TEMAT: Zapraszam do Hanutkowa

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 26 Mar 2012 12:53 #16319

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Hortensja na pewno zakwitnie jak dobrze przezyła zimę . Moja malutka sadzonka ma już listki ,ale na kwiat to chyba sobie poczekam . Inspektowe maluszki dobrze sobie radzą :bravo:
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 26 Mar 2012 14:57 #16347

• Dorbie
  • Dorbie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 93
U mnie też przeżyła 1 hortensja ogrodowa, druga nie. Trzymam ją jeszcze pod luźnym stroiszem, bo przymrozki są. Róże tylko odkryłam ze stroiszu, bo pod nim już zaczynają pąki pękać, ale kopce rozrzucę po 15kwienia

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 26 Mar 2012 15:26 #16367

• Ania
  • Ania's Avatar
Jestem pod wielkim wrażeniem Hanutkowa...piękny,dojrzały ogród,bardzo fajnie pokazany na zdjęciach "poglądowo-wiosennych" :)
U mnie krokusy śpią jeszcze,wyszły listki i koniec :( u Ciebie wiosna w pełni,krokusów całe kępki ;)

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 26 Mar 2012 18:48 #16425

• dkny
  • dkny's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 103
Nooo, czuję się znowu tak dobrze w znanym mi środowisku, wśród tylu miłych znajomych :hug: Witaj! Tych widoków mi brakowało, oj, jak brakowało... :whistle:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 27 Mar 2012 13:05 #16767

• Joyce
  • Joyce's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 33
Pączkujący dąbek Castle Howard piszesz .... no to czekam na fotki jak ruszy :)
Jest przepiękny :oops:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 27 Mar 2012 13:30 #16774

• Poll
  • Poll's Avatar
Pawle,pierwszy raz obejrzałam fotki z Hanutkowa na Twoim blogu , nie całość oczywiście, bo ugrzęzłam w komentarzach z pocz. III , wciągnęły mnie i zajęły sporo czasu. ;)

Teraz przyjrzałam się dokładnie ujęciom Hanutkowa z góry... Widać na nich dobrze, jaką pustynią musiała być Twoja działka jeszcze nie tak dawno . Gratuluję i podziwiam .
Piękna wiosna u Ciebie, te spore powierzchnie kwitnących krokusów robią wrażenie.
Szczęścia Wam życzę w Hanutkowie. :bye:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 27 Mar 2012 15:31 #16821

• Penelopa
  • Penelopa's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4
rispetto wrote:
Dyskutowałbym jedynie w stosunku do róż - nie wiem, czy jest to powszechna praktyka, bo rozmawiałem tylko z jednym hodowcą, ale on pryska na grzyby co tydzień, a raz w miesiącu na robale.

teraz widzę, że moje róże mają dużą wolę przetrwania - nie dość, że odkrywam jako pierwsze w marcu, to jeszcze tylko raz je prysnęłam w ubiegłym sezonie - na plamistość i raz je zasiliłam nawozem :hammer: Do tego ziemię dzieliły z nornicą. Ewidentnie je zaniedbałam :oops: :oops: . Powinny się zbuntować i nie kwitnąć, to bym o nich pomyślała :oops:

i za plan weekendowy - zrealizowany - :bravo:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 27 Mar 2012 20:02 #16894

• Kocina
  • Kocina's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 181
Opryski co tydzień? Na grzyby? :blink:
Paweł, a czym Ty pryskasz co 8-10 dni?
Bo trochę się zgubiłam
Pozdrawiam ciepło - Ogródek Marty
FO Oaza na Facebook'u

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 27 Mar 2012 20:12 #16901

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Paweł, jednak grudniowe wysadzanie cebul nie jest takie złe jak się okazało :silly:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 27 Mar 2012 20:46 #16914

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Jadziu - też mam nadzieję, że zakwitnie i nawet już je nawozem zakwaszającym posypałem. Oby tylko znowu w maju nas mrozy nie nawiedziły :angry:

Doroto - najlepsze jest to, że martwe wydają się być hortensje, które wykopałem do donic i miałem chronić od mrozu w garażu. Te, które rosną w gruncie wypuszczają pąki.

Aniu - witaj w Hanutkowie :) Krokusy powoli już przekwitają, ale jeszcze sporo cieszy oczy.

Aneto - witaj zbłąkana duszo :woohoo: Cieszę się, że odnalazłaś drogę do Oazy i jak pewnie wiele innych osób czekam na Twój wątek.

Aga - Castle ma już trzy pączki :woohoo: Inne na razie śpią, niektóre wypuszczają tylko listki z podkładek.

Polu - dziękuję za miłe słowa :) Tak szczerze mówiąc to nie wiem, czy miałbym jeszcze siłę i chęć przekształcać ugór w ogród. Oczywiście zrobiłbym teraz wiele rzeczy inaczej, bo moja wiedza o roślinach jest znacznie większa, ale ... nie ... nigdy więcej walki z perzem, którego korzeni jest więcej, niż ziemi :lol:

Magdo, Marto - nie dopowiedziałem, że ów hodowca nie sprzedaje krzewów, ale cięte róże, więc jego dbałość o opryski jestem w stanie zrozumieć. Wiele odmian hoduje w tunelach ze względu na ich wrażliwość i generalnie cuduje przy ich uprawie jak mało kto ;) No ale za tym wysiłkiem idą efekty.

Jolu - w zeszłym roku nie udało mi się trafić takiej okazji :lol: A szukałem hiacyntów :lol:

DSC_3328_resize.JPG

DSC_3335_resize.JPG

Zachęcony Waszymi opiniami złożyłem zamówienie w Lilypolu!

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 27 Mar 2012 20:54 #16916

• Kocina
  • Kocina's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 181
chyba że cięte :) Bo przez chwilę zwątpiłam...
Pozdrawiam ciepło - Ogródek Marty
FO Oaza na Facebook'u

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 27 Mar 2012 21:00 #16918

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
O, czerwone dąbki rosną! Pierwszy sukces, a nawet dwa, bo i metasekwoje, masz już na swoim koncie! :bravo:
Co teraz? Lilie będziesz krzyżował? ;)

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 27 Mar 2012 22:06 #16961

• Sylweste
  • Sylweste's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 93
W foliaku widzę pierwsze powody do zadowolenia :) trzymam kciuki za całą resztę ;)
Mój ogród na blogu
Ogród igłą utkany
Serdecznie pozdrawiam
Sylwek

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 30 Mar 2012 16:08 #18209

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Jak z tą wiosną nad morzem? Może lepiej niż u nas ;)

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 30 Mar 2012 16:17 #18215

• evastyl
  • evastyl's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 358
Co ten Paweł wyprawia takie zaległości ....to nie do pomyślenia ...kurtka ...zapomniałam przecież Paweł ma bloga i tam musi oporządzać ... ;)
A co do Szczecina to nie ma w nim co za wiele ogladać dla miłośnika roślin ...może jak wreszcie zrobią ogród botaniczny ...jedynie różanka ...można "pachnidłami" oko nacieszyć .

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 30 Mar 2012 19:10 #18283

• dkny
  • dkny's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 103
Paweł, a czy zakrywasz teraz - gdy zapowiadają powrót (oby krótkotrwały!) przymrozków - swoje hortensje? Ja swoją "garażową" chyba z powodzeniem przezimowałam: ma spore listki już, ale są... zżerane przez stado mszycy. Zrobiłam już oprysk, zobacze, co sie będzie dalej działo.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 30 Mar 2012 19:22 #18290

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3524
Paweł a co zamówiłeś w Lilypolu

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 30 Mar 2012 22:08 #18430

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Marto/Kocino - ów hodowca specjalizuje się wyłącznie w różach ciętych. Samych tuneli ma chyba z hektar, a do tego jeszcze kilka z uprawami gruntowymi.

Marto/Artam - jakoś liliowce nie przekonały mnie do siebie. Zostawiłem je na jednej rabacie i tam będa sobie rosły. Jak się skrzyżują to tylko będę się cieszył :D

Sylwek - na razie to głównie podkładki odbijają ;) Zobaczymy co będzie dalej.

Ewa - zaległości, bo i fotografować nie ma czego. Krokusy powoli przekwitają, a inne cebulowe jeszcze nie rozkwitły. Powoli pojawiają się pąki na różnych roślinach, ale nic spektakularnego ;) Jutro spróbuję coś popstrykać :)

Aneto - właśnie głowię się nad tym, czym to wszystko pozakrywać, bo krzaki hortensji ogrodowych mam rozrzucone po ogrodzie i właściwie każdy trzeba okrywać osobno. Chyba znowu wyciągnę wszystkie włókniny i jakieś kartony. Z niedzieli na poniedziałek ma już być lepiej.

Geniu - zamówiłem kilka lilii orienpetów i dwa liliowce. Czekam ciągle na paczkę. Miałem nadzieję, że przyjdzie przed weekendem to od razu bym je posadził, ale musze ejszcze poczekać:(

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.311 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum