN7935.JPG

DSCN7936.JPG

...i piaseczek, ktorego na razie nie dokonczylam, bo musialam zrobic sobie przerwe na cos zimnego do picia
:lol:

DSCN7937.JPG

Kiedy szukalam na guglu inspiracji, jak ma wygladac ogrodzenie, znalazlam takie cos:

asianfence3.jpg

A do tego takie cos, ktore mam zamiar wbudowac w furtki:

bobcometal.jpg

Zamowilam po dwa : pierwszy, trzeci i ostatni wzor. Ciekawe jak beda sie prezentowaly!

Dalam sobie tez do wiwatu wczoraj-po godzinie lekcji klusowania raczej spadlam z konia niz zsiadlam :wink4: . Dzis ledwie laze i musialam odwolam dzisiejsza jazde-a zapowiadalo sie fajnie, bo pogoda piekna i cieplutko, mialysmy pojechac w pole :sad2: . Sheila miala dzis gosci-telewizje i prase, ktorzy robia reportaz z kliniki koni tzn calodniowego programu treningu dla koni i ich wlascicieli. Do tego miala przyjechac pani, ktora ujezdzila zebre..i byka longhorna! Mialam zamiar zrobic duzo zdjec, ale coz..musze zrobic przerwe od siodla :devil1:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 07 Mar 2014 22:14 przez planta.

Domek na prerii 07 Mar 2014 22:29 #231824

• Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Diano zdrówka życzę :kiss3: Zauważyłaś, jak pięknie podrosły przez ten czas drzewka, które sadziłaś najwcześniej? piękny zagajnik już zaczyna się robić :) Jeszcze trochę, a będziesz mieć mnóstwo cienia :)

Zastanowiły mnie kilometry, które pokonujesz w drodze na lekcje jazdy :) Ja jeżdżę ok. 30 km na zajęcia jogi, zajmuje mi to prawie godzinę w jedną stronę :eek3: Co parę kilometrów wioska, ograniczenie prędkości do 30 km i fotoradary, czerwone światła zapalające się tuż przed samochodem w nocy, kiedy duszy na horyzoncie nie widać :idea2: i jeszcze remont od 3 lat ciągnący się, a w związku z remontem ruch wahadłowy :woohoo:
Za tę wiadomość podziękował(a): planta

Domek na prerii 07 Mar 2014 22:58 #231832

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Hiacynto-dzieki :hug: Ja robie ten dystans w ok 35 minut-wiekszosc drogi ma ograniczenie predkosci do 70 mil/godz (115 km/godz? :think: ), nawet gdy sa to drogi szutrowe. Fotoradary? A co to takiego? :P
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 07 Mar 2014 23:08 #231838

• Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Takie aparaciki do robienia kierowcom niefotogenicznych, ale bardzo drogich fotek :happy4:
Diano, przy bólu pleców spróbuj paru odgięć do tyłu :) Np. uklęknij i spróbuj zrobić mostek albo połóż się na brzuchu i zacznij powoli prostować ręce, wyginając plecy w delikatny łuk :) Mi te ćwiczenia pomagają ;)
Ostatnio zmieniany: 07 Mar 2014 23:12 przez Hiacynta.

Domek na prerii 08 Mar 2014 00:11 #231857

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Dzieki, sprobuje zaraz :hug:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 08 Mar 2014 08:25 #231882

• mrówa
  • mrówa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Bero-ciesze sie, ze ci sie podoba. Co do pomyslow...kazda z nas moglaby to zrobic. Tylko drzemie w nas przekonanie, ze od takich rzeczy sa mezczyzni. A to nieprawda. choc czasem zaluje ze nie jestem facetem-przydala by mi sie wieksza masa miesniowa! :wink4:

A czy wiesz, że mężczyźni mają czterokrotnie silniejsze mięśnie od nas... :idea1: uważaj więc z tymi ciężkimi pracami fizycznymi, kiedy jest się w Twoim wieku... ja też polemizowałam z moją teściową nt. moich sił wnosząc posadzonego sobie na biodrze 5-letniego syna na Gubałówkę. :rotfl1: Ech... może tak musi już być... :happy4:

Domek na prerii 08 Mar 2014 12:39 #231922

• Nemo
  • Nemo's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 215
planta wrote:

Nemo-a maja wieksze modele? :devil1:

Nie przesadzasz aby? No ale chcesz, to masz :P

Wszystkiego najlepszego!
Ostatnio zmieniany: 08 Mar 2014 19:27 przez Nemo.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.639 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum