TEMAT: Naleśniki, pierogi, kluski, omlety i inne potrawy z mąki i kasz.

Naleśniki, pierogi, kluski, omlety i inne potrawy z mąki i kasz. 23 Lis 2019 18:55 #681864

  • Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1100
  • Otrzymane dziękuję: 2197
W dziale kulinarnym bez przepisu?
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, anaka


Zielone okna z estimeble.pl

Naleśniki, pierogi, kluski, omlety i inne potrawy z mąki i kasz. 23 Lis 2019 18:58 #681865

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 248
  • Otrzymane dziękuję: 228
Ciasto:
Mąka pszenna typ 650
Woda
Drożdże
Szczypta soli
Pil łyżeczki cukru

Zrobić rozczyn, następnie ciasto. Nie trzeba czekać do wyrośnięcia.

Rozłożyć na blaszkę.
Następnie sos pomidorowy, ser, i ulubione dodatki. Smacznego
Więcej wykonanych przeze mnie mebli znajdziesz tutaj estimeble.pl/
Ostatnio zmieniany: 23 Lis 2019 20:57 przez Hiacynta. Powód: literówki
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, pszczelarz5, minohiki

Naleśniki, pierogi, kluski, omlety i inne potrawy z mąki i kasz. 23 Lis 2019 20:11 #681880

  • pszczelarz5
  • pszczelarz5's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 704
  • Otrzymane dziękuję: 979
Witam Esti Bardzo mnie zachęciłaś do zrobienia tej pizzy ,ale.. jak byś mogła podać gramaturę,temperaturę i czas to prawie byłbym domu :bye:
Kocha się za nić, nie istnieje żaden powód do miłości
Pszczelastwo i budowle własne na działce
Poz.Krzys
Ostatnio zmieniany: 23 Lis 2019 20:56 przez pszczelarz5.

Naleśniki, pierogi, kluski, omlety i inne potrawy z mąki i kasz. 23 Lis 2019 20:55 #681885

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 248
  • Otrzymane dziękuję: 228
Witaj. Powiem szczerze, że z gramaturą będzie ciężko bo robię zawsze na oko. Ciasto jak będzie się lepić należy dosypać trochę mąki, aha zapomniałam o oleju też na oko ok 1-2 łyżek. U mnie zawsze bardziej lejące. Na blaszce podsypuje mąka przy rozgniataniu na płasko. Warto spróbować
Więcej wykonanych przeze mnie mebli znajdziesz tutaj estimeble.pl/
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5, minohiki

Naleśniki, pierogi, kluski, omlety i inne potrawy z mąki i kasz. 24 Lis 2019 09:38 #681909

  • aga
  • aga's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 610
  • Otrzymane dziękuję: 3302
Pizzę od kilkudziesięciu lat robię z takiego przepisu:

-2 szklanki mąki (najczęściej pszenna typ 650,ale można mieszać,lub użyć np 450 - też dobra)
-0,5 łyżeczki soli
-2 łyżki oliwy (może być olej roślinny,ja najczęściej używam oliwę pozostałą z suszonych pomidorów)
-2,5 dag drożdży rozprowadzonych w 150 ml letniej wody(tak trochę więcej niż pół szklanki)

Robię zawsze z dwóch proporcji - wychodzą cztery pizze wielkości dużego talerza.Ciasto po wyrobieniu rozkładam na blaszce palcami i zanim ułożę resztę składników,ono zdąży wyrosnąć.Piekę w temp.210 stopni ,dolna grzałka z termoobiegiem przez 15 min.Jeśli nie zjemy wszystkiego,to zamrażam w kawałkach - potem można zjeść, kiedy się ma ochotę (oczywiście po rozmrożeniu i podgrzaniu).Jest równie pyszna,jak zrobiona na świeżo.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, pszczelarz5, minohiki, anaka, ewakatarzyna

Naleśniki, pierogi, kluski, omlety i inne potrawy z mąki i kasz. 24 Lis 2019 14:11 #681931

  • pszczelarz5
  • pszczelarz5's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 704
  • Otrzymane dziękuję: 979
aga dziękuję to jest to co chciałem wiedzieć.Tylko czas pieczenia muszę zwiększyć , bo termoobieg padł :mad2:
Kocha się za nić, nie istnieje żaden powód do miłości
Pszczelastwo i budowle własne na działce
Poz.Krzys
Za tę wiadomość podziękował(a): minohiki, aga

Naleśniki, pierogi, kluski, omlety i inne potrawy z mąki i kasz. 26 Lis 2019 12:48 #682084

  • aga
  • aga's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 610
  • Otrzymane dziękuję: 3302
Polska wariacja na temat pizzy: z maślaczkami,cebulką i ogórkiem kiszonym.Żeby męska część rodziny poczuła się usatysfakcjonowana dodałam trochę szynki.Ser oczywiście nasz - Gouda.I zamiast oregano - suszony czosnek niedźwiedzi. :) Chcielibyście wiedzieć jak pachnie i smakuje.


20191126_210212.jpg


Nie napisałam,że to pizza,bo prawdziwy Włoch mógłby tego nie przeżyć... :silly:
Załączniki:
Ostatnio zmieniany: 26 Lis 2019 21:05 przez aga.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Armasza, pszczelarz5, minohiki, Mamma, anaka, Barborka, ewakatarzyna

Naleśniki, pierogi, kluski, omlety i inne potrawy z mąki i kasz. 28 Lis 2019 21:55 #682336

  • anaka
  • anaka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 947
  • Otrzymane dziękuję: 5437
TORTILLA ,czyli chlebek arabski.
2 szkl mąki pszennej
3/4 szkl gorącego mleka
1/2 łyżeczki soli
50 g masła

W rondelku rozgrzać mleko z masłem,aż masło się rozpuści.Mąkę połączyć z solą,dodać mleko z masłem jeszcze ciepłe i zagnieść szybko gładkie,elastyczne ciasto.Przykryć w misce i odstawić je na 30 min.
Ciasto podzielić na 4 części ,każdą rozwałkować na kształt okrągłego placka o grubości 1-2 mm.Kłaść na suchą gorącą patelnię .Po ok. 1 minucie zaczną się pojawiać bąbelki,gdy się zrumienią,przewrócić placki na drugą stronę i piec jeszcze 15 do 30 sekund.Przykrywać ściereczką,żeby nie wyschły.Podawać z grillowanym mięsem i warzywami.Smacznego :bye:
Naturalne ,niebanalne,własne.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, pszczelarz5, minohiki, Mamma, MARRY, aga, JaNina, Barborka, ewakatarzyna, Mirek19

Naleśniki, pierogi, kluski, omlety i inne potrawy z mąki i kasz. 24 Mar 2020 10:51 #700340

  • koma
  • koma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1353
  • Otrzymane dziękuję: 8337
KARTACZE

Dzień wcześniej gotuję garnek 5l obranych ziemniaków.Nie z każdych ziemniaków wychodzą.U mnie sprawdza się Irga.W dniu,kiedy robię kartacze,kręcę ugotowane ziemniaki przez maszynkę.Taką samą porcję ziemniaków obieram i tarkuję na tarce.Tarkowane ziemniaki wyciskam porcjami w lnianym "rożku".Muszą być bardzo dobrze odciśnięte.Wodę z wyciskania zbieram do miseczki,po pewnym czasie zlewam tą wodę,a krochmal,który zostanie na dnie dodaję do ciasta.łączymy ze sobą jedne i drugie ziemniaki+krochmal i dobrze wyrabiamy.Do farszu/surowe mięso jak na mielone/dodaję dużo majeranku.
Życzę miłego dnia Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Aleksandra, pszczelarz5, Betula, Pestka, Mamma, ewakatarzyna, Mirek19

Naleśniki, pierogi, kluski, omlety i inne potrawy z mąki i kasz. 29 Kwi 2020 10:09 #706550

  • Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 476
  • Otrzymane dziękuję: 3114
A u mnie dzisiaj kopytka

IMG_20200429_100224.jpg


Ziemniaki z poprzedniego dnia przeciskamy przez praske, dodaję 3 jajka i 3 czubate szklanki mąki pszennej.

Szybko zagniatam ciasto i gotuję wałeczki, kroję po skosie.

Gotuję w osolonej wodzie, chwilę po wypłynięciu wyjmuję na talerze

My najbardziej lubimy odsmażane.

Polecam
Pozdrawiam Szczypiorek Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): anaka, ewakatarzyna

Naleśniki, pierogi, kluski, omlety i inne potrawy z mąki i kasz. 29 Kwi 2020 10:11 #706552

  • Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 476
  • Otrzymane dziękuję: 3114
Tak wyglądają wałeczki w trakcie krojenia


IMG_20200429_084151.jpg
Pozdrawiam Szczypiorek Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula, anaka, ewakatarzyna


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.124 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum