• Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Przepisy wg zasad kokolidka

Przepisy wg zasad kokolidka 14 Mar 2012 09:59 #10662

  • Roma
  • Roma's Avatar
Papryka faszerowana ( posiłek proteinowy)

obiad np. 2 papryki faszerowane posiekanym filetem z indyka (kurczaka) wymieszanym z przesmażoną na oliwie cebulką, pieczarkami, troszkę papryki, pomidorkiem i co tam jeszcze sobie życzysz (pietruszka, szczypior inne warzywa wg pomysłu), albo możesz zamiast mięsa dać ryż bądź makaron) i upieczone w piekarniku. Smacznego.
Unikać gotowych przypraw, sól, pieprz, papryka i inne wg własnej kompozycji


PIERŚ Z KURCZAKA (posiłek proteinowy)
Pierś nacinamy robiąc kieszonkę. Kawałek papryki świeżej owijamy szynką parmeńską (lub podobną), możemy włożyć zieloną pietruszkę, spinamy kieszonkę wykałaczką i pieczemy w folii aliminiowej.
PO UPIECZENIU SZYNKĘ WYRZUCAMY ALBO ODDAJEMY M.


Sałatka taty kokolidka ( duża porcja) (dzień węglowodanowy)
Składniki:
1/ 1/2 kg buraków
2/ 1/2 kg marchwi
3/ 1/2 kg ziemniaków
4/ 1-2 cebule (ja daję 1 normalną i 1 czerwoną)
5/ 2-3 ogórki kiszone
6/ garść kiszonej kapusty
7/ 1 puszka fasoli białej lub czerwonej
8/ 2 łyżki oleju
9/ sól. pieprz

Buraki, marchew, ziemniaki gotuję 20-30 min "w mundurkach". Studzę, obieram.
Składniki 1-5 pokroić w kostkę (ja rozdrabniam przy pomocy robota), dodać odciśniętą i posiekaną kapustę, fasolę bez zalewy, posolić, popieprzyć, wymieszć, dodać olej, wymieszać.
Odstawić na 1-2 godz. do lodówki

Obiad z ziemniakami ( dzień węglowodanowy)
Ziemniaki duszone z kalafiorem i kiszoną kapustą pokropioną olejem


Zapiekanka z mięsa mielonego z indyka w warzywach (dzień proteinowy)


na spód naczynia dużo różnych warzy do środka mięsko i na
wierzch znowu warzywa na wierzch pomidory z puszki razem z sokiem nakryć
folią aluminiowa żeby nie schło tylko się dusiło i do piekarnika.

Do zapiekanki należy dodać troszkę oliwy
Można dodać pieczarki i to wszystko posypać ziołami


Pieczona pierś z drobiu(dzień proteinowy)

Żeby pierś kurczaka czy indyka nie była taka "sucha" należy przygotować ją następująco:

1 łyżeczka majonezu
1 łyżeczka musztardy
1/2 łyżeczki oliwy
ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
sól, pieprz
mieszamy i zostawiamy w tym 2 piersi z kurczaka (2 kawałki piersi indyka) na noc
następnego dnia smażymy je na suchej patelni (wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na małym ogniu) - będzie bardzo soczysta i smaczna.


Pstrąg zapiekany(dzień proteinowy)

Rozkładasz folię aluminiową, smarujesz ją oliwą, kładziesz pstrąga, kilka kropel cytryny, możesz w środek włożyć mu np, kawałek ananasa, albo kilka pasków marcheweczki. Owijasz go filią, Później to zawijasz w jeszcze jedną folię, żeby się nie przypiekł za mocno i sru do piekarnika - jakieś 150 stopni i 30 min.- górna grzałka. Bierzesz ze 4 szt pora - białą część kroisz w talarki, wrzucasz na patelnię z odrobiną oliwy, solisz, pieprzysz i mieszasz, jak puści sok dusisz, aż będzie miękkie - jest naturalnie lekko słodkawe. Oprócz tego na parze mieszankę warzywną mrożoną,

Kartoflanka (dzień węglowodanowy)
na 2 l zupy

6-7 szt. ziemniaków,
4-5 szt. cebul średniej wielkości,
2-3 pęczki szczypioru
1 pęczek zielonej piertuszki,
1 pęczek zielonego koperku,

w garnku na 1 łyżce oliwy poddusić jakkolwiek pokrojone w/w składniki, oprócz 1 pęczka szczypiorku 1/2 pęczka pietruszki i koperku / te grubsze części dodać do duszenia, drobniejsze pozostawić,
Uwaga. nie dopuścić do zrumienienia, najlepiej od razu podlać wodą, dodać pieprz, sól do smaku, pod koniec duszenia około 15 min. płynu powinno być tyle aby przykrywał składniki.
Gotowe kiedy ziemniaczki są miękkie. Odstawić, lekko przestudzić.
Przelać zupę do miksera, dodać jeszcze połowę zieleniny, którą odłożyliśmy i miksujemy.
Jeśli zupa będzie za gęsta ( powinno jej być ponad litr.)
Dodajemy wywar warzywny, /konsystencja zupy krem /, doprawiamy wg smaku / jeżeli trzeba/
Zupa powinna mieć piękny pistacjowy kolor, można też dodać kilka płatków migdałów.


Sałatka śledziowa (dzień proteinowy)
Śledź solony , pokrojony w kosteczkę.
Buraczki ugotowane i pokrojone w kosteczkę.
Ogórek kiszony pokrojony w kosteczkę.
Cebula w kosteczkę i sparzona wrzątkiem (łagodniejsza dla wątroby)
Pieprz i sok z cytryny wg uznania. Łyżka oliwy. Zielenina wg uznania.
Wymieszać. Odstawić do schłodzenia
Ostatnio zmieniany: 24 Sty 2015 19:32 przez Roma.


Odp: Przepisy wg zasad kokolidka 14 Mar 2012 11:42 #10718

  • kokolidek
  • kokolidek's Avatar
Dzięki - postaram się coś powpisywać przerabiając znane przepisy :thanks:

Odp: Przepisy wg zasad kokolidka 14 Mar 2012 12:18 #10731

  • ada.krysia
  • ada.krysia's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 325
  • Otrzymane dziękuję: 149
Może i ja coś dorzucę z moich przepisów, które wydaje mi się, że Ala zaakceptuje.

Ryba w zalewie pomidorowej.

Filet z dowolnej ryby /ostatnio po raz pierwszy udało mi się kupić flądrę strzałozębną - ryba morska, nie ma zapachu tranowego, bardzo smaczna, bielutkie mięso/
posolić, popieprzyć, skropić sokiem z cytryny
następnie zalać sosem pomidorowym /mam własne przeciery w słoikach/.
Sos robię następująco - na rozgrzaną patelnię daję ze dwie łyżki wody, na to posiekaną cebulę, podduszam, dodaję ze dwa ząbki czosnku i zalewam pomidorami ze słoika. Chwilę to duszę dodaję soli i ostrej papryki - ilość papryki zależy jak lubimy czy ostro czy mniej, ewentualnie inne zioła - można dać prowansalskie, można tymianek - wg uznania i co kto lubi i tym zalać filet rybny i do nagrzanego piekarnika 15 - 20 min. Można jeszcze na spód dać warzywa, na wierzch pieczarki i razem to zapiec.

Oczywiście osobno ugotowane warzywa na parze i obiad lub kolacja jak ta lala.

Gołąbki z kapusty włoskiej z kaszą gryczaną i pieczarkami

Ugotować kaszę gryczaną. Na rozgrzanej patelni z odrobiną wrzącej wody poddusić cebulę, dodać posiekane drobno pieczarki i razem to podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem prawdziwym. Wymieszać kaszę z pieczarkami i nadziać sparzone liście kapusty.
Ułożyć w brytfance, zalać bulionem i ugotować lub podpiec w piekarniku. Można do tego zrobić podobny sos pomidorowy jak wyżej.

Danie obiadowe węglowodanowe. Do tego sałatka z kiszonych ogórków i porcja warzyw na parze oczywiście wszystko z oliwą.
Za tę wiadomość podziękował(a): dodad, kokolidek, marzena06, r-xxta, Julia

Odp: Przepisy wg zasad kokolidka 14 Mar 2012 19:50 #10983

  • Roma
  • Roma's Avatar
roladka z dorsza ze szpinakiem na parze (dzień proteinowy)
Przygotowac rybe (rozmrozic), skropic sokiem z cytryny, przyprawic sola i pieprzem. W miedzyczasie na patelni podsmazac szpinak do rozmrozenia całkwitego (kilka minut), dodać 1- łyżeczkę masła dodac zmiazdzony czosnek . Gotową pastą szpinakowo-czosnkową posmarowac rybe ze wszystkich stron, złozyc ciasno w rolandke, a nastepnie spiać wykałaczką. Połozyc na aluminiowej foli i szczelnie zamknac.
Wsadzic do garnka na parze- parowac ok, 15 minut (mniej wiecej), pod koniec odchylic folie i jeszcze zostawić na parze kilka minut.Podawać z warzywami na parze polanymi 2 łyżeczkami oliwy.

Papryka faszerowana z parowaru(dzień proteinowy)
Papryki przekroic na 3/4 wysokości, wydrążyc gniazda nasienne.
Cebulę drobno posiekac, można zeszklic na maśle.
Wymieszac mięso, , cebulę, drobno pokrojone pieczarki . doprawic solą i pieprzem. Można dodac trochę papryki pokrojonej w kostkę.
Farszem wypełnic papryki, przykryc górną częscią.
Gotowac na parze około 20 min.
Podawać z warzywami na parze i oliwą

Kurczak z parowaru( dzień proteinowy)
Pierść po umyciu kroimy w kosteczkę
Pierś mieszamy z przyprawą, kładziemy na folię aluminiową i zawijamy.
"Parujemy" na parze ok 25 - 30 minut w zależności od mocy parowaru.
podajemy z warzywami,i i oliwą
Ostatnio zmieniany: 14 Mar 2012 19:55 przez Roma.

Odp: Przepisy wg zasad kokolidka 14 Mar 2012 20:47 #11034

  • fiołka
  • fiołka's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • fiołkowy fioł fiołki
  • Posty: 202
  • Otrzymane dziękuję: 26
Cieciorka z brokułami w pomidorach/dzień węglowodanowy/
1 szkl.cieciorki,5 dużych pomidorów,2 brokuły,3 łyżki oliwy,garść oregano i bazyli,1 łyżeczka słodkiej papryki,0,5 łyżeczki cynamonu.
Cieciorkę namoczyć na noc w 2 l zimnej wody.Rano odcedzić,opłukać zalać ponownie 2 l wody i ugotować do miękkości.Uzupełniać wodę.Gotować ok 1 h.Sparzyć pomidory obrać pokroić w kostkę.Na patelni rozgrzać oliwę wsypać cynamon,paprykę,smażyć kilka sekund,dodać pomidory,zioła,gotować pod przykryciem 15 min.Brokuły umyć,ugotować na parze ok 8 min.Wziąć same różyczki.Wymieszać sos pomidorowy z cieciorką i brokułami,polać 2 łyżkami oliwy z oliwek,podawać z ryżem ,kaszą gryczaną.ZAMIAST SOLI DO POTRAW DODAWAĆ ESTRAGON.
Ostatnio zmieniany: 14 Mar 2012 22:51 przez fiołka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, kokolidek, marzena06

Odp: Przepisy wg zasad kokolidka 15 Mar 2012 08:06 #11255

  • AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2202
  • Otrzymane dziękuję: 432
TYMBALIKI DROBIOWE

Pierś z indyka, kurczaka lub cielęcinę - ugotować w osolonej wodzie z listkiem laurowym i zielem angielskim, pokrojoną w krążki marchewką, pietruszką i selerem( ilość wg gustu). Ugotować na parze brokuła, kalafiora, fasolkę szparagową.
Odcedzić rosołek , dodać żelatyny ( w zależności od ilości wody) Mięsko pokroić w kostkę, wymieszać z warzywami, wypełniać mieszanką filiżanki, zalać galaretką. Pozostawić w lodówce do stężenia, podawać skropione sokiem z cytryny.

LECZO

Upieczoną w ziołach pierś z indyka, kurczaka lub cielęcinę pokroić w kosteczkę. Cebulę pokroić , zrumienić na suchej teflonowej patelni, dodać pokrojoną w paseczki paprykę ( 2 sztuki) jeśli jest cukinia to też dodać. Zalać wszystko wodą aby pokryła składniki, posolić, popieprzyć do smaku. Chwilę pogotować, aby zmiękła papryka, dodać mięsko, jeszcze troszkę razem poddusić.

OMLET Z WARZYWAMI.

Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na suchej patelni, podlać wodą, aby zmiękła. Dodać ugotowane na parze warzywa ( troszkę marchewki, brokuł, fasolka, pieczarki) Dokładnie rozbić w kubku 1 jajo i 1 białko , posolić, popieprzyć zalać warzywa. Podsmażyć, obrócić na 2 stronę również podsmażyć. Podawać polane keczupem z pomidorów i papryki.

KECZUP


3 pomidory, 1 papryka, 1 cebula, pieprz, sól, zioła prowansalskie.
Wszystkie składniki pokroić w kosteczkę. Cebulę poddusić na wodzie, dodać paprykę poddusić aby zmiękła, dodać pomidory, doprawić, do smaku chwilę razem podgotować aby warzywa były miękkie. Zmiksować. Można używać na ciepło do polania np gołąbków, lub na zimno jako keczup np do omletów. W słoiczku może stać około 4 dni w lodówce.
Ostatnio zmieniany: 15 Mar 2012 08:11 przez AGNESS.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, kokolidek, marzena06, r-xxta

Odp: Przepisy wg zasad kokolidka 17 Mar 2012 15:06 #12511

  • imwsz
  • imwsz's Avatar
  • Offline
  • Junior Boarder
  • Posty: 34
  • Otrzymane dziękuję: 8
Przepis na obiad - Kasza gryczana z warzywami
- Kaszę gotuję osobno (100g). Pokrojoną cebulę podsmażam na odrobinie oliwy(maźnięcie). Gdy puści sok podlewam delikatnie wodą. Dodaję pocięte pieczarki, cwiartkę papryki (kosteczki), małą cukinię (kosteczki), startą na małych oczkach marchew (średnia). Po chwili dodaję zioła prowansalskie i lubczyk. I tak się delikatnie pirczy 10-15 min. Dodaję ugotowaną kaszę, mieszam i jakieś 5 min na ogniu. Po wyłączeniu dodaję przeciśnięty ząbek czosnku, przykrywam i odstawiam na chwilę.
Pozdrawiam
Ilona
Ostatnio zmieniany: 17 Mar 2012 18:44 przez imwsz.
Za tę wiadomość podziękował(a): kokolidek, marzena06

Odp: Przepisy wg zasad kokolidka 17 Mar 2012 21:31 #12658

  • kasik 69
  • kasik 69's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 317
  • Otrzymane dziękuję: 161
Roladki z kurczaka wykonanie
filet z kurczaka zmielić,doprawić solą ,pieprzem,słodką mieloną papryka,czosnkiem,suszonym-dodatek jajka nie jest potrzebny
szpinak mrożony ugotować,doprawić solą,czosnkiem,dodać jajo lub tylko białko,żeby związało
porcję mięsa położyć na folię spożywczą(do deski przyklei się,ciężko zwinąć),na to szpinak,zwinąć,oczywiście bez folii
każdą roladkę zawinąć w folię aluminiową,na dolną część parowara,na górnych warzywa,półgodzinki i gotowe.
Za tę wiadomość podziękował(a): kokolidek, marzena06

Odp: Przepisy wg zasad kokolidka 18 Mar 2012 14:09 #12943

  • kokolidek
  • kokolidek's Avatar
Nagroda dla grzecznych:

Najzdrowsze muffinki (wysokobłonnikowe)

Składniki
225 g mąki pełnoziarnistej może być orkiszowa
240 g brążowego cukru /trzcinowego/
90 g zmielonego siemienia lnianego
75 g płatki owsiane górskie lub błyskawiczne
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cynamonu
2 jajka
180 g mleka
100 g rodzynek
150 g rozdrobnionych orzechów włoskich
1 opakowanie cukru wanilinowego
210 g marchewki
2 jabłka obrane

Sposób przygotowania
wszystkie suche składniki dobrze wymieszać w misce: mąka, cukier, siemie, płatki, proszek do pieczenia, soda oczyszczona i cynamon.

Marchewkę i jabłka (bez skórki) zetrzeć na grubej tarce (od buraków).
Wszystkie sładniki z przepisu dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
w foremce do wypieku muffinek 12 szt x 2 wyłozyć papierowymi
foremkami i uzupełnić je tak do 3/4 wysokości. Piec w nagrzanym
piekarniku przez około 22-25 minut. Smacznego
Ostatnio zmieniany: 18 Mar 2012 14:09 przez kokolidek.

Odp: Przepisy wg zasad kokolidka 18 Mar 2012 15:14 #12953

  • Julia
  • Julia's Avatar
  • Offline
  • Junior Boarder
  • Posty: 27
  • Otrzymane dziękuję: 11
RYBA PO GRECKU

Warzywa ścieram na tarce o grubych oczkach,cebulkę zeszklić na patelni mażniętej olejem..Wszystko przełożyć do brytwanki,dodać liść,ziele podlać wywarem warzywnym i dusić.Przyprawić pieprzem ,solą,papryką..W połowie duszenia dodać zmiksowane pomidorki z sokiem,dusić do miękości..Rybę posypać solą ,przyprawą do ryb..Układać w żaroodpornym naczyniu przemiennie tz.ryba na to warzywa + ryba + warzywa do skończenia produktów,wstawić przykryte do piekarnika na 25min i zapiec..Najlepsza na następny dzień jak przejdzie..Można na zimno jak i na ciepło..SMACZNEGO..
Pozdrawiam.
Za tę wiadomość podziękował(a): kokolidek, marzena06, rozalka, Kerstin2309

Odp: Przepisy wg zasad kokolidka 21 Mar 2012 09:11 #14216

  • Atka-a1
  • Atka-a1's Avatar
Faszerowane pieczarki

8 dużych pieczarek (kupiłam naprawdę duże)
1- 1,5 cebuli
ćwierć papryki czerwonej
ćwierć papryki żółtej (lub dołożyć czerwonej jak nie ma)
.........Poprawiłam ilość papryki, w sumie ma być pół papryki
pieprz, tymianek

Pieczarki umyć (lub przetrzeć, wg uznania), nie zdejmować skóry z kapelusza.
Oderwać trzony i je drobno pokroić w kosteczę.
Ceulę pokroić w kosteczkę i na niewielkiej ilości oleju (posmarowana patelnia) posmażyć, podlać wodą (malutko) i poddusić. Jak cebula zmięknie dodać pokrojone trzony pieczarek, chwilę poddusić, dodać pokrojoną paprykę. Dobrze, żeby na końcu nie było już wody na patelni. Popieprzyć, posypać tymiankiem, wymieszać, ostudzić.
W kapelusze pieczarek wsypać po szczypcie pieprzu i napeniać je zimnym farszem. U siebie robiłam z górką, bo tego farszu mi było szkoda.
Każdą pieczarkę oddzielnie zawijać w folię do pieczenia. Piec ok 20 minut - tyle ja piekłam u siebie w halogenie na 180 stopni.
Pieczarki robiłam na raz, ale piekłam oddzielnie do posiłków - trzymanym w lodówce nic nie było. Ponieważ nie dodaje się soli, to nie puszczają sosu przed pieczeniem. Na talerzu polać oliwą.

Mogą być podane albo na spotkanie z mężem, albo z kochankiem :)
Ostatnio zmieniany: 21 Mar 2012 10:47 przez Atka-a1.

Odp: Przepisy wg zasad kokolidka 21 Mar 2012 21:24 #14505

  • Julia
  • Julia's Avatar
  • Offline
  • Junior Boarder
  • Posty: 27
  • Otrzymane dziękuję: 11
RYBA W POMIDORACH
Pomidorki kroimy drobno (mogą być z puszki) i przesmażamy okolo 5-10 minut z łyzeczką oliwki z oliwek z dodatkiem czosnku i oregano. W tym czasie myjemy filety , solimy, skrapiamy odrobiną soku z cytryny i układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwką. Na wierzch dajemy warstwę przesmażonych pomidorków i pieczemy w 180 stopniach jakieś 20 minut.
Pozdrawiam.
Za tę wiadomość podziękował(a): kokolidek, marzena06

Odp: Przepisy wg zasad kokolidka 28 Mar 2012 11:16 #17084

  • AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2202
  • Otrzymane dziękuję: 432
Przepis bardzo bardzo prosty, pewnie wiele osób wpadło na ten pomysł, ale napiszę, ponieważ ja na początku wymyślałam dla córy niestworzone rzeczy , pracochłonne i wymyślne, żeby tylko jej smakowały....a okazało się, ze najbardziej smakuje jej właśnie ta prościzna i nawet znienawidzone gotowane warzywka zrobiły się pyszne gdy są otoczone w mięsku :P

* Mielone mięso cielęce lub z indyka czy kurczaka , pokrojona w kostkę cebula, sól i ulubione zioła. Wszystko wyłożyć na teflonową patelnię, podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Zalać wodą i dusić do miękkości. I to już gotowa baza. Oddzielnie gotuję na parze warzywa, może być mieszanka, może być jeden gatunek. Wykładam do rondelka porcje warzyw, dodaję trochę mięska z sosikiem chwilę razem duszę. Czasami dolewam sosu pomidorowego ((keczup) przepis we wcześniejszym poście)
Podobnie robię leczo, zamiast parowanych warzyw pokrojona w kostkę surowa papryka, zeszklona cebulka i sos pomidorowy. Wszystko udusić do miękkości i gotowe :) :)
Za tę wiadomość podziękował(a): kokolidek, marzena06, r-xxta

Odp: Przepisy wg zasad kokolidka 17 Maj 2012 13:43 #37655

  • Atka-a1
  • Atka-a1's Avatar
Sos z cebuli i papryki:
duża cebula - pokrojona, podduszona na niewielkiej ilości oleju z suszonych pomidorów i wodzie.
potem dodałam 2 papryki czerwone (podpieczone wcześniej i obrane ze skóry, pokrojone drobno). Dusiłam trochę, na koniec zmiksowałam. Do smaku dodałam paprykę słodką i ostrą.
Sos wyszedł mi gęsty, ale można dodać trochę sosu z duszenia np. kurczaka. Ta porcja (w zależności od gęstości sosu) wystarczy dla 3-4 osób

Odp: Przepisy wg zasad kokolidka 28 Wrz 2012 15:46 #73079

  • Ewelina
  • Ewelina's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 855
  • Otrzymane dziękuję: 895
Smakowite te przepisy ! Problem w tym ,ze gdy coś mi smakuje ... to jem więcej :( A przecież główna zasada odchudzania brzmi : Ż P = żryj połowę !

Odp: Przepisy wg zasad kokolidka 07 Paź 2012 20:05 #75969

  • miecia
  • miecia's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 19
  • Otrzymane dziękuję: 7
Moja rybka odchudzjąca:
Na dużą patelnie leje troszkę wody,kroję w plastry warzywa(marchew,seler,pietruche i dużo pory,w grube krążki) na warzywa ryba i przyprawy"mało soli,pieprz i zielsko jakie mam.Nakrywam pokrywą na 5 min.rybke przewracam i znów 5 min.
I gotowe.
S M A C Z N E G O. :drink1:
pozdrawiam.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, marzena06

Odp: Przepisy wg zasad kokolidka 08 Paź 2012 21:29 #76329

  • koza
  • koza's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 582
  • Otrzymane dziękuję: 162
Roma!! Nie stosuję aktualnie żadnych diet :) Chciałam tylko prosić o smaczny przepis z udziałem kozaków czerwonych :club2: :rotfl1: Źle trafiłam :jeez: ?
koza - ulka pozdrawia
U Kozy
Pusta miska - nakarm pieska!

Odp: Przepisy wg zasad kokolidka 09 Paź 2012 10:34 #76502

  • Roma
  • Roma's Avatar
Ostatnio zmieniany: 09 Paź 2012 21:25 przez Roma.

  • Strona:
  • 1
  • 2
Moderatorzy: TeBe, pszczelarz5
Wygenerowano w 0.199 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum