TEMAT: Nasze hostowe historyjki i inne luźne gadki ...

Nasze hostowe historyjki i inne luźne gadki ... 27 Wrz 2013 19:52 #195274

• lemoniada
  • lemoniada's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25
IMG_1066.JPG

w dolnym rzędzie od prawej Mohegan, Reptilian, Parky's pride, Little Aurora ; w środku Sea Mist; na górze od lewej Purple Haze, Buster, London Fog. Trochę nie wyglądają więc moje stwierdzenie jakim to szałem są obecne liście Mohegan chyba świadczy o lekkim hoplu..... :whistle:
Reptilianka i Londynka nieźle się trzymają jak na jesień, w dodatku jedna ma piękne ciemne liście.. i ślad po pędzie kwiatowym. Mam nadzieję że z wiekiem jej się liście rozszerzą trochę.To jest w ogóle dla mnie tajemnica, wydawało by się że jak kwitnie to już dorosłe i ma pełnię formy ale jak tak patrzę na niektóre zdjęcia na sieci, to chyba niekoniecznie.
Załączniki:
Za tę wiadomość podziękował(a): sd-a

Zielone okna z estimeble.pl

Nasze hostowe historyjki i inne luźne gadki ... 27 Wrz 2013 20:08 #195278

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Moim zdaniem cały dół wygląda bardzo obiecująco, a na żywo wrażenia się potęgują :-)
Ostatnio zmieniany: 27 Wrz 2013 20:09 przez sd-a.

Nasze hostowe historyjki i inne luźne gadki ... 27 Wrz 2013 21:07 #195307

• lemoniada
  • lemoniada's Avatar
  • Expert Boarder
:) Zobaczymy jak im będzie.. Mam nadzieję że w przyszłym roku choć część uda mi się wysadzić na miejsca stałe, bo póki co wszystko w doniczkach.. Chcę tylko przed zimą wysadzić Wu i niech się dzieje co chce.. Ona i Krossa Regal to największe jakie mam i choć młodziutkie to szkoda mi żeby im się potencjał w doniczkach marnował tyle czasu.. może nic ich nie zeżre.

Nasze hostowe historyjki i inne luźne gadki ... 29 Wrz 2013 18:58 #195604

• lucy09
  • lucy09's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 445
A ja wam pokażę jak wygląda sadzenie host od brzozami. Przesadzałam niewielką Lacifolię. Jest roślinka a obok ta kupka to korzenie brzózek, które oplatały roślinę.Dużo tego ale nie zauważyłam aby hosta jakoś wybitnie cierpiała z tego powodu.

P13-08-13_15.38.jpg

Nasze hostowe historyjki i inne luźne gadki ... 29 Wrz 2013 20:04 #195627

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Ciekawe jak wyglądałaby bez towarzystwa... :think:

Nasze hostowe historyjki i inne luźne gadki ... 29 Wrz 2013 20:07 #195629

• lemoniada
  • lemoniada's Avatar
  • Expert Boarder
ooo Lucy, jak one dają radę pod brzozami to właśnie mi powiększyłaś miejsce na nie :D

Nasze hostowe historyjki i inne luźne gadki ... 29 Wrz 2013 20:10 #195631

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Natomiast mnie zniechęciłaś do takiego pomysłu, choć u mnie pod brzozami mokro jak wszędzie :devil1:

Nasze hostowe historyjki i inne luźne gadki ... 29 Wrz 2013 20:21 #195635

• danutal
  • danutal's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1269
U mnie od dwóch lat rosną pod brzozą Youngii, a na dodatek przy szpalerze z tuj Szmaragd, w miejscu bardzo suchym, lecz często przeze mnie podlewanym.
W tym roku hosty wykopałam z gruntu, wsadziłam do donic i wkopałam do gruntu. Bałam się , że z inwazją korzeni brzozy i tuj nie poradzą sobie.
Teraz jestem spokojna.
P1110377.JPG
Pozdrawiam.Danuta
Za tę wiadomość podziękował(a): sd-a

Nasze hostowe historyjki i inne luźne gadki ... 29 Wrz 2013 20:30 #195641

• lucy09
  • lucy09's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 445
Dziewczyny, nie panikujcie. U mnie wszystkie rosną pod brzozami i najgorsze nie są. Co prawda mój hościany fijoł nie trwa długo bo ok. 4-5 lat i w tym czasie wiele razy przesadzałam hosty, więc je oczyszczałam. Ale jeśli nie macie (jak ja) innego cienia to SADZIĆ ŚMIAŁO!

P1010019_2013-09-29.JPG
Za tę wiadomość podziękował(a): sd-a, danutal

Nasze hostowe historyjki i inne luźne gadki ... 29 Wrz 2013 21:59 #195694

• lemoniada
  • lemoniada's Avatar
  • Expert Boarder
No ja mam cień po północnej domu, ale okazało się że 2x mniej niż zakładałam mogę dać pod hosty, w związku z czym zostaje pod brzozą lub akacją, tylko tam sucho jak pieprz. Pod brzozą może jeszcze nie aż tak ale pod akacją to chyba kaktusy dam..
Tak mi się przypomniało : czy jest gdzieś jakaś lista która hosta jest płodna a która nie płodna i w którą stronę? Mam jedną krótką z wątku któregoś.. A pomyślałam że może bym od razu dopisała do zakupów co i jak, żeby później nie zastanawiać się czemu nic nei wiąże.. A i jeszcze jedno : jak już zakwitła delikwentka to będzie kwitła co roku, czy niekoniecznie? Bo w kupionych widzę ślady po pędzie kwiatowym i zastanawiam się czy w kolejnym sezonie też coś wyprodukuje czy przerwa..

Lucy co to jest to przewisające zielonymi kwiatami ponad hostami? Hortensja? Bardzo ładne.
Ostatnio zmieniany: 29 Wrz 2013 22:05 przez lemoniada.

Nasze hostowe historyjki i inne luźne gadki ... 29 Wrz 2013 22:12 #195705

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Tu jest długa lista :think:

Sterylne i niechętne do rozmnażanie hosty
Pod to nasiennik, pollen - pyłek
Ostatnio zmieniany: 29 Wrz 2013 22:15 przez sd-a.

Nasze hostowe historyjki i inne luźne gadki ... 29 Wrz 2013 23:58 #195740

• lemoniada
  • lemoniada's Avatar
  • Expert Boarder
Oo, dzięki. No to sobie mogłam czekać na nasiona od Krossa Regal :D Sterylne w obie strony.

Nasze hostowe historyjki i inne luźne gadki ... 03 Paź 2013 21:37 #196398

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
(does produce some viable pollen)

Moim zdaniem taki komentarz oznacza, że pyłek może być zdolny do zapylenia :think:

Nasze hostowe historyjki i inne luźne gadki ... 14 Paź 2013 21:32 #198418

• lemoniada
  • lemoniada's Avatar
  • Expert Boarder
A tak mi przyszło do głowy: jak długo otwarty jest kwiat hosty? Bo pozbierałam sobie nasionek, ale na 4 rosnące razem tylko jedna zawiązała, a widać było po pozostałych które kwitły, że to się działo w odstępach czasowych, możliwe że sporych. Jako że pozbierałam w 2 grupach - od dołu do połowy pędu już żółte strąki, otwierające się; oraz od połowy do góry - zielone zamknięte lub zielono-żółte, to teraz zastanawiam się jakie są szanse na to że się coś zapyliło tymi innymi hostami.. Jedna na pewno kwitła później bo były zasuszone kwiaty, a jedna na pewno wcześniej bo śladu nawet po zasuszonych na pędzie..

Nasze hostowe historyjki i inne luźne gadki ... 16 Paź 2013 22:13 #198679

• Jacekop71
  • Jacekop71's Avatar
  • Gold Boarder
  • Pozytywnie zakręcony
  • Otrzymane dziękuję: 416
...co robi zapalony miłośnik host,kiedy brakuje mu miejsca na ziemi do sadzenia? Kombinuje i idzie wyżej ;)...
Prototyp uchwytu na donice zrobiłem kilka dni temu,sprawdził się,więc teraz produkcja :supr: A płot lamelowy, nadaje się pierwszorzędnie...
20131015_153020.jpg

20131015_152954.jpg

...tak to wygląda...
Pozdrawiam ;)

Nasze hostowe historyjki i inne luźne gadki ... 16 Paź 2013 23:03 #198694

• Jacekop71
  • Jacekop71's Avatar
  • Gold Boarder
  • Pozytywnie zakręcony
  • Otrzymane dziękuję: 416
Polu,nie może.Płot jest dodatkowo wzmocniony i poskręcany.Poza tym,zobaczymy w przyszłym sezonie :think:
Pozdrawiam ;)

Nasze hostowe historyjki i inne luźne gadki ... 17 Paź 2013 00:20 #198702

• lemoniada
  • lemoniada's Avatar
  • Expert Boarder
Ha, coś podobnego mi do głowy przyszło tylko w wersji doniczki wielopoziomowej.. Widziałam jakąś hostę ze zwieszającymi się pędami kwiatowymi i liśćmi na długich ogonkach wiotkich i tak sobie pomyślałam, że do obsadzenia czegoś w rodzaju słupka.. perfekt, jak wodotrysk. Ciekawe co ile by to trzeba podlewać..

Nasze hostowe historyjki i inne luźne gadki ... 20 Paź 2013 17:01 #199283

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Zależy od wielkości donicy i jakości gleby :think:
A nie lepszy byłby "wodotrysk" z jakiegoś... sucholubnego wisielca? Po cóż hostę mordować? :devil1:

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.740 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum