TEMAT: Naleśniki, pierogi, kluski, omlety i inne potrawy z mąki i kasz.

Naleśniki, pierogi, kluski, omlety i inne potrawy z mąki i kasz. 04 Lut 2026 23:28 #889341

• KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8260
Zawsze można trochę gołąbkowego farszu na pierogi zrobić ;) . Zamiast takiego farszu można kupić dobrej surowej ! kiełbasy i z takim mięsem zrobić pierożki a'la kołduny. Pierożki muszą być niewielkie, takie na raz bo w środku w czasie gotowania wydziela się aromatyczny sos, który lubi pryskać wokoło podczas gryzienia. :)
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Klarkia25

Zielone okna z estimeble.pl

Naleśniki, pierogi, kluski, omlety i inne potrawy z mąki i kasz. 05 Lut 2026 09:05 #889351

• olegowa
  • olegowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2299
Moja propozycja to już musztarda po obiedzie, ale może ktoś skorzysta. Kiedyś na skierniewickich dożynkach spróbowałam pierogów z kaszą jęczmienną, które serwowały panie z KGW. Były pyszne, nadzienie to kasza ze smażoną cebulką i boczkiem.
Pierwsza próba odtworzenia tego przepisu wypadła bardzo kiepsko, żeby nie powiedzieć koszmarnie. Błąd polegał na tym, że chciałam zrobić je zdrowsze i dałam za mało tłuszczu, boczusia i cebulki. Kasza też musi być trochę rozgotowana.
Teraz robię te pierogi kiedy zostanie mi z obiadu kasza - dolewam trochę wody i trochę ją jeszcze gotuję, potem dodaję podsmażony wędzony boczek z cebulką, czasem dodaję jeszcze swojską kiełbaskę.
Pozdrawiam Zosia
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Bobka, Klarkia25

Naleśniki, pierogi, kluski, omlety i inne potrawy z mąki i kasz. 05 Lut 2026 18:09 #889379

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5210
Zosiu przyda się na pewno. Coś mi się kojarzy że jadłam gołąbki z takim nadzieniem jak byłam w Bieszczadach, pyszne to było
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.301 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum