TEMAT: Zapraszam do Hanutkowa

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 30 Lip 2012 00:22 #58190

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Superasty ten klonik Holata - bardzo podobają mi się kolumnowe pokroje roślin. No i te hortensje :woohoo: we wtorek wyciągam dziewczyny na szkółking - cel - kupić jakąś hortensję bukietową
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 30 Lip 2012 08:40 #58212

• Joyce
  • Joyce's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 33
Holata :hearts:
Może masz jednego na zbyciu to za dwa tygodnie mogę go zabrać :whistle:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 30 Lip 2012 09:02 #58217

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Marto - angielska flegma??? Szkoda, że nie pstryknałęm dziś rano fotki jak kocury szalały za konikiem polnym :rotfl1: Codziennie rano trwają gonitwy po całym domu to i zmęczą się czasami ;) Przypilnuj psa, żeby nie zaczął aportować iglastych kulek :rotfl1:

Aga (sure) - już w sobotę u nas popadało, ale to był taki lekki deszczyk, więc przy tej pogodzie był orzeźwiający i nawet nie wróciłem do domu, ale wczoraj to taka ulewa się rozpętała, że nie szło pracować. Zacząłem czyścić z chwastów bukszpany i tak zostały w połowie rozgrzebane :mad2:

Lucy - kot niby rasowy, ale zachowaniem arystokraty nie przypomina :lol: Jeśli np chodzi o jedzenie to raczej nasza druga kotka (zwykły 'dachowiec') jest dużo bardziej wybredna. Doly (ta na zdjęciu) wciąga za to wszystko jak odkurzacz :lol:

Iwa - pomimo kiepskiej zimy hortnesje wyglądają w tym roku fantastycznie! No i bądź tu człowieku mądry z tą przyrodą! Tyle rzeczy podmarzło, a hortensje ogrodowe kwitną wszystkie bez wyjątku. Porobiłem w zeszłym roku sadzonki z kilku z nich i 10-cm patyczki też mają kwiatki :woohoo:

Aga - no niestety nie mam :( Ale i tak serdecznie zapraszam!

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 30 Lip 2012 09:24 #58223

• Pani Bestia
  • Pani Bestia's Avatar
  • Gold Boarder
  • Ekspert niezależny
  • Otrzymane dziękuję: 49
Ale baleron! Lubię pomiętosić kota.
" Na początku był Smok..."

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 30 Lip 2012 09:31 #58225

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Madry piesek z tego Johnny'ego :silly: Moneta sama wyciagnelam, bo szkoda miejsca dla takich leniwcow ;)
Pawel Holata jest rewelacyjny :eek3: ze tez wczesniej na nigo nie wpadlam :happy:
Sad mowisz ... fiu, fiu :whistle: to beda zbiory.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 30 Lip 2012 09:51 #58232

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Reniu - wbrew pozorom wcale nie jest gruba ;) To gruba sierść sprawia takie wrażenie. Jak np pada deszcz i spaceruje na zewnątrz to nawet nie czuje, że jest mokra :rotfl1:

Jolu - a może to kwestia pochodzenia tego Moneta? W każdym razie ze swojego zrobiłem małą sadzonkę, gdyby przyszło Wam na myśl jeszcze raz spróbować :rotfl1:
Holatę polecam! Świetnie zimuje (przynajmniej ostatnią zimę przetrwał) i co najważniejsze - jest z tych bezobsługowych. Jedyna wada - w młodości trzeba uważać, żeby nie rozdeptać :lol: Co do sadu to wielka szkoda, że u nas takie wiatry wieją, bo miałem plan kilka gruszek umieścić w butelkach i na zimę zrobić nalewkę gruszkową w tym stylu :)

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 30 Lip 2012 16:21 #58268

• sure
  • sure's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 23
A jak taką gruszkę wepchnąć do butelki?? :)

Fajnie, że się nareszcie rozpogodziło, w nocy chyba była nawałnica, bo mi połamało proso - nie mam pojęcia, jak!
pozdrawiam, Agata
mój ogród

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 30 Lip 2012 21:09 #58310

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Taką butelkę trzeba założyć na zawiązkę gruszki na drzewie i przymocować ją w taki sposób, żeby owoc rozrastał się dalej wewnątrz butelki. Takie drzewko obklejone butelkami wygląda niesamowicie :lol:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 31 Lip 2012 10:57 #58413

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3524
Paweł nigdy nie widziałam i ciekawi mnie jakim cudem w butelce owoc rośnie , przecież musi być tam bardzo gorąco .

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 31 Lip 2012 11:34 #58421

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Kiedyś opisywała to "Maja w ogrodzie": majawogrodzie.tvn.pl/136,Gruszki-w-butelce,porada.html
Wersję 'obrazkową' można zobaczyć też np tutaj :)
Ostatnio zmieniany: 31 Lip 2012 11:35 przez rispetto.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 31 Lip 2012 11:44 #58425

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
No to ja z innej beczki a mianowicie chodzi mi o tę kolumnową jabłonkę .Czy długo trzeba czekać na owoce i czy mógłbyś polecić jakąś dobrą odmianę .Już jakiś czas przymierzam się do kolumnowych drzewek owocowych na te moje miniaturowe hektary :happy3: Klonik i mnie się spodobał .Ciekawe co kupimy ciekawego na tym szkółkingu z Iwonką
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 31 Lip 2012 12:21 #58431

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Jadziu, nie pamiętam jaka to odmiana, ale kupowaliśmy je w szkółce p. Knapika Kiedyś sprzedawał wysyłkowo, ale nie wiem, czy czyni to nadal. Mamy kilka takich jabłonek i owocują różnie. W zeszłym sezonie drzewko oblepione było owocami dokładnie tak, jak na folderach reklamowych :) Zaowocowało chyba w drugim roku po posadzeniu. Za to czereśnie kolumnowe kiepsko nam wyszły i chyba już żadnej nie mamy.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 31 Lip 2012 18:51 #58469

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Popracować w ogrodzie się nie da, bo tradycyjnie pada, więc czas na obrazki :)

Przez ostatnie dwa lata wymarzała, a teraz, po tak wrednej zimie, pięknie kwitnie :crazy:

Podobnie White Abive - zakwitła po raz pierwszy. Na razie skromnie, ale zawsze coś :)

W przypadku La Vasterival zapowiada się rekordowe kwitnienie :woohoo:

Kwitnie, ale to zdecydowany niewypał zakupowy! Krzewuszka Middendorfa - wiotkie gałęzie rozłażą się na boki i na całym krzaku kilka kwiatków. POżegnamy się z tą panią ;)

Otworzyły się kwiatki na ostatnim liliowcu

Kalina Nana - zgodnie z przewidywaniami nie zakwitła, ale zachwyca liściami

Wielka prośba do forumowiczów. Jak to się nazywa???

I iglasty zakątek

Najpierw szerszy plan

Pinus mugo Maria

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 31 Lip 2012 21:47 #58513

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
A dlaczego u nas tradycyjnie nie pada? :evil: :evil:
Ale, że w ogrodzie popracować się nie da, to by się zgadzało, tylko z innych powodów! :angry:
U mnie też ta krzewuszka zachowuje się jak jakieś pnącze, takie bardziej płożące pnącze ;), ja nawet nie zauważam jej kwitnienia, bo ja jej w ogóle nie widzę! :silly:
Wspominałeś, ze po tej dziwnej zimie ogrodówki nie powinny kwitnąć, a kwitną! I to jak błękitnie! :woohoo:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 01 Sie 2012 09:08 #58585

• ankha
  • ankha's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 14
U nas słońce, padało jeden dzień, więc wszystko podlane :silly:
Moja kalina już dwa lata się ociąga, w tym miała jedno gronko kwiatków, więc zmierza ku lepszemu - ale jeszcze się nie wybarwia tak cudnie jak Twoja :)
Zerknij słoneczniczek szorstki, u mnie jest coś takiego, ale z tego co wiem jest sporo podobnych :bye:
pozdrawiam
ankha

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 01 Sie 2012 12:30 #58624

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 173
Wszyscy likwidują żółtą krzewuszkę. Ja moją przesadziłam i padła. Teraz juz mi jej nie żal. Mało kwitła, zawsze przemarzała i na dodatek miała brzydki pokrój.

Kalina Nana u mnie kwitnie. Ma mało kwiatów, ale są i nie co roku. Tylko chorowita jakaś. Raz ma grzyba, raz mszyce.

Ciekawy ten kolumnowy klonik. Będzie on duży? Może takie coś jeszcze bym gdzies upchała.
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.
Ostatnio zmieniany: 01 Sie 2012 12:31 przez Dangar.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 01 Sie 2012 15:43 #58656

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Nie jestem pewna czy kalina Nana w ogóle kwitnie :bad-idea: a może nie kwitnie Compakta - hm nie pamiętam, ale ja mam tę niekwitnąca a wygląda identycznie jak twoja - to znaczy wyglądała bo w tym roku ma już niezły rozmiarek - muszę dodać jej zdjęcie. A ten smutny to Horstman - prawda? Ile lat rośnie u ciebie i jaki jest wysoki i szeroki

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 02 Sie 2012 22:02 #58905

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Marto - nie chcę Cię wkurzać, ale jutro u nas znowu ma lać :lol: Z ogrodówkami to jakaś zagadka dla mnie. Identyczne posadzone dwa metry dalej kwitną na różowo. Nie wiem o co chodzi :lol:
Jest ich więcej :)

Aniu - jeśli chodzi o pogodę to o dziwo dzisiaj nie padało i duchota taka, że nawet teraz mamy 22 stopnie :supr3: Dziękuję bardzo za podpowiedź :kiss3:

Danusiu - Tych żółtych krzewuszek to mam chyba z 10, ale znalazłem dla nich miejsce i albo tam będzie im dobrze, albo w ogóle nie będzie :lol: Moja kalinka zdrowa, ale kwiatków ani widu, ani słychu ;) Klonik największy widziałem w Krzywaczce i miał jakieś 2-2,5 metra.

Iwa - przyznam, że ta kalina to wynik odwiedzin w Twoim ogrodzie :) Co do jałowca to bingo :) Horstmann w pełnej krasie :)

Najpierw kwiatki

dalej listki:

Fagus sylvatica Dawyck Purple

Quercus rubra Castle Howard

Betula pendula Schneverdingen Goldbirke

Na koniec wąskimi ścieżkami zmierzamy do iglakowego zakątka

Tsuga canadensis Horsford Contorted

Abies pinsapo Aurea
Ostatnio zmieniany: 02 Sie 2012 22:04 przez rispetto.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.573 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum