• Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Z Hamerykanskiej kuchni

Z Hamerykanskiej kuchni 23 Sty 2013 02:28 #114321

  • planta
  • planta's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
  • Posty: 5352
  • Otrzymane dziękuję: 5370
Przypomnialo mi sie moje ostatnie chilli, prawdziwe teksanskie, ktore doprawilam sosem z malej buteleczki. W przepisie stalo 1/4 kubka tegoz sosiku tak wiec dodalam...dopiero po tym fakcie obrocilam buteleczke i przeczytalam, ze to co moj maz zakupil zamiast chili bylo sosem habanero....ekhem...chilli ratowalam dodajac ekstra mieso, wiecej sosu pomidorowego i probujac rozcienczyc to letalne stezenie.
Maz i jego gosc meznie je zjedli, pocac sie obficie, popijajac mnostwem plynow i bedac w kolorze tegoz chilli...Gosc stwierdzil ze on takie chilli lubi bo jest prawdziwe. Hmmm....
Maz od tamtej pory nie wyraza zyczenia, zebym mu znowu je ugotowala :rotfl1:


Kickin' Texas chili

1 kg poledwicy wolowej lub wolowiny bez kosci
4 lyzki oleju
2 duze posiekane cebule
3 zabki czosnku , rozgniecione
1/2 kg mielonej wolowiny
2 puszki pomidorow calych lub puree
1 puszka czerwonej fasoli, nieodsaczonej
1/3 szkl ostrego sosu chili (zalecam wszystko ale nie habanero, nawet jalapeno jest lepsze)
1/4 szkl chili w proszku
2 lyzki kminku
1 lyzka suszonego oregano
1/2 lyzeczki czarnego pieprzu mielonego
opcjonalnie starkowany ser Chedar na wierzch

1. Pokroic wolowine na kawalki ok 2 cm. Podgrza lyzke oleju w duzym garnku na srednim ogniu; podsmazyc cebule i czosnek przez 5 minut lub do chwili gdy zmiekna. Przeniesc do malej miseczki i odlozyc.
2. Dodac reszte oleju i podsmazyc mieso w kawalkach i mielone, w porcjach, na srednim ogniu przez 15 minut lub do chwili gdy zbrazowieja. Odlac tluszcz. Dodac pozostale skladniki z wyjatkiem sera Cheddar. Doprowadzic do zagotowania na srednio wysokim ogniu.
3. Wrzucic cebule z czosnkiem do gara i czesciowo przykryc garnek. Zmniejszyc ogien i podgotowywac przez 1 godzine lub do momentu gdy mieso jest miekkie.

Na talerzu posypac starkowanym serem, jesli ktos lubi.

Zaleta tej potrawy jest to, ze w zasadzie niewiele sie to miesza i mozna sie oddalic do innych robot, wracajac tylko od czasu do czasu zeby pobeltac :devil1: .

Moj slubny powiedzial, ze najlepsze chili jakie jadl, bylo zrobione z 20 odmian papryczek :think: Za to w ksiazce znalazlam informacje, ze co jest w chili, zalezy gdzie sie je je. W Teksasie (jiiihaaa!) bedzie mialo mieso w kostke i zawieralo wedzone papryczki chili; w Cincinnati natomiast jest zupelnie inaczej. Two-way Chili jest przyprawiane cynamonem i innymi przyprawami z Bliskiego Wschodu i serwowane na spagetti. Three-way jest zas dodatkowo podawane ze starkowanym Cheddarem. Four-Way ma tez posiekana cebule a Five _way ma na wierzchu dekoracje z czerwonej fasoli. Jest tez tradycyjnie podawane z dwoma hot-dogami posypanymi serem. Natomiast w Nowym Meksyku chili moze byc ugotowane z baranina lub jagniecina zamiast wolowiny.

Akurat w Nowym Meksyku chili nie probowalam (jeszcze, ale nic straconego, bo niedaleko od nas), ale za to mialam jadra bycze posiekane w cienkie plasterki, upanierowane i usmazone na chrupko. Calkiem dobre! Choc nie umywwaja sie do smazonego grzechotnika...

Ale wracajac do tematu..

30-minutowy gar chili

Po puszce: czarnej fasoli; chickpeas, czerwonej fasoli
2 lyzki oleju
1 duza posiekana cebula
2 srednie posiekane marchewki
1 duza slodka papryka zielona
2 posiekane zabki czosnku
1 puszka 28 oz pokrojonych pomidorow z sokiem
2 lyzeczki ostrego sosu chili

1. Odsaczyc i przeplukac fasole. Podgrzac olej na srednim ogniu, dodac cebule, marchew, papryke i czosnek. Gotowac mieszajac 8 minut lub gdy warzywa zmiekna.
2. Dodac wszystkie fasole i reszte skladnikow. Zagotowac na duzym ogniu.
3. obnizyc ogien do malego, przykryc i dusic , mieszajac co jakis czas, przez 12 do 15 minut.


Touchdown chili

1 puszka (400 g mniej wiecej) fasoli czerwonej lub czarnej
1/2 kg mielonej wolowiny lub indyka
1 szkl posiekanych warzyw: slodkiej papryki, marchwi i cebuli.
1 puszka pokrojonych w kostke pomidorow
1 puszka (8 oz) sosu pomidorowego
1 paczka mieszanki przyprawowej chili
1/2 szkl sera Cheddar startego
1/4 szkl posiekanej cebuli

1. Wyplukac fasole. Smazyc mieso i warzywa w duzej patelni na srednio-wysokim ogniu az mieso przestaje byc rozowe, rozbijajac brylki lyzka. Wylac tluszcz.
2. Dodac fasole, pomidory, sos pomidorowy, przyprawy chili i zagotowac. Zmniejszyc ogien, przykryc i dusic przez 10 minut.
W talerzu na wierzch dac lyche posiekanej surowej cebuli i druga sera

Drugie, Teksanskie chili-Big Bowl of Red-bo dla Teksanczyka to wlasnie znaczy chili

ok 700 g chudego wolowego miesa mielonego
2 posiekane zabki czosnku
1 1/2 lyzki chili (proszku)
1 3/4 ostrego lub lagodnego sosu salsa
3 lyzki sosu sojowego
1 1/2 szkl mrozonej zielonej fasolki szparagowej
1 puszka czarnej fasoli, oplukanej i odsaczonej

1. Smazyc wolowine z czosnkiem i chili w duzym garnku na srednim ogniu, az zbrazowieje. Dodac salse i 1 lyzke sosu sojowego, zagotowac.
2. Zmniejszyc ogien, przykryc i dusic przez 15 minut. Dodac fasolke i podgrzewac nastepne 15 minut. dodac czarna fasole i podrzewac kolejne 5 minut. Zdjac z ognia i dolac reszte sosu sojowego.
Serwowac z lyzka kwasnej gestej smietany.


Moje ulubione chili-klasyczne American Chili Pot

1/2 kg chudej mielonej wolowiny lub mielonego indyka
1 puszka czerwonej fasoli z woda
1 mala puszka ( 8 oz) sosu pomidorowego
1 lyzka octu
2 lyzki przyprawy chili w proszku
2 lyzki suszonej cebuli (granulki lub platki)
1 lyzeczka cukru (opcjonalna)
1/4 lyzeczki soli czosnkowej

1. Wwalic mieso do duzego gara, podgrzewac na srednio-duzym ogniu przez 4-5 minut, lub do chwili gdy zbrazowieje, mieszjac brylki i rozbijajac je bokiem lyzki. Wylac tluszcz.
2. Wsypac fasole z jej woda, sos pomidorowy, ocet, chili, suszona cebule, sol czosnkowa i cukier, jesli ktos uzywa. Zagotowac a nastepnie natychmiast przykrecic ogien, przykryc i dusic, mieszajac oc jakis czas, przez 15-20 minut (moim zdaniem troche dluzej). Potem mozna sobie regulowac smak, dodajac troche wiecej octu albo cukru.

W talerzu przyozdobic siekana szalotka, kwasna smietana lub startm serem Cheddar, jesli ktos lubi :bye: .
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii - 2015-16
Domek na prerii cz. 1
Podroz do....New Carolina
[url=http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/13-podroze-male-i-duze/162


Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Z Hamerykanskiej kuchni 23 Sty 2013 03:15 #114322

  • planta
  • planta's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
  • Posty: 5352
  • Otrzymane dziękuję: 5370
Innym typowym daniem sa geste, zawiesiste zupy zwane chowder.
Wg ksiazki, chowder pochodzi z francuskiego chaudiere, co oznacza zelazny gar uzywany przez francuskich osadnikow, ktorzy w 1730 przybyli na wybrzeze Kanady. Ich sasiadami byli Indianie Micmac, ktorzy zywili sie glownie malzami, ktore umieszczali w wydrazonym pniu drzewa, zalewali woda i dodawali rozgrzene kamienie. Stopniowo tradycja gotowania malzy i zelazne garnki wymieszaly sie, stwarzajac zupy chowder. Wczesne chowder byly zwykle gotowane z zelaznych porcji jak solona wieprzowina, chleb, lokalne ryby i malze. W XIX w ziemniaki zagescily chowder, a potem zaczeto dodawac mleko i smietanke. Kucharze na Rhode Island robia swoje chowder z pomidorami i ziolami, ktore zaczely byc znane pod nazwa Manhattan Clam Chowder.


Moj ulubiony : Potato corn chowder with chicken (chowder ziemniaczano-kukurydziany z kurczakiem)

1 lyzka oleju
1 piers kurczaka, surowa, pocieta w kostke
1/2 szkl posiekanej cebuli
1 szkl wody
1 sredni ziemniak, obrany i pokrojony w ok 1 cm kostke
1 torebka country gravy mix ( a w skladzie maka, sol i pieprz czarny, mysle ze wystarczajacym substytutem bedzie kopiasta lyzka maki, sol i pieprz)
2 szkl mleka
1 puszka odsaczonej kukurydzy
1 lisc ziela angielskiego

1. Podgrzac olej na srednim ogniu w duzym garze. Dodac kurczaka i cebule i podsmazac przez 3 minuty. Dolac wode i ziemniaki, zagotowac. Zredukowac ogien, przykryc i podgrzewac przez 5 minut lub do chwili gdy ziemniaki sa miekkie.
2. Gravy mix dodac do mleka i rozmieszac (wyglada jak ok 2 kopiate lyzki maki by to byly), wlac do gara , dodac reszte skladnikow. Zagotowac.
3. Zmniejszyc ogien, przykryc i bulgotac na malym ogniu , mieszajac co jakis czas, przez ok 10 minut.

Wychodzi duzy gar zupy w ktorej lyzka staje, ktora jemy przez trzy dni ewentualnie obdzielamy sasiadow emerytow
Inna sprawa, ze zwykle robie poltorej ilosci skladnikow a przynajmniej miesa, ziemniakow i mleka.. :devil1:


American chowder

2 lyzki masla
1 pokrojona w plasterki duza cebula
4 szkl pokrojonych w kostke ziemniakow
2 kubki wody
1 szkl pokrojonego w plasterki selera
2 lyzeczki soli i 1/4 lyzeczki czarnego pieprzu
2 szkl mleka
2 lyzki maki
1 paczka wedzonych kielbasek (ok 350 g), posiekanych w plasterki
8 uncji sera (i nie wiem ile to by bylo w gr bo nie chce i sie liczyc)

1. Roztopic maslo w garze na srednim ogniu. Podsmazyc cebule az zmieknie. Dodac ziemniaki, wode, seler, sol i pieprz. Zagotowac.
2. Zmniejszyc ogien, przykryc i podgrzewac przez 15 min. Dodac mala ilosc mleka (z tych 2 szkl) i wymieszac z maka, powoli wlac do zupy, ciagle mieszajac.
3. Dodac reszte mleka i wedzonki. Gotowac mieszajac przez 5 minut lub do chwili gdy mieszanina sie zagotuje i zgestnieje. Na wierzch dodac ser i mieszac az sie rozpusci.



Chicken & Red Pepper Corn Chowder (chowder z kurczakiem, papryka i kukurydza)

2 plastry bekonu, pokrojone w drobne kawaleczki,
1 mala cebula posiekana
3/4 szkl pokrojonej w kawaleczki czerwonej papryki typu bell (slodkiej)
1 puszka kremowej zupy ziemniaczanej
1 puszka "creamed corn" (to wyglada jak kukurydza puree)
1/4 szkl mleka
1/4 szkl wody
1 szkl pokrojonnego drobno pieczonego kurczaka

1. Podsmazyc bekon w srednim garnku az bedzie chrupiacy, wyjac i odsaczyc na papierze, tluszcz wylac z wyjatkiem jednej lyzki stolowej.
2. Na tym podsmazyc cebule i papryke na srednio-malym ogniu przez 6 minut lub do chwili gdy cebula zmieknie. Dodac zupe ziemniaczana, kukurydze, mleko i wode.
3. Zwiekszyc ogien na sredni i gotowac 5-7 minut. Dodac kurczaka i gotowac przez 5 minut.
Na talerzu posypac bekonem.


Roasted Corn Chowder (chowder z pieczona kukurydza)

1/2 kg mrozonej kukurydzy (same ziarna)
3 plastry bekonu, grubo pokrojonego
2 lyzki masla
1/2 szkl pokrojonej czerwonej slodkiej papryki
1/2 szkl selera w plasterkach
1/4 szkl szalotki w plasterkach
3 lyzki maki
2 puszki ( po 14 uncji, czyli 800 g razem) bulionu z kurczaka
1 1/2 szkl smietanki slodkiej

1. Podgrzac piekarnik do 220C. rozlozyc kukurydze, zamrozona, na blasze do pieczenia i piec 15-20 minut, co jakis czas mieszajac, az zrobi sie jasnobrazowa i podpieczona. W tym czasie podsmazyc bekon przez 3-4 minuty w duzym garnku na srednim ogniu, az zbrazowieje. Odsaczyc tluszcz.
2. W tym samym garnku rogrzac maslo az zacznie syczec; podsmazyc papryke, seler i szalotke na srednim ogniu przez 5 minut lub do chwili gdy zrobi sie chrupko-miekka. Dodac make i gotowac az zabulgocze. Dodac bulion i kontynuowac gotowanie przez 3-5 minut lub do chwili gdy sie zagotuje.
3. Zmniejszyc ogien do srednio-malego i dodac kukurydze, bekon i smietanke. Gotowac, mieszajac przez 10-12 minut.
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii - 2015-16
Domek na prerii cz. 1
Podroz do....New Carolina
[url=http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/13-podroze-male-i-duze/162

Odp: Z Hamerykanskiej kuchni 23 Sty 2013 04:11 #114323

  • planta
  • planta's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
  • Posty: 5352
  • Otrzymane dziękuję: 5370
Coconut chicken chowder - chowder kokosowy z kurczakiem


2 lyzki oleju,
1/2 kg piersi kurczaka, pokrojonej w kostke,
1 duza lodyga selera, pokrojona w plasterki;
1 czerwona papryka slodka, pokrojona w kostke,
1 duzy szczypiorek, pokrojony cienko w plasterki,
1 duzy zabek czosnku, posiekany drobniutko,
1 puszka mleka kokosowego,
1/2 szkl wody,
1/4 szkl kremowego masla fistaszkowego (peanut butter)
2 lyzeczki sosu paprykowego ostrego,
1 1/4 lyzeczki soli

1. Podgrzac olej w garnku na srednio-wysokiej temp. Podsmazyc kurczka przez 5 minut, az zbrazowieje. Przelozyc kurczaka do miseczki.
2. W tym oleju podsmazyc celer i papryke przez 5 minut. Dodac szczypiorek i czosnek, podgrzewac przez jedna minute.
3. Wrzucic kurczaka do garnka i dodac reszte skladnikow. Zagotowac na duzym ogniu; obnizyc ogien do malego, przykryc i dusic przez 10 minut, mieszajac od czasu do czasu.


Chowder rybny

4 srednie ziemniaki,
170 g solonej sloniny, pokrojonej w kosteczke,
1 szklanka maki pszennej,
2 lyzeczki soli
1 lyzeczka mielonego czarnego pieprzu
800 g filetow rybnych, pokrojonych w male kawaleczki (dowolnej ryby lub roznych ryb),
1 szkl posiekanej cebuli,
8 szklanek mleka,
10-12 dag papryki pimento (moze byc zastapiona przez slodka czerwona papryke)pokrojonych w kostke
24 krakersy

1. Ziemniaki obrac i pokroic w kostke. Odlozyc na bok. W garnku podsmazyc solona slonine, az zmieni sie w skwarki, skwarki wyjac i odlozyc.
2. Wymieszac make, sol i pieprz w misce. W garnku ulozyc warstwami rybe, ziemniaki i cebule,w tym wytopionym tluszczu, i posypac kazda warstwe mieszanka maki z przyprawami. Zalac mlekiem i zagotowac.
3. Zmniejszyc ogien, przyryc i dusic na wolnym ogniu ok pol godziny, mieszjac co jakis czas. Dodac skwarki i papryke i podgrzac razem. Pokruszyc krakersy do zupy. Podawac z siekana pietruszka, jesli ktos lubi.


Chowder z kukurydza i tunczykiem

2 lyzki stolowe masla lub margaryny,
PO 1/2 szkl pokrojonej w plasterki marchewki; celera i cebuli;
2 lyzki maki,
1 lyzeczka suszonego tymianku,
1 puszka puree z kukurydzy
2 szkl mleka,
puszka osaczonego tunczyka (200 g)
1 szkl wody,
1 lyzeczka bulionu instant (proszku)

1. W garnku stopic maslo na srednim ogniu, dodac marchew, selera i cebule i podsmazyc ok 3 minuty lub do chwili gdy warzywa sa chrupiace/miekkie.
2. Dodac make i tymianek, wymieszac dobrze, podgrzewac 1 minute.
3. Dodac reszte skladnikow, na wolnym ogniu podgrzac (bez zagotowania) przez 5 minut, az bedzie ciepla, mieszajac co jakis czas.


Chowder z wedzonym lososiem

2 szkl marchewki ( w oryginalnym przepisie stoi baby carrots co znaczy marchewke oskrobana do rozmiarow palca, mysle ze spokojnie mozna uzyc zwykla marchew)
2 szkl pokrojonym mrozonych ziemniakow z cebula i slodka papryka (tu sie kupuje takie gotowe mrozone mieszanki),
1/2 szkl mrozonego zielonego groszku,
3 lyzki masla,
3 lyzki maki,
3 szkl mleka,
1 szkl rozdrobionego wedzonego lososia,
3/4 lyzeczki soli,
2 lyzki koperku

1. Marchewki pokroic na czastki, wlozyc do wody na srednio-wysokim ogniu w duzym garnku i podgrzewac przez 4-5 minut lub do chwili, gdy woda sie zagotuje. Zredukowac ogien do sredniego. Dodac ziemniaki z cebula i papryka bell, i groszek, podgrzewac 6-8 minut az marchewka zrobi sie chrupiaca do miekkawej. Osaczyc warzywa i wlozyc do miski.
2. W garnku rozpuscic maslo na srednim ogniu, dodac make, rozmieszac i podgrzewac 1 minute. Stopniowo dodawac mleko i gotowac ok 2 minut lub do chwili gdy mieszanina zgestnieje. Wrzucic warzywa, rybe i sol.
3. Podgrzewac do chwili gdy wszystkie skladniki sie wymieszaja i zupa jest ciepla, posypac koperkiem.

cdn :bye:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii - 2015-16
Domek na prerii cz. 1
Podroz do....New Carolina
[url=http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/13-podroze-male-i-duze/162
Za tę wiadomość podziękował(a): pamelka

Odp: Z Hamerykanskiej kuchni 23 Sty 2013 09:44 #114364

  • pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 9346
  • Otrzymane dziękuję: 2381
Ta hamerykańska kuchnia jednak dużo szybsza od naszej :think: 3 minuty, 5 minut :silly: a u nas to chyba tylko jajka na miękko tak szybko się robi :rotfl1:
Zupełnie już nie wiem, bo jak do kuchni wstąpię zostaje zwykle na ... dłużej :lol:
... peanut butter, pimento, country gravy mix :think:
'Chowder ziemniaczano-kukurydziany z kurczakiem' - zainteresowała mnie ta zupa :hug:

Odp: Z Hamerykanskiej kuchni 23 Sty 2013 11:31 #114391

  • Zielona Ania
  • Zielona Ania's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1272
  • Otrzymane dziękuję: 1299
Ciekawe przepisy.Muszę kiedyś spróbować ten z tuńczykiem.
8 uncji z przepisu American chowder to jakieś 227gramów.
Zapraszam
Mania Zieleni

Odp: Z Hamerykanskiej kuchni 23 Sty 2013 15:20 #114464

  • planta
  • planta's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
  • Posty: 5352
  • Otrzymane dziękuję: 5370
Peanut butter czyli krem z orzeszkow ziemnych mysle ze jest raczej dostepny w Polsce; pimento moze byc zastapione slodka papryka (strakiem), a jak pisalam, gravy mix to po prostu maka z sola i pieprzem.
Chowder z kukurydza, ziemniakami i piersia kurczaka robi si eszybko i starcza na dlugo. Na poczatku tez podchodzilam do chowderow z pewna taka rezerwa, ze zupa z miesem, warzywami i mlekiem? ale jest bardzo smaczna. Mozna dodawac tez smietanki slodkiej zamiast czesci mleka, bedzie nawet smaczniejsza. Tylko wtedy nie liczyc kalorii :devil1:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii - 2015-16
Domek na prerii cz. 1
Podroz do....New Carolina
[url=http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/13-podroze-male-i-duze/162

Odp: Z Hamerykanskiej kuchni 24 Sty 2013 00:53 #114680

  • planta
  • planta's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
  • Posty: 5352
  • Otrzymane dziękuję: 5370
Tym razem zimowo- zupa czosnkowo-ziemniaczano-porowa

Ok 75 dag ziemniakow, obranych i pokrojonych w polcalowa kostke,
2 srednie pory (tylko biala czesc), pokrojonych w plasterki,
2 srednie marchewki, obrane i pokrojone w kostke,
2 posiekane drobno zabki czosnku,
karton bulionu z kury (4 szklanki)
1 szkl slodkiej smietanki
1 szkl swiezego szpinaku

1. Wymieszac piec pierwszych skladnikow w garnku i zagotowac na srednim ogniu
2. Zredukowac ogien i podgrzewac przez 10 minut lub do chwili gdy warzywa sa miekkie
3. Dodac smietanke i szpinak i gotowac przez 3 minuty lub do chwili gdy szpinak zmiekl.

Gotowe! :bye:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii - 2015-16
Domek na prerii cz. 1
Podroz do....New Carolina
[url=http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/13-podroze-male-i-duze/162

Z Hamerykanskiej kuchni 03 Lut 2013 03:03 #118649

  • planta
  • planta's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
  • Posty: 5352
  • Otrzymane dziękuję: 5370
A dzisiaj kontynuujac watek dla miesozercow :P

Chili con carne wg polskiej ksiazki Smaki Ameryki:

1 kg mielonej wolowiny,
puszka czerwonej fasoli (ok 45 dag),
puszka pomidorow w zalewie (ok 45 dag),
50 dag cebuli,
3 straki papryki,
2 szkl bulionu wolowego (moze byc z kostki),
przyprawa chili, sol, lyzka oleju do smazenia.

W garnku o grubym dnie rozgrzac olej, zeszklic na nim cebule, wolozyc mieso i calosc przesmazyc (jesli trzeba-zebrac tluszcz). Wlac bulion, dodac oczyszczona i pokrojona papryke, pomidory i fasole, przyprawic chili do smaku. Dusic 45 min na malym ogniu, posolic.
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii - 2015-16
Domek na prerii cz. 1
Podroz do....New Carolina
[url=http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/13-podroze-male-i-duze/162

Z Hamerykanskiej kuchni 03 Lut 2013 03:27 #118651

  • planta
  • planta's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
  • Posty: 5352
  • Otrzymane dziękuję: 5370
Chleb kukurydziany

ktory jest slodki i smaczny-ja zaliczam go do kategorii ciast, ale to moja opinia :P

Po poltorej szkl maki pszennej i kukurydzianej,
3 lyzki masla lub margaryny,
1 1/4 szkl mleka,
jajko,
3 lyzki cukru,
lyzka proszku do pieczenia,
sol, tluszcz do smarowania formy

Rozgrzac piekarnik do 200C. W misce wymieszac obie maki, cukier, proszek do piecznia i sol. Maslo roztopic, ostudzic, wlac do mleka, dodac jajo, rozklocic widelcem, wsypac make. wyrobic gladka mase i przelozyc do natluszczonej formy. Piec na zloty kolor, wyjaz z piekarnika a po 10 minutach z formy.


Chlebki pita
Mozna je przekroic i nadziac roznymi nadzieniami, wychodzi cos w rodzaju hamburgera.Mozna tez uzywac ich do wszelakich kanapek.

25 dag maki pszennej,
2,5 dag drozdzy,
lyzka oleju, sol.

Drozdze rozkruszyc i rozpuscic w 150 ml letniej wody, dodac polowe maki, olej, posolic i wymieszac aby nie bylo grudek. Polaczyc z pozostala maka. Ciasto wyrabiac tak dlugo, az przestanie lepic sie do rak, wtedy przykryc i zostawic do wyrosniecia. Gdy podwqoi objetosc, wylozyc na stolnice posypana maka, uformowac walek i podzielic na 5-6 kawalkow. Kazdy kawalek rozwalkowac na plaski krazek. Blache wylozyc pergaminem, umiescic na nim chlebki, przykryc i zostawic na 20 minut do ponownego wyrosniecia (po 10 minutach chlebki odwrocic i przyklepac dlonia, aby byly plaskie). Piec w bardzo goracym piekarniku 6-8 minut.


Wolowina curry w chlebkach pita
45 dag chudej wolowiny bez kosci,
puszka ananasa,
pol szkl keczupu,
6 lyzek oleju,
2 srednie cebule,
duzy strak zielonej papryki,
lyzka przyprawy curry, lagodnej lub ostrej, kto co lubi,
sol,
6 chlebkow pita,
sos jogurtowy

Krazki ananasa osaczyc, podzielic na czastki, sok zachowac. W malej miseczce polaczyc keczup, cwierc szkl soku ananasowego i curry. Posolic i odstawic.
Wolowine umyc, osuszyc i pokroic w cienkie plasterki, a nastepnie w slupki. Cebule pokroic w piorka. Papryke umyc, usunac gniazdo nasienne i pokroic w kwadraty 2 cm.
Mieso, warzywa i kawalki ananasa wlozyc do miski, zalac keczupem z sokiem ananasowym i curry, wymieszac i odstawic do lodowki. Po 2 godzinach wyjac i usmazyc na goracym oleju.
Chebki pita przekroic w poprzek na pol, powstale kieszonki napelnic wolowina z warzywami i ananasem. Sos jogurtowy podawac osobno, cieply.

Sos jogurtowy
pol szkl jogurtu naturalnego,
po cwierc szkl keczupu i soku ananasowego,
sok i skorka strata z polowy cytryny,
pol lyzki przyprawy curry, sol.

Keczup wymieszac z curry i sokiem ananasowym, zagotowac. Ostudzic i powoli wlac jogurt wymieszany ze skorka i sokiem z cytryny, posolic. Podgrzac, nie zagotowywac.
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii - 2015-16
Domek na prerii cz. 1
Podroz do....New Carolina
[url=http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/13-podroze-male-i-duze/162

Z Hamerykanskiej kuchni 03 Lut 2013 05:15 #118653

  • planta
  • planta's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
  • Posty: 5352
  • Otrzymane dziękuję: 5370
Zawedrujemy tez na Poludnie, gdzie przyrzadza sie potrawe zwana jambalaya, z ryb, owocow morza lub miesa z dodatkiem pomidorow, papryki, cebuli i obowiazkowo-ryzu. Pochodzi ona z wysp karaibskich, gdzie kuchnia hiszpanska wymieszala sie z kuchnia rodzima, stad jest bliska krewna hiszpanskiej paelli. To, z czego sie ja robi zalezy od regionu.

Najbardziej znana jest jambalaya kreolska, zwana tez czerwona.Mieso jest dodane do selera, papryki i cebuli, zwykle jest to kurczak i kielbasa, zwykle wedzona. Nastepnie dodawane sa warzywa i pomidory, oraz owoce morza.W niektorych przepisach po ugotowaniu jambalaya jest zapiekana. Popularna jest w Nowym Orleanie i jego okolicach.

Druga wersja jest jambalaya kajunska, znana glownie na poludniowym zachodzie i poludniowej czesci Luizjany, gdzie ludzie mieszkajacy na nisko polozonych, bagnistych terenach mieli pod reka raki, krewetki, malze, aligatory, kaczki, zolwie i wszelaka dziczyzne. Cecha wyrozniajaca te wersje jest brak pomidorow. Mieso jest zbrazowiane w zelaznym kociolku; kawalki ktore przywarly do jego dna nadaja tej potrawie brazowy kolor.Glowna trojca warzyw jest cebula (50%), 25% celer i 25% czerona slodka papryka, tora dodaje sie do miesa i dusi pod przykryciem, po czym dodaje sie ryz i znowu dusi, az ryz bedzie miekki. Jambalaya ta ma posmak wedzonki i jest pikantna.

Trzeci rodzaj jambalaya jest najmniej popularny; jest to jambalaya biala. w tej wersji mieso i warzywa sa gotowane oddzielnie, a ryz gotuje sie w bulionie, po czym przed podaniem wszystkie skladniki sa mieszane.

Kiedys bylam zaproszona do domu, gdzie pani domu przygotowala jambalaya. Bylo to moje pierwsze z nia spotkanie w USA. Nie dosc ze palilo tak, ze wypilam z litr wody, to jeszce geste bylo od roznych rzeczy, sposrod ktorych udalo mi sie zidentyfikowac jakies mieso rybie z oscmi i pancerzyki rakow. Przez dluzszy czas potem trzymalam sie od tej potrawy z daleka, ale raz kozie smierc-sprobowalam ugotowac. I wyszlo! :wink4:


Jambalaya kreolska po polsku :P

1 kg piersi kurczaka,
pol szkl pokrojonej w kostke kielbasy np torunskej,
szklanka ryzu dlugoziarnistego,
duza cebula,
2 zabki czosnku,
po pol szkl posiekanego selera naciowego i zielonej papryki,
50 dag pomidorow,
mala puszka koncentratu pomidorowego,
4 lyzki masla,
Lyzka przyprawy "trzy pieprze",
cwierc lyzeczki sosu tobasco

Ryz ugotowac na sypko i odstawic. Mieso kurczaka umyc, osuszyc, pokroic na kostke ok 1,5 cm. Pomidory sparzyc, obrac ze skorki, pociac na kawalki. Cebule i czosnek obrac, posiekac. W garnku rozgrzac maslo, wlozyc cebule, czosnek, seler i papryke, smazyc, az beda miekkie. Dodac pomidory, koncentrat, kielbase i przyprawe "Trzy pieprze", zagotowac, zmniejszyc ogien , rzykryc i dusic 30 minut. Wlozyc kurczaka, przyprawic tabasco i dalej dusic. Gdy mieso bedzie miekkie, wymieszac potrawe z ryzem i podgrzac.

Przyprawa trzy pieprze:
lyzka zmielonego pieprzu cayenne,
po lyzeczce zmielonego pieprzu bialego i czarnego
lyzeczka czosnku granulowanego,
2 lyzki soli

Skladniki wymieszac. Uzywac do miesa, ryb, warzyw i zup.


Jambalaya krewetkowa

3 lyzki oliwy extra-virgin,
2 szkl pokrojonej na plasterki cebuli,
2 szkl pokrojonych w kostke papryk czerwonych lub zoltych,
sol, swiezo zmielony czarny pieprz
4 szkl bulionu z kurczaka, wolowiny, warzywnego lub wody,
2 lyzki drobno posiekanego czosnku,
1/2 lyzeczki pieprzu cayenne
2 lyzeczki swiezych lisci tymianku lub 1 lyzeczka suszonego
2 szkl posiekanych pomidorow bez skorki i bez nasion;
2 szkl ryzu dlugoziarnistego,
1 kg krewetek, pokrojonych na kawalki jesli duze,


1. Wlac oliwe do garnka i podgrzac, dodac cebule i papryke, posolic i popieprzyc i smazyc, mieszajac,a z cebula zmieknie i zacznie sie zlocic, ok 10 minut. Podgrzac bulion i w malym garnku na srednim ogniu.
2. Do warzyw dodac czosnek, pieprz cayenne i tymianek i podgrzewac ok 30 sekund. Dodac pomidory i podkrecic ogien do srenio-wysokiego. Podgrzewac mieszajac ok 5 minut az pomidory zaczna sie rozlazic.
3. Dodac ryz, nastepnie bulion.Zagotowac, po czym zmniejszyc ogien i gotowac miezszjac co jakis czas, az ryz bedzie miekki a bulion wchloniety, 20-30 minut.
4. Dodac krewetki i wymieszac, gotowac 2-3 min, po czym podgrzac silniej az caly bulion bedzie wchloniety.




Jambalaya I

1 lyzeczka oleju roslinnego
25 dag szynki wedzonej, pokrojonej w kostke,
25 dag wedzonej kielbasy, pokrojonej w polcentymetrowej grubosci plasterki,
1 duza cebula, posiekana,
1 duza zielona papryka, posiekana (ok 1 1/2 szkl)
3 lodygi selera naciowego, posiekane (ok 1 szkl)
3 posiekane zabki czosnku,
1 puszka pomidorow w zalewie (ok 80 dag)
1 puszka bulionu (30 dag)
1 szkl ryzu niegotowanego,
1 lyzka sosu Worcestershire
1 lyzeczka soli,
1 lyzeczka suszonego tymianku
1/2 lyzeczki czarnego pieprzu
1/4 lyzeczki papryki,
paczka surowych mrozonych krewetek (35 dag)

Podgrzac piekarnik do 180C. Natluscic blache do pieczenia.
2. podgrzac olej, odac szynke i kielbase, smazyc ok 5 minut lub do momentu , gdy kielbasa zbrazowiala po obu stronach. Zdjac z patelni. W tym tluszczu podsmazyc cebule, papryke, seler i czosnek przez ok 3 minuty. Zdjac i wymieszac z kielbasa i szynka.
3. Wymieszac pomidory z ich zalewa, bulionem, ryzem , sosem worceshershire, sola, tymiankiem i papryka, zagotowac na duzym ogniu. Zmniejszych ogien i dusic 3 minuty, dodac mieso i wymieszac.
4. wylac potrawe na blache do pieczenia, zakryc folia i piec 45 minut do chwili gry ryz jest prawie miekki. wyjac z piekarnika, wylozyc krewetki na wierzch i piec bez przykrycia ok 10 minut lub do chwili gdy krewetki sa rozowe i miekkie.

cdn :bye:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii - 2015-16
Domek na prerii cz. 1
Podroz do....New Carolina
[url=http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/13-podroze-male-i-duze/162
Ostatnio zmieniany: 15 Lut 2013 09:37 przez . Powód: uzupełniono fotkę
Za tę wiadomość podziękował(a): Jo37

Z Hamerykanskiej kuchni 03 Lut 2013 08:58 #118663

  • 's Avatar
Ciekawe przepisy, na pierwszy ogień pójdzie chleb kukurydziany i Chili con carne :bye:

Z Hamerykanskiej kuchni 04 Lut 2013 00:48 #119178

  • planta
  • planta's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
  • Posty: 5352
  • Otrzymane dziękuję: 5370
Super, Romo! Czekam na mejla, jak przezyliscie :wink4:

Gumbo-potrawa sporewniona z Jambalaya, wywodzi sie z kuchni kreolskiej i jest popularna w stanach polozonych nad Zatoka Mekksykanska. Konsystencja przypomina gesta zupe, a podstawowym jej skladnikiem jest okra (przypomina mala papryczke i wydzieli w czasie gotowania gesty sok, zageszczajacy potrawe). Posialam okre dwa lata temu, nie zebralam wszystkich owockow na czas i teraz sama mi sie sieje w ogrodzie :P
Moge wyslac nasiona osobom zainteresowanym :lol:

Kreolskie gumbo z kurczakiem

kurczak (ok 1,3 kg)
2 1/2 szkl posiekanego selera naciowego
po szklance posiekanej cebuli i zielonej papryki,
45 dag okry pokrojonej w plasterki
duza puszka pomidorow w zalewie (ok 80 dag)
zabek czosnku
cwierc szkl oleju
6 lyzek maki
pol lyzeczki ostrego sosu chili,
pol lyzeczki przyprawy do drobiu
2 lyzki posiekanej natki pietruszki lub szczypioru
sol,
ryz do gumbo


Ryz do gumbo:
2/3 szkl ryzu dlugoziarnistego
lyzka stopionego masla
po pol lyzki bardzo drobno posiekanej cebuli, selera naciowego, zielonej papryki
po sczypcie granulowanego czosnku, pieprzu bialego, czarnego, cayenne
sol

W naczyniu zaroodpornym wymieszac dokladnie wszystkie skladniki, zalac niepelna szklanka wody (do gumbo z rybami zamaist wody dobrze jest uzyc wywaru z ryb i krewetek, a do gumbo z kurczakiem-bulionu drobiowego). Naczynie szczelnie przykryc, wstawic do piekarnika nagrzanego do 180C i piec do miekkosci.

Gumbo:
Kurczaka umyc, osuszyc, podzielic na czesci i wsadzic do garnka, wlac 6 szkl wody, wsypac przyprawe do kurczaka i sol. Zagotowac, zmniejszyc ogien gotowac ok 40 minut pod przykryciem. Kurczaka wyjac, ostudzic, mieso pokroic na male kawalki, odstawic. Z zimnego wywaru zebrac tluszcz.
W garnku o grubym dnie wymieszac na gladka mase make z olejem i podgrzewac mieszajac do zbrazowienia. Do zasmazki dodac seler, cebule, papryke i smazyc az beda miekkie. Wowczas, energicznie mieszajac, wlac stopniowo 3 szkl wywaru. Dodac pomidory z zalewa, przecisniety przez praske czosnek, sos chili i okre. Zagotowac, zmniejszyc ogien, przykryc i dusic 20 minut. Wlozyc kurczaka, podawac z przygotowanym ryzem.


Gumbo z okoniem i krewetkami

45 dag filetow z okonia
puszka krewetek w zalewie (ok 40 dag)
pol szkl oleju
3/4 szkl maki
1/2 skzl drobno posiekanej dymki lub szalotki
po 1/3 szl drobno posiekanej cebuli , zielonej papryki
cwierc szkl drobno posiekanego selera naciowego
2 duze zabki czosnku
1/2 lyzeczki pieprzu cayenne
1/2 lyzeczki czarnego pieprzu
sol


Rybe umyc, osmuszyc i pokroic na kwadraty o boku 1,5 cm.
Przygotowac zasmazke: na patelni z grubym dnem rozgrzac olej, dodac make i mieszac do uzyskania gladkiej masy. Smazyc az nabierze zlocistobrazowego koloru, bez przypalenia.
Krewetki osaczyc.
Do duzego garnka o grubym dnie wlac 2 l wody, wlozyc cebule, papryke, seler, czosnek, pieprz czarny i cayenne. Zagotowac po czym zmniejszyc ogien i gotowac 2025 min. Stopniowo po lyzeczce dodawac zasmazke, energicznie mieszajac, by nie powstaly grudki. Gotowac dalsze 45 min, po czym wrzucic dymke i rybe, a gdy ryba bedzie miekka, dodac krewetki. Gotowac dalsze 3 min, posolic. Przez caly czas gotowania czesto mieszac, bo latwo przywiera do dna garnka.
Podawac z ryzem do gumbo.
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii - 2015-16
Domek na prerii cz. 1
Podroz do....New Carolina
[url=http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/13-podroze-male-i-duze/162
Za tę wiadomość podziękował(a):

Z Hamerykanskiej kuchni 04 Lut 2013 01:18 #119183

  • planta
  • planta's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
  • Posty: 5352
  • Otrzymane dziękuję: 5370
I cos na slodko ;)

Placek dyniowo-miodowy

2 szkl pulpy z dyni
1/2 szkl cukru
1/3 szkl miodu
1 szkl smietany
3 jaja
lyzka maki ziemniaczanej
1 1/2 lyzeczki cynamonu
1 lyzeczka zmielonego ziela angielskiego
szczypta zmielonego imbiru
sol
pol porcji ciasta na placek
jajko do smarowania ciasta

Do przybrania pol szkl smietany kremowki, 2 lyzki plynnego miodu, kilka orzecho wwloskich

Do miski wsypac cukier, make ziemniaczana, cynamon, imbir, ziele angielskie, sol, wymieszac. Dodac pulpe z dyni, miod, smietane, jaja i powtornie wymieszac.
Ciasto naplacek przelozyc do formy o srednicy ok 23 cm, brzegi wywinac i starannie docisnac. Jajo rozbeltac, posmarowac nim ciasto, wlozyc mase dyniowa, powierzchnie wyrownac. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C okolo godziny. Gdyby zaczelo sie zbyt szybko przypiekac, przykryc folia aluminiowa.
Ostudzony placek przybrac smietanka ubita z miodem na krem z orzechami.

Ciasto na placek:
2,5 szkl maki
16 lyzek masla
jajo,
2 lyzki cukru
sol

Maslo schlodzic w lodowce. Make przesiac na stolnice, dodac maslo i posiekac wszytsko nozem,az powstana zacierki. Dodac cukier i sol, wymieszac. Jajo rozklocic z 3 lyzkami zimnej wody, wlac do pozostalych skladnikow. Ciasto wyrobic, podzielic na dwie czesci, kazda rozwalkowac tak, by powstal placek o srednicy 30 cm, przykryc folia plastikowa i wlozyc do lodowki na co najmniej godzine.

Pulpa z dyni:
1,5 kg dyni
2 lyzki cukru
sol

Dynie obrac, pestki odrzucic, miazsz pokroic w drobna kostke. Do garnka o grubym dnie wlac pol szkl wody, wrzucic dynie, cukier i posolic. Dusic na malym ogniu az sie rozgotuje. Jesli masa nie jest gladka, nalezy ja zmiksowac. Z podanej ilosci dyni otrzymuje sie ok 50 dag puly (2 szkl)


U nas jest z tym latwiej, bo mozna kupic gotowe masy dyniowe, jablkowe i inne, w puszce, podobnie jak gotowe spody, ktore moga byc suche lub zamrozone.



Jablecznik- apple pie

1,4 kg kwasnych jablek,
3/4 szkl cukru
1/4 szkl maki
lyzka soku z cytryny
lyzeczka cynamonu
1/2 lyzeczki galki muszkatolowej
1/4 lyzeczki gozdzikow zmielonych
1/4 lyzeczki ziela angielskiego mielonego
lyzka mleka do smarowania ciasta
lody waniliowe
ciasto na placek z przepisu wyzej

Jablka obrac, pokroic na cwiartki, usunac gniazda nasienne, pokroic na polcentymetrowe plasterki, skropic sokiem z cytryny.
Piekarnik rozgrzac do 200C.
W misce wymieszac jablka z cukrem (lyzeczke cukru zachowac do posypania placka), maka i przyprawami. Jeden krazek ciasta wlozyc do formy, brzegi wywinac, rozlozyc jablka, przykryc drugim plackiem i brzegi dokladnie zlepic.
Wierzch w kilku miejscach ponakluwac widelcem, posmarowac mlekiem i posypac cukrem.
Piec ok godziny na zloty kolor, jesli zacznie sie przypalac, przyryc folia aluminiowa.
Po ostudzeniu podawac z lodami waniliowymi.

I tak sie tez dostaje porcyjke w restauracji, gorace cisto z lodami, czasem galka lodow ma zawijasy ze stopionej czekolady :yummi:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii - 2015-16
Domek na prerii cz. 1
Podroz do....New Carolina
[url=http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/13-podroze-male-i-duze/162
Za tę wiadomość podziękował(a):

Z Hamerykanskiej kuchni 04 Lut 2013 01:50 #119185

  • planta
  • planta's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
  • Posty: 5352
  • Otrzymane dziękuję: 5370
Istnieje rowniez wariacja jablecznika z serem cheddar :lol:

Cissto bazowe:
2,5 szkl maki
1 1/4 lyzeczki soli
3/4 szkl zimnego smalcu
3 lyzki zimnego masla

Do maki z sola dodac polowe smalcu i maslo, i posiekac drobno lub wyrobic palcami tak, ze ma konsystencje zacierek.Dodac reszte smalcu, polac mase 6 lyzkami bardzo zimnej wody i wyrobic ciasto. Podzielic na dwie czesci, rozwalkowac na placki i kazdy z nim owinac folia plastikowa i wstawic do lodowki na co najmniej pol godziny.

Do jablecznika przygotowac jeden placek ciasta z przepisu wyzej i 1 szkl startego sera cheddar. wyrobic ciasto z serem, rozwalkowac na placek i schlodzic w lodowce.

4 duze jablka, obrane i pokrojone na cienkie polcentymentrowe plastry. Jablka podsmazyc w duzej patelni z 6 lyzkami stolowymi masla, 5-7 minut. Zredukuj ogien gdy kablka zaczynaja zmieniac kolor.

Dodac:
1 szkl ciemnych rodzynek,
1/2 szkl posiekanych orzechow wloskich lub pekanowych
1/2 szkl cukru
starta skorka z jednej cytryny
sok z 1 cytryny
1/4 szkl brandy lub apple cider
1/2 lyzeczki mielonej galki muszkatolowej
1/4 lyzeczki cynamonu
1/4 lyzeczki mielonych gozdzikow
1/2 lyzeczki soli

Zagotowac i gotowac na srednim ogniu, az soki zgestnieja do konsystencji gestego syropu.
Wylac mieszanke na blache do pieczenia, przykryc plackiem, a gdy placek nieco zmieknie wyciac dwa naciecia na wierzchu, a brzegi placka podwinac, aby kompletnie zakrywaly zawartosc blachy. Piec w piekarniku nagrzanym do 190C az ciasto na wierzchu zbrazowieje, 30-40 minut.

Podawac z lodami.
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii - 2015-16
Domek na prerii cz. 1
Podroz do....New Carolina
[url=http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/13-podroze-male-i-duze/162

Z Hamerykanskiej kuchni 11 Gru 2015 04:09 #417708

  • planta
  • planta's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
  • Posty: 5352
  • Otrzymane dziękuję: 5370
Teraz w koncu mam wiecej czasu na pociagniecie watku :oops:
Te przepisy pochodza z ksiazeczki "Przeboje swiatowej kuchni" Aliny Stradeckiej, z serii Biblioteczka Poradnika Domowego. Oj stara juz i pozolkla, ale ciagle w uzyciu! :hearts:

Szpinak po amerykansku

1 kg szpinaku
2 zabki czosnku
lyzka soku z cytryny
2 lyzki oleju
sol, cukier.

Szpinak umyc, oczyscic z lodyzek. Wrzucic do garnka z niewielka iloscia gotujacej sie posolonej wody. Gotowac kilka minut pod przykryciem,w tym czasie kilka razy zamieszac. Szpinak ma pozostac jedrny. Dokladnie ostudzic. Czosnek zmiazdzyc, rozetrzec ze szczypta soli, dodac sok z cytryny. Gdy sol sie rozpusci, powoli mieszajac dodac olej. Doprawic cukrem i sola. Szpinak przelozyc do salaterki, polac sosem i lekko zmieszac widelcem.

Ziemniaki z Idaho

Caly urok tego dania polega na polaczeniu goracego ziemniaka z zimnym serem. Mozna tez przyrzadzac inny farsz np z ryby wedzonej utartej z cebula.

8 sredniej wielkosci plaskich ziemniakow
2 lyzki masla
2 opakowania serka wiejskiego
2 zabki czosnku
lyzka posiekanej natki pietruszki, szczypta kminku, sol

Ziemniaki obrac, umyc i osuszyc. Kazdy naciac przez srodek na krzyz, w szczeliny wlozyc odrobine masla. Posolic, dokladnie zawinac w kawalek folii aluminiowej, ulozyc w brytfance i wstawic do mocno nagrzanego piekarnika mniej wiecej na godzine.W polowie pieczenia odwrocic. Kiedy widelec latwo wchodzi w miazsz, sa gotowe.
Czosnek zmiazdzyc, rozetrzec ze szczypta soli i kminku, dodac do sera, wymieszac, wspypac natke, doprawic do smaku. Ziemniaki podac na stol wprost z piekarnika. Na talerzu kazdy rozchyla folie i naklada na ziemniaka zimny sos serowy.


Chili con carne.

Danie bardzo popularne w USA.

40 dag fasoli Jas
30 dag mielonej wolowiny
0,5 kg pomidorow
2 cebule,
mielona ostra papryka lub suszona czuszka
pol szklanki czerwonego wytrawnego wina
3 lyzki oleju
sol, pieprz.

Fasole umyc, namoczyc na noc w cieplej wodzie, nastepnego dnia odcedzic, zalac swieza woda i ugotowac do miekkosci (ja uzywam po prostu fasoli z puszki).
Posiekana cebule zrumienic na oleju, dodac mieso, osolic i chwile smazyc rozgniatajac grudki widelcem, wymieszac z pomidorami (ja uzywam z puszki pokrojone w kostke), podlac winem i dusic pod przykryciem. Do miekkiego miesa wlozyc odcedzona fasole. Przyprawic na ostro papryka, sola i pieprzem.


Indyk na Swieto Dziekczynienia

Tuszka indyka, ok 2,5 kg (jakis maly, bo indyki jakie widze w sklepach maja same piersi wieksze niz podana masa-przyp.moje :P )
15 dag cienko pokrojonej w plastry sloniny
2 szklanki bulki tartej
niecala szklanka rosolu z podrobow indyka(nie wiem ile to bedzie, ale...nie cala :rotfl1: ). Proponuje zastapic niecala szklanka rosolu drobiowego. Latwiej :P
lodyga selera naciowego
cebula
pol szkl stopionego masla
3 lyzeczki szalwii
2 lyzki posiekanej natki pietruszki
sol, pieprz.

Indyka umyc, osuszyc, usunac sciegna z udek, natrzec sola i pieprzem, wsadzic do lodowki.
Cebule i seler posiekac i przesmazyc na polowie masla, dosypac bulke tarta i dolac tyle rosolu,by nadzienie bylo wilgotne, doprawic sola, pieprzem, szalwia i pietruszka. Przygotowanym farszem nadziac indyka, zaszyc otwory, posmarowac reszta masla. Piersi oblozyc slonina i obwiazac nicia. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 200C, a po pol godzinie zmniejszyc temp. do 180C i przerwracac tuszke co 15 minut podlewajac najpierw woda, potem wytwarzajacym sie sosem. Gdy po nakluciu wyplywa niewielka ilosc przezroczystego plynu (nie krwistego!) , idnyk jest gotowy (po ok 3 godz). Podawac z sosem borowkowym.
Do farszu mozna dodac posiekane pieczarki, zamiast bulki tartej czerstwy chleb pokrojony w kostke.


Skrzydelka po meksykansku

12 kurzych skrzydelek
lyzka miodu
2 lyzeczki gruboziarnistej musztardy
lyzeczka sosu tabasco
chilli, sol, pieprz, olej do smazenia

Skrzydelka umyc, osuszyc, natrzec sola. Musztarde wymieszac z miodem i sosem tabasco, przyprawic szczypta chilli i pieprzu, wlozyc w to skrzydelka na kilka godzin. Wyjac, usmazyc w duzej ilosci oleju (maja w nim plywac)lub upiec na grllu, az beda ciemnobrazowe.


Banany po amerykansku (banana split)


4 banany
25 dag truskawek (moga byc mrozone)
ok 2 lyzki cukru
8 biszkopcikow lub bezikow
4 lyzki bitej smietany
4 kulki lodow waniliowych
sok z cytryny

Truskawki umyc, osuszyc, zmiksowac, oslodzic do smaku. Banany obrac, przeciac, pokropic sokiem z cytryny zeby nie ciemnialy. Na talerzykach ukladac polowke banana i kulke lodow, udekorowac bita smietana i polac piure truskawkowym. Do kazdej porcji wetknac po dwa ciasteczka

Amerykanski paj z jablkami (pisownia oryginalna!)

2 szklanki maki krupczatki
20 dag masla
50 dag kwasnych jablek
szczypta cynamonu
4 lyzki cukru
sol, cukier puder

Make ze szczypta soli przesiac na stolnice, dodac tluszcz, posiekac nozem. Rozgniatac ciasto widelcem, nie dotykac rekami, skrapiac zimna woda (uzywa sie 3-4 lyzki). Wsawic do lodowki na dwie godziny.
Jablka obrac, poszatkowac i rozgotowac z cukrem i cynamonem na marmolade.
Ciasto podzielic na dwie nierowne czesci. Wieksza wylepic dno i boki okraglej, wysypanej maka formy, nakluc widelcem w wielu miejscach i podpiec w piekarniku. Polac masa jablkowa. Reszte ciasta rozwalkowac, wykroic paski i ulozyc ozdobna kratke na ciescier lub calkowicie przykryc nadzienie rozwalkowanym plackiem (nakluc widelcem!).
Wstawic do piekarnika nagrzanego do 200C na 25 minut. Gdy wierzch sie zrumieni, wyjac i posypac cukrem pudrem, mozna tez podawac z lodami waniliowymi.
Czesto spotyka sie paj (pisownia oryginalna) z marmolada rabarbarowa, morelowa lub z dyni.
Przypius moj-z rabarbarowym nadzieniem nie spotkalam sie przez 12 lat zycia tutaj w roznych stanach. Wiekszosc Amerykanow w ogole nie zna rabarbaru. Ale czesto takie ciasta sa podawane gorace i zimne z nadzieniem brzoskwiniowym. Z dynia z kolei i duza iloscia korzennych przypraw, jak do piernika, podaje sie na Swieto Dziekczynienia.
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii - 2015-16
Domek na prerii cz. 1
Podroz do....New Carolina
[url=http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/13-podroze-male-i-duze/162
Ostatnio zmieniany: 11 Gru 2015 04:27 przez planta.
Za tę wiadomość podziękował(a):

Z Hamerykanskiej kuchni 12 Gru 2015 01:54 #417810

  • planta
  • planta's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
  • Posty: 5352
  • Otrzymane dziękuję: 5370
Dzis przepisy na skrzydelka z kurczaka! :lol:

Buffalo Chicken Wings
(Skrzydelka Buffalo)

24 skrzydelka kurczece
1 lyzeczka soli
1/4 lyzeczki mielonego czarnego pieprzu
4 szklanki oleju roslinnego do smazenia
1/4 szklanki masla lub margaryny
1/4 szklanki ostrego sosu paprykowego
1 lyzeczka octu

Odciac ostatni kawalek skrzydelka, wyrzucic. Przeciac pozostale skrzydelko na dwie czesci w stawie, posypac sola i pieprzem (dobrze sprawdzaja sie do tego plastikowe torebki, w ktore sypiemy przyprawy, wkladamy mieso i potrzasamy). Podgrzac olej. Dodac okolo polowy skrzydelek na raz, smazyc ok. 10 minut az beda zlotobrazowe i chrupkie. Wyjac lyzka cedzakowa, odsaczyc na papierowych recznikach. Powtorzyc z reszta skrzydelek.
Maslo stopic w malym garnuszku, dodac sos paprykowy i ocet. Podgrzewac mieszajac az sie zagotuje. Skrzydelka rozlozyc na duzym talerzu, polac ostrym sosem.
Mozna serwowac z np dressingiem serowym.

Tangy baked wings (Slodko-kwasne pieczone skrzydelka)

1 torebka zupy cebulowej w proszku
1/3 szklanki miodu
2 lyzki ostrej musztardy
18 skrzydelek

W misce wymieszac zupe cebulowa w proszku, miod i musztarde.
Pociac skrzydelka na kawalki jak w poprzednim przepisie. Wlozyc do miski z sosem i wymieszac. Umiescic pojedynczo na blasze do pieczenia.
Piec w 200C przez 45 minut lub do momentu gdy skrzydelka sa upieczone, przewracajac je na druga strone w polowie pieczenia.


Angel Wings
(Skrzydelka anielskie)

1 puszka skondensowanej zupy pomidorowej
3/4 szkl wody
1/4 upakowanej ciasno szklanki brazowego cukru
2 1/2 lyzki octu balsamicznego
2 lyzki posiekanej szalotki
1 kg skrzydelek

Skladniki wymieszac. Gotowac ze skrzydelkami na bardzo wolnym ogniu, ok 5 godzin (oryginalny przepis mowi o wolnowarze (crockpot, slow cooker)).
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii - 2015-16
Domek na prerii cz. 1
Podroz do....New Carolina
[url=http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/13-podroze-male-i-duze/162
Za tę wiadomość podziękował(a):

Z Hamerykanskiej kuchni 12 Gru 2015 02:44 #417811

  • planta
  • planta's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
  • Posty: 5352
  • Otrzymane dziękuję: 5370
Chipotle Orange Bbq Drumsticks (podudzia w sosie barbecue paprykowo chipotle-pomaranczowym)

1/2 szklanki sosu barbeque, mozliwie o smaku mesquite lub hickory
1-2 lyzki puszkowanej papryki chipotle w sosie adobo
1 lyzeczka tarkowanej skorki z pomaranczy
1 lyzeczka sproszkowanego kminu rzymskiego
8 podudzi

W malej misce wymieszac papryke chipotle, sos barbecue i skorke pomarannczowa. Odstawic.
Posypac podudzia kminem.
Grillowac podudzia, przykryte, na srednim ogniu okolo 30-35 minut lub do momentu gdy sa upieczone (przezroczysty sok po nakluciu). Pedzlem do grilla posmarowac podudzia sosem w czasie ostatnich pieciu minut grillowania, odwracajac czesto i smarujac sosem, az do chwili gdy zuzyje sie caly sos.

BBQ Orange Wings (skrzydelka w sosie barbecue-pomaranczowym)

8 skrzydelek zamrozonych
1/2 szklanki sosu barbecue
1/2 szklanki pomaranczowego, sliwkowego lub ananasowego dzemu
sol, pieprz czarny meilony

Podgrzac piekarnik do 200C. Plaska blache do pieczenia wylozyc folia aluminiowa, spryskac olejem. Zamrozone skrzydelka ulozyc w pojedynczej warstwie. Wymieszac dzem z sosem barbecue, zachowac polowe, by serwowac z upieczonymi skrzydelkami.
Skrzydelka piec 20 minut, osaczyc sos i wysuszyc skrzydelka, posolic i popieprzyc. Piec dodatkowe 20 minut. Skrzydelka obrocic na druga strone, posmarowac sosem. Piec dodatkowe 15-20 minut az wyplywajacy sok bedzie przezroczysty. Pozostaly sos podgrzac i serwowac ze skrzydelkami.


Nutty Oven-Fried Chicken Drumsticks (podudzia orzechowe pieczone)

12 podudzi
1 roztrzepane jajko
1 szklanka pokruszonych platkow kukurydzianych
1/3 szkl drobno posiekanych orzechow
1 lyzka cukru
1 1/2 lyzeczki soli
1/2 lyzeczki sproszkowanej cebuli
1/2 lyzeczki mielonego czarnego pieprzu
1/4 szklanki roztopionego masla

Podgrzac piekarnik do 200C. Blache wylozyc folia aluminiowa. Podudiz otoczyc w roztrzepanym jajku. Platki kukuryrydzien, orzechy, sol, pierz, cukier i cebule w proszku wymieszac w duzej torbie foliowej. Wlozyc podudzia i potrzasnac, by pokryly sie rownomiernie.
Kurczaka ulozyc w pojedynczej warstwie na blasze, polac maslem. Piec 40-45 minut lub do wyplywania przezroczystego soku po nacisnieciu widelcedm.
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii - 2015-16
Domek na prerii cz. 1
Podroz do....New Carolina
[url=http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/13-podroze-male-i-duze/162

Z Hamerykanskiej kuchni 12 Gru 2015 04:39 #417812

  • planta
  • planta's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
  • Posty: 5352
  • Otrzymane dziękuję: 5370
Salsa-style wings (skrzydelka w salsie pl.wikipedia.org/wiki/Salsa_(potrawa) )

Salsa jest swego rodzaju sosem z grubo posiekanymi warzywami, kupowanym w sloikach. Sa salsy lagodne do ognistych, zaleznie od upodoban. Ten przepis uzywa wlasnie takiej salsy ze sloika.

75 dag skrzydelek
2 szklanki salsy
1/4 szklanki brazowego cukru.

Piekarnik rozgrzac do 175C. Blache do pieczenia wylozyc folia aluminiowa, ulozyc skrzydelka. Salse z cukrem wymieszac, polac skrzydelka. Piec godzine, przewracajac skrzydelka co 10 minut i smarujac sosem. Serwowac z reszta sosu.


Honey-mustard Chicken Wings (skrzydelka miodowo-musztardowe)

1,5 kg skrzydelek
1 lyzeczka soli
1 lyzeczka mielonego czarnego pieprzu
1/2 szklanki miodu
1/2 szklanki sosu barbecue
2 lyzki pikantnej musztardy
1 posiekany zabek czosnku
3-4 cienkie plasterki cytryny

Rozgrzac piekarnik. Skrzydelka umyc, pociac na kawalki wyrzucajac konce, posolic i popieprzyc. polozyc w piekarniku na kratce. Piec 10-12 cm od spirali przez 10 minut, odwracajac w polowie pieczenia. Umiescic w garnku/wolnowarze. Miod, sos barbecue, musztarde i czosnek wymieszac, polac skrzydelka, na wierzchu ulozyc cytryne. Dusic na malym ogniu do miekkosci. Serwowac z sosem z duszenia.


Garlicky Chicken Wings (skrzydelka czosnkowe)

1 kg skrzydelek
1/2 lyzeczki soli
1 lyzka masla lub margaryny
1 lyzka oleju/oliwy z oliwek
6 posiekanych zabkow czosnku
1/4 lyzeczki czerwonej papryki w platkach (chili w kawaleczkach en.wikipedia.org/wiki/Crushed_red_pepper)

Rozgrzac piekarnik do 220C. Naoliwic blache do pieczenia.
Kurczaka posolic.
Rozpuscic maslo z oliwa w duzej patelni na srednim ogniu. Dodac skrzydelka i smazyc, odwracajac, az sie zbrazowia, okolo 10 minut. Dodac czosnek, mieszajac smazyc 1 minute dluzej.Dodac papryke, wymieszac dobrze. Przeniesc calosc do blachy do pieczenia. Piec, przewracajac raz, 20-25 minut do momentu, gdy sok wyplywajacy z miesa bedzie czysty.


Island Chicken Wings
(skrzydelka po wyspiarsku)

8 zamrozonych skrzydelek
1 puszka (12 dag) posiekanych zielonych papryczek chile, odsaczonych z zalewy
1/4 szkl posiekanej cebuli
1/4 szkalnki zlotych rodzynek
2 lyzki stolowe dzemu morelowego
1 lyzka brazowego cukru
1 lyzka soku z cytryny
1/4 lyzeczki mielonego ziela angielskiego
1 duzy banan, obrany i pokrojony w kawalki
1 lyzka oleju czosnkowego
sol i pieprz do smaku

Pociac skrzydelka na kawalki, wyrzucic czubki.
Wymieszac papryczki, cebule, rodzynki, marmolade, cukier, sok z cytryny, ziele angielskie i banana w blenderze na piure.
Podgrzac olej czosnkowy na duzej patelni na malym ogniu. Przyprawic skrzydelka sola i pieprzem, smazyc 18-20 minut, az skrzydelka zbrazowieja i wyplywajacy sok bedzie przezroczysty.
W miedzyczasie wlac piuree z blendera do garnuszka i gotowac, czesto mieszajac, na srednim ogniu okolo 10 minut az zgestnieje. Dosolic i dodac pieprzu do smaku.
Serwowac z sosem. Dla lepszego smaku mozna skrzydelka zarynowac w przyprawach wloskich i grillowac lub upiec.

:bye:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii - 2015-16
Domek na prerii cz. 1
Podroz do....New Carolina
[url=http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/13-podroze-male-i-duze/162
Za tę wiadomość podziękował(a): , yvi1


Zielone okna z estimeble.pl

  • Strona:
  • 1
  • 2
Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.354 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum