TEMAT: Coś pożytecznego dla ogrodnika czyli co i gdzie...

Odp: Coś pożytecznego dla ogrodnika czyli co i gdzie... 22 Lip 2012 18:13 #56705

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Kurcze.....
Mam tam na oku czosnek karatawski i jego odmianę Ivory Queen- mogą mieć pomieszane,jak nic.
Żebym miała fajne źródło na miejscu,to nawet nie zastanawiałbym się .
Zwłaszcza po moich ostatnich zakupach przez internet -tym razem w szkółce" Magda"-szczerze i gorąco przestrzegam!

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Coś pożytecznego dla ogrodnika czyli co i gdzie... 22 Lip 2012 18:30 #56708

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
A może w takim razie ktoś ma doświadczenia z p.Henrykiem Szulcem z Gołańczy? A raczej z Grabowa.
Bo też ma ciekawy wybór.
Ostatnio zmieniany: 22 Lip 2012 18:31 przez magdala.

Odp: Coś pożytecznego dla ogrodnika czyli co i gdzie... 22 Lip 2012 18:44 #56709

• mirdem
  • mirdem's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2335
Coś kupowałam u tego pana ............bo mam wizytówkę , ale na targach nie przez internet ........... tylko nie pamietam co :hammer: :hammer:
Pozdrawiam.....wiosennie przez cały rok ... Mirka :P :P

Kolorowy galimatias Mirki

Kramik -wymienię , sprzedam ( głównie ogrodowe)2015

Odp: Coś pożytecznego dla ogrodnika czyli co i gdzie... 23 Lip 2012 09:20 #56813

• ewa1953
  • ewa1953's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 497
magdala wrote:
A może w takim razie ktoś ma doświadczenia z p.Henrykiem Szulcem z Gołańczy? A raczej z Grabowa.
Bo też ma ciekawy wybór.
Oj przydała mi sie ta informacja .W ofercie ma coś czego szukam. Poza tym ceny ciekawe.Chyba wybiorę sie tam w przyszłym tygodniu /bo i tak będe musiała być niedaleko/
Zobaczę jak to wygląda w realu.

Odp: Coś pożytecznego dla ogrodnika czyli co i gdzie... 23 Lip 2012 18:28 #56868

• Snigdha
  • Snigdha's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 212
magdala wrote:
Zwłaszcza po moich ostatnich zakupach przez internet -tym razem w szkółce" Magda"-szczerze i gorąco przestrzegam!
Ktoś inny polecał tutaj tę szkółkę - jakie są Twoje doświadczenia, konkretnie? niezgodność, małe sadzonki, źle pakowane, czego oczekiwać?
Zawsze sadzę zielonym do góry i to się sprawdza!

Odp: Coś pożytecznego dla ogrodnika czyli co i gdzie... 23 Lip 2012 19:19 #56874

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
Ze szkółki "Magda" przyjechały mikroskopijne sadzonki w doniczkach ,do których zostały wsadzone chyba tuż
przed spakowaniem.
Za 12 zł otrzymałam 2 liście Jeżówki na przykład .

Niedawno w ogrodnictwie za 18 zł kupiłam olbrzymią kępę Jeżówki .

Ja też czytałam ,że ktoś polecał tę szkółkę ,ale chyba w realu. Sprzedaż wysyłkowa to na pewno nie jest ich specjalność.

Jedynie pakowanie im wyszło :P
Ostatnio zmieniany: 23 Lip 2012 19:20 przez magdala.

Odp: Coś pożytecznego dla ogrodnika czyli co i gdzie... 25 Lip 2012 12:23 #57268

• Snigdha
  • Snigdha's Avatar
  • Platinum Boarder
Wczoraj przyjechała do mnie (zamówiona już wcześniej) paczka z tej szkółki i postanowiłam się podzielić wrażeniami. Kupowałam trochę drobiazgów typu skalniakowego (goździki, gipsówka, dąbrówki itp.) i te sadzonki jak na ceny rzędu 3-3,50 zł są naprawdę ładne. Natomiast zawilec jesienny 'Crispa' za 6 zł to roślina typu młodocianego i moim zdaniem to natychmiastowego wysadzenia do gruntu się nie nadaje. Niemniej stosunek wielkość sadzonki/cena jest adekwatny. Pakowanie porządne, dobrze nawodnione rośliny (cóż, torf). Tak że wniosek dla mnie, małe roślinki można u nich kupować, a w przypadku dużych żądać zdjęć sadzonek i dobrze przemyśleć zakup.

Odp: Coś pożytecznego dla ogrodnika czyli co i gdzie... 25 Lip 2012 12:26 #57269

• Snigdha
  • Snigdha's Avatar
  • Platinum Boarder
magdala wrote:
Bo też ma ciekawy wybór.
Zajrzałam na stronę i oferta w stylu "FUNKIA ZIELONA -[1szt.3,00zł liście zielone ,kwiaty lawendowe" jest ciut przestarzała już chyba :)

Odp: Coś pożytecznego dla ogrodnika czyli co i gdzie... 28 Lip 2012 12:17 #57851

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Czy ktoś kupował roślinki w szkółce Przytok (www.przytok.com)?
Weszłam tam dzisiaj w poszukiwaniu fajnego drzewka - mają bardzo bogatą ofertę, ceny do przyjęcia, tylko nic nie piszą, jakiej wielkości są sprzedawane rośliny.
Byłabym wdzięczna za informacje :kiss3:
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Odp: Coś pożytecznego dla ogrodnika czyli co i gdzie... 28 Lip 2012 19:24 #57898

• Snigdha
  • Snigdha's Avatar
  • Platinum Boarder
No ale dalej na głównej stronie wisi hasło, że "Nie prowadzimy sprzedaży wysyłkowej." :(

Odp: Coś pożytecznego dla ogrodnika czyli co i gdzie... 28 Lip 2012 22:59 #57948

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Rzeczywiście tak jest! No to trudno :(
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Odp: Coś pożytecznego dla ogrodnika czyli co i gdzie... 05 Sie 2012 19:59 #59453

• Snigdha
  • Snigdha's Avatar
  • Platinum Boarder
Czy może ktoś zna sprzedającego na allegro o nicku mewa282?

Odp: Coś pożytecznego dla ogrodnika czyli co i gdzie... 05 Sie 2012 20:02 #59454

• ewa1953
  • ewa1953's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 497
Bylam u p.Szulca .Pan bardzo sympatyczny.Oznakowania odmian brak .Ogólny misz-masz nie ma typowej ekspozycji.Ceny zachwycająco niskie np hortensja /nie znam odmiany ale olbrzymie biale kwiaty,w/g pana "drzewkowa/ sadzonka 4 pędy 6,-/a w Centrum Agropestu 45,-/,żurawki po 3,- kosaciec syb. różowy duża kępa 3,-,juki o dwubarwnych lisciach 1roczne sadzonki 5,-. Rośliny dobrze ukorzenione /doniczki poprzerastane korzeniami/W sumie sporo zakupionych rachunek 45,- a po rabacie 30,- :dance:
Ostatnio zmieniany: 05 Sie 2012 20:03 przez ewa1953.

Odp: Coś pożytecznego dla ogrodnika czyli co i gdzie... 14 Sie 2012 19:47 #61354

• Debra
  • Debra's Avatar
Co do Funkie.pl

tylko raz robiłam tam zakupy, przesyłka szybka i b. dobrze zapakowane rośliny, ale przetacznik Veronica spicata 'Christa' nie jest ta odmianą, tylko jakąś hybrydą.

Odp: Coś pożytecznego dla ogrodnika czyli co i gdzie... 15 Sie 2012 22:12 #61644

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
Uwaga,uwaga- pan Marek Podstolec zaczął znowu sprzedawać na allegro (podstolecmarek).
Na razie mnóstwo irysów ,piwonie .
Za tę wiadomość podziękował(a): mirdem, MagdaH

Odp: Coś pożytecznego dla ogrodnika czyli co i gdzie... 04 Wrz 2012 00:57 #66599

• MagdaH
  • MagdaH's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Uzależnienie roślinne silniejsze jest niż inne
  • Otrzymane dziękuję: 3088
A ja spieszę się chwalić, że ok. 150 m ode mnie jest śląska giełda kwiatowa :fly: sgk.tychy.pl/ Przez spacery i wyszukiwanie fajnych okazów na tych hektarach mozna zgubić parę kilo i nabawić się kondycji :woohoo: A za moim garażem stoi dawny browar książęcy, dziś należący do Kompanii Piwowarskiej :drink1: To się nazywa mieszkać w odpowiednim miejscu :rotfl1:

Odp: Coś pożytecznego dla ogrodnika czyli co i gdzie... 28 Wrz 2012 20:58 #73170

• Ewelina
  • Ewelina's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 979
Dla mieszkańców Poznania i okolic , podpowiadam kilka adresów, gdzie dużo ,różnorodnie i warto pojechać , by kupić , ale też pooglądać ( co sama robie , gdy tylko czas pozwoli ) :

- CENTRUM OGRODNICZE" ZAWADY" ,ul.Zawady 19
- CENTRUM OGRODNICZE "PLANT" ,ul. Księcia Mieszka I 1/ Roosevelta
- CENTRUM OGRODNICZE "PLANT" , ul. Jana Pawła II - rawie na przeciw dworca autobusowego
- CENTRUM OGRODNICZE "FIKUS" ,ul.Bukowska 144
- CENTRUM OGRODNICZE "BERBERYS" , ul. Wojciechowskiego ( moje ulubione :)) , jest też drugie w Suchym Lesie
- CENTRUM OGRODNICZE "POD KASZTANEM "ul. Obornicka 327
- CENTRUM OGRODNICZE "BOTANIK", ul. Dąbrowskiego 165 ( przed Ogrodem Botanicznym
- "CASTORAMA" , ul. Murawa
- "OBI" , Franowo
- CENTRUM OGRODNICZE "FLORIA" , ul. Bukowska 144
- Na Wildzie niewielki Sklep Ogrodniczy „EDRO” ul. Wspólna

Okolice Poznania:

- CENTRUM OGRODNICZE "Strączkowscy" - Luboń , ul.Wojska Polskiego 7.
- CENTRUM OGRODNICZE "Prima Flora" - Owińska , ul.Poznańska
- CENTRUM OGRODNICZE "BERBERYS" - Suchy Las ,ul.Obornicka 29 (Za wiaduktem)
- CENTRUM OGRODNICZE "DARMAX" - Suchy Las tuż obok - II -
- CENTRUM OGRODNICZE "JUCCA" - Tarnowo Podgórne , ul.Poznańska

Odp: Coś pożytecznego dla ogrodnika czyli co i gdzie... 21 Paź 2012 20:49 #79798

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
Czy ktoś z Was kupował rośliny w szkółce Konieczko ? Szkółka znajduje się w Gogolinie woj. opolskie.
Również wysyłają rośliny ,a mają naprawdę duży wybór.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Kasionek
Wygenerowano w 0.202 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum