TEMAT: Działka Aliny-277.

Działka Aliny-277. 30 Cze 2016 21:19 #486299

• Alina-277
  • Alina-277's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1253
Jolu {pamelko] cieszę się z takich skrytooglądaczy proszę częściej nie zapominaj o nas..dla Ciebie

Bożka cieszę się że szybko doszły bo szybciej wzejdą ..nie martwiła bym się tym ..dużo jeszcze zostało sama wiesz kto odszedł..my zostajemy nie myślę się z stąd ruszać ...przecież wszędzie są ludzie..fakt że człowiek zżył się z nimi jak ze swoimi...ale ....
zakwitają następne liliowce...

Aszka cieszę się że zaglądasz :screem:

Ostatnio zmieniany: 12 Lip 2016 14:42 przez Hiacynta. Powód: usunięcie resztek pozdjęciach, które znikły
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, Aszka, sierika, Krzysia, olga1234, gosiaczek1977, Gosia352, agabeata

Zielone okna z estimeble.pl

Działka Aliny-277. 01 Lip 2016 15:17 #486464

• Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2655
Liliowców czas nastał :bravo:
Ciągle mi ich mało :garden1:

Działka Aliny-277. 01 Lip 2016 16:10 #486475

• agabeata
  • agabeata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 217
Piękne te liliowce, wygląda na to, że już się zaraziłam ;) Ta kępa gdzie jest tak dużo kwiatów jest śliczna :)

Działka Aliny-277. 01 Lip 2016 17:00 #486487

• Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2655
agabeata wrote:
Piękne te liliowce, wygląda na to, że już się zaraziłam ;) Ta kępa gdzie jest tak dużo kwiatów jest śliczna :)
bo to tak działa, niestety :jeez: zawsze mówię,że forum drenuje kieszeń :happy4:

Działka Aliny-277. 01 Lip 2016 17:06 #486489

• Alina-277
  • Alina-277's Avatar
  • Platinum Boarder
Aszka Ja też miałam kilka są już ładne duże kępy ale też mi było mało chociaż działka ma tylko 3 ary ale jeszcze w tym roku dokupiłam i są młodziutkie mają po jednym lub dwa pędy kwiatowe i cieszą oczy ,nawet z ciekawości czy faktycznie kolor odpowiada zgodnie z zamówieniem....
agabeata ta duża kępa ma kilka lat a te są kupione na wiosnę na drugi rok będzie więcej...dobrze że zaraziłaś się liliowcami a nie jakąś choróbską z której trudno się wyleczyć a z liliowcowej można się wyleczyć kupując je..

Za tę wiadomość podziękował(a): olga1234

Działka Aliny-277. 01 Lip 2016 17:39 #486494

• olga1234
  • olga1234's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 707
:flower2: Alinko doczytałam że Twoja działka ma 3 ary. Jestem bardzo ciekawa ,ile masz róż ?bo ja mam może 4 ar , góra5, ale wzdłuż drogi rosną tuje , takie stare , ale muszą być, by się nie kurzyło , aut jeździ sporo.to pod tujami jest jakiś kawałek. Róż mam ponad setkę ,sporo bylin, kilka hortensji , liliowce i około 250 lilii. Miałam ogródek ,same bylinki,5 róż, kilka lilii,5 hortensji. Pod wpływem forum ,oszalałam na punkcie róż , liliowców ,do tego wypełniacze do róż, lawenda ,przetacznik i ogródek robi się ciasny, a mam jaszcze dużo dali , róża zachodzi na różę ,nie wiem czy tak może być :flower1: pozdrawiam

Działka Aliny-277. 01 Lip 2016 21:58 #486560

• Rudbeki
  • Rudbeki's Avatar
Witaj Alinko, ale masz już duże pomidorki. Życzę wysokich plonów :P

Ciekawe te żółte liliowce, znasz nazwę?

Zapraszam do

Naszej działeczki
Ostatnio zmieniany: 01 Lip 2016 22:21 przez Rudbeki.

Działka Aliny-277. 01 Lip 2016 23:32 #486599

• Alina-277
  • Alina-277's Avatar
  • Platinum Boarder
Olga co mogę powiedzieć wielkie WOW... no trzy ary a pięć to jest różnica...jest gdzie co rozplanować a zwłaszcza jak się ma własny ogród a nie działkę z ROD ..człowiek kupi dba chucha i dmucha a ktoś przyjdzie i sobie wykopie jak swoje ręce opadają...marzył mi się mały domek z dużym ogrodem ale życie napisało inaczej..mam mieszanie w bloku i działeczkę z ROD... ale i tym się cieszę Pytasz o róże mam ponad 40 część starych które już zrobiły swoje i powoli po zimie wypadają a młode dokupuję co roku mam 16 hortensji bukietowych i dwie ogrodowe i trzy drzewkowe..około 15 kęp liliowców kilkuletnich i 30 tegorocznych ...ojej muszę zrobić remanent bo dużo mi się wydaje ...maliny, porzeczki, agrest, truskawki, ogórki, pomidory i wiele innych..

Rudbeki pomidorów mam dużo bo je uwielbiam i robię koncentrat na zimę te na zdjęciu to Włoskie kiściowe zaczynają się rumienić te rosną w szklarni..reszta rośnie na polu ale w tym roku słabo wiążą owoce ale ja lubię duże pomidory i takie sadzę..
o które żółte liliowce Ci chodzi bo niektóre nazwy znam a niektóre kupowane dawno jako kolor a nie nazwa..

Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, olga1234, gosiaczek1977, Rudbeki

Działka Aliny-277. 02 Lip 2016 06:56 #486617

• olga1234
  • olga1234's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 707
Alinko :flower1: widzę jak pięknie zagospodarowałaś działkę :bravo: hosty dorodne ,róże , i reszta kwiecia ,dlatego pytałam ile masz róż ,bo ja chyba przesadziłam , widzę ze robi się busz . W ogóle nie planowałam i sadziłam , kupowałam, sadziłam , przesadziłam Przeglądałam forum i wszystko chciałam mieć , nie myśląc , czy to może u Mnie rosnąć , jak przeglądasz oferty kwiatów są piękne a w realu to wielkie nic i ceny też nie małe .Rozsadę pomidorów sama sobie robisz? kupujesz sadzonki? Ja kupiłam w tym roku ale nie to co pan oferował . Mam nadzieje że CIEBIE nie obraziłam ,tak dopytując . POZDRAWIAM :flower2:

Działka Aliny-277. 02 Lip 2016 17:44 #486763

• broja
  • broja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Ogród od nowa
  • Otrzymane dziękuję: 981
Alinko widzę, że tak róże jak i liliowce wcześniej u Ciebie kwitną, piękne kolory na rabatach :)

Działka Aliny-277. 02 Lip 2016 23:01 #486873

• Alina-277
  • Alina-277's Avatar
  • Platinum Boarder
Olgo na działce chciało by się mieć dużo ale rozum podpowiada dość ale jakąś roślinę trzeba kupić bo żal przechodzić koło takich piękności...ja róże kupowałam u takiego pana co się trudnił szczepieniem i hodowlą ja jechałam latem jak kwitły i wybierałam KOLORY a nie nazwy bo kiedyś nikt nie zwracał uwagi na nazwę....jak się widzi jakie piękne rośliny mają dziewczyny na forum to aż żal duszę ściska że nie ma gdzie posadzić...co do pomidorów ...kilka lat wstecz na FO była wymiana pomidorów wypisałam kilkanaście odmian i eksperymentowałam i nadal eksperymentuję ale na mniejszą skalę wybrałam pomidory które nam odpowiadają smakowo i wizualnie...zbieram z nich nasionka i sama wysiewam ...takie przetestowane i wybrane cieszą serce...

Broja podglądając zdjęcia z ubiegłych lat w tym samym czasie kwitną...u nas blizej południa i cieplej np.dzisiaj w dzień w cieniu na działce było 34 ..niby zapowiadali deszcz ale do tej pory cisza ...miałam podlewać działkę ale mąż mówi po co podlewać jak ma być deszcz i trzeba jutro rano pojechać i podlać...

Za tę wiadomość podziękował(a): gosiaczek1977, Rudbeki

Działka Aliny-277. 02 Lip 2016 23:29 #486883

• Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Alu, piękną masz alejkę hostową, a które z host poleciłabyś jako bezproblemowe? Które nie wymarnieją, nie zostaną zjedzone przez ślimaki?

Działka Aliny-277. 03 Lip 2016 07:40 #486897

• Ave
  • Ave's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 395
Ja też zauważyłąm, że pomidorki w tym roku gorzej wiążą owoce... za to liście mają imponujące.
Ewa

Działka Aliny-277. 03 Lip 2016 11:24 #486947

• Alina-277
  • Alina-277's Avatar
  • Platinum Boarder
Witaj imienniczko ...ja hosty mam bezimienne kupowane na targu od podrzędnych handlarzy ale rosną bardzo ładnie często były dzielone i szybko przyrastają o dziwo nie atakują ich ślimaki ...w zeszłym roku mieliśmy wysyp ślimaków ale też były nie ruszone ..w tym roku jak na razie trafi się gdzie nie gdzie ale jest sucho i może dlatego ..wreszcie w tej chwili podlało mi działkę...
Ta hosta przyrasta najszybciej w szeż i w górę ..co rok ją dzielę i jest co roku taka duża kępa..ja uważam że hosty wszystkie rosną bez szczególnej uwagi ..na wiosnę tylko zasilam nawozem wieloskładnikowym...

lubię te miniaturki

Awe co do pomidorów zauważyłam że w czasie pierwszego kwitnienia pomidorów było bardzo gorąco i może dla tego żałuję że nie potraktowałam ich zapylaczem ale z drugiej strony jeśli są na polu to wiatr i pszczoły powinny zapylać.a tak zawiązańe jest dwa trzy owoce wielkoowocowe bo koktajlowe to ładnie wiążą...

Za tę wiadomość podziękował(a): Rudbeki

Działka Aliny-277. 03 Lip 2016 12:40 #486964

• Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Alu, też kupuję w ten sposób wszystkie rośliny :) Primaflora oraz okoliczne sklepiki i ryneczek :) Pierwsze hosty kupowałam ponad 10 lat temu, teraz je zmniejszam i przesadzam do syna, bo kępy miałyby ponad 2 metry średnicy :) Ale niestety ślimaki u niego są żarłoczne i bezwzględne :happy:

Czy próbowałaś liście pysznogłówki dodawać do sałatki zamiast oregano? Są bardziej pikantne ;) A kwiaty idealnie wzbogacają smak herbaty jesiennej :)

Działka Aliny-277. 03 Lip 2016 22:14 #487152

• Alina-277
  • Alina-277's Avatar
  • Platinum Boarder
Alu na ślimaki są dobre granulki tylko śluz po nich zostaje..posypać obok hosty granulki zje a hosty nie ruszy..albo sól..nie próbowałam liści pachnące są ..a czy suszy się same płatki cz cały kwiatostan ..w zeszłym roku zeszły mi hosty a z się zdziwiłam a w tym roku są już takie...

Teraz na zlocie dostałam taką hostę...cieszę się bi takiej nie miałam...

i moje ulubione maleństwo
Ostatnio zmieniany: 03 Lip 2016 22:18 przez Alina-277.
Za tę wiadomość podziękował(a): gosiaczek1977, Gosia352, Hana

Działka Aliny-277. 03 Lip 2016 22:28 #487162

• jadwiga1
  • jadwiga1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • miłośniczka wszystkich kwiatów
  • Otrzymane dziękuję: 774
Jestem pod wrażeniem ilości posadzonych roślin w Twoim ogrodzie na starej działce też miałam dużo roślin[małpi gaj ] mąż nie dał zabrać wszystkich bo ma być dużo trawnika pod pretekstem że już nie damy rady wszystkiego ogarnąć
SERDECZNIE ZAPRASZAMY
ogród Jadwigi i Henryka

Działka Aliny-277. 03 Lip 2016 22:36 #487170

• Rudbeki
  • Rudbeki's Avatar
Witaj Alinko, chodziło mi o nazwę liliowca pokazanego na tym zdjęciu.
lh3.googleusercontent.com/-zYm5TopLkw8/V...640/wiosna%2B009.JPG
Bardzo podobają mi się również Twoje hosty - miniaturki.
Jeśli chodzi o ślimaki na naszej działce pod Żywcem w tym roku znalazłam dopiero jednego ślimaka. W ubiegłym roku też nie było tych bezskorupkowych. Szczęściara ze mnie. W poprzednich latach po deszczu mama zbierała do wiadra po kilkadziesiąt sztuk.
Z niecierpliwością czekam na dalsze relacje z Twojego ogrodu i pozdrawiam serdecznie, Ola.

Zapraszam do

Naszej działeczki
Ostatnio zmieniany: 03 Lip 2016 22:57 przez Rudbeki.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.825 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum