TEMAT: Zapraszam do Hanutkowa

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 31 Mar 2012 08:23 #18527

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Ranek pewnie u wielu osób wygląda podobnie ...

Ostatnio zmieniany: 31 Mar 2012 08:25 przez rispetto.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 31 Mar 2012 09:13 #18536

• Ania
  • Ania's Avatar
To są aktualne zdjęcia??? :woohoo: :woohoo: :woohoo: Normalnie szok
A czy mogłabym dowiedzieć się jakie opryski stosujesz,na jakie rośliny,na jakie choroby i jaki masz terminarz ich stosowania?
Tak wszystko pięknie rośnie u Ciebie,widać zdrowe okazy :flower2:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 31 Mar 2012 10:25 #18566

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
I śnieg dalej pada ;) Waham się cały czas, czy okrywać rośliny na noc, bo różne prognozy wskazują na najbliższą noc od 0 do -5. Przy tej pierwszej temperaturze to nic się nie stanie, ale jeśli będzie zimniej, a do tego powieje wiatr to może być kiepsko.
Co do oprysków to tak, jak pisałem wcześniej - wiosną jak tylko zrobi się ciepło pryskam wszystko Promanalem i za kilka dni na grzyby. W późniejszym okresie regularnie pryskam tylko róże (tak pi razy oko co dwa tygodnie) i w miarę często dęby ze względu na mączniaka. Pozostałe opryski stosuję w miarę pojawiania się chorób lub robactwa.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 31 Mar 2012 10:37 #18575

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Paweł u mnie także sypie śnieg, a na noc - 5 nadają :whistle:
Jednak wiatr ma się już uspokoić 11km/h to już dużo ciszej.
Co ciekawe pzy rozłożeniu godzinowym temp. najniższa wskazywana u mnie to 0, ale za to od 22-giej do 8-mej rano :jeez: Odczuwalna do -7-miu :eek3:
Niestety nie będę mogła nic okryć, jakie będą szkody .... to się okaże w sezonie :jeez:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 31 Mar 2012 10:58 #18591

• muchazezlotym
  • muchazezlotym's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2547
Paweł - jak to możliwe? :woohoo: :woohoo: :woohoo: Kurcze, dobrze wkleiłeś zdjęcia? :woohoo: :woohoo: To nie z lutego????
pozdrawiam
Ela

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 31 Mar 2012 11:18 #18603

• Ania
  • Ania's Avatar
Dziękuję Pawele za wiadomość odnośnie oprysków ;) U nas też zaczęło padać...ale podglądam czy to grad czy śnieg a przy tym wieje.Szkoda roślin jakby miały zmarznąć...

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 31 Mar 2012 11:49 #18616

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Jolu - roślin owiniętych mam teraz więcej niż w zimie ;) Jedna z prognoz pokazuje temperaturę odczuwalną nawet do -10 :blink: Niewykluczone, że przy gruncie może tyle być. Wygląda na to, że nowych zdjęć krokusów może już nie być :(

Elu - właśnie sprawdziłem, czy łopatę do odśnieżania mam przygotowaną :lol:

Aniu - grad padał u nas wczoraj wieczorem. Teraz mamy +3, ale nie ma takie siły, która wygoniła by mnie dzisiaj ponownie do ogrodu ;)

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 31 Mar 2012 12:04 #18629

• Poll
  • Poll's Avatar
No cóż,mówi się :w marcu, jak w garncu a kwiecień - plecień....Raczej mogliśmy się spodziewać, że zima tak łatwo nie odpuści.
Pawle, u mnie właśnie wali grad i tak prawdę mówiąc, nie wiem, czy Twój śnieg nie jest już lepszy dla roślin. Przynajmniej będą zabezpieczone nieco przy spadkach temperatury.
Podejrzanie często buszuję w Waszych iglastych watkach, obawiam się, że jakiegoś wirusa siejecie na Oazie... :jeez:

:bye:
Ostatnio zmieniany: 31 Mar 2012 12:05 przez Poll.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 31 Mar 2012 12:11 #18633

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Pola42 wrote:
obawiam się, że jakiegoś wirusa siejecie na Oazie... :jeez:

:bye:

:rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: od tego Oaza jest :drink1:
Zapraszamy oczywiście cześciej, my zamian do hostkowych zakątków :silly:

Paweł, a ja nie mam jak owinąć :placze: najbardziej boję się o klony palmowe, Shirasawanum ma już spore pączki :jeez:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 31 Mar 2012 13:17 #18663

• sure
  • sure's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 23
Hm... grad wczoraj wieczorem?? A ja mam śnieg wszędzie, nadal sypie... :?
pozdrawiam, Agata
mój ogród

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 31 Mar 2012 13:52 #18681

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3524
Paweł :comp: zima do Ciebie wróciła? u mnie sypie śnieg ale zaraz się topi.

Ja lubię takie zdjęcia krokusów wystających z pod śniegu.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 31 Mar 2012 14:38 #18694

• dkny
  • dkny's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 103
Jejku! U nas też zimno i gradowo, nawet śnieg popadał, ale aż tak to nie było :ohmy:
Martwię się poważnie o hortensje... tym bardziej, że niemal cały tydz. mają być nocą przymrozki do -4*
A ja byłam już taka pełna nadziei na ciepło :hammer:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 31 Mar 2012 15:07 #18704

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Polu - w tej chwili mamy taką zadymkę, że świata nie widać. Dobrze, że najpilniejsze prace ogrodowe już za mną i mogę sobie posiedzieć przed komputerem.
Co do iglakowego zarażania ... No cóż oswajaj się powoli z myślą, że prędzej, czy później zapadniesz na tą nieuleczalną chorobę :lol:

Jolu - hosty trafią do mnie tak, czy inaczej wraz z przyrostem cienia. Teraz każdy wolny jego kawałem jest obsadzany przez żurawki :)

Aga - grad bębnił dosyć głośno po oknach dachowych. Jak już teraz tak pada to od razu mogłoby się zrobić chłodniej, żeby trochę puchu zostało przed nocą :unsure:

Geniu - przez cały grudzień i styczeń tyle nie padało śniegu co teraz ;) Krokusy wyglądają ładnie, ale czy po nocnym mrozie coś jeszcze z nich będzie? Na szczęście hiacynty już szykują się do kwitnięcia.

Aneto - wszystkie hortensje ogrodowe i większość klonów palmowych owinięta. Nakryłem też sośnice. Teraz pozostaje czekać. :dry:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 31 Mar 2012 15:32 #18706

• sure
  • sure's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 23
Ja nie okrywałam roślin, nie mam aż tylu wrażliwych, ale moze powinnam o tym pomyśleć? Ale mam ochotę zostawić je samym sobie, niech się hartują, albo się pożegnamy. Na razie tak potraktowałam głogownik Frasera (chyba strefa 8 w katalogu), niby owinęłam włókniną ale jeśli zmarznie, to go sobie podaruję..
pozdrawiam, Agata
mój ogród

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 31 Mar 2012 18:21 #18791

• Xellos
  • Xellos's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Demon
  • Otrzymane dziękuję: 21
chyba jednak Pawle u niewielu osób wygląda podobnie :woohoo:

U Ciebie tyle śniegu co u mnie przez całą zimę spadło...

Ale to przecież dobrze, zawsze jakaś okrywa na minusowe temperatury.
Jedyne co w życiu jest ważne to miłość, Renatka ;*
Pozdrawiam Paweł :)

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 31 Mar 2012 18:29 #18794

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Paweł, ale wegetacja u Ciebie już tak ruszyła, że istnieje niebezpieczeństwo wymarznięcia?
Bo u nas ostatnio wszystko się wstrzymało...więc lekki przymrozek i tak nic nie zrobi...
Ale ta pogoda potrafi ogrodników o palpitacje serca przyprawić! :angry:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 31 Mar 2012 21:30 #18879

• dkny
  • dkny's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 103
Hortensje też owinęłam: jedną tylko taką cieńszą agro, własnie na wiosenne przymrozki (była największa i zdołała okryć całą najstarszą roślinę) - mam nadzieję, że starczy. Klony też zabezpieczyłeś? Mój purpurowy, mimo okrycia, jakiś taki czarnawy jest... Pozostałe chyba ładnie przetrwały, dziś je obejrzałam dokładnie, ale mają zaledwie maleńkie pączusie. Myslisz, że warto je okryć?
Chyba największym "pąkowym" rekordzistą u mnie jest zakupiony na totalnej wyprzedaży, wybiedniały i okaleczony bez: ma na jedynej gałązce już ok. 5 cm listeczki. Ale bzy z natury chyba są wytrzymałe, tak?

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 31 Mar 2012 21:39 #18889

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Aga - z reguły okrywam w zimie tylko rośliny posadzone w poprzednim sezonie, a później muszą sobie radzić. Inaczej jeśli chodzi o takie sytuacje jak teraz - szkoda mi tych pączków, więc zarzuciłem na nie co miałem.

Pawle - u mnie też spadło dzisiaj tyle śniegu co przez całą zimę :lol: Na razie jeszcze temperatura akceptowalna i mam nadzieję, że dmuchałem na zimne

Marto - pąki klonów palmowych już zaczęły się rozchylać, więc większy mróz mógłby je uszkodzić. Mieszkam w wyjątkowo wietrznej okolicy, więc działanie mrozu jest bardziej dotkliwe. Dostałem właśnie lilaki, które są o krok od kwitnięcia!

Aneto - mniejsze klony okręciłem, tak samo derenie kousa. Pąki na końcówkach są czarne, ale te i tak przycinam, więc strata niewielka

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.384 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum