TEMAT: Zapraszam do Hanutkowa

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 21 Mar 2012 08:29 #14197

• Sylweste
  • Sylweste's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 93
Paweł, no właśnie nie wiem dlaczego, ale przebiśniegi u mnie też nie chcą się fajnie rozrastać, nikną z roku na rok i to co dosadzę to w pierwszym sezonie zachwyca, a w kolejnym znika :/ dodam od razu, że nie chodzi o nornice itd. bo cała reszta cebul ma się ok.
Musze Ci się pochwalić, bo w tym roku chyba pierwszy raz utrzymałem sośnice bez przemrożeń B) to tak na marginesie nie nawiązując do niczego co napisałeś ;) no chyba, że do zimowania azalii :D :D

W temacie akwarium to polecam na taki litraż dużo mchów, korzenie, krewetki, ławicę neonek - prosta koncepcja a robi wrażenie :)
Mój ogród na blogu
Ogród igłą utkany
Serdecznie pozdrawiam
Sylwek
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 21 Mar 2012 15:35 #14300

• Penelopa
  • Penelopa's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4
rispetto wrote:
zastanawiam się, czy w weekend nie rozkopcować już róz :jeez:

no patrz, raz zrobiłam coś szybciej niż ty, a zawsze najpierw patrzę na twoje zmiany :lol: Rozkopcowałam róże i już się przymierzałam nawet z sekatorem ;)

Jakbyś sprzedawał pyszczaki, to ja reflektuję na część. Muszę odchowane do siebie dołożyć, bo sklepowe odegrają rolę pokarmu :hammer:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 21 Mar 2012 15:56 #14311

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3524
Ja zawsze czekam do połowy kwietnia z odkrywaniem róż .

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 21 Mar 2012 16:40 #14330

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Ja także się nie spieszę z odkopcowywaniem róż, noce jeszcze chłodne zapowiadają :whistle:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 21 Mar 2012 19:19 #14410

• empuzka
  • empuzka's Avatar
  • Expert Boarder
  • "Ten stąpa po różach, co po grządkach depce"
  • Otrzymane dziękuję: 46
O Matko i Córko! Porządki jak talala! :bravo:
Pawle, dziękuję za przypomnienie o opryskach. :thanks: Znów zapomniałam.
Zresztą u ciebie zawsze coś mądrego wyczytam.
ROD-we 'hektary' empuzki

Pozdrawiam serdecznie
Agnieszka

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 21 Mar 2012 19:23 #14414

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
No ja martwię się nie zrobionymi opryskami. Ale taki już kolejny dzień wieje wiatr ze nic z oprysku nie trafiłoby gdzie trzeba.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 21 Mar 2012 19:26 #14418

• Penelopa
  • Penelopa's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4
Jedną rzecz człowiek w ogrodzie zrobił i to jeszcze źle :club2: To ja już wiem dlaczego moja pnąca osiąga tylko metr bo co roku odbija z korzeni :hammer: A ja pierwszą rzeczą jaką robiłam to porządek z różami :whistle:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 21 Mar 2012 20:57 #14480

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Paweł, bo ja widziałam w wątku sprzedażowym, że się pozbywasz, a tu proszę! Dwa akwaria! Ja też straciłam kiedyś serce do akwarium i jak już się go pozbyłam, to nie wiem, które uczucie było dominujące...Pustki i żalu czy ulgi! ;)
No tak...Bloczki zdecydowanie fajniej wyglądałyby przy wzniesionej rabacie...na co za późno...A może je tak wkopać trochę i zrobić taką obwódkę, przytrzymującą korę, ale na tyle wkopaną, by koła kosiarki po niej mogły przejechać? Przepraszam, że Ci wymyślam robotę :lol: :silly: , sam sobie też dasz radę! ;)

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 21 Mar 2012 21:00 #14484

• trzynastka
  • trzynastka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Każdy dzień nawet najgorszy wart jest przeżycia
  • Otrzymane dziękuję: 238
Ależ cudne kępy krokusów moje jakoś tak rzadko wyszły :) ale to nic może to ta zima bez śniegu swoje zrobiła ;)

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 22 Mar 2012 09:36 #14651

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Pawle, wysprzątane, przycięte, oczko wyczyszczone no to teraz można odpoczywać (krótką chwilkę)
Ja dziś zabieram się za czyszczenie jeziorka. Wczoraj część wody spuściłam - podlałam róże. Dziś muszę się zabrać za te wstrętne liście, które jesienią wpadły do jeziorka.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 22 Mar 2012 18:52 #14889

• evastyl
  • evastyl's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 358
Witaj Wielki Bracie zaległości nie mam prawie żadnych ...jestem na bieżąco ...opryski Promanalem wykonane ...choć muszę się przyznać że nigdy tego nie robiłam dopiero pierwszy rok / no w zeszłym tak troszkę chlapnęłam /
Co do przebiśniegów to u mnie najlepiej rosną te z lasu ...bo te kupne to tak jak by chciały a nie mogły ale nie giną . Dzisiaj miałam okazję być w lesie i tam rosną sobie bezproblemowo tak samo jak i przylaszczki czy zawilce ale najlepiej im to wychodzi w lasach liściastych ...tak więc dale to do myślenia ...wypada im stworzyć takie warunki jak np. w lesie bukowym .
Co do krokusów to u mnie też żadna rewelacja ...jedynie te wielkokwiatowe ładnie rośną ...ale za to ma takie fajne zadęcie ...to dopiero krokusy :thanks: :thanks:

DSC_0072.jpg

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 22 Mar 2012 22:59 #15039

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Paweł, jak ja Ci zazdroszczę tego posprzątanego ogródka. Nie nadążam.
A z tym Cięciem to masz rację. Wytnę połowę :P

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 23 Mar 2012 11:50 #15168

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Aga (Agness) - z tym patyczkowaniem się to najlepszy przykład miałem i mam z magnoliami. Dopóki co roku je owijałem i chuchałem to rosły jakby chciały, a nie mogły. Odkąd przestałem się o nie troszczyć rosną jak szalone. Jeszcze żeby kwitnąć porządnie zaczęły ...

Aga (Joyce) - na razie z iglaków ruszył tylko Krejci. Reszta śpi :dry:

Sylwek - cieszę się szczęściem Twoich sośnic :) Dla mnie zawsze było to zagadka, że u mnie przeżywają (poza jedną Sternschnuppe), a u Ciebie giną. Teraz pozostaje nam jeszcze rozwikłać zagadkę niknących przebiśniegów ;)

Penelopo - moje pyszczaki to już potwory ;) Większość już wyrośniętych i niestety tracą barwy. No i bywają agresywne. Czasami zdarza mi się wyłowić jakieś ogryzione ości :lol:

Geniu, Jolu - z różami też zaczekam, choć widzę, że krzaczaste stosunkowo dobrze przezimowały. Wystające z ziemi końcówki są zielone :)

Agnieszko (empuzka) - jak to ostatnio Gosia/gorzatka zauważyła - porządek to kwestia odpowiedniego kadrowania :lol:

Ula - z takimi opryskami to można jeszcze zaczekać :) Te 'olejowe' można wykonywać do fazy pękania pąków, więc jeszcze parę dni zostało.

Marto - akwarium założyliśmy głównie dla córki, ale nawet ona straciła już zainteresowanie nim. Właściwie w tej chwili to tylko karmimy rybki i czyścimy filtry. Straciłem jakoś do nich serce.
Pomysł z kamieniami dobry! Pomyślę nad nim :D

Celino - w krokusach chyba najbardziej zadziwia mnie to, że nawet jak zapomnisz go wkopać i zostanie na ziemi to zakwitnie :)

Doroto - w weekend założę pompy i filtr w oczku, bo już zaczynają pojawiać się glony :evil: No i może odkurzaczem dno przeczyszczę. Póki co nie zauważyłem, żeby jakaś rybka padła przez zimę :woohoo:

Ewa - widziałem kiedyś taką krokusową alejkę na żywo :) Dziękuję za zdjęcie! Do dzisiaj nie mogę wyjść z podziwu jak te krokusy przeżywają w trawie. U mnie kolejno zamierały :( Ciekawe co powoduje, że przebiśniegi tak kiepsko rosną. Jak pamiętam ogród babci z dzieciństwa to było ich tam mnóstwo! Myślisz, że to kwestia kontaktu z liściakami? W babcinym ogrodzie rosły pod wielką gruszą, a u mnie przy świerkach, więc może coś w tym jest.

Gosiu - ufff! Będzie tylko częściowo na mnie! Ciekaw jestem takiego eksperymentu. Koniecznie pstrykaj fotki!

'Pękający' modrzew Krejci
Ostatnio zmieniany: 23 Mar 2012 11:52 przez rispetto.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 23 Mar 2012 14:33 #15192

• evastyl
  • evastyl's Avatar
  • Platinum Boarder
Pawełku te krokusy sobie nieźle radzą bo ta trawa taka licha rośnie pod platanami i wiosną ma dużo słońca a później to wiadomo jak jest i tak naprawdę aby krokusy rosły w trawie to nie wolno jej kosić tak długo dopóki liście krokusów nie zżółkną .Co do przebiśniegów to może być ta przyczyna że nie rosną wśród drzew liściastych ...np. u szwagra w ogrodzie całe wielkie kępy między topolami i akacjami . Może trzeba by popytać w "cebulowych " jak u kogo rosną przebiśniegi ...a stwierdziłam że nie przepadają za pełnym wiosennym słońcem .

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 23 Mar 2012 15:08 #15199

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
A to Szczecin i Park Różany (czy jakoś tak)?

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 23 Mar 2012 16:43 #15219

• evastyl
  • evastyl's Avatar
  • Platinum Boarder
Szczecin i Jasne Błonia to taka nasza szczecińska promenada .

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 25 Mar 2012 22:36 #16149

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 173
Hanutkowo gotowe do wybuchu wiosny. :whistle:

Co do oprysków. Pytałam w Pisarzowicach panią KUbiczek. Powiedziała, że pryskają w odstępach 8-10 dni, naprzemiennie- raz na grzyba, raz na robale. Uważała, że częściej nie powinno się pryskać.
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.
Ostatnio zmieniany: 25 Mar 2012 22:39 przez Dangar.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 26 Mar 2012 09:01 #16234

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewa - dawno nie byłem w Szczecinie i tracę orientację :lol:

Danusiu - to co pisałem o odstępach w opryskach dotyczyły tylko i wyłącznie pierwszych oprysków wiosennych. Oczywiście racją jest to co piszesz. W lecie staram się zachować minimum tygodniowy odstęp. Dyskutowałbym jedynie w stosunku do róż - nie wiem, czy jest to powszechna praktyka, bo rozmawiałem tylko z jednym hodowcą, ale on pryska na grzyby co tydzień, a raz w miesiącu na robale.

A oto kilka ujęć wiosny w Hanutkowie

Odpukać w niemalowane, ale hortensje ogrodowe przeżyły!

Plan na weekend wykonany. Woda płynie!

I na koniec zdjęcia z foliaka :lol:

Ukorzenione sadzonki metasekwoi

Pączkujący dąbek Castle Howard :woohoo:
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.467 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum