TEMAT: Zapraszam do Hanutkowa

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 06 Cze 2012 00:37 #44273

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
  • Otrzymane dziękuję: 5371
jak zwykle widoki zapierajace dech w piersiach ...ile Twoj ogrod ma juz lat? 10?

Mam tez pytanie; czy masz picea glauca McConnal's Gold? Wlasnie kupilam u goscia na eBay , ale tak troche w ciemno bo nie moge znalezc zbytnio info o tej odmianie...
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii - 2015-16
Domek na prerii cz. 1
Podroz do....New Carolina
[url=http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/13-podroze-male-i-duze/162
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 06 Cze 2012 06:26 #44286

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3524
Paweł mój tulipanowiec też żadna rewelacja , cóż trzeba czekać.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 09 Cze 2012 09:39 #45271

• Penelopa
  • Penelopa's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4
Pawle, dawno nie zaglądałam na forum i już widzę, że mam w Hanutkowie dużo do nadrobienia.
Na razie ostania strona : piękne masz te rabaty, na drugim zdjęciu masz płożącego iglaka - co to jest ? Czy to jest Wiltonii ?

i pytanie interwencyjne: sypnęłam nawozem, nie mogłam dostać się do iglaka od dołu i zostało mi trochę nawozu na ogłach. Niestety nieco igły w tym miejscu spaliło. Co z tym teraz zrobić ?

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 09 Cze 2012 10:46 #45291

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Aureę Nisbeth wiodziałam ostatnio na żywo, fotki nie oddają jej piękna, żarówa taka w ogrodzie, że aż oczy się do niej śmieją :dance:

Zerknij do mnie na tulipanowca ;) Może nareszcie zacznie rosnąć :whistle:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 09 Cze 2012 11:04 #45296

• Joyce
  • Joyce's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 33
pamelka wrote:
Aureę Nisbeth wiodziałam ostatnio na żywo, fotki nie oddają jej piękna, żarówa taka w ogrodzie, że aż oczy się do niej śmieją :dance:
A ja wczoraj widziałam stojące obok siebie sylestriski: Gold Coin, Białogon, Aurea i właśnie Aurea Nizbeth ..... i o tej porze roku miałam wrażenie jakby to był jeden ten sam okaz :whistle: być może zimą te różnice bardziej widać ale teraz ... no nie za bardzo ...

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 09 Cze 2012 11:34 #45298

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Aga, Bialogon u mnie zupełnie inaczej wygląda :cry3: w tym roku. Jakby opoźniony :whistle:
U Marty faktycznie podobieństwo jest :silly:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 09 Cze 2012 12:44 #45302

• sure
  • sure's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 23
Ojej, pęcherznica tak szybko u Ciebie odrasta? Moje zwykłe Luteusy za bardzo się nie spieszą, dopiero w trzecim sezonie trochę podrosły. Po przycięciu w zeszłym roku nie bardzo chciało im się regenerować... :?
pozdrawiam, Agata
mój ogród

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 09 Cze 2012 19:43 #45393

• ankha
  • ankha's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 14
Pawełku, ja Ci bardzo dziękuję :club2:
Zaraziłes mnie iglakami, i teraz mam problem, bo na moich 26 metrach robię czystkę, żeby posadzić kolejnych 7 iglastych - starałam się wybierać malutkie, ale nie zawsze wychodziło. W każdym razie już drugi raz przeglądam Twój watek, i widze, że "oberon" był dobrym pomysłem. Jeśli możesz- czy więcej miejsca dać "rydalowi" czy sosence sylv. Trollguld? Bo reszta to maluszki - Picobello, Kiwi, Rumburk, i pin. parv. FW 3.
Dziękuję :kiss3:
pozdrawiam
ankha

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 09 Cze 2012 20:06 #45398

• trzynastka
  • trzynastka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Każdy dzień nawet najgorszy wart jest przeżycia
  • Otrzymane dziękuję: 238
Widoki ogólne jak zawsze przecudne, dopracowane jak spod igiełki :) do tego fantastyczne zbliżenia , sasanka ma fajne peruczki :)

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 10 Cze 2012 08:38 #45510

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Dalu - krzewuszki obok berberysów to moje ulubione krzewy liściaste :) Bardzo lubię ich różnorodność i piękne kwiatki. No i to, że są właściwie bezobsługowe :) A głóg dalej kwitnie :woohoo:

Diano - ogród ma 7 lat, ale takie prawdziwe 'ogrodowanie' zaczęło się 5 lat temu :) Świerka, o którym mówisz nie znam. Podpytaj może na GardenWeb? Tam an pewno ktoś go rozszyfruje :)

Jolu, Geniu - na moim tulipanowcu do tego zbrązowiało kilka listków i zastanawiam się, czy się przypalił, czy może przesadziłem z nawozem ;) A może jakiś grzyb? Prysnę go dziś profilaktycznie.

Magdo - witaj po przerwie :) Ten płożący jałowiec to Green Carpet. Jeśli zostało trochę nawozu na igłach to pozostaje tylko obficie spłukać go wodą. Spalone igły niestety nie odżyją :(

Jolu - zgadza się, kolor Aurea Nisbeth nie do odtworzenia aparatem :) A kiedyś wyglądała tak niepozornie :lol: Tulipanowca widziałem i ztego co pamiętam to są chyba rówieśnikami? Może Twój ma lepsze warunki? No w każdym razie będę popędzał swojego :lol:

Aga - Aurea Nisbeth i Gold Coin są faktycznie dosyć podobne, ale ta druga rośnie chyba wolniej. Białogon ma jednak zdecydowanie białe wybarwienie. Zamieszczę później fotkę. No i te 'Aurey' w zimie są żółte, a Białogon zielony.

Jolu - mój Białogon przyrósł chyba pół metra :eek3: Stał w miejscu i nagle tak wystrzelił, że miałem wrażenie iż rośnie w oczach :)

Agato - Luteusy, które rosną za płotem też już całe w liściach i urosły z jakieś 20 cm. Kwiatków nie zauważyłem, ale rzadko tam chodzę :lol:

Aniu - nawe nie wiesz, jak się cieszę :woohoo: Widziałem Twoje zakupy i stwierdzam - masz oko :) Jak będziesz miała fotkę parviflorki FW3 to wstaw do naszej bazy, bo do dzisiaj pluję sobie w brodę, że jej nie wziąłem :club2:
Więcej miejsca dałbym Rydalowi. Na początku rośnie wolno, ale z czasem przyspieszy. Jak zobaczysz jego przyrosty wiosną to jestem neimal pewien, że spotkamy się jeszcze raz na iglakowych zakupach :rotfl1:

Celinko - dawno już ściąłbym sasanki, bo rozsiewają się po całej działce, ale bardzo podobają mi się ich peruczki :) No i do tego są fotogeniczne :)

Klon palmowy Beni-shishi-henge

Klon platanolistny Drummondi

Pęcherznica tuż przed zakwitnięciem

Powojnik Glady's Picard (chyba)

Krzewuszka Minor Black

i na koniec iglasty zakątek :)

Abies lasiocarpa Cvikov

Larix decidua Bajer

edit: odnalazłem

Pinus sylvestris Białogon
Ostatnio zmieniany: 10 Cze 2012 08:42 przez rispetto.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 10 Cze 2012 09:10 #45523

• Joyce
  • Joyce's Avatar
  • Gold Boarder
rispetto wrote:
Aurea Nisbeth i Gold Coin są faktycznie dosyć podobne, ale ta druga rośnie chyba wolniej. Białogon ma jednak zdecydowanie białe wybarwienie. No i te 'Aurey' w zimie są żółte, a Białogon zielony.
To są dobre wiadomości ;) tylko zastanawiam się nad jednym - jeśli te sosny, których nazwy podałam są postawione obok siebie i wyglądają identycznie - to czy faktycznie ta z opisem Białogon - jest Białogonem :wink4:
Chyba pozostaje mi kupić i zaczekać do zimy :rotfl1:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 10 Cze 2012 09:15 #45524

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Jeśli o tej porze roku nie jest biały i nie ma tej wielkości przyrostów to zdecydowanie nie jest Białogon ;) Ale sprawdzić warto :lol:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 10 Cze 2012 09:17 #45525

• Joyce
  • Joyce's Avatar
  • Gold Boarder
Podjadę do szkółki i zrobię zdjęcia - może coś mi się rozjaśni wtedy :)

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 10 Cze 2012 09:27 #45534

• ankha
  • ankha's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 14
Dzięki :thanks: , bardzo bym się chciała jeszcze z Wami spotkać, na zakupach zwłaszcza :rotfl1: Ale chyba będę warzywniak okrawać, bo trawnika do likwidacji nie mam, a Ty pomożesz mi wybierać rośliny z przyrostem do 2,5 cm rocznie :rotfl1:
pozdrawiam
ankha

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 10 Cze 2012 18:30 #45667

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Śliczne lilijki i tak wcześnie zakwitły....u mnie jeszcze co najmniej 2 tygodnie do pierwszych kwiatów....kwitną tylko doniczkowe na tarasie :P
Pęcherznica cudeńko, moje to jeszcze maluchy, nie mogę liczyć na kwiatuszki....ale może już w przyszłym roku coś pokażą...chociaż ten krzew jest wspaniały i z kwiatami i bez :happy:
Jaka to odmiana, strasznie ciemne ma listeczki???

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 10 Cze 2012 19:06 #45677

• Dorbie
  • Dorbie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 93
Piękne widoczki jak zwykle :fly:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 10 Cze 2012 20:59 #45759

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Powinnam zrobić zdjęcie mojej pęcherznicy Diabolo - przyciętej wg twojej instrukcji - ruszyła jak złoto, ale kwiatów nie ma, ale może za młoda na kwiaty, Luteus jest starszy od Diabolo i w tym roku miał pierwszy raz kwiaty

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 10 Cze 2012 22:10 #45827

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Aga - myślę, że na zdjęciach się nei skończy :lol:

Aniu - no to będziemy wspólnie wybierać, bo ja też tylko takie >2,5 cm :lol: Żebyśmy tylko nei zaczęli wyrywać sobie sadzonek z rąk :rotfl1:

Aga - na razie tylko te lilie kwitną, wszystkie pozostałe jeszcze rosną 'w łodygi'. Myślę, że na prawdziwe kwitnienie też będę musiał zaczekać ze dwa tygodnie
Co się tyczy pęcherznic to właśnie dzisiaj wysadzałem za płotem takie 15-cm maluchy, które własnoręcznie ukorzeniałem :) Zrobiło się miejsce po wyciętych forsycjach, porzeczkach i żylistkach, więc zacząłem sadzić żywopłot :)
A odmiana to Diabolo. Tak wygląda cała :)

Doroto - witaj :dance: Przekazuję pozdrowienia od M :)

Iwa - w mojej pęcherznicy (tej 'pokazowej') na razie jest kilka kwiatków, ale widzę, że kolejne już w drodze, więc pewnie za 2-3 tygodnie obsypie się cała :)

Efekt weekendowych porządków - nowa rabatka :)

Tu uporządkować się nie dało. Szedłem z nawozem, zahaczyłem workiem o kamień, nawóz się wysypał, pół godziny drapania na nic się zdało :club2:

i kącik iglakowy

Poradziłem sobie z jedną pokraką, teraz zmagam się z drugą.

Świerk kaukaski Aureospicata - chyba pospieszyłem się z typem do konkursu ...

Pinus mugo Fruhligsgold

No i zagwozdka. Dostałem to 'coś', co jest iglakiem i jego nazwa zaczyna się na 'E'. Znacie jakiegoś iglaka na E?
Edit: już mi się przypomniało - to ephedra distachya, czyli po polskiemu przęśl :woohoo:
Ostatnio zmieniany: 11 Cze 2012 08:51 przez rispetto.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.476 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum