TEMAT: Zapraszam do Hanutkowa

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 25 Lip 2012 11:17 #57260

• Sylweste
  • Sylweste's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 93
Paweł, mino wszystko to i tak bardzo długo utrzymuje wiosenny kolor przyrostów, więc to spore odstępstwo od tych odmian barwnych, które zwykle spotykamy;)
Mój ogród na blogu
Ogród igłą utkany
Serdecznie pozdrawiam
Sylwek
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 25 Lip 2012 22:17 #57371

• Poll
  • Poll's Avatar
Hehe...nie ratlerek, ale i nie dog. Powiedzmy jak średnio/wiekszy kundelek. :happy4:
Dziwi mnie jej zachowanie, 5 lat to sporo czasu.Obok nie rosną inne drzewa , tylko bodziszki( na skalniaku).Moze powinnam ją jakoś intensywniej zasilać? :jeez:
Ostatnio zmieniany: 26 Lip 2012 00:19 przez Poll.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 25 Lip 2012 22:29 #57375

• dkny
  • dkny's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 103
Ty walczysz z niską trawką, a ja ze szczawikiem różkowatym. Dzis wróciłam niemal ze łzami w oczach- tyle tego mam :mad2: :placze:

Czy twoja Luminetta idzie w górę, czy raczej się poszerza? Mojej się z jednej strony jakis przewodnik wytworzył i sunie teraz w górę...

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 26 Lip 2012 00:16 #57397

• Igor
  • Igor's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2490
Ostatnio odwiedziła mnie Sylwia z Gdańska, która także u Ciebie w ogrodzie była, i rozmawialiśmy jak u Ciebie pięknie.
Ciekawy jestem jak będzie za 5 lat, gdy te kulki i inne urosną. Dobrze, że masz miejsce na jakieś inne byliny B) dużo jeszcze planów iglakowych?

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 26 Lip 2012 20:57 #57493

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Sylwek - ciągle jest pod obserwacją i zobaczymy co z niej będzie :) Oby kolorek utrzymał się jak najdłużej, ale tak w październiku to mógłby zacząć zielenieć :lol:

Polu - a może to jednak nie ta odmiana? Po 5 latach to jednak powinna zacząć rosnąć nie tylko w korzenie ;)

Aneto - ze szczawikiem też walczę, ale myślę, że jest jednak łatwiejszy do zwalczenia. Pewnie zależy to także od ilości tego szczawiku :lol: Ilość chwastów już przestała wywoływać u mnie negatywne odczucia. Tak pięknie wszystko 'wygoliłem' korzystając z urlopu i nie minęły dwa tygodnie i jest dokładnie tak samo jak przed urlopem ;)
Luminetta raczej się poszerza, ale rośnie w cieniu. W zeszłym roku posadziłem egzemplarz zaszczepiony z amerykańskich zrazów i ten rośnie zupełnie inaczej. Choć jest mały to już widać, że będzie rósł w stożek.

Igor - czy to ta Sylwia z Tabazy? Bo innej Sylwii w naszym ogrodzie nie pamiętam :lol: W każdym razie przekaż pozdrowienia :drink1:
Planów, nie tylko iglakowych, to ja mam dużo, ale miejsca na ich realizację ... no miejsca nie mam dużo. Właściwie to w ogóle nie mam miejsca :lol:

Hortensja Vanilla Fraise

Jakaś tawuła, ale nazwy niestety nie znam :(

Unique na pieńku zaczyna kwitnąć

Annabelka już w pełni kwitnienia

Mam słabość do rozchodników - zero opieki z mojej strony, a jaki wygląd :)

Liliowce nie odpuszczają :) Co roku wiosną mam dylemat, czy się ich pozbyć, ale na szczęście okres wahania trwa dłużej, niż oczekiwanie na kwitnienie :lol:

I iglasty zakątek

Pinus mugo Kokarde

Pinus parviflora Dr Landis Gold - jak dla mnie jeden z jaśniejszych (nomen omen :lol:)punktów tego sezonu

i na koniec ...

Picea glauca Hanutkowo ma drugi przyrost :woohoo: I to jaki :woohoo:
Ostatnio zmieniany: 26 Lip 2012 21:01 przez rispetto.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 26 Lip 2012 21:10 #57498

• ankha
  • ankha's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 14
parviflorka cudna :woohoo: ale Hanutkowo :whistle: :thanks:
U mnie tez pojawiają się jakby nowe pączki... czyżby? To normalne, ten drugi przyrost - czy to kwestia pogody - jutro przyjrzę się dokładniej :bye:
pozdrawiam
ankha
Ostatnio zmieniany: 26 Lip 2012 21:11 przez ankha.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 26 Lip 2012 21:35 #57507

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Jak widzę u Was takie piękne Annabelki, to wierzyć mi się nie chce, że ja mam taką pokrakę :jeez: .
Nic tylko by się kładła :evil: , w dodatku wiele pędów ma powyginanych i pokręconych :blink: , tak, że ciężko ją uporządkować, bo się łamią :angry: . A po gradzie dodatkowo poszatkowane liście :dry: , jednym słowem obraz nędzy i rozpaczy :huh:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 26 Lip 2012 21:39 #57510

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu - drugi przyrost o tej porze to rzecz normalna. Może nie zawsze się pokazuje, ale nie ma się czym martwić. To raczej powód do radości :)

Marto - może to kwestia wieku? U mnie na początku też tak było, a w tej chwili mam identyczną sytuację z Invicibelle. Wygląda koszmarnie! Pędy jak nitki i wszystko leży na ziemi. Jak na razie to dla mnie jedno z większych rozczarowań ogrodniczych. Polowałem na nią dwa sezony, a tu taki zonk :angry:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 27 Lip 2012 07:05 #57555

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3524
Paweł ile ja takich rozczarowań przechodzę , liliowce na zdjęciu w ofertach nie które wyglądają cudnie , a potem w realu to koszmar ,kwiatek mały do tego często jakieś zniekształcone , tylko czasem jeden rozwinie się normalnie , ręce opadają , ale też są piękne i duże .

Genia
Ostatnio zmieniany: 27 Lip 2012 07:06 przez e-genia.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 27 Lip 2012 09:30 #57583

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Geniu - przyznam, że zniechęciłem się ostatecznie do zakupów w sklepach internetowych. Właśnie zaczynają u mnie kwitnąć lilie kupione w Lilypolu i co? Miały być 'zbajerowane', a wyglądają identycznie jak dziesiątki innych kwitnących w ogrodzie. Kasa wyrzucona w błoto!

Tymczasem wczoraj miałem wreszcie chwilkę pozbierać samosiejki berberysów rosnące po różnych kątach. Oto one :)

Zwróćcie uwagę na kształt górnego listka :woohoo:

W tej siewce pięknie przebarwiają się listki

Małe zbliżenie

Dzisiaj poszukiwania kolejnych :)

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 27 Lip 2012 09:38 #57585

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Czyli, że starsze wyglądają lepiej? :think: . Moja na jesień będzie miała dwa lata, czyli młódka jeszcze ;)
A jak przycinasz swoją na wiosnę? Pytałam już o to Dalę, ciekawe jak Ty to robisz :think:

A ten pierwszy berberysik zupełnie jak tulipanowiec :silly:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 27 Lip 2012 09:56 #57590

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Z moją Annabelką to cała historia :lol: Najpierw rosła tuż przy podmurówce płotu i przez dwa sezony ledwo dawała oznaki życia. Później przesadziłem ją bardziej centralnie na rabacie i wtedy zdecydowanie odbiła choć gałązki były wiotkie. Od dwóch sezonów część pędów przycinam bardzo krótko, a część tak mniej więcej na 50 cm i pędy zrobiły się jakby sztywniejsze. W każdym razie nawet po deszczu większość kwiatów jest w górze, a nie na ziemi. W przyszłym roku przytnę tylko końcówki pędów i zobaczymy :)
Co do berberyska to mam identyczne skojarzenia :) Fajnie, gdyby wykształcił więcej takich listków ;)

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 27 Lip 2012 11:18 #57613

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Hi :bye: Pawelku, szukasz berberyskowych siewek ;)
Jakis selekcik 'Hanutkowo' i tu by sie zdal z cudacznymi listkami :happy4:
Zycze zatem powodzenia :hug: a wiesz, ze ja nawet nie zagladalam pod berberysy :oops: czasu brak nieustannie.
Ciekawa jestem jak tam moje kulkowe maluchy radza sobie z upalami :whistle:
Doktorek cudny :hearts:
Ostatnio zmieniany: 27 Lip 2012 11:19 przez pamelka.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 27 Lip 2012 11:45 #57619

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Pawełku pięknie kwitną Ci hortensje. Vanilka cudo, taki śliczny zwięzły krzaczek, u mnie jakiś rozczapierzeniec :blink:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 27 Lip 2012 20:54 #57725

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Paweł, jakbyś wyselekcjonował berberys o takim kształcie liści, mógłbyś już właściwie do końca życia nic nie robić! ;) Ciekawe, czemu taki się zrobił...I dlaczego tylko jeden? Przyznaj się, zabawiałeś się nożyczkami? ;)
Paweł, a ja właśnie ulegam kuszeniom liliowym i tak sobie myślę, może by jednak z takiego Lilypolu coś zamówić... A tu proszę... Kubeł zimnej wody! :P Dziękuję! :kiss3: :rotfl1:
A ta Unique to właśnie ta, którą wyprowadziłeś na drzewko?

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 27 Lip 2012 22:02 #57745

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Jolu - szukam, szukam :) Znalazłem jeszcze jedną bardzo ciekawą. Ma kształt wąskiej kolumienki i jest cała żółta. Takie 'Hanutkowo Fastigiata' :rotfl1:
Powiem Ci, że te siewki to wcale nie pod berberysami, ale po różnych zakątkach ogrodu, wręcz w oddaleniu od berberysów. W pobliżu roślin 'matecznych' to na potęgę sieją się tawułki. Dzisiaj wykopałem chyba ze 20 całkiem sporych sztuk!

Aga - może cały sekret kwitnięcia tkwi tradycyjnie w tym, że niespecjalnie o nią dbam :lol: Rośnie w samym końcu ogrodu, gdzie okazyjnie tylko się przechadzam albo plewiąc, albo robiąc zdjęcia ;)

Marto - czekam jeszcze na rozkwitnięcie lilii orientalnych. Kolejna właśnie pokazała kwiatek i muszę sprawdzić, czy to na pewno to, co zamówiłem. Te zwykłe to niestety porażka po całości. A niby miały byc jakieś supernowości i rarytasy. Takich rarytasów to ma pół ogrodu ;)
Z berberyskiem poczekamy do przyszłego sezonu. Gdyby miał zamiar wypuszczać więcej takich listków to mogała by być niezła ciekawostka :)
Co do Unique - tak, to właśnie ta. Poniżej dla przykładu Kyushu

I jeszcze kilka obrazków z dzisiejszego spaceru

Kalina Charles Lamont zdecydowała się po trzech latach zakwitnąć! Dwoma kwiatkami :lol:

Kupiona jako Pinky-Winky, ale już na startym forum kilka osób to kwestionowało

To moje dzisiejsze odkrycie :woohoo: Jak już wspominałem w poprzednich postach, robię aktualnie 'inwentaryzację' roślin ogrodowych. No i wyszło mi, że na rabacie pod płotem powinna rosnąć Magical Starligt! Tylko gdzie? Przebiłem się dzisiaj przez chaszcze malwowe i jest! I do tego kwitnie! Malwy pójdą precz!

Daniel Deronda wymarzł do gruntu, ale twardy z niego gościu!

No i to właśnie kolejna orientalna, która zakwitła :)

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 27 Lip 2012 22:13 #57754

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Pinky Winky lub nie, ale kwitnie rewelacyjnie! ;) Tylko nie wyprowadzaj jej na drzewko! ;) Marzą mi się takie duuuże hortensje! Troszkę poczekamy!
Paweł, w Twoim gąszczu czają się takie niespodzianki? :woohoo: Pomijam już tę odnalezioną cudem ;) hortensję, ale u Ciebie nawet rozwary jakieś inne! :lol:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 27 Lip 2012 22:23 #57762

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Niestety nie z każdą hortensją ta operacja kończy się powodzeniem. Próbowałem dwukrotnie z Gradiflorą i skończyło się na niczym, bo nie ma tak sztywnych pędów, żeby utrzymały koronę. Ta Unique ma cztery lata, a Kyushu w doniczce jest o rok młodsza. Dobre efekty mam także z Tardivą i Phantomem.
Rozwar mam jeszcze inny, ale już nie zdążyłem dziś fotki pstryknąć. Jednego i drugiego powoli pochłaniają tawuły :lol:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.591 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum