TEMAT: Zapraszam do Hanutkowa

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 21 Cze 2012 16:36 #49182

• Sylweste
  • Sylweste's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 93
Fantastycznie wygląda ten chyba mugo Chrosecek ;) szyszki rządzą w tym roku, zastanawiam się nawet, czy nie przerywać tego trochę, na Pinus strobus Tiny Curls jak to się wykształci i zacznie ciążyć, to boję się że większa ilość może rozwalić koronę, więc co z tym fantem zrobić ?
Mój ogród na blogu
Ogród igłą utkany
Serdecznie pozdrawiam
Sylwek
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 21 Cze 2012 23:10 #49353

• Ewelina
  • Ewelina's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 979
No i jestem w Hanutkowie :) Miejsce już mi znane , ale przecież należy do tych ulubionych , więc po małej przerwie z przyjemnością zwizytowałam je po raz kolejny :)

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 22 Cze 2012 13:29 #49496

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3524
Paweł posadziłam tego buczka , mam nadzieję że się przyjmie , ziemia się rozsypała .

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 22 Cze 2012 19:33 #49552

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Aga - wydaje mi się, że to jednak mugo ;) Silberlocke w zeszłym roku nie miała ani jednej szyszki, a teraz po przesadzeniu od razu nimi sypnęła :)

Danusiu - konsultowałem się - Chrosecek :)

Sylwek - nigdy nie miałem takiego urodzaju szyszkowego, żeby nad tym się zastanawiać :lol: Najwięcej szyszek mam chyba na Acroconie - dosłownie co drugi pęd zakończony ozdobnikiem. Nawet na Inversie mam szyszkę! Pierwszą!

Ewelino - witaj w nowych hanutkowych progach. Bardzo cieszę się, że dołączyłaś do nas :woohoo:

Geniu - Franken rośnie u mnie po ok. 20 cm rocznie, więc duży nie będzie. Z resztą świetnie znosi cięcie. Mam nadzieję, że z Twoim buczkiem będzie wszystko ok.

Trochę funkii. Zielonego pojęcia nie mam co to za odmiany.

I na koniec nasz najpiękniejszt powojnik. Trzeci raz robiłem mu zdjęcie i trzeci raz wyszło rozmyte :evil:

Josephine Evijonhill

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 22 Cze 2012 19:43 #49557

• Sylweste
  • Sylweste's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 93
Coraz bardziej przekonujesz się do host, a przynajmniej ich ilość systematycznie wzrasta ;)
a co do szyszek to muszę dalej podpytać w takim razie, bo jakoś obawiam się tego 'balastu' na wyższych sztamach . . .
Mój ogród na blogu
Ogród igłą utkany
Serdecznie pozdrawiam
Sylwek

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 22 Cze 2012 19:56 #49563

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Ilość host nie wzrasta, tylko kępy się rozrastają :) No i czasami je podzielę ;)

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 22 Cze 2012 20:10 #49568

• Roma
  • Roma's Avatar
Kompozycje żurawek, to po porostu majstersztyk :thanks: Ten rok jest chyba bardzo łaskawy dla host, rosną jak grzyby po deszczu. Po fotkach widzę, że chyba i u Ciebie ciągle pada.Już by mogło wreszcie wyjrzeć słońce.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 22 Cze 2012 20:17 #49571

• Joyce
  • Joyce's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 33
Jakie piękne żurawki ;) uwielbiam takie zestawienia kolorystyczne w jednym miejscu ...
Hosty też pięknie się rozrastają ;)
Co do mugo - widziałam w wątku u Danusi taki sam okaz i faktycznie podała dobra nazwę ;) Strasznie żałuję, że przez korki nie dojechałam obejrzeć kolekcji czarcich mioteł ... pewnie bym bagażnik skutecznie zapełniła :rotfl1:
U mnie też sporo szyszek na Acroconie ale i zadziwiająco zachowują się : Rydal, Cruenta i Rubra Spicata - jest na nich mnóstwo czerwonych kuleczek :woohoo:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 22 Cze 2012 21:11 #49595

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Też zastanowiło mnie to, co Sylwek napisał o tych szyszkach...Ale roślina chyba ma jakiś instynkt ;) i wie, na ile może sobie pozwolić... :) Myśl o usuwaniu moich pierwszych w tym roku szyszek :woohoo: wydaje mi się całkowicie nierealna! To tak, jakby kwiatom usuwać pączki! :bad-idea:
Paweł, fajne te kępki żurawek...Przy tak dużej ilości odmian i coraz mniejszych różnicach, to chyba właśnie trzeba zestawiać kontrastowo, żeby te różnice podkreślać...
Kierunek Hosty słuszny,od dawna to powtarzam! ;) :P

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 22 Cze 2012 22:25 #49651

• Ewelina
  • Ewelina's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 979
Do ŻURAWEK trochę się zniechęciłam , bo mimo kilku podejść jakoś nie rosną u mnie dobrze:( Za to Twoje mają piękne kolory i dorodne kępki , więc widać dobrze im na tym stanowisku.
Masz też ładne HOSTY , których i ja posiadam wiele odmian :) Powiedz, czy znasz/masz HOSTĘ "Białe piórka" (White Feather" ? Bardzo mi się podoba i pasowałaby na moja cienista , ciemną rabatę ,ale zdania ad.jej uroku w ciągu sezonu wegetacyjnego są podzielone...

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 23 Cze 2012 16:16 #49754

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Roma - u nas wreszcie słońce. To bardzo dobry znak w pierwszym dniu urlopu :woohoo: Żurawki świetnie się odbudowały po zimowym wygnieceniu przez śnieg :)

Aga - z żurawkami jest tak samo jak z iglakami. W pewnym momencie stwierdzasz, że niektóre odmiany niczym się nie różnią poza nazwą ;) Stąd też zarówno jedne, jak i drugie staram się mieszać, żeby nie było zbyt monotonnie. A poza tym lubię taką pstrokaciznę :) Ciekawi mnie wygląd tych kulek na 'czerwonych; świerkach :)

Marto - chyba też nie miałbym sumienia usuwać szyszek. A może coś z nich się wysieje? Kierunku hościanego nie odpuszczam, ale prawdę mówiąc trudno stwierdzić, żebym twardo nim podążał :rotfl1: Może kiedyś jak mój ogród zarośnie tak, jak choćby Romka to bardziej zdecydowanie nią podrepczę :lol:

Ewelino - mam u siebie chyba jakiś specyficzny mikroklimat, bo choć bardzo ostry, to udaje się hodować wiele roślin, które nie rosną w innych częściach kraju, że wspomnę tylko wrzosy. Żurawki także pięknie rosną, choć akurat Kaszuby nie są tu jakimś wyjątkowym dla nich środowiskiem. Nawet jak odsadzę jakąś szczepkę prosto do gruntu to bez problemu się przyjmuje.
Hostę znam niestety tylko z obrazków i ogrodów innych forumowiczów.

Jako że właśnie zaczął się mój (mam nadzieję) zasłużony urlop to przy śniadaniu relaksowałem się na tarasie oglądając ogród. Poprzednie dwa wieczory minęły mi na piłkarskich relacjach z Warszawy i gdańskiej Baltic Areny, gdzie nei mogłem się nadziwić jak zniszczona jest trawa po zaledwie kilku meczach. A w Hanutkowie taka ładna ... Trzeba więc by coś z nią zrobić :lol:

i skręt w prawo

Prawda, że z te rośliny ładniej prezentują się niż trawa? No więc po porannej kawie łopata poszła w ruch. Jako, że czasu dzisiaj trochę mało to na pierwszy ogień poszła prawa część

została jeszcze do docięcia kostka brukowa :)

A na rabatce znalazły się m.in.

Abies koreana Brillant kupiona ostatnio w Auchan :lol:

Abies koreana Dennis posadzona po przeciwnej stronie

Picea abies Gold Strike

jakaś amerykańska concolorka, którą przywiozłem z Opoczna z błędną etykietką

Pseudotsuga menziesii Serpentine

i Picea orientalis Sulphur Flash

z pięknymi przebarwieniami - Aguś :kiss3:

Później dodam galerię dasadzonych trawek :)
Ostatnio zmieniany: 23 Cze 2012 16:17 przez rispetto.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 23 Cze 2012 18:09 #49768

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Pawełku u Ciebie licznik także się już przekręcił :lol:

No tak, po coż ta ścieżka była w środku rabaty :silly: Teraz wyglada to dużo lepiej ;)
Moje Serpentine uschła ... pomimo podlewania, co z tymi moimi kulkami :mad2:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 23 Cze 2012 18:15 #49769

• Poll
  • Poll's Avatar
Witaj Pawle, jak napisałam u siebie w wątku, h.Rispettiny nie ma, ale Paul's Glory, to pasowałaby Ci do kompletu. ;)
Kilka z Twoich host jest dość prostych do identyfikacji... widzę u Ciebie np. piękną Guardian Angel , raczej rzadko spotykaną u nie-hostaholików. :bye:
Ostatnio zmieniany: 23 Cze 2012 18:45 przez Poll.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 23 Cze 2012 21:50 #49826

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Korzystając z chwili przerwy dodam trawki z nowej rabatki. Również nie znam ich nazw, ale gdyby komuś wydawały się znajome to stawiam :drink1: przy najbliższej okazji :)

To akurat chyba carex buchanani :)

Jolu - no faktycznie :) Ta ścieżka drażniła mnie już od dłuższego czasu, ale ciągle było za mało czasu, żeby coś z tym zrobić. No i wreszcie!
Szkoda Twojej Serpentine :( Widziałem, że zmagasz się w tym roku z iglakami :(

Polu - widziałem Twoją odpowiedź :) Poszukam tej odmiany, choć już mam głóg Paul's Scarlett :lol: Znajdziesz chwilkę czasu, żeby podpowiedzieć nazwy hostek? :thanks:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 23 Cze 2012 22:01 #49831

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Boże, co za rozmach... :supr3: pod koniec urlopu nie poznamy tego ogrodu :happy4:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 23 Cze 2012 22:17 #49840

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Och, jak ja lubię te Twoje akcje odtrawniczania! :woohoo: A tym razem zarazem ;) odtrawniczanie i zatrawniczanie! :rotfl1: Jak wrócę do sił po dzisiejszym dniu, to coś postaram się pomóc z trawami, nazwami! ;) Mam nadzieję, że nie rymuję na zmianę pogody ;) , bo taka bardzo mi odpowiada! :coffe:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 24 Cze 2012 00:33 #49882

• markonix
  • markonix's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2
gdzie nie mogłem się nadziwić jak zniszczona jest trawa po zaledwie kilku meczach. A w Hanutkowie taka ładna ... Trzeba więc by coś z nią zrobić

o matko !!! mam nadzieję że nie będziecie po niej biegać w korkach :rotfl1:

ile ja bym dał aby po prostu wykopać darń i mieć nadzieję że za 2 dni nie zobaczę tam malutkich podstępnych kłączy jakiegoś chwasta...... :cry2:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 24 Cze 2012 20:14 #49988

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Iwono - bywały już akcje z większym rozmachem :lol: Teraz trochę miejsca za mało, żeby wziąć taki większy, więc to był rozmach na miarę naszych możliwości :lol:

Marto - na byłą trawę poszły trawki jako 'ściółka', ale nie wiem, co dać na drugi kawałek, który dzisiaj właśnie przemienił się z trawnika w rabatkę. Waham się pomiędzy żurawkami i hostkami ... Chyba rzucę monetą :lol: A za nazwy trawek z góry dziękuję :hug:

Marku - a jakże! Tylko to takie korki z kolcami do aeracji :lol: A najazdu chwastów spodziewam się prędzej, czy później. Już pewnie czają się gdzieś w pobliżu, żeby zawłaszczyć nowy kawał ziemi :evil:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.529 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum