Uuuchachachacha

W końcu pozbierałam się z podłogi, po której wytarzałam się ze śmiechu po przeczytaniu postu Kiki, wytarłam opluty ze śmiechu monitor i nalawszy sobie spory puchar wina reńskiego aby do reszty dojść do siebie, postanowiłam napisać swoje perypetie zakupowe u użyszkodnika Kwiaty_Iksora/roslinomania.
1 czerwca zakupiłam kilka roślin bugenwillę (opisaną jako Vita Toscana, co okazało sie nie odmianą, a nazwą producenta), bugenwillę dwukolorową żółtą zmieniającą kolor przykwiatków na piaskowy, echeverię ebony, kardamon, tibouchinę, clerodendrum Prospero, irezynę dwukolorową, alokazję Black Dragon i hemionitis arifolia. Z uwagi na pilny wyjazd z Adamem, wysłałam maila z prośbą o wysyłkę końcem miesiąca, kilka razy przypominałam sie w temacie wysyłki, otrzymałam maila z menedżera allegro o planowanej wysyłce i na tym koniec. W końcu pani właścicielka napisała, że u nie widnieje jako wysłana. Wnerwiona poprosiłam o nr oddawczy przewoźnikowi i założyłam spór na allegro. Opisałam sytuację, pani sprzedawczyni odpowiedziała, że faktycznie przesyłka nie wyszła, obiecała wysłać, 25 lipca dostałam mail, ze mnie przeprasza, ale dalej nie wyszła. Aż tu 28 lipca firma kurierska mnie zawiadamia, że coś do mnie jedzie i dostane to coś 29 lipca. A nazajutrz niespodzianka: mail z informacją, że przesyłka jest niekompletna, brakuje 3 roślin. Na moje oko, powinno sie wysłać informację o brakach przed nadaniem przesyłki, a nie godzine przed doręczeniem przez kuriera.
Mój ostatni do sprzedawcy mail:
Witam, rzeczywiście brakuje bugenwilli dwukolorowej (żółtej z jaśniejącymi kwiatami), kardamonu i clerodendrum. Zakupiłam irezynę dwukolorową , dostałam jednokolorową czerwoną, bugenwillę Vita Toscana Vita Toscana
allegro.pl/show_item.php?item=6225799244, wystawiony na aukcji gatunek ma wąskie blado różowe przykwiatki wywinięte na zewnątrz, a otrzymałam taką
allegro.pl/bugenwilla-bougainvillea-na-k...roz-i6383915157.html (moje zdjęcia w załączniku), różnią się oba gatunki kolosalnie.
Reasumując: na dziewięć zakupionych roślin brakuje trzech (bugenwilla dwukolorowa, kardamon, clerodendrum), dwie przysłane są niezgodne z opisem i zdjęciami w aukcji (bugenwilla Vita Toscana i irezyna), cztery rośliny są na 100% zgodne z zamówieniem.
Nie otrzymałam również informacji, co z brakującymi roślinami, czy doślecie je Państwo w późniejszym terminie czy zwrócicie za nie pieniądze (pisała Pani o zwrocie za alocasię, ale dam radę ją doprowadzić do dobrego stanu, więc nie ma potrzeby).
Czekam teraz na odpowiedź, oczywiście dołączyłam korespondencje do sporu na allegro. To były moje ostatnie tam zakupy, o poprzednie tez musiałam się upominać, ale wierzę w tłumaczenia o nawale pracy.
Edit: Że też kontakt przez formularz sporu ogromnie przyspiesza odpowiedź drugiej strony