TEMAT: Nasze hostowe historyjki i inne luźne gadki ...

Nasze hostowe historyjki i inne luźne gadki ... 26 Lis 2013 21:10 #206759

• lemoniada
  • lemoniada's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25
Blisko, ale chodziło mi o Curly Fries - dosłownie frytki;) A buraczki to dosłownie buraczki - sałatka buraczana, Beet Salad. Słusznie podejrzewana o czerwoną nóżkę:) Czekałam aż troszkę zejdą z ceny, myślę że w tym roku na nie czas.
Paradise Island faktycznie bardzo ładna, jest na liście ;D A jak Ci rośnie? Znosi słońce czy nie bardzo?
Ostatnio zmieniany: 26 Lis 2013 21:16 przez lemoniada.

Zielone okna z estimeble.pl

Nasze hostowe historyjki i inne luźne gadki ... 27 Lis 2013 07:03 #206815

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
No tak to jest z czytaniem zapaleńców :lol: , więc zapisałam sobie wszystkie ;)
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Nasze hostowe historyjki i inne luźne gadki ... 27 Lis 2013 07:46 #206819

• mirdem
  • mirdem's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2335
Do tych dań warzywnych to jeszcze suflet szpinakowy (Spinach Souffle) :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1:
Pozdrawiam.....wiosennie przez cały rok ... Mirka :P :P

Kolorowy galimatias Mirki

Kramik -wymienię , sprzedam ( głównie ogrodowe)2015

Nasze hostowe historyjki i inne luźne gadki ... 27 Lis 2013 08:07 #206823

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
Też ładna :woohoo:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Nasze hostowe historyjki i inne luźne gadki ... 27 Lis 2013 09:05 #206828

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Nie wiem jak Wy, ale ja mam tak, że ta hosta, która w czasie zakupów wydaje się być niezbędna i najcudniejsza, potem nie łapie za serce i po prostu sobie rośnie, a inna, zupełnie przypadkowo kupiona, o której nikt nie pisał i nie chwalił, przyciąga wzrok i wywołuje szczerą radość z jej posiadania i oglądania :-)
Tak było z moją 'Janeth'. Mówiłam sobie: po co ja toto zamówiłam? Przecież to takie niewiadomoco :blink:
A potem została moją ulubienicą :hearts:
Krótko to trwa, bo tylko 1 sezon ją mam i nie wiem jak hosta (i ja!!!) się rozwiniemy :happy: ale wiem, że nie ma tak, że ja MUSZĘ takie coś mieć, bo widowiskowe, a tamto jest gorsze, bo mają inni i jest tanie :teach:

Nasze hostowe historyjki i inne luźne gadki ... 27 Lis 2013 10:22 #206837

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
Bardzo wiele zależy od gleby i stanowiska, jak trafimy to każda będzie piękna :lol:

Nasze hostowe historyjki i inne luźne gadki ... 27 Lis 2013 12:27 #206854

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
No i od tego co obok rośnie, bo 2 piękności zestawione ze sobą mogą razić :idea1: co widać było na kubku :devil1:

Moja słodka "Dżanet" ;-)

SDC17613_2013-11-27.JPG

To zielone to ściółka, nie łąka :wink4:

Nasze hostowe historyjki i inne luźne gadki ... 27 Lis 2013 13:21 #206858

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
:think: I ta piękna :woohoo:

Nasze hostowe historyjki i inne luźne gadki ... 28 Lis 2013 00:26 #206980

• lemoniada
  • lemoniada's Avatar
  • Expert Boarder
Ja wymienionych przez siebie nie chwalę bo ich nie znam:D Frytki mi się podobają, bo zasmakowałam w żółtych natomiast buraki umiarkowanie, ale mają czerwoną nóżkę i chciałabym ich użyć do krzyżówek. Z takich jak mówisz Siberio to mam Dragon Tails, wzięłam w sumie na przyczepkę a okazały się urocze :) Zobaczymy jak mi tegoroczne zakupy przezimują..
Szpinak faktycznie ciekawy :D Prezentuje się bardzo ładnie, choć jakoś do mnie nie przemawia, zauważyłam że często hosty które naprawdę z przyjemnościa oglądam na sieci nie budzą we mnie odruchu "chcę to mieć u siebie". Starcza mi jak się napatrzę :D Tak jest np z większością streaked, wieloma dwubarwnymi.. Bardziej mnie kręci chyba faktura liścia.

Nasze hostowe historyjki i inne luźne gadki ... 28 Lis 2013 08:10 #206987

• mirdem
  • mirdem's Avatar
  • Platinum Boarder
Ten szpinak nie jest moim chciejstwem , nie jest nawet na liście rezerwowej tak go podrzuciłam na fali hostek warzywnych ;) ;)

Wiele ze swoich chciejstw zrealizowałam w 2013 :P :P :P oj wiele teraz tylko czekać i przyglądać się czy będą tak śliczne jak się wydawały . Z tych najbardziej wyczekiwanych przybyły : Ice Age Trail ,Spartakus , Seducer , Simply Sharon ,Catedral Windows ,Guardian Angel, Hollywood Lighst , The King , Lakeside Prophecy Fulfilled , Magic Fire , Mango Tango

.......ale przede wszystkim będę czekała jak się rozrosną nowe niebiewskie i zielone tu przybyły pięknotki: Bam Bam Blue , Blue Hawaii, Blueberry Mufin , Sky Dancer , Black Hills ,Irish Luck.

Zdarzyły się oczywiście hosty kupione pod wpływem chwili wcale nie planowane np Bridal Falls ,Fantasy Island i oczywiście kilka innych :P

Mam też zupełna niespodziankę a właściwie dwie ......... jedna to Miss Poland :kiss3: :kiss3: :kiss3: ( wiadomo komu)........... a druga to jedyna moja siewka wykryta przy pieleniu i od razu wiadomo , że nie zieleniec tylko coś co od maleństwa ma margines :woohoo: :woohoo:

Ogólnie hostowo rok 2013 u mnie bardzo udany przybyło około 50 host ............. niestety 4 ubyły ( dwie z objawami HVX , dwie z objawami jakiejs mozaiki :( :( )

......drobne zamówionko (6 hostek) na 2014 już zrobione :dance: :dance:

Nasze hostowe historyjki i inne luźne gadki ... 28 Lis 2013 12:07 #207041

• lemoniada
  • lemoniada's Avatar
  • Expert Boarder
U mnie też kilka przybyło, na efekty przy dużych odmianach pewnie trzeba będzie ze 3-4 lata poczekać, ale przy mniejszych może pójdzie szybciej:) W tym roku przybyły mi 2 "misted" London Fog i Korean Snow, po tym jak w zeszłym roku kupiłam jedną taką mini, stwierdzam że o ile streaked w postaci smug niezbyt do mnie przemawia to to "zamglenie" i wszelkie ciapki, łatki, a i owszem. Mam nadzieję że dobrze im się będzie rosło. W 2014 raczej ogranicze się do tej okrojonej listy priorytetów;) i obserwacji siewek. Póki co i tak większość w doniczkach, trzeba będzie powoli przygotować im wszystkim stanowiska, tylko 2 wysadziłam przed zimą.. Mam nadzieję że mi ich nic nie zeżre i będą sobie bezpiecznie rosły..

Irish Luck jest piękna, podziwiam na sieci, mam jej siewki, jeśli któraś wyjdzie podobna do mamusi to na pewno zostanie, a jak nie wyjdzie to pewnie z czasem się mamusię sprowadzi;) O ile jeszcze miejsce będzie.. Black hills też super, taka przymarszczona :D

Nasze hostowe historyjki i inne luźne gadki ... 28 Lis 2013 22:09 #207148

• mieciak49
  • mieciak49's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 363
Ja w tym roku tez duzo hostek zakupiłam i ledwo je powsadzałam do ziemi bo nie miałam jeszcze przygotowanego miejsca,szczególnie na skarpie,ale juz jestem sprężona i na wiosne ostro działam :) Ten rok był dla mnie hostowo niewydarzony ze względu na ich niefotogeniczność tzn;wyglądały pięknie ale liście były z dziurkami i nie nadawały się do publicznych występow :( potem wysiadały mi laptopy,teraz mam nowego i nie mogę przyzwyczaić się do klawiatury polskiej(miałam niemiecką).Cały czas hostowe wątki podczytywałam i piękne zakupy również podziwialam :)

W tym roku moje hosty wreszcie dojrzały(3-4 rok) i pokazały jakie sa naprawdę,chodziłam tylko i podziwiałam,trochę zebrałam nasion,będę miała co robic zimą :) listy zakupowe też gotowe,aby finanse dopisały

Nasze hostowe historyjki i inne luźne gadki ... 29 Lis 2013 15:30 #207219

• lemoniada
  • lemoniada's Avatar
  • Expert Boarder
Ja się zastanawiam jak zniechęcić moje ptaszyny do zezarcia tych w gruncie, na początku chyba jakąś siatkę na nie założę.. Niby ich nie interesowały hosty, no może jakiegoś dzikiego ptaszka który przyciął mi 2 liście na siewkach, ale teraz urosły i rozsmakowały się w zieleninie to może być różnie..

Mieciu, mam nadzieję że podzielisz się zdjęciami maluchów :) Miałam akcję ratunkową mojej pierwszej partii wczoraj.. kot postanowił był wdepnąć, a nigdy nie włazi na to okno.. W sumie dobrze się stało, teraz wiem że muszę lepiej zabezpieczać siewki.

Czy Wishing Well i Abiqua Drinking Gourd na żywo wyrażnie się od siebie różnią, czy niespecjalnie? Po fotkach z sieci ciężko się zorientowac..
Ostatnio zmieniany: 30 Lis 2013 19:10 przez lemoniada.

Nasze hostowe historyjki i inne luźne gadki ... 23 Gru 2013 19:31 #210533

• Jacekop71
  • Jacekop71's Avatar
  • Gold Boarder
  • Pozytywnie zakręcony
  • Otrzymane dziękuję: 416
Obserwuję prognozę pogody w dniu dzisiejszym i nasunęła mi się myśł a w ślad za nią pytanie.Polu,Elu ! Trzeba chciejstwa zamawiać...toć zimy nie będzie :screem: :P
Pozdrawiam ;)

Nasze hostowe historyjki i inne luźne gadki ... 23 Gru 2013 23:38 #210565

• lemoniada
  • lemoniada's Avatar
  • Expert Boarder
Ja jestem za. Lista czeka a mam silne postanowienie ograniczenia wydatków na rośliny w nadchodzącym roku, więc trzeba by przed sylwestrem zdążyć! :P Kiedy Fransen uzupełnia dział nowości, tzn na rok 2014?
Ostatnio zmieniany: 23 Gru 2013 23:40 przez lemoniada.

Nasze hostowe historyjki i inne luźne gadki ... 29 Gru 2013 17:08 #211207

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Masz pojęcie ile mogą kosztować nowości u Fransena? :rotfl1:

Po co Ci nowości, kiedy nie masz tyyyylu starości? :think:

Nasze hostowe historyjki i inne luźne gadki ... 29 Gru 2013 21:07 #211275

• lemoniada
  • lemoniada's Avatar
  • Expert Boarder
Nie mówiłam że chcę kupić:P Ale obejrzeć, to bym obejrzała :D Potencjalne 2 mam na oku ;) Jak zejdą do akceptowalnej ceny to kupię, najwyżej poczekam. Listę starości to mam taką że hoho.. A jeszcze młodzież mi rośnie, ogródek nie z gumy;) To jak, jacyś chętni w większej ilości?;) Czy tylko Jacek i ja? U mnie to jest praktycznie wiosna.. Mam nadzieję że rośliny nie wybiją bo może być jeszcze niespodzianka w postaci zapóźnionej zimy..

Nasze hostowe historyjki i inne luźne gadki ... 30 Gru 2013 10:55 #211361

• mirdem
  • mirdem's Avatar
  • Platinum Boarder
Mam jakoś wrażenie , ze w zeszłym roku to już w tym czasie oferta Fransena była ( bo mam zapisane , że dwa zamówienia już były złożone do realizacji w marcu ) :think: :think:...............też bym cos juz poogladała :)

Ostatnio zmieniany: 30 Gru 2013 10:56 przez mirdem.

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.719 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum