Roma - u nas wreszcie słońce. To bardzo dobry znak w pierwszym dniu urlopu
Żurawki świetnie się odbudowały po zimowym wygnieceniu przez śnieg
Aga - z żurawkami jest tak samo jak z iglakami. W pewnym momencie stwierdzasz, że niektóre odmiany niczym się nie różnią poza nazwą
Stąd też zarówno jedne, jak i drugie staram się mieszać, żeby nie było zbyt monotonnie. A poza tym lubię taką pstrokaciznę
Ciekawi mnie wygląd tych kulek na 'czerwonych; świerkach
Marto - chyba też nie miałbym sumienia usuwać szyszek. A może coś z nich się wysieje? Kierunku hościanego nie odpuszczam, ale prawdę mówiąc trudno stwierdzić, żebym twardo nim podążał
Może kiedyś jak mój ogród zarośnie tak, jak choćby Romka to bardziej zdecydowanie nią podrepczę
Ewelino - mam u siebie chyba jakiś specyficzny mikroklimat, bo choć bardzo ostry, to udaje się hodować wiele roślin, które nie rosną w innych częściach kraju, że wspomnę tylko wrzosy. Żurawki także pięknie rosną, choć akurat Kaszuby nie są tu jakimś wyjątkowym dla nich środowiskiem. Nawet jak odsadzę jakąś szczepkę prosto do gruntu to bez problemu się przyjmuje.
Hostę znam niestety tylko z obrazków i ogrodów innych forumowiczów.
Jako że właśnie zaczął się mój (mam nadzieję) zasłużony urlop to przy śniadaniu relaksowałem się na tarasie oglądając ogród. Poprzednie dwa wieczory minęły mi na piłkarskich relacjach z Warszawy i gdańskiej Baltic Areny, gdzie nei mogłem się nadziwić jak zniszczona jest trawa po zaledwie kilku meczach. A w Hanutkowie taka ładna ... Trzeba więc by coś z nią zrobić
i skręt w prawo
Prawda, że z te rośliny ładniej prezentują się niż trawa? No więc po porannej kawie łopata poszła w ruch. Jako, że czasu dzisiaj trochę mało to na pierwszy ogień poszła prawa część
została jeszcze do docięcia kostka brukowa
A na rabatce znalazły się m.in.
Abies koreana Brillant kupiona ostatnio w Auchan
Abies koreana Dennis posadzona po przeciwnej stronie
Picea abies Gold Strike
jakaś amerykańska concolorka, którą przywiozłem z Opoczna z błędną etykietką
Pseudotsuga menziesii Serpentine
i Picea orientalis Sulphur Flash
z pięknymi przebarwieniami - Aguś
Później dodam galerię dasadzonych trawek