TEMAT: Zapraszam do Hanutkowa

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 05 Sie 2012 21:54 #59511

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
U mnie też susza. Popadało kilometr ode mnie.
Dobrze, że zrzutki nie było. :lol:
Jeszcze byście uzbierali niezłą sumkę i miałabym problem z zabraniem się do domu :wink4:
Lubię ogólne widoczki. Można sobie wyobrazić jak ogród wygląda w rzeczywistości
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 06 Sie 2012 10:33 #59608

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Aga - dzisiaj skończyło się tylko na zamiarze oprysku, więc może siła mojego oddziaływania na pogodę wzrasta :lol: U nas też porządnie polało, ale chociaż do południa trochę udało mi się popracować :)

Jolu - chmury są dosyć lekkie, więc w standardową paczkę dużo ich wejdzie :lol: Pusch na wiosnę nie świecił kolorami, więc teraz nadrabia zaległości.

Igor - ta zima była chyba nieszczególna dla traw ozdobnych ;) U mnie padły wszystkie miniaturowe miskanty i przyznam, że trochę się do nich zraziłem. Kosztują niemało, a tu taka loteria. Chyba skupię się na innych gatunkach. Za to wrzosy rosną u nas pięknie i co roku kępy znacznie się powiększają. Nie wiem jaka jest receptura na powodzenie w ich uprawie, ale mimowolnie chyba ją posiadłem :lol:
A te małe, skalniakowate cudeńka bardzo lubię, choć niektóre rozrastają się w takim tempie, że pół taczki ich wywaliłem :lol: Niektóre są tak piękne, że nawet kulkom ustępują miejsca. Kurcze, co ja gadam? :crazy:

Ewa - tak jak pisałem wcześniej - może nie to, że koniec z miskantami, ale na pewno będe dużo ostrożniejszy. Za to jeśli chodzi o inne trawki to czemu nie :) Może tylko za wyjątkiem tych rozrastających się przez kłącza. Raz posadzisz, a później parę lat walczysz, żeby się pozbyć :lol:

Iwa - w zeszłym roku miałem taki przypadek, że przywiozłem całą przyczepę kory, pięknie rozłożyłem na rabatach, a następnego ranka połowa była pod płotem :lol: No i trzeba było jeszcze raz jechać ;)

Gosiu - czego byś nie zapakowała to na pewno inni by zabrali :lol:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 06 Sie 2012 11:35 #59617

• rm27
  • rm27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2903
Paweł, a w środek może wrzosy. Idealnie komponują się z kulkami na innych rabatach.
Teraz termometr w cieniu pokazuje +35. Ódechciewa się wszystkiego, pracy w ogrodzie też.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 06 Sie 2012 12:42 #59646

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
No ja właśnie podobnie, albo wybieram korę z trawy, albo z żwiru pod domem. Teraz próbuję się ratować szyszkami - ich tak szybko wiatr nie wywieje :P

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 06 Sie 2012 12:46 #59647

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 173
U mnie tez powyzej 30 stopni i posucha. Deszcze padają słabe i 10-15 minut, akurat tyle , żeby zwilżyć asfalt.Wolę nie myśleć ile zapłacę za wodę. Większość roślin nie da się podlewać wodą ze studni, bo wąż ciężki i ciśnienie słabe. Dobrze, że w pracy mam klimę nastawiona na 22 stopnie.

U mnie Pusch (Push?) już dawno zzieleniał.Jeszcze w maju. Szyszki mam brązowe.
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.
Ostatnio zmieniany: 06 Sie 2012 12:48 przez Dangar.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 06 Sie 2012 15:58 #59680

• evastyl
  • evastyl's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 358
rispetto wrote:
Ewa - tak jak pisałem wcześniej - może nie to, że koniec z miskantami, ale na pewno będe dużo ostrożniejszy. Za to jeśli chodzi o inne trawki to czemu nie :) Może tylko za wyjątkiem tych rozrastających się przez kłącza. Raz posadzisz, a później parę lat walczysz, żeby się pozbyć :lol:

No chyba że posadzisz w doniczce to nie wylezą .
Ja bym tez kilka jeszcze fajnych trawek wsadziła ...ale niestety zabrakło miejsca ...już mam problem z żurawkami a gdzie jeszcze buki które czekają na posadzenie . :(

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 06 Sie 2012 21:28 #59746

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Romku - hmmm ... niezły pomysł, ale musiałbym poszukać jakichś miniaturowych odmian. Będę się rozglądał :)
U nas skończyło się na +27 i znowu rozpętała się ulewa jak w zeszły piątek. Jechałem samochodem i widziałem przed sobą ścianę deszczu, a z boku ... świeciło ostre słońce :crazy:

Iwa - na szczęście teraz mam dużo grubsza korę i już tak mi jej nie wywiewa. No i dłużej się rozkłada :)

Danusiu - to u mnie w biurze zmarzłabyś, bo mamy klimę ustawioną na 19 stopni :rotfl1: My tu na Wybrzeżu to zimny chów mamy :rotfl1:

Ewa - posadziłem wewnątrz plastikowego bordera (20 cm) i wylazły :( Za trawkami się oglądam, ale takich naprawdę fajnych za dużo wg mnie nie ma. Przeglądałem ostatnio kolekcje miskantów i na moje amatorskie oko różnice są do zauwazenia pod lupą ;)

No i kilka widoczków :)

Daniel Deronda

Już ją pokazywałem, ale pochwalę się jeszcze raz, bo kijek wbiłem i już jest podparta :P

Acanthus Tasmanian Angel

Corydalis wilsonii

Podophyllum Spotty Dotty

Polygonatum multiflorum Grace Barker

Athyrium Ursula's Red

Osmunda regalis Purpurescens

Polystichum Shiny Holly Fern

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 06 Sie 2012 21:32 #59749

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Paweł widoki naprawdę super. Przepięknie wygląda powojnik pnący się po pergolce :P Ślicznie ukwiecony, od razu przyciąga wzrok :P ....no i hortensja na pniu.....bajka :woohoo:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 06 Sie 2012 22:49 #59785

• dkny
  • dkny's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 103
Zawsze, gdy widzę tekst:"Takie tam widoczki", jestem nimi urzeczona i wcale nie są "takie tam" :) Paweł, mam ten sam problem z opryskami; nawet do nich nie startuję, bo albo jest ponad 30*, albo już leje deszcz. W efekcie wierzby mam zżarte przez grzyby :mad2:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 06 Sie 2012 23:21 #59796

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Czyżby Cię teraz na paprocie wzięło?
Dzisiaj w siebie w sklepie widziałam parę odmian, ale chyba poczekam do kiermaszu w Skierniewicach. Ta, to dopiero jest wybór i dużo tańsze są.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 07 Sie 2012 09:32 #59827

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Aga - ciężko uwierzyć, ale ten powojnik startował od zera, gdyż wymarzł do powierzchni gruntu. Właściwie to już postawiłem na nim krzyżyk i pewnie gdybym spotkał jakąś promocję na inne pnącza to już by go nie było :oops:

Aneto - jak się okazuje to nie tylko na wodzie zaoszczędzę w tym roku, ale i na środkach ochrony roślin :lol: Przez tą rdzę zrezygnowałem z wierzb, bo na koniec lata wyglądały fatalnie :(

Gosiu - wziąć to mnie nie wzięło, bo zawsze miałem ich trochę :) Teraz po prostu trafiły przed obiektyw i do tego mam je opisane :) Najwięcej mam oczywiście tych zwykłych przyniesionych z lasu, które wyrastają w e wszystkich możliwych miejscach :)

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 07 Sie 2012 12:07 #59850

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
Jak wpisałam w google "Corydalis wilsonii" to ani jedna polska strona się nie pokazała. Na obrazku wygląda świetnie, cóż to takiego :bad-idea:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 07 Sie 2012 12:37 #59861

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Corydalis to polska kokorycz, a znalazłem to cudo w fantastycznej szkółce bylinowej p. Szewczyka w Łodzi :) Ciekaw jestem jak zniesie zimę ...

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 07 Sie 2012 14:59 #59892

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
O dzięki właśnie trafiłam na tę ofertę. Niestety pisze, że nie prowadzi sprzedaży wysyłkowej, ale poleca jakąś szkółkę z Krakowa. W domu przyjrzę się im obu. Od piątku mały urlopik w domciu tj. w NL :dance:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 07 Sie 2012 20:21 #59929

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
No niestety nie prowadzi, ale jak będziesz kiedyś wybierała się na północ to warto zajechać. Ja muszę poczekać jeszcze 2 tygodnie na urlop ;)

Aserum splendens

Orostachys malacophylla

Ruta graveloens

Scutellaria incana Nana

Scutellaria scordifolia

Thalictrum isopyroides

Thalictrum kiusianum

Viola koreana Variegata

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 07 Sie 2012 21:04 #59943

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Widzę, że u Pana Szewczyka w Łodzi kupowaliśmy mnie więcej te same rośliny! ;)
Mój asarum splendens poległ tej zimy, Twój już zimował?
Wszystkie te akanty fajne też nie przeżyły...
O i dzięki, zidentyfkowałam sobie roślinkę, która od dwóch lat bezimienna, były podejrzenia, że to mazus jakiś może być, a to scutellaria scordifolia! :) Bardzo ładnie się rozrasta...

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 07 Sie 2012 21:11 #59946

• evastyl
  • evastyl's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 358
No proszę Paweł "wchodzi " w byliny cieniolubne ...czyżby zrobiło się troszkę wolnego miejsca ...jakiś iglaczek wypadł ;)

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 07 Sie 2012 22:05 #59962

• Joyce
  • Joyce's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 33
rispetto wrote:
znalazłem to cudo w fantastycznej szkółce bylinowej p. Szewczyka w Łodzi :)
To jednak dotarłeś do mojej ulubionej szkółki :whistle: tuż obok mnie ;) Mam nadzieję, że plany powrotne się u mnie nie zmienią i zobaczę te wszystkie Twoje rośliny wreszcie na żywo :ouch:
Ostatnio zmieniany: 07 Sie 2012 22:06 przez Joyce.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.560 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum