TEMAT: Naleśniki, pierogi, kluski, omlety i inne potrawy z mąki i kasz.

Naleśniki, pierogi, kluski, omlety i inne potrawy z mąki i kasz. 23 Lis 2019 18:55 #681864

  • Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1912
  • Otrzymane dziękuję: 6412
W dziale kulinarnym bez przepisu?
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, anaka


Zielone okna z estimeble.pl

Naleśniki, pierogi, kluski, omlety i inne potrawy z mąki i kasz. 23 Lis 2019 18:58 #681865

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 273
  • Otrzymane dziękuję: 296
Ciasto:
Mąka pszenna typ 650
Woda
Drożdże
Szczypta soli
Pil łyżeczki cukru

Zrobić rozczyn, następnie ciasto. Nie trzeba czekać do wyrośnięcia.

Rozłożyć na blaszkę.
Następnie sos pomidorowy, ser, i ulubione dodatki. Smacznego
Więcej wykonanych przeze mnie mebli znajdziesz tutaj estimeble.pl/
Ostatnio zmieniany: 23 Lis 2019 20:57 przez Hiacynta. Powód: literówki
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, pszczelarz5, minohiki

Naleśniki, pierogi, kluski, omlety i inne potrawy z mąki i kasz. 23 Lis 2019 20:11 #681880

  • pszczelarz5
  • pszczelarz5's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 726
  • Otrzymane dziękuję: 1035
Witam Esti Bardzo mnie zachęciłaś do zrobienia tej pizzy ,ale.. jak byś mogła podać gramaturę,temperaturę i czas to prawie byłbym domu :bye:
Kocha się za nić, nie istnieje żaden powód do miłości
Pszczelastwo i budowle własne na działce
Poz.Krzys
Ostatnio zmieniany: 23 Lis 2019 20:56 przez pszczelarz5.

Naleśniki, pierogi, kluski, omlety i inne potrawy z mąki i kasz. 23 Lis 2019 20:55 #681885

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 273
  • Otrzymane dziękuję: 296
Witaj. Powiem szczerze, że z gramaturą będzie ciężko bo robię zawsze na oko. Ciasto jak będzie się lepić należy dosypać trochę mąki, aha zapomniałam o oleju też na oko ok 1-2 łyżek. U mnie zawsze bardziej lejące. Na blaszce podsypuje mąka przy rozgniataniu na płasko. Warto spróbować
Więcej wykonanych przeze mnie mebli znajdziesz tutaj estimeble.pl/
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5, minohiki

Naleśniki, pierogi, kluski, omlety i inne potrawy z mąki i kasz. 24 Lis 2019 09:38 #681909

  • aga
  • aga's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 843
  • Otrzymane dziękuję: 4750
Pizzę od kilkudziesięciu lat robię z takiego przepisu:

-2 szklanki mąki (najczęściej pszenna typ 650,ale można mieszać,lub użyć np 450 - też dobra)
-0,5 łyżeczki soli
-2 łyżki oliwy (może być olej roślinny,ja najczęściej używam oliwę pozostałą z suszonych pomidorów)
-2,5 dag drożdży rozprowadzonych w 150 ml letniej wody(tak trochę więcej niż pół szklanki)

Robię zawsze z dwóch proporcji - wychodzą cztery pizze wielkości dużego talerza.Ciasto po wyrobieniu rozkładam na blaszce palcami i zanim ułożę resztę składników,ono zdąży wyrosnąć.Piekę w temp.210 stopni ,dolna grzałka z termoobiegiem przez 15 min.Jeśli nie zjemy wszystkiego,to zamrażam w kawałkach - potem można zjeść, kiedy się ma ochotę (oczywiście po rozmrożeniu i podgrzaniu).Jest równie pyszna,jak zrobiona na świeżo.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, pszczelarz5, minohiki, anaka, ewakatarzyna

Naleśniki, pierogi, kluski, omlety i inne potrawy z mąki i kasz. 24 Lis 2019 14:11 #681931

  • pszczelarz5
  • pszczelarz5's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 726
  • Otrzymane dziękuję: 1035
aga dziękuję to jest to co chciałem wiedzieć.Tylko czas pieczenia muszę zwiększyć , bo termoobieg padł :mad2:
Kocha się za nić, nie istnieje żaden powód do miłości
Pszczelastwo i budowle własne na działce
Poz.Krzys
Za tę wiadomość podziękował(a): minohiki, aga

Naleśniki, pierogi, kluski, omlety i inne potrawy z mąki i kasz. 26 Lis 2019 12:48 #682084

  • aga
  • aga's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 843
  • Otrzymane dziękuję: 4750
Polska wariacja na temat pizzy: z maślaczkami,cebulką i ogórkiem kiszonym.Żeby męska część rodziny poczuła się usatysfakcjonowana dodałam trochę szynki.Ser oczywiście nasz - Gouda.I zamiast oregano - suszony czosnek niedźwiedzi. :) Chcielibyście wiedzieć jak pachnie i smakuje.


20191126_210212.jpg


Nie napisałam,że to pizza,bo prawdziwy Włoch mógłby tego nie przeżyć... :silly:
Załączniki:
Ostatnio zmieniany: 26 Lis 2019 21:05 przez aga.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Armasza, pszczelarz5, minohiki, Mamma, anaka, Barborka, ewakatarzyna

Naleśniki, pierogi, kluski, omlety i inne potrawy z mąki i kasz. 28 Lis 2019 21:55 #682336

  • anaka
  • anaka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1444
  • Otrzymane dziękuję: 9263
TORTILLA ,czyli chlebek arabski.
2 szkl mąki pszennej
3/4 szkl gorącego mleka
1/2 łyżeczki soli
50 g masła

W rondelku rozgrzać mleko z masłem,aż masło się rozpuści.Mąkę połączyć z solą,dodać mleko z masłem jeszcze ciepłe i zagnieść szybko gładkie,elastyczne ciasto.Przykryć w misce i odstawić je na 30 min.
Ciasto podzielić na 4 części ,każdą rozwałkować na kształt okrągłego placka o grubości 1-2 mm.Kłaść na suchą gorącą patelnię .Po ok. 1 minucie zaczną się pojawiać bąbelki,gdy się zrumienią,przewrócić placki na drugą stronę i piec jeszcze 15 do 30 sekund.Przykrywać ściereczką,żeby nie wyschły.Podawać z grillowanym mięsem i warzywami.Smacznego :bye:
Naturalne ,niebanalne,własne.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, pszczelarz5, minohiki, Mamma, MARRY, aga, JaNina, Barborka, ewakatarzyna, Mirek19

Naleśniki, pierogi, kluski, omlety i inne potrawy z mąki i kasz. 24 Mar 2020 10:51 #700340

  • koma
  • koma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3801
  • Otrzymane dziękuję: 32083
KARTACZE

Dzień wcześniej gotuję garnek 5l obranych ziemniaków.Nie z każdych ziemniaków wychodzą.U mnie sprawdza się Irga.W dniu,kiedy robię kartacze,kręcę ugotowane ziemniaki przez maszynkę.Taką samą porcję ziemniaków obieram i tarkuję na tarce.Tarkowane ziemniaki wyciskam porcjami w lnianym "rożku".Muszą być bardzo dobrze odciśnięte.Wodę z wyciskania zbieram do miseczki,po pewnym czasie zlewam tą wodę,a krochmal,który zostanie na dnie dodaję do ciasta.łączymy ze sobą jedne i drugie ziemniaki+krochmal i dobrze wyrabiamy.Do farszu/surowe mięso jak na mielone/dodaję dużo majeranku.
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Aleksandra, pszczelarz5, minohiki, Betula, Pestka, Mamma, anaka, ewakatarzyna, Mirek19

Naleśniki, pierogi, kluski, omlety i inne potrawy z mąki i kasz. 29 Kwi 2020 10:09 #706550

  • Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 2006
  • Otrzymane dziękuję: 14323
A u mnie dzisiaj kopytka

IMG_20200429_100224.jpg


Ziemniaki z poprzedniego dnia przeciskamy przez praske, dodaję 3 jajka i 3 czubate szklanki mąki pszennej.

Szybko zagniatam ciasto i gotuję wałeczki, kroję po skosie.

Gotuję w osolonej wodzie, chwilę po wypłynięciu wyjmuję na talerze

My najbardziej lubimy odsmażane.

Polecam
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): minohiki, anaka, ewakatarzyna

Naleśniki, pierogi, kluski, omlety i inne potrawy z mąki i kasz. 29 Kwi 2020 10:11 #706552

  • Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 2006
  • Otrzymane dziękuję: 14323
Tak wyglądają wałeczki w trakcie krojenia


IMG_20200429_084151.jpg
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): minohiki, Betula, anaka, ewakatarzyna

Naleśniki, pierogi, kluski, omlety i inne potrawy z mąki i kasz. 17 Cze 2020 22:41 #715304

  • anaka
  • anaka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1444
  • Otrzymane dziękuję: 9263
Jogurtowe racuszki.

400ml jogurtu naturalnego lub kefiru
2 jajka
mąka
1 łyżeczka proszku do pieczenia,może być zamiennie soda
cukier waniliowy
Wymieszać rózgą tak by ciasto było gęste.Celowo nie napisałam ile mąki,bo sypałam na oko ile zabierze.
Można dodać owoce,ja miałam bardzo dojrzałego banana.Jabłka lekko kwaskowe też byłyby super.Co kto lubi.
Zawsze pozwalam chwilę ciastu odstać,żeby gluten się zawiązał.Można też schować do lodówki część i usmażyć na drugi dzień.Będą jeszcze lepsze,tak jak gofry czy naleśniki.Smacznego :coffe: :bye:
100_5117.jpg

100_5118-2.jpg
Naturalne ,niebanalne,własne.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, pszczelarz5, minohiki, MARRY, ewakatarzyna

Naleśniki, pierogi, kluski, omlety i inne potrawy z mąki i kasz. 18 Cze 2020 07:14 #715327

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3570
  • Otrzymane dziękuję: 7721
Używając jogurtu owocowego można wzbogacić smak takich placuszków. Równie smaczne są drożdżowe.
Za tę wiadomość podziękował(a): minohiki, anaka, ewakatarzyna

Naleśniki, pierogi, kluski, omlety i inne potrawy z mąki i kasz. 18 Cze 2020 16:01 #715377

  • anaka
  • anaka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1444
  • Otrzymane dziękuję: 9263
Och,ja wolę drożdżowe,ale tu nie chciałam czekać,bo kawa się robiła :wink4: A jeśli chodzi o jogurt,to nie lubię tych z owocami,bo nie wiadomo ile tam dali cukru i innych dodatków,do naturalnego wrzucisz owoce jakie zechcesz i nie musisz dosładzać.W moim przypadku banan był słodzikiem.
Naturalne ,niebanalne,własne.
Za tę wiadomość podziękował(a): minohiki, ewakatarzyna


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.420 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum