Malinko z tego co się orientuję to pytasz o trzy różne przepisy.Rosjanie na Nowy Rok pieką pierogi,słodkie lub słone albo też z niespodzianką (monetą)
Rosjanie mają wiele ciekawych zwyczajów związanych z nadejściem nowego roku. Jednym z nich jest pieczenie pierożków z niespodzianką. Pierożki, oprócz zwykłych są trzech rodzajów; słodkie, słone i z monetą. W czasie noworocznego posiłku każdy z domowników bierze jeden pieróg. Jeśli wybierze ten, w którym gospodyni skryła monetę, oznacza to, iż nowy rok będzie niezwykle bogaty. Słodki oznacza dobry i pełen miłości rok, słony – problemy i łzy. Jeśli domownik otrzyma zwykły pierożek, nic nowego go w nadchodzącym roku nie czeka.
Przepis na Wareniki na słono(tak nazywają je Rosjanie)
Składniki
ilość sztuk: 45 pierogów
500 g ziemniaków
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
4 łyżki kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki wody
50 g masła
2 cebule, posiekane
250 g pieczarek, posiekanych
sól i pieprz do smaku
kwaśna śmietana do dekoracji
świeże zioła do dekoracji
Sposób przygotowania
Przygotowanie: 20min. › Gotowanie: 20min. › +15min. odstawienie › Gotowe w: 55min.
Ziemniaki ugotować.
W misce mąkę wymieszać z solą. W kubeczku śmietanę wymieszać z sodą.
Do mąki dodać wodę, a następnie śmietanę. Wyrabiać ciasto, aż będzie jednolite. Przykryć folią i odstawić na 10-15 minut.
Na maśle podsmażyć cebulę na rumiano. Dodać pieczarki i jeszcze chwilę smażyć.
Ugotowane ziemniaki utłuc. Dodać sól i pieprz oraz pieczarki, wymieszać.
Ciasto podzielić na 4 części. Z każdej uformować wałek o grubości 3-4 cm. Każdy wałek pokroić na kawałki o grubości 1,5 cm.
Każdy kawałek ciasta lekko rozpłaszczyć na kółko. Na środek nakładać łyżeczkę nadzienia i zlepiać boki.
W dużym garnku zagotować wodę. Wrzucać wareniki i gotować przez około 3 minuty.
Wareniki na słodko
Ciasto:
1 kg mąki
1/2 litra dobrej maslanki (albo zsiadlego mleka)
1 plaska łyzeczka soli
1 płaska lyzeczka sody
mąka do podsypywania
Nadzienie z twarogu
75 dag twarogu
szczypta soli (twaróg nie jest wtedy taki kwaśny)
3 lyżki cukru - według własnego smaku (można dodać aromat waniliowy, migdałowy - jak kto lubi)
Wyrabiamy ciasto, odkładamy na jakieś pół godziny do wyrośnięcia. Nie urośnie jak typowo drożdżowe ciasta ale lekko podrośnie. Po tym czasie dzielimy ciasto na wałeczki i odkrawamy placuszki, grubości około o,5 cm, które nadziewamy serem, sklejamy jak pierożki. Gotujemy na parze około 10 minut, po tym czasie wyjmujemy i smarujemy szybko rozpuszczonym masłem, wtedy nie obsychają tak i nie twardnieją z wierzchu.
Myślę,że monetę możesz włożyć w jakiś pierożek z powyższych przepisów.