TEMAT: Powojniki - uprawa, wiadomości ogólne, odmiany,, rozmnażanie.

Powojniki - uprawa, wiadomości ogólne, odmiany 16 Lut 2013 18:46 #124632

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
No ,widzisz Gosiu ...
I bądź tu ,człowieku mądry ;)

To wcale nie jest proste -wiedzieć gdzie i po co uciąć :ouch:

Czy dołki pod Clematisy kopiesz tak duże ,jak zalecają hodowcy?
60 x 60 ? Toż to wielki dół!
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Powojniki - uprawa, wiadomości ogólne, odmiany 16 Lut 2013 20:05 #124682

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 1284
Magdo dół wielki, ale jak chce się mieć piękne powojniki, one mają system korzeniowy głęboko idący, to trzeba się poswięcić. :wink4: Z tym cięciem to po kilku latach nabierzesz takiego doświadczenia, że będzie to bardzo proste i szybko ocenisz jaki powojnik jakiego cięcia wymaga. :lol:

Romo powojniki piękne wybrałaś, tylko czy siatka po której mają się piąć nie za niska? Będą się załamywać, a wielkokwiatowe załamywania nie lubią i potem dostają uwiądu. Także w tym projekcie zrezygnowałabym z 'Błękitnego Anioła' i 'Johna Huxtablea'.
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do odwiedzenia
Ogrodowych pasji Gosi

Wszystkie treści wraz ze zdjęciami, ilustracjami zawarte w moich postach na stronie forumogrodniczeoaza.pl/ chronione są Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, oraz międzynarodowym prawem autorskim. Wszystkie prawa zastrzeżone. Jakikolwiek materiał zawarty w moich postach na w/w stronie nie może być wykorzystany w całości lub w części bez mojej pisemnej zgody.
Za tę wiadomość podziękował(a): adamian

Powojniki - uprawa, wiadomości ogólne, odmiany 16 Lut 2013 20:54 #124715

• Roma
  • Roma's Avatar
To te dwa posadzę na kratki a jakie 2 byś mi podpowiedziała? mając na uwadze moje zerowe doświadczenie i trochę trudne warunki? Powinny to być późno kwitnące bo mają rosnąć przy domku dla gości którzy najczęściej bywają w wakacje.
Ostatnio zmieniany: 16 Lut 2013 20:56 przez Roma.

Powojniki - uprawa, wiadomości ogólne, odmiany 16 Lut 2013 21:08 #124725

• Diana
  • Diana's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6
Gosiu,piszesz,że wielki dół trzeba im przeznaczyć,czy to oznacza,że w donicach zakopanych w ziemi maja małą szansę.Jesienią zasadziłam w ten sposób "Kacpra" Czy wiosną powinnam usunąć donicę,jak zabezpieczyć korzenie przed nornicami?
Pozdrawiam Danuta

Powojniki - uprawa, wiadomości ogólne, odmiany 18 Lut 2013 16:26 #125726

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
Romo wybór poza wszystkim zależy też od naszych upodobań i trudno jest komuś polecać rośliny na podstawie własnych preferencji. :wink4: Ja np. posadziłabym wielokrotnie na forum pokazywaną późnokwitnącą odmianę z grupy Viticella 'Purpurea Plena Elegans', widzę jednak, że poszłaś w nieco inną kolorystykę. :wink4: Biorąc pod uwagę siłę wzrostu już przez Ciebie wybranych powojników to może np. 'Night Veil' i trochę ciemniejszy ' Polish Spirit'. :lol:

Diano Kacper to odmiana średnio nadająca się do uprawy w pojemnikach, a już nie widzę zasadności sadzenia z donicą do ziemi bo poza, wątpliwą jednak, ochroną przed nornicami to żadnych korzyści z takiego posadzenia nie ma, a raczej spodziewałabym się więcej strat. Takim sadzeniem ograniczamy dopływ wody do rośliny, ograniczmy swobodny rozrost korzeni który gwarantuje rozrost i kwitnienie rośliny, ograniczamy dostęp składników pokarmowych. Moim zdaniem, ale podkreślam, że to tylko moje zdanie :wink2: , Powinnaś tą donicę usunąć. Jeśli Twoją działkę nawiedza plaga nornic to lepiej wykonać ze specjalnej siatki metalowej powlekanej tworzywem kosz wielkości wykopanego dołu i w tym posadzić, pamiętając jednak, że od góry również musi być zabezpieczony siatką. Trochę to roboty i dodatkowy koszt, ale jeśli nie ma innego wyjścia to z pewnością lepsze ro rozwiązanie niż doniczka. U mnie również działkę nawiedzają nornicę, ale na razie poza grządkami warzywnymi nie wyrządzają żadnych szkód. :lol:
Ogrodowych pasji Gosi

Wszystkie treści wraz ze zdjęciami, ilustracjami zawarte w moich postach na stronie forumogrodniczeoaza.pl/ chronione są Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, oraz międzynarodowym prawem autorskim. Wszystkie prawa zastrzeżone. Jakikolwiek materiał zawarty w moich postach na w/w stronie nie może być wykorzystany w całości lub w części bez mojej pisemnej zgody.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, Diana

Powojniki - uprawa, wiadomości ogólne, odmiany 18 Lut 2013 19:03 #125803

• Tomasz23
  • Tomasz23's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 756
Gosia wrote:

Romo powojniki piękne wybrałaś, tylko czy siatka po której mają się piąć nie za niska? Będą się załamywać, a wielkokwiatowe załamywania nie lubią i potem dostają uwiądu. Także w tym projekcie zrezygnowałabym z 'Błękitnego Anioła' i 'Johna Huxtablea'.

Ja jak najbardziej wybrałbym "Błekitnego anioła'" od wielu lat mam go własnie przy płocie/a szczerze mówiąc "ręki do clematisów to nie mam ,ale jak dla mnie bardzo wytrzymała i bezproblemowa odmiana.A wyrastajace wyżej pedy po prostu zapalatam..

17.06.2012046.JPG
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Powojniki - uprawa, wiadomości ogólne, odmiany 01 Mar 2013 15:32 #130343

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
Tomku bardzo ładnie rozrośnięte pnączę, gratuluję. I to jest dowód, że powojniki wcale takie trudne w uprawie nie są, trzeba im tylko zapewnić odpowiednie podłoże i dopasowane podpory. :wink4:

Wczoraj przycięłam swoje powojniki wielkokwiatowe, wcześnie kwitnące, na wysokości ok 150 cm poza "Janem Pawłem II", który był posadzony w zeszłym sezonie i jego przycięłam nisko, za drugim- trzecim pąkiem w zależności od grubości pędu im słabszy tym niżej. Niech się dobrze rozkrzewia. Podobnie przycięłam 'Błękitnego Anioła' który jest powojnikiem późnokwitnącym i jego po prostu przycina się nisko. :lol:
Ogrodowych pasji Gosi

Ostatnio zmieniany: 01 Mar 2013 15:32 przez Gosia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomasz23

Powojniki - uprawa, wiadomości ogólne, odmiany 04 Mar 2013 11:23 #130670

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
dorciaj wrote:
Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z rozmnażaniem powojników z nasion? Będę wdzięczna :thanks: - prawdopodobnie nawet dozgonnie :lol:

Szukałam odpowiedzi na Dorci pytanie i bezskutecznie :unsure: Może jednak ktoś ma sucesy? Chciałabym spróbować, a nie wiem nawet, czy nadsiona wymagają stratyfikacji :oops:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Powojniki - uprawa, wiadomości ogólne, odmiany 12 Mar 2013 14:07 #133737

• Leszek
  • Leszek's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 237
Różne powojniki - różne metody siewu.

Najprostsze do wysiania są powojniki grupy tangutica, ponoć nie wymagają stratyfikacji i maja b.dużą kiełkowalność (procent nasion wypuszczających kiełki).

Kolejne dosyć proste do uzyskania z nasion są powojniki włoskie (viticella)- wymagają przemrożenia (można wrzucić na 2 miesiące do zamrażarki lub zostawić gdzieś na dworze na zimę), ale prawidłowo przygotowane kiełkują w przeważającej większości. Jednak czas kiełkowania może dochodzić nawet do pół roku, a ziemia w której się znajdują w tym czasie powinna być cały czas lekko wilgotna - niektórzy radzą wymieszanie pół na pół wilgotnego piasku z torfem w plastikowej butelce, następnie dodanie nasion, wstrząśnięcie całością, zakręcenie .... i pozostawienie w zacienionym miejscu na kilka miesięcy. Jak zaczną kiełkować wystarczy butelkę rozciąć i wsypać siewki.

Bardzo trudno jest wyhodować powojniki wielkokwiatowe - tutaj stratyfikacja jest niezbędna, kiełkowalność nasion mała, a okres kiełkowania to od pół roku do nawet 2-3 lat. Tylko dla bardzo cierpliwych!
Za tę wiadomość podziękował(a): ZielonoMi, Martina

Powojniki - uprawa, wiadomości ogólne, odmiany 02 Maj 2013 11:32 #151699

• blanka 67
  • blanka 67's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25
Witam :) Chciałam się podzielić moimi doświadczeniami. Ze względu na maleńki ogród i trudne w nim warunki ( kwaśna ziemia, brak miejsca…) uprawiam powojniki w donicach, które na zimę przenoszę do garażu bez okna. Ze względu na bambusy drzewiaste doświetlane są specjalną żarówką chociaż wcześniej przy ładnej pogodzie uchylałam im tylko drzwi. Mam ich 11 i wszystkie rosną i kwitną bez zastrzeżeń. Tylko jeden w zeszłym roku cierpiał na uwiąd ale w tym roku już kwitnie.
Grupa Integrifolia Arabella
Grupa botaniczne ) florida var. sieboldiana
grupa Integrifolia Rooguchi
Hagley Hybrid (syn. Pink Chiffon )
Allanach
Wildfire
Hania
Miss Bateman
Multi Blue
General-Sikorski
Solidarność
Krulowa Jadwiga
W gruncie mam ich kilka i również z nimi nie mam problemów. Clematis Integrifolia 'Alba', Clematis integrifolia Olgae, Grupa Heracleifolia'Cassandra', Grupa Viticella'Hanna', 'Emilia Plater, Grupa Viticella' Polish Spirit, Warszawska Nike, Multi Blue
Trzy uprawiane w donicy już mi zakwitły :woohoo:
Miss Bateman, który w zeszłym roku chorował,
florida

P1060478.JPG

P1060492.JPG

P1060493.JPG

Multi Blue, który chyba jest najbardziej bezproblemowy i bujnie kwitnący.
Ostatnio zmieniany: 02 Maj 2013 11:36 przez blanka 67.

Powojniki - uprawa, wiadomości ogólne, odmiany 02 Maj 2013 12:03 #151706

• blanka 67
  • blanka 67's Avatar
  • Senior Boarder
Mają różne donice. Od 45 litrów do 25litrów. W dużych donicach nie przesadzam a te w mniejszych przesadziłam po trzech latach. W mniejszych mam obecnie od dwóch lat Integrifolia i florida. Ziemię z wierzchu delikatnie zbieram i dosypuje na górę nową.Profilaktycznie pryskam je preparatem grzybobójczym z powodu zimowania w niezbyt dogodnych warunkach.Wstawiam je w marcu do domu do pokoju w którym zakręcam grzejnik.Mój M już się przyzwyczaił do przedzierania przez rośliny do szafy :lol:
Jeśli chodzi o rozmiary to osiągają tyle ile maja osiągnąć jedynie nie są tak gęste jak te w gruncie ale i tak są piękne.
Jak przestanie padać mogę zrobić fotki :)
Jedne mogę już pokazać :)
P1060491.JPG
Za tę wiadomość podziękował(a): andrzejek, r-xxta, Leszek

Powojniki - uprawa, wiadomości ogólne, odmiany 02 Maj 2013 21:36 #151902

• georginja
  • georginja's Avatar
  • Junior Boarder
No proszę tu już jest lato. :woohoo: U mnie dopiero na Atragene pąki-

Powojniki - uprawa, wiadomości ogólne, odmiany 03 Maj 2013 09:34 #152027

• Annes 77
  • Annes 77's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 69
Ale piękny ten pierwszy powojnik:)
Czym owinięte są donice?

Powojniki - uprawa, wiadomości ogólne, odmiany 03 Maj 2013 13:19 #152127

• blanka 67
  • blanka 67's Avatar
  • Senior Boarder
Moje powojniki posadzone w gruncie nawet nie mają takiego pięknego pączka :) ale wszystkie przezimowały. Donice owinięte są materiałem jutowym. Nie tylko dla ozdoby (stoją na tarasie)ale o pewnej porze dnia mają dużo słońca od góry i ten materiał troszkę zacienia.
Pierwszy powojnik - to Grupa botaniczne florida var. sieboldiana. Ponoć jeszcze dość rzadki u nas :)

Powojniki - uprawa, wiadomości ogólne, odmiany 03 Maj 2013 15:59 #152198

• georginja
  • georginja's Avatar
  • Junior Boarder
Rzadki bo w naszym klimacie przemarza, tylko w donicy (chowany na zimę),jak u ciebie ma szanse.

Nasze powojniki w sezonie 2013 05 Maj 2013 22:18 #153215

• Basia
  • Basia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1528
Sezon uważam za otwarty, jako że dzisiaj zadebiutował w moim ogródku :dance:
Markham's Pink (Atragene)

Edit...dziękuję Leszkowi za sprostowanie :drink1:
Na zdjęciach poniżej odmiana Constance

P1040117.jpg

P1040119.jpg
Pozdrawiam mile
Basia
Ostatnio zmieniany: 06 Maj 2013 21:24 przez Basia.
Za tę wiadomość podziękował(a): pamelka, barashka

Nasze powojniki w sezonie 2013 05 Maj 2013 22:33 #153228

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Brawo, brawo :bravo:
Moje pączkują dopiero :oops:
Za tę wiadomość podziękował(a): Basia

Nasze powojniki w sezonie 2013 05 Maj 2013 23:48 #153293

• Basia
  • Basia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1528
Fakt, na południu zawsze wcześniej, ale...trzy inne z tej grupy wyglądają podobnie do Twojego. Największy, bezimienny,wypuścił pojedyncze listki na końcówkach dwumetrowych pędów. Wczoraj przycięłam go do metra i przesadziłam, bez żadnych wyrzutów sumienia :P to jeden z pierwszych, posadzony niefortunnie, między viticellami, więc i tak czekała go przeprowadzka.
Natomiast lada moment zakwitnie jeszcze mocno upączona Cecil.
Pozdrawiam mile
Basia

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.711 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum