TEMAT: Coś do pochrupania...domowe chipsy

Coś do pochrupania...domowe chipsy 08 Mar 2013 20:21 #132459

  • Anowi
  • Anowi's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1838
  • Otrzymane dziękuję: 1584
Przejrzałam całe kulinaria,tematycznie oczywiście i nie wiedziałam gdzie podac ten przepis :think: dlatego nowy temat

2 dl mąki kukurydzianej
1,5 dl nasion lnu
1,5 dl nasion sezamu
3/4 dl nasion dyni
1/4 dl nasion słonecznika
1/2 dl oliwy
2 dl przegotowanej wody,letniej
sól do smaku
Wszystko wymieszac,cieniutko rozsmarowac na papierze do pieczenia piec-60 min w temp.150 stopni
Jak wystygnie,połamac na kawałki,super smakuja z dipem z avokado lub innym-jaki kto lubi
Gdyby ktos zapomniał- 1dl=100ml
Pozdrawiam IWONA
Mały ale mój...
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, olibabka, Joane, MagdaH, zosiac


Coś do pochrupania...domowe chipsy 10 Mar 2013 03:51 #132877

  • TOMEX
  • TOMEX's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1218
  • Otrzymane dziękuję: 413
Jak bym tyle siedzieć nad chipsami to wolę iść do sklepu po leysy chyba że ktoś potrzebuje dietetycznych to co innego ,muszą mieć czas na ekologiczne :supr:

Coś do pochrupania...domowe chipsy 10 Mar 2013 11:34 #132929

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 13095
  • Otrzymane dziękuję: 8257
Te chrupaczki z nasion będą bardziej przypominać sezamki, no i nasiona to samo zdrowie, czego nie można powiedzieć o normalnych chipsach ziemniaczanych, sprawdź ich skład chemiczny :happy:

Wymieszanie nasion, wsadzenie ich do piekarnika też trwa krócej niż wyjście do sklepu :happy:
Ostatnio zmieniany: 10 Mar 2013 11:34 przez Hiacynta.
Za tę wiadomość podziękował(a): Anowi

Coś do pochrupania...domowe chipsy 10 Mar 2013 16:47 #133013

  • Anowi
  • Anowi's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1838
  • Otrzymane dziękuję: 1584
Hiacynta ma rację,robi się błyskawicznie,są pyszne i zdrowe,Tomex poproś piękniejszą połówkę niech Ci upiecze :rotfl1:
Pozdrawiam IWONA
Mały ale mój...

Coś do pochrupania...domowe chipsy 08 Mar 2016 18:48 #442794

  • badzia
  • badzia's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 285
  • Otrzymane dziękuję: 340
Anowi, nasiona dyni i słonecznika też wg podanego przelicznika? Czemu produkty podajesz nie w gramach i ml,przecież to prościej.
Ostatnio zmieniany: 08 Mar 2016 18:57 przez badzia.

Coś do pochrupania...domowe chipsy 08 Mar 2016 19:48 #442832

  • Anowi
  • Anowi's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1838
  • Otrzymane dziękuję: 1584
Przepis mam od kuzynki ze Szwecji i w dl dostałam.Miarkę mam ale znajomi używają malutkiej filiżanki i jest ok.Dynia i słonecznik jak podane.Zrobisz raz to potem sama będziesz kombinować ze składnikami-możesz dać więcej słonecznika a dyni nie itp Tylko cieniutko rozsmaruj na papierze-będą chrupiące.Najlepiej wilgotnymi dłońmi .
Pozdrawiam IWONA
Mały ale mój...

Coś do pochrupania...domowe chipsy 08 Mar 2016 21:45 #442884

  • badzia
  • badzia's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 285
  • Otrzymane dziękuję: 340
A więc na Wickowe oko. Dobra, trening czyni mistrza.

Coś do pochrupania...domowe chipsy 09 Mar 2016 00:11 #442921

  • Anowi
  • Anowi's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1838
  • Otrzymane dziękuję: 1584
Powodzenia życzę....i smacznego :)
Pozdrawiam IWONA
Mały ale mój...

Coś do pochrupania...domowe chipsy 12 Mar 2016 20:25 #444188

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 3661
  • Otrzymane dziękuję: 2977
Widziałam juz ten przepis i nawet zakupiłam mąkę kukurydzianą......ale jutro zrobię, na pewno.

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.725 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum