TEMAT: W kocim raju.

W kocim raju. 29 Wrz 2013 21:50 #195686

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 173
Między jodłą i świerkiem rosły porzeczki. Są już u sąsiadów. zastanawiam się nad poszerzeniem tej grządki. Po co mi taka szeroka ścieżka? :rotfl1:

wrze2013037.JPG

Przyszły mi 2 zamówione sosenki. Jedna już posadzona.
Trochę podrośniętych iglaczków:

p.om.wodan.JPG

Picea omorica Wodan.

p.a.hanutkowo.JPG

Picea abies Hanutkowo.

p.ab.doubice_2013-09-29.JPG

Picea abies Doubice.

Latoś obrodziły drzewa owocowe.

Jabłoń Gloster.
wrze2013012.JPG

wrze2013013.JPG

Jabłoń Golden Delicius.
wrze2013011.JPG

Grusza Konferencja
wrze2013023.JPG
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.

Zielone okna z estimeble.pl

W kocim raju. 29 Wrz 2013 22:12 #195704

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Ścieżka jest skandalicznie szeroka! A w związku z tym informacje, że nie masz gdzie sadzić nieprawdziwe! :rotfl1:
Trochę siatki, kostki dokupić i po kłopocie! A i bez powiększania między kamieniem a dwoma jabłkami :rotfl1: widzę miejsce dla jednej kulki! :lol:
A te jabłonie to po co? Dla psa? :lol:
Jakie sosenki przyszły? :)

W kocim raju. 30 Wrz 2013 07:33 #195754

• Steasi
  • Steasi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 50
Zgadzam się z powyższym- okropnie szeroka a ścieżka! Jeszcze miejsca masz a miejsca dziewczyno.Zamawiaj kolejne rośliny, zawsze się jeszcze gdzieś upchnie ;)

W kocim raju. 01 Paź 2013 21:52 #196142

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
Dziewczyna, macie rację. Właśnie dzisiaj poszerzyłam jedną z grządek, żeby wsadzić jedną , nową sosenkę. Wyglada mizernie, ale ma być żólta zima. Zobaczymy. Co do pokazanej grządki to jest ona rozwojowa. stwierdziłam, ze do widocznej na zdjęciu doniczki można jeszcze ją poszerzyć. :P

Co do zakupów. Czas przystopować. Mam bogactwo kulek w donicach. Ponad 20 sztuk. Sęk w tym, że w piątek będę wracała z Białego Dunajca i będę przejeżdżała blisko pewnej szkółki. Strasznie mnie korci, żeby tam zajrzeć. :fly: :evil:

Żurawki mojego chowu z nasionek. :)

wrze2013038.JPG

wrze2013041.JPG

wrze2013039.JPG

Zmutowała mi pelargonia. Ten pęd ma zamiar zakwitnąć.

wrze2013042.JPG

Widoczek.

wrze2013043.JPG
Załączniki:
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.

W kocim raju. 02 Paź 2013 07:01 #196180

• Steasi
  • Steasi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 50
Przepiękne te żurawki z nasion Ci wyszły. Kolorowe, świetne. Pierwszy raz widzę taką pelargonię, to z takiej zwykłej?

W kocim raju. 02 Paź 2013 10:58 #196207

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
Jak najbardziej ze zwykłej pelargonii wyrosła mi niespodziewanie biała. :)
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.

W kocim raju. 03 Paź 2013 09:31 #196322

• Cypryda
  • Cypryda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 340
Byłam, widziałam ogród nowe rabaty, nowe rośliny. Mało oczy mi z orbit nie wyszły. O wszystkich nowych zakupach wiedziałam ale to co zobaczyłam na miejscu przerosło moje oczekiwanie. Cud, miód i malinki, jestem pod urokiem i nowych rabat i cudnych iglaczków. Sa tak śliczne i tak ich duzo iż nie wiedziałam czym się zachwycać. Było trochę roślinek o których nie mogę zapomnieć i mne urzekły. Szkoda ż e zrobiło się już za ciemno na zdjęcia. Jest to niesamowicie urokliwe pełne spokoju miejsce i wspaniała gospodyni. Były takie pyszności na stole że do dzisiaj czuje smak.Przepyszne ciastka i przepyszne placki kurczakowe ( już zaserwowałam w domu). No i koty, poznałam najnowszego ślicznego czarnulka z dodatkami, nawet Dymek przyszedł w odwiedziny,a on jak zawsze dostojny i piękny. Były tez cudne rudzielce i śliczna Fredzia. W każdym razie było wspaniale - jak zawsze. Pamiętam ten ogród kilka lat temu - i teraz, Niesamowita zmiana.
Wstawię trochę zdjęć ale opisy to już może zrobi Dangar

Na przywitanie najnowszy dostojny domownik

Nie były zadowolone że przeszkadzałam w drzemce, rude nawet mnie opyskowało

Jak nie przepadam za modrzewiem tak ten bardzo mi się podobał

Nowości

Zawsze je podziwiam

Kiedyś miałam tez berberysa Admiration na pniu , nawet dwa ale mi padły. Pierwszego wykończyły nornice a drugiego śnieg, który go złamał.
Ten jest piękny

Żurawki

Wdac że już nadchodzi jesień

Albinotyczna pelargonia

Piekne dalie

Przeszedł Dymek

Czerwona jeżówka

Polowanie raczej się nie udało. Jak szybko wszedł , tak szybko zszedł. Chyba jednak nie po jabłka wchodził

Hortensja

Ten iglak bardzo mi się podobał. Taki chciałabym sobie nabyć

Stanowczo za ciemno na robienie zdjęć

W kocim raju. 03 Paź 2013 10:14 #196328

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Dziękuję za 'alternatywną' fotorelację :) Zawsze to inne spojrzenie na i tak wspaniały ogród :) Danusiu prezentujesz (co mnie zupełnie nie dziwi :rotfl1: ) w przeważającej części iglaste kulki, a tu tyle liści! I to takich całkiem, całkiem :) A może to tylko ja widzę same iglaki na Twoich zdjęciach? :oops:
Zachwycił mnie ten obrazek z Krejcim

oraz rabatki pojemnikowe :bravo:

W kocim raju. 05 Paź 2013 23:43 #196790

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
Ale dużo fotek! nawet nie wiem kiedy były zrobione! :supr3:

Paweł, rabatki pojemnikowe zostały pokazane w ułamku. :P

Mam ich znacznie więcej, a liściaki zawsze pokazuję w tle.

W piątek wracałam z Białego Dunajca i po drodze wstąpiłam do K. Niestety, nie byłam sama. Towarzyszyły mi 2 osoby dalekie od ogrodowej pasji. Musiałam mocno ograniczyć czas spędzony w szkółce. :sick: Kupiłam tylko 2 iglaki, w tym jeden na prezent. :angry: Została piękna, żółta sosenka, nad którą się zastanawiałam i która pewnie dziś stałaby w moim ogrodzie, gdyby nie wariackie tempo . :hammer:
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.
Ostatnio zmieniany: 05 Paź 2013 23:44 przez Dangar.

W kocim raju. 06 Paź 2013 06:51 #196796

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Dangar wrote:
Została piękna, żółta sosenka, nad którą się zastanawiałam i która pewnie dziś stałaby w moim ogrodzie, gdyby nie wariackie tempo . :hammer:
Danusiu, w takich przypadkach prawie zawsze biorę te sadzonki, nad którymi się waham. No bo przecież jeśli pojadę po nie drugi raz, to samo paliwo będzie kosztowało n tazy więcej! Tak to sobie tłumacz :rotfl1:

W kocim raju. 06 Paź 2013 21:11 #196893

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
Ja mam tylko nadzieję, że sosenki wytrzymają do wiosny i poczekają na mnie, bo ich kilka było. Wahałam się, bo nie byłam pewna czy to urośnie duże czy pozostanie małe. :unsure:
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.

W kocim raju. 06 Paź 2013 21:53 #196919

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
Wiedziałam, wiedziałam, że się nie oprzesz i wstąpisz! :rotfl1:
Jaka żółta sosenka?
Danusiu, Twoje doniczkowe uprawy powinny być wszem i wobec pokazywane, że jak się bardzo chce, to można! Można iglaki w różnych miejscach sadzić! Nawet w skrzynkach po pelargoniach! :lol: :bravo: Twoja pasja jest nie do powstrzymania, brak miejsca to żadna przeszkoda! :lol:

W kocim raju. 08 Paź 2013 14:29 #197255

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
Któryś, kolejny raz ogłaszam koniec zakupów roślin w tym roku. :rotfl1: Wczoraj odebrałam paczkę, a w niej 4 cudne kuleczki. Jedna wielkości 20 groszy. :woohoo: :rotfl1: Jak mi czas pozwoli to przedstawię na fotkach nowości wczorajsze i sprzed kilku dni.

Marto, co do sosenki to nie pamiętam nazwy. Tylko tyle zapamietałam, że była to sosna pospolita o ładnych , żółtawych i krótkich igłach. Nie miałam czasu na zastanowienie i zapytanie obsługi jaka duża urośnie, bo ja już boję się kupowac iglaki, rosnące docelowo do metra średnicy. One są dla mnie za duże. :rotfl1: Już więcej nie pojadę do szkółki z postronnymi osobami, które nie przejawiają zaintresowania roślinami. To zbędny balast w aucie. Tylko człowiek nerwowy i śpieszy się z oglądaniem, bo one się wyraźnie nudzą. :angry:
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.

W kocim raju. 11 Paź 2013 08:57 #197715

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Dangar wrote:
Już więcej nie pojadę do szkółki z postronnymi osobami, które nie przejawiają zaintresowania roślinami. To zbędny balast w aucie. Tylko człowiek nerwowy i śpieszy się z oglądaniem, bo one się wyraźnie nudzą. :angry:
Że się nudzą, to generalnie ich problem, ale ile miejsca w samochodzie zajmują! Przecież tyle doniczek można w ich miejsce zapakować!
Ciekaw jestem co tam ostatnio nabyłaś :whistle:
O krzywaczkowe sosenki możesz się chyba nie martwić, bo raczejw tym roku już tam nie pojadę :rotfl1:
Ostatnio zmieniany: 11 Paź 2013 08:57 przez rispetto.

W kocim raju. 11 Paź 2013 23:10 #197892

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
Paweł, ja też już tam nie pojadę. Pobiłam w tym roku rekord odwiedzin- chyba z 5 razy tam byłam.
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.

W kocim raju. 12 Paź 2013 22:38 #198082

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
rispetto wrote:
Dangar wrote:
Już więcej nie pojadę do szkółki z postronnymi osobami, które nie przejawiają zaintresowania roślinami. To zbędny balast w aucie. Tylko człowiek nerwowy i śpieszy się z oglądaniem, bo one się wyraźnie nudzą. :angry:
Że się nudzą, to generalnie ich problem, ale ile miejsca w samochodzie zajmują! Przecież tyle doniczek można w ich miejsce zapakować!
:rotfl1: :rotfl1: W ostateczności można takie osoby do busa jakiegoś zapakować! ;) Bo niegodne jechać w towarzystwie doborowych kulek!
Danusiu, pięć razy, wysokie standardy narzucasz!
I nie możesz się bać kupować kulek! Możesz ewentualnie zaprzyjaźnić się z sekatorem, ale to trudna sztuka, w tym to Paweł ewentualnie Cię wesprze! :P

W kocim raju. 13 Paź 2013 23:14 #198287

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
artam wrote:
rispetto wrote:
Dangar wrote:
:rotfl1: :rotfl1: W ostateczności można takie osoby do busa jakiegoś zapakować! ;) Bo niegodne jechać w towarzystwie doborowych kulek!
Danusiu, pięć razy, wysokie standardy narzucasz!
I nie możesz się bać kupować kulek! Możesz ewentualnie zaprzyjaźnić się z sekatorem, ale to trudna sztuka, w tym to Paweł ewentualnie Cię wesprze! :P

Tak, sekator po kilku latach. Mogę przynajmniej dostarczać zrazy na nowe kulki. :rotfl1:
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.

W kocim raju. 14 Paź 2013 14:51 #198344

• darob66
  • darob66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 366
Danusiu,kuleczki oczywiście Masz piękne ...jak Ty to robisz ,że drzewka owocowe tak obficie Ci owocują...pewnie to te stare odmiany tak mają .

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.711 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum