TEMAT: Kolorowy galimatias Mirki

Kolorowy galimatias Mirki 17 Sie 2013 10:58 #186475

• mirdem
  • mirdem's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2335
Aniu......jeden z ostatnich kwiatków Missisippi to był , liliowce powoli finiszują jeszcze oczywiście kwitną ale szczyt sezonu liliowcowego ewidentnie za nami.

Jolu......no to fajniutki nabytek floksowy , kwitnie dość późno ale to może zaleta , a i liście rewelacyjne. Po opadach już nawet wspomnienie nie zostało :( :(

Wiesiu....trawka toChasmanthium latifolium dwie zimy już zimowała i sukcesywnie przyrasta ...... ale nie ekspansywnie , jak dla mnie same zalety ;)

Dalu....mój winnik przezimował tą zimę jako pierwszą bez okrywania ,wprawdzie ma zawsze dużo śniegu ( podjazd sąsiada jest odśnieżany właśnie na niego i już nie będę go okrywać. W liliowcach denerwują mnie zaschnięte pędy kwiatowe , wycinam je jak najniżej a liście w sumie są na ogół zielone do zimy.

Marta.....jaka zbieżność u zbieracza :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: chyba zartujesz ............ ale zapewniam Cię w tym szaleństwie jest metoda i nawet reguła łącząca dalie otóż nie ma żadnej dalii pojedynczej ( po prostu nie lubię , pojedyncze to mogą być jeżówki ) i jak czytam w opisie śr kwiatu ok 10 cm to nawet dalej się nie zagłębiam , u mnie ma szansę dalia z kwiatem powyżej 15 cm a najlepiej taka , która ma kwiat 25 cm ;)

Marzenka ....masz rację jak jest ładna to może nawet pozostanie na nastepny sezon :P

Pollu....dzięki :kiss3: z całego serca podziwiam wymuskane ogrody estetów i doskonale wiem , że mój nigdy taki nie będzie , jestem zbieraczem całym sercem , moim nieszczęściem jest mała powieszchnia ale cóż :dry: :dry: za to mój ogród odpłaca się niespodziankami i zaskoczeniami i każdego dnia i tak lubię.

Igor...dokładnie jest tak jak napisałeś ja się ukierunkowywać już nie będę pozostanie tak jak w tytule wątku :happy: :happy: taki opis : 'plama koloru podkreślająca zieleń iglaków ' jednak nie dla mnie :rotfl1: :rotfl1: u mnie są same plamy kolorów i to wielu :rotfl1: .Z nowszych języczek mam cztery: 'Fantasie","Cafe Noir" jak dla mnie różnią się bardzo mało , "Chameleon" i "Dragons Breath" i na razie chyba na tym poprzestanę. Będą za to nowe irysy ( część już przyszła , nastepne w nastepnym tygodniu) , liliowce ( tak samo) ,floksy ( te z lili wodnych zakwitły wszystkie :bravo: :bravo: więc dlaczego nie dodać jeszcze)............ a już chyba w następnym sezonie nowe hosty bo chyba jednak u mnie wygrają z żurawkami , które w tym roku nie spisuja się najlepiej :(

No to galimatias , bez ukierunkowania :

DSC08953.JPG

DSC08955.JPG

DSC08958.JPG

DSC08960.JPG

DSC08962.JPG

DSC08914.JPG

DSC08916.JPG
....floks NN ale piękny i kwitnie jako jeden z późniejszych

DSC08951.JPG
.....Orange Perfection raczej różowy ale dajmy mu szansę to nówka i może za rok pokaże co potrafi

DSC08964.JPG

DSC08965.JPG
.....Secret Lust

I trochę żurawek , część to nówki ;)

DSC08907.JPG
...Rio

DSC08910.JPG
...Gotham

DSC08919.JPG
...Georgia Plum

DSC08927.JPG
....Berry Fitz przyrasta słabo

DSC08921.JPG
....a to już jakaś Lime śliczna od Leszka :bye:

DSC08931.JPG
.....Brunsihed Bronze
Pozdrawiam.....wiosennie przez cały rok ... Mirka :P :P

Kolorowy galimatias Mirki

Kramik -wymienię , sprzedam ( głównie ogrodowe)2015
Ostatnio zmieniany: 17 Sie 2013 11:13 przez mirdem.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, Margolka

Zielone okna z estimeble.pl

Kolorowy galimatias Mirki 17 Sie 2013 21:18 #186578

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Czyli jednak jakieś kryteria są... Duże i pełne, to już coś... ;) A ja tak pytam, bo przy grupie roślin, która jest tak bogato reprezentowana, coś trzeba wybrać... Zabierając się nieśmiało za piwonie, postanowiłam kupować te niepełne, formy anemonowe czy japońskie kwiatu, jak zwał, tak zwał...
Żurawki przegrały z hostami? I bardzo dobrze! ;)

Kolorowy galimatias Mirki 18 Sie 2013 18:56 #186702

• beatab
  • beatab's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 49
Mirko- kolekcja liliowców i jeżówek- przepiękna- będę zaglądać :bye:

Kolorowy galimatias Mirki 18 Sie 2013 19:33 #186710

• Leszek.G
  • Leszek.G's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 709
artam wrote:
:hammer: :hammer: :hammer:
Nie u Mireczki :happy:

Kolorowy galimatias Mirki 18 Sie 2013 21:21 #186754

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Ładniutka ta jeózwka,i dalijki :hearts:
Żurawki tez piękne ,mnie przypadła do gustu Berry Fitz :P

Kolorowy galimatias Mirki 19 Sie 2013 14:13 #186875

• Igor
  • Igor's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2490
Dzisiaj już nic złego na żurawki nie powiem... mam Penelope, Karme, Big Top Burgundy, Bronze , Apple Blush, i wiele wiele innych :woohoo: taki kop odmianowy zmienia moje wcześniejsze słowa, że żurawki mnie wkurzyły :happy3:

Kolorowy galimatias Mirki 19 Sie 2013 14:23 #186877

• ankha
  • ankha's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 14
Moje stare się przerzedziły, nowe jeszcze nie wyrosły, ładne kępy mam tylko Lime Ricky i Marmalade :flower:

Za to z hostami jest jeszcze gorzej, już nie wiem, czego im trzeba - większość wygląda jakby się przypaliło i w dodatku nie mam innego cienia tylko wiśniowy... Mirka, ratuj :thanks: Co ty robisz swoim, że tak ładnie rosną...
pozdrawiam
ankha

Kolorowy galimatias Mirki 19 Sie 2013 19:52 #186948

• Poll
  • Poll's Avatar
Mireczko, wiem, o czym piszesz...Rózni nas tylko powierzchnia działki. :hug:
Leszek.G wrote:
artam wrote:
:hammer: :hammer: :hammer:
Nie u Mireczki :happy:

Górą :lol: nasi! :lol: Leszku masz u mnie porcję kwasu chlebowego. ;) Marta zaś dostaje żółtą kartkę od działu hostowego. :hammer:
....gorzej, jak Mireczka zaprzeczy. :rotfl1:
Ostatnio zmieniany: 19 Sie 2013 19:55 przez Poll.

Kolorowy galimatias Mirki 20 Sie 2013 10:00 #187138

• mirdem
  • mirdem's Avatar
  • Platinum Boarder
Marta...... a ja sobie z daliami mogę poszaleć , nasadzenia na lata to nie są , się nie spodobają za rok będą inne 2 zł nie majątek :rotfl1: :rotfl1: a piękności się kroją na wystawie w Rybniku kolejne chciejstwa daliowe sie pokazały :woohoo: :woohoo:

Beatko....zapraszam :bye:

Leszku......będzie się działo jak wygrają liliowce :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1:

Aniu.....ona ładna jest tylko bardzo powolna , może taka jej natura.

Igor....no ładnie zmieniasz zdanie co i raz :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: ale proszę rozmnażać Big Top Burgundy bo myślę , że w masowej sprzedaży szybko nie będzie , trzeba będzie sęęępić ;)

Aneczko......moje hosty mają cień , tylko tyle a może aż tyle ........... maluchy poszły do doniczek (między innymi TWB od Ciebie ) i rosną w cieniu wiciokrzewu , ładne są w doniczce.

Poll...stan żurawk ( żuraweczek i tiarelli) pod nr ewidencyjnym 139 widnieje Mango , ale kilka wypadło niestety ( np nie ma już Ginger Ale , Blacberry Jam , bardzo marna Citronelle :placze: :placze: :placze: ) ostateczne podsumowanie jesienią czyli siłą rzeczy jest mniej niż na liczniku.

......stan posiadania host nr 135 Glamour ............. no to sami oceńcie :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: kto wygrywa ten pojedynek :rotfl1: :rotfl1:

............ ale tak poważniej liczebnie będą pewnie wygrywały żurawki , bo są mniejsze , powierzchnię mam małą a podobają mi się hosty w rozmiarze L lub XL i jak to pogodzić :flower: :flower: :flower: ,maluch hostowy nawet najpiękniejszy nie przemawia do mnie tak jak wielkie zielone falbany czy burchle :whistle: :whistle: .Poll a na szczycie chciejstw np Icicle , Afterglow,Alligator Alley ,a żadna z nich maleństwem nie jest i jeszcze kilka nie mniejszych też pcha się na listę :rotfl1: :rotfl1:

Dziś mam paskudny dzień już widzę ja się do mnie uśmiech moja dentystka -sadystka ( o 14) cytując klasyka nie chcem ale muszem :rotfl1: :rotfl1: .......proszę o trzymanie kciuków

DSC08933_2013-08-20.JPG
......Dream Weaver

DSC08929_2013-08-20.JPG
......Ocean Isle

....żurawkowi malarze:

DSC08937_2013-08-20.JPG
.....Gaugin

DSC08938.JPG
....Reinor

DSC08939.JPG
....Van Gogh

DSC08940.JPG
.....Picasso

Ostatnio zmieniany: 20 Sie 2013 10:02 przez mirdem.

Kolorowy galimatias Mirki 20 Sie 2013 11:08 #187164

• ankha
  • ankha's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 14
Zawsze van Gogh był mi najbliższy, może z racji swego szaleństwa - tak jest i tym razem :)
Moje też mają cień, choć ranne słoneczko je dopada
Kciuki trzymam za bezbolesne trzeciego stopnia :hearts:
pozdrawiam
ankha

Kolorowy galimatias Mirki 21 Sie 2013 21:52 #187647

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
Zaraz, zaraz, padłam ofiarą niezrozumienie i młotki niesłuszne dostaję! Przecie ja wyraziłam radość, ze żurawki w odwrocie, a hosty the winner is... :rotfl1: To czemu dział hostowy mnie tłucze, wszak lobbing hostowy uprawiam! :rotfl1:
Jak się, zresztą okazuje, sprawa u Mirki tak do końca rozstrzygnięta nie jest, różnice bardzo minimalne... Już miałam krótkopędy Ginger Alle i Blackberry Jam zaproponować, ale w tej sytuacji to nie wiem... :rotfl1: :rotfl1:
Mirka, jak to 2 zł? To dalie tyle kosztują? Jak takie piękne kwiaty mogą mieć tak niską cenę? :P :rotfl1:

Kolorowy galimatias Mirki 21 Sie 2013 22:08 #187656

• Igor
  • Igor's Avatar
  • Platinum Boarder
U mnie Berry Fizz oszalała w tym roku... nawet! :dry:
Za to stwierdzam, że nie opłaca się sadzić żurawek wcześnie, bo moje prawie nie rosną...muszą się najpierw przekorzenić w doniczne.
Rio będzie piękna, Ginger Ale będę miał ukorzenioną koleżanko droga! :hearts:
Ostatnio zmieniany: 21 Sie 2013 22:09 przez Igor.

Kolorowy galimatias Mirki 22 Sie 2013 09:35 #187718

• mirdem
  • mirdem's Avatar
  • Platinum Boarder
Aneczko......dzięki za trzymanie kciuków :kiss3: było mniej boleśnie niż tydzień temu ;) ;) i mam cały tydzień do następnej wizyty :P

Marta......wyobraź sobie , że w moim źródełku daliowym podwyżki :supr3: :supr3: i dowiedziałam się , że od przyszłego sezonu karpa 2,50 zł :rotfl1: :rotfl1: ........... a krótkopędy przyjmę z pocałowaniem ręki i rzeczywiście niesłusznie dostałaś młotkiem od działu hostowego :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: powinni Cię raczej wycałować za lobbing :happy:

Igorze ....rezerwuj ją dla mnie bo tej żurawki nigdy dość , nie mogłam jej odżałować , na dodatek jest to jedyna żurawka , której kwiaty mnie zachwycają .

Nie mam nowych zdjęć , bo drugi dzień pada :dance: :dance: :dance: ale coś tam wygrzebię ;) ............. i przyszła paczka z nowymi irysami i liliowcami :fly: :fly: ( w przerwach opadów pewnie będzie sadzenie ) , liliowce obfite bardzo ( tzn sadzonki i część podziemna okazała) mam nadzieję pokwitną już w następnym sezonie :P :P

DSC08902.JPG

DSC08811_2013-08-22.JPG

DSC08746.JPG

DSC08740_2013-08-22.JPG

DSC08742_2013-08-22.JPG

Ostatnio zmieniany: 22 Sie 2013 09:44 przez mirdem.

Kolorowy galimatias Mirki 22 Sie 2013 21:03 #187847

• Leszek.G
  • Leszek.G's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 709
Pani kochana, posadziła już pani to i owo? Bo jeśli tak to jutro przyjeżdża do mnie na działkę po następną partię - musze robić miejsce na trawy :rotfl1:

Kolorowy galimatias Mirki 22 Sie 2013 21:09 #187849

• mirdem
  • mirdem's Avatar
  • Platinum Boarder
Nie posadziłam , nie wyrobiłam się , za to odsadziłam panu liliowiec Bonanza ( bo zrobiłam trochę pierestrojkę ) czeka w doniczce wiec nie ma pośpiechu............. zdjęcia zakupów w zakupach ;) ;)

Kolorowy galimatias Mirki 22 Sie 2013 21:19 #187856

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
Takie podwyżki?! O, to ja bym się poważnie zastanowiła nad zakupami! :rotfl1:
Mirka, ale ta jeżówka to przechodzi ludzkie pojęcie! ;) To Pink Double Delight?
A już jak mnie dział hostowy za niewinność tłucze, to Ci wyślę te żurawki, przynajmniej dział żurawkowy będzie zadowolony! :lol:
Ten mnie tłuc nie może, bo by mu ręka uschła! :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1:
Ostatnio zmieniany: 22 Sie 2013 22:02 przez artam.

Kolorowy galimatias Mirki 22 Sie 2013 21:34 #187866

• mirdem
  • mirdem's Avatar
  • Platinum Boarder
Marta .....tak Pink Double Delight , a dzisiaj zaskoczyła mnie Green Jawel niniejszym odszczekuję wszystko co kiedykolwiek złego napisałam na tę jeżówkę , wypuszcza ciągle nowe pąki i ciągle zielone kwiatki :P :P :P ......... juhu dział żurawkowy na pewno to doceni :dance: :dance:

w deszczu robione fotki ( Green Jawel oczywiście nie sfocona :hammer: )

DSC09008.JPG
......Pinki Winki

liliowce ciągle kwitną:

DSC09007.JPG

DSC09010.JPG

.......moje trawy w paski:

DSC09013.JPG

DSC09014.JPG

DSC09018.JPG

DSC09023.JPG

Kolorowy galimatias Mirki 22 Sie 2013 22:04 #187885

• Igor
  • Igor's Avatar
  • Platinum Boarder
Jedyna słuszna opcja :lol: Choć dzisiaj tak patrzyłem na te hosty...iiii nawet nawet te maluszki...
Tylko 14, 12 euro za jedną to na razie nie na moje możliwości :evil:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.930 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum